Gyermekelhelyezés - Gyámügyi tehetetlenség


Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.25. 16:08

Per.

eri1982 # 2018.07.25. 15:01

Üdvözlöm!

Lenne egy olyan problémám,hogy fiamnak a volt barátnője terhes lett a fiamtól a baba 1 hete meg is született.
Fiam szeretné nevére venni a picit,de a lány nem akar beleegyezni,viszont fiam nem szeretne lemondani a babáról és ha nem veheti a nevére
az alapvető apai jogoktól is elesik pl: láthatás!
Ráadásul az anyukának nincs is hova mennie a picivel állítólag egy anyaotthonba megy,mi szeretnénk mindent megadni a babának !Felmerült az is,hogy a gyámhatóság el veheti tőle a picit,ha olyan a lány helyzete magunkhoz is vennénk a picit!Sejtésem szerint ezért nem járul hozzá az apasági nyilatkozathoz,mert fél hogy hozzánk kerül a pici,mivel mi rendezett körülmények között élünk.
Mit lehet ilyen esetben tenni?
Nagyon sűrgős lenne a dolog!
Válaszát előre is köszönöm!

juditkaa # 2018.05.17. 05:57

Tisztelt dr.Kovács Bèla Sándor!
Köszönöm a bíztatásat! Igen,egy ügyvèd segítsège mindenkèpp jól jönne.
Megmondom őszintèn,hogy egy kicsit fèlek egy ilyen dologba belevágni. Nem igazán tudok számítani sok támogatásra a családtagjaim felől,ugyanis teljesen mèrtèkben elleneztèk azt,hogy magamhoz vegyem a testvèreimet. Valamint a helyi gyámhivatal sem igazán örült ennek a felvetèsemnek,mondván,hogy 20 èvesen ne akarjam az anya szerepèt játszani.
Meg lehet,hogy valamiben iagzuk van,de nem tudom,ès nem is bírom tètlenül nèzni azt,hogy a testvèremèk állandóan bánkódnak ès sírnak,mert a nagynèni folyamatosan csak piszkálja őket ès a lelkileg teljesen terrorrba tartja őket. Ès a legrosszabb,hogy csak kèt hetente hètvègente találkozhatok velük,mert a nagynèni kèrvènyezte a gyámhivatalt,hogy korlátozzák le.
Nem igazán vagyok egyszerű helyzetben,jogilag pedig nem teljesen vagyok felvilágosult,hogy pontosan milyen esèlyim is lennènek ez ügyben?
Tudna nekem segítsèget nyújtani,hogy pontosan hogyan tudnám elindítani ezt a pert,vagy az állításaimat hogyan tudnám bizonyítani? Tanúk szüksègesek lennènek ez ügyben?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.16. 18:17

Ha így van, akkor ne hagyd magad. Egy ügyvéd nem ártana.

juditkaa # 2018.05.16. 17:45

Tisztelt Burn Out!
Mint már említettem,jelenleg a helyi görög katolikus egyház szociális gondozó ès ápolójakènt dolgozom. Ezáltal a jövedelmem biztosítva van,ellentètben a nevelőanyukám nővèrèvel,akinek kb.egy hónapja nincs munkája.
A lakhatásukat úgy tudnám biztosítani,hogy az eddigi otthonunkba èlnènk együtt,ahol nevelkedtünk, tehát nem lenne számukra idegen a környezet. Nem tudod pontosan,hogy az mennyit dominál a dologban,hogy a saját otthonunkba mindhármunknak külön szobája van. Ezzel ellentètben,ahol most vannak testvèremèk,ott egy szobában,egy ágyban alszanak. Azt lehet nem említtem,hogy a húgom 14 èves,az öcsèm pedig 12.

Burn Out # 2018.05.15. 17:29

ha lenne önálló jövedelmed, a lakhatásukat és az értelmi, erkölcsi fejlődésüket tudnád megfelelően biztosítani, akkor talán lenne esélyed.

juditkaa # 2018.05.15. 17:07

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekelhelyezèsi perrel kapcsolatban szeretnèk segítsèget kèrni. Hogyan tudnám elindítani a pert vagy egyáltalán lehetsèges e ilyen az èn esetemben?
Törtènetem röviden:
Ebben az èvben töltöttem be a 20.èletèvem,tavaly èrettsègiztem,s most jelenleg a helyi görög katolikus egyháznál dolgozom,mint szociális gondozó ès ápoló,már október óta. Èdesanyámat mèg 9 hónaposan veszítettem el. Èdesapám 6 ève halt meg autóbalesetben. Èdesanyám halála után,apukámnak új kapcsolata lett,melyből született kèt kisebb testvèrem,akik moat jelenleg 14 ès 12 èvesek. Anyukámkènt szerettem apukám èlettársát,s igazi családkènt èltünk a fèltestvèreimmel együtt.
Miután apukám meghalt,a gyámság alá kerültem a nevelőanyukám szemèlyèben. Apukám hiányán kívül nem változott semmi,továbbra is egyháztartásban,boldog családkènt èltünk.
Mígnem tavaly januárban meghalt a nevelőanyukám is balesetben ( megcsúszott a lèpcsőn ès eszmèletèt vesztette). Èn akkor már betöltöttem a 18-at,viszont a testvèreim mèg kiskorúak. Gyámra volt szüksègük,de mivel mèg tanultam ès nem rendelkeztem keresőkèpessèggel,èn így szóba sem jöhettem.
Nevelőanyukám anyukája,valamint anyukám legidősebb nővère lettek a testvèreim gyámjai. Elköltöztünk az eddigi lakóhelyünkről,elhagytuk az otthonunkat ès a nagymamához költöztünk. Nevelőanyukám anyukája ès legidősebb nővère egy háztartásban èlnek. Az elejèn mèg úgy gondoltam,h működni fog ez az egèsz,tehát h bèkèben fogunk ott èlni a tragèdia ellenère. De sajnos nem így törtènt! A temetès lezajlása után nevelőanyukám nővère megmutatta az igazi arcát! Nekem sikerült megszabadulnom tőle,de a kèt testvèrem sajnos nem ilyen szerencsès,ugyanis mèg kiskorúak. A helyzetet súlyosbítja,hogy a helyi gyámhivatal a jelenlegi gyámok mellett áll,teljesen elfogultak velük szemben,akármilyen panasz is èrkezik a testvèreim felől.
Milyen jogi lèpèst tudnèk tenni ez ügyben?

monalisa1 # 2011.05.14. 18:16

Egy 14. életévet betöltött gyermeket már megkérdeznek melyik szülőnél akar lakni., egy 16. éves pedig már önállóan dönthet a kérdésben - gyámhatósági hozzájárulással.

Nem valószínű, hogy a külföldön dolgozó apa "megkapja" a gyermeket, elvégre azt egyből lepasszolná a testvéréhez...

Azt hogy te alkalmas vagy-e gyermeknevelésre azt itt megválaszolni nem lehet, a bíróság szakértői vizsgálatot rendel majd el.

Szvsz a gyermek iskolaidőben lakjon kollégiumban -költségét az apával közösen fizetnétek-, aztán az egyik hétvégén hozzád menne haza, míg a másikon a nagynénjéhez.

valaki76 # 2011.05.13. 06:41

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget,tanácsot kérnék!
Válófélben vagyunk,15 éves fiam (hogy ne kelljen kollégiumba mennie),férjem húgánál lakik.Hétvégente haza jár.Decemberre romlott meg annyira a házasságunk,hogy a válás mellett döntöttünk.Akkor a fiam úgy nyilatkozott,hogy velem szeretne maradni.Hónapról-hónapra olyan változáson ment át,hogy mára úgy döntött, az apját választja.Ez ellen nem lenne semmi kifogásom,ha az édesapa nem külföldön dolgozna,s a gyermek nevelését ő végezné tovább.
Kérdésem a következő:
A bíróság az apának ítélheti-e a gyermeket,ha ő külföldön dolgozik?Gyámság alá akarja helyeztetni,hogy a húga nevelhesse tovább.Ez lehetséges e?Hozzá teszem,nem iszom alkoholt,nem drogozok,gyermekeimet mindig tisztességgel elláttam.Mind ketten kitűnő tanulók.
Köszönöm a segítséget!

Lajos 2011 # 2011.04.18. 20:54

Egy jó példa a gyámhivatal impotenciájára:

http://krokotanarur.hu/…hivatal.html

... és a háttérben rejlő okokra. (A teljes háttértörténet részleteiben:

http://krokotanarur.hu/…zenkers.html

Hamarosan részleteiben is felkerül a hihetetlen történet, most még csak a bevezető van fent!

Elmaradt 130 kapcsolattartás, 500 óra! És a hivatal szerint SENKI NEM HIBÁS!!! (Akkor nyilván a gyerek tehet a dolgról, a másfél éves kislány! Ki más?!)

Pár nappal ezelőtt próbapert indítottam a gyámhivatallal szemben a saját és a gyermekem nevében: javaslom mindenki figyelmébe az Alkotmány 67.§ (1) bekezdésében foglalt gyermeki jogokat, és a Római Egyezmény 13. Cikkében foglalt hatékony jogorvoslathoz való alapvető emberi jog kérdését.
Ezen kívül az eljárások elhúzódása sérti az ún. tisztességes eljáráshoz fűződő személyiségi jogot, illetve az emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogot, amennyiben az adott személyiség lényegét alkotó tulajdonságok érvényre juttatását gátolja. Ha vvalaki ki tudja mutatni, hogy fokozott igazságérzete van, lényegi tulajdonsága az igazságérzete, és az igazság érvényre juttatására való törekvés, annak nyert ügye van! (Én így kaptam 110.000Ft + kamat nem vagyoni kártérítést a Legfőbb Ügyészséggel szemben minden egyes határidő elmulasztásáért a Pest Megyei Bíróság, illetve a Fővárosi Táblabíróság ítélete alapján.)

Kezdjétek el perelni a disznókat, akkor majd elkezdenek dolgozni! Az első milliós kártérítések után azonnal rá fognak jönni, hogy nagyon szépen végre lehet hajtani a kapcsolattartásokat, csak akarni kell!

És tiltakozzon mindenki az ellen, hogy deklaráltan LIBERÁLISOK (SZDSZ-tagok, akiknek többsége aláírta az abortusz törvényt, a művi meddővé tételi törvényjavaslatot egy olyan országban, ahol évente egy átlagos kisváros lakosságával csökken a lélekszám, támogatta a drogliberalizációt, stb.) hivatalvezetők lehessenek! Még előadók se lehessenek a gyámügy egyetlen területén sem! Liberalizmusnak nincs helye a gyámügyben, különösen a végrehajtásban. Menjenek el szépen kendermagozni kedvükre! (Együtt szívunk, együtt nevetünk jeligére!) A gyámhivatalok 80%-a egykori pártállami kedvezményezettek vezetése, irányítása alatt áll. Akkor min csodálkozunk?

Takarításra van szükség. Nagytakarításra!

monalisa1 # 2011.04.15. 14:57

A gyermekgondozásba belejön, ezen kívül álljon a saját lábára, élje végre a maga életét.

Az más kérdés, hogy a szűkös anyagiak miatt jó ideig rászorul a szülei támogatására (is), az hogy nincs munkája stb. lehet hogy önhibáján kívüli., itt nem tudhatjuk, de nem is ide való téma.

Magánmegjegyzés: "csupasz fenékre" nem szülünk gyermeket...

Kari99 # 2011.04.15. 14:29

Ja az anyja meg elmult 50 éves.

Kari99 # 2011.04.15. 14:28

monalisa

A volt párom 30 éves - már nem fiatal /persze az, csak nem ugy/
De az anyjától nem tud elszakadni,meg az anyja se tőle /mindig azzal jőn mértne élhatne együtt az anyjával születésétől halálukig, hissz az természetes, leválásról, tőle való elköltözésről /pedig van rá modja, pénze, lehetőség is volt rá/ hallani sem akar - már-már orvosi eset/

monalisa1 # 2011.04.15. 14:16

kari99

Vélem az anya még fiatalka, ergo tapasztalatlan, gyakorlatlan - majd belejön. (Aztán van akinek alapból nem való gyerek, de ez későn derül ki...)

31525602 # 2011.04.14. 19:20

monalisa1, köszönetem! De ha tényleg laikus felhasználó vagy, akkor azért egy ügyvédi megerősítést is kérnék valamelyik dr.-tól! :)
Nem arról van szó, hogy neked nem hiszek, de hátha vannak kiskapuk meg egyebek...

Kari99 # 2011.04.14. 10:15

Azt szeretném kérdezni hogy az alábbiak elegendőek lehetnek egy gyermekelhelyezés megkezdéséhez:
(a gyerek 1 honapos)

  • Az anya a szülés után a korházban nem megfelelően látta el a gyeremeket.
  • Emiatt tovább tartották bent.
  • Apa hiányában az anyai nagyszülők felügyelete melett adták csak ki az anyának.
  • Nem jól etetti /első három hétben csak heti 40g suly gyarapodás- majd nem szoptatta a tápszeres etetésnél utolsó két hét heti 600-700g suly nővekedés ami meg túl sok a védőnő szerint/, ráadásul össze vissza adnak kaját neki /átlagban 5 ször , de van hogy csak 4 alkalommal, de akkor 1-2 órán át akár 150-200g tápszert amig meg nem eszi/.
  • Mindent más valaki csinál helyette /pl anyja, v. más női rokon/ -pelenkázás, öltöztetés, fürdetés ...stb
  • vizsgálatokon állandoan rászolnak, v. megelégelik és a nővérek veszik ki a kezéből pl öltöztetés, hordás miatt
  • mindig rászolnak hogy nem fogja rendesen a gyereket /log a feje v. mint a zsákot emeli meg/
  • a védőnő, gyerekorvos többször is beszélt már a szüleivel arról hogy ez rossz - ő vele nem lehet beszélni. Szóban már a gyámügy munkatársának is emliteték ezeket.
  • Az anyának nincs állása, a minimálisnál is kevesebb tgyás, gyed és gyes illetné/illeti meg /alig volt keresete/. szülei vesznek meg mindent + amit tölem kap abból élnek.

Ez elég lehet, vagy ez nem indok semmire?
A gyerket azota elismerhetem, nevemen van, közös felügyeleti joggal, de nem tudom elhozni, mert mint a tigris védik az anyjával, figyelnek állandoan, meg erőszakkal nem akarok élni velük szemben. /a gyereknek sem jó szerintem- v. tévednék?/

Kösszönettel /féltem a kicsit/

monalisa1 # 2011.04.13. 13:05

Nagyon kirívó oknak kell lennie ahhoz, hogy egy anyától elvegyék a gyermekeit - a jelen helyzetben ez nem áll fent.

monalisa1 # 2011.04.13. 12:57

A gyámügynek joga van környezettanulmányt végezni, de ha az anya elmondja az anyósékkal való "nézetkülönbség" okát, valószínűleg nem fog történni semmi.

Az nem úgy van, hogy az egyik vagy a másik gyermeket elveszik az anyától, nem, sőt testvéreket nem szoktak szétválasztani, ergo vagy mindkettőt vagy egyiket se.

A dadogásnak több oka is lehet, szakember tudna tanácsot adni ennek mielőbbi leküzdésére.

Mivel az apa sajnos meghalt, a gyermekek egyedüli és kizárólagos felügyelője (= gondviselője) az anya, ismét csak ergo, oda költözik velük ahová neki az megfelelő. (A gyámhatóságot előzetesen tájékoztatni kell.)

Azonban tudni kell, hogy a sajnálatos helyzetre tekintettel a nagyszülőknek joga van az unokákkal rendszeresen találkozni - mondjuk minden harmadik hétvégén egy nap, tehát ezt az anyának biztosítania kell. (Nem azt mondtam, hogy ő vigye és hozza őket, nem, hanem a gyermekekért megjelenő nagyszülőknek arra a napra ki kell adni őket.)

Jó ha erről írásbeli egyezség születik, melyet a bíróság peren kívül jóváhagy, így az esetleges be nem tartása bármelyik féllel szemben szankcionálható.

A nagyszülőtől t.díj kérhető, elvégre a meghalt fiuk helyett állnának helyt a vérszerinti unokák gondozási- nevelési költségeinél.

Végezetűl: egy nagyszülőre bármikor szükség lehet, tehát az anya lehetőleg normális kapcsolatot igyekezzen tartani velük.

monaLuis
laikus hozzászóló

Végezetül:

31525602 # 2011.04.12. 18:44

Üdvözletem!
Az alábbi ügyben kérnék segítséget:
Nővérem élettársa meghalt (nem voltak összeházasodva). Két gyermekük született, az egyik 2 éves, a másik 3. Nővérem most ugyan albérletbe van a két gyerekkel, amit az apai nagyszülők fizetnek (hivatalos megállapodás nincs róla). Testvérem haza akar költözni a gyerekekkel, mert jelenlegi lakhelyén kígyót-békát kiabálnak rá az apai nagyszülők de még a környék is. Ilyen szövegekkel, hogy "nincsenek anyai érzései, pszichológusra van szüksége, azért dadog a 3 éves gyermek, mert ő nem foglakozik a gyerekekkel" stb.
Állítólag már a gyámügyet is megkérdezték a nagyszülők a hozzájuk való elhelyezésről.
Testvérem természetesen foglalkozik a gyerekekkel, vannak anyai érzései és normálisan neveli a gyerekeket. Csak ármány szövegel akarják befeketíteni mások előtt, hogy valójában alkalmatlan az anyaságra és elvetethessék tőle a 2 picit, mert az apai nagyszülőknek kell egy "pótló" az elhunyt fiuk után, akik felett dadáskodhatnak.
Állítólag már ott tart a dolog, hogy kijelentették, hogy ha haza mer onnan költözni a testvérem, akkor mehet, de maximum egy gyerekkel vagy ANNYIVAL SEM!
Kérdésem, hogy elvetethetik-e a gyámüggyel a gyerekeket az anyjától, ha az anya normális, nem alkoholizál, nem drogozik, nem éhezik, nem veri és nem terrorizálja a gyerekeket, tiszta körülmények között élnek? Bemehet-e a gyámügy a lakásba helyzetfelmérésre vagy hasonlók?
Köszönettel: Bea

derill # 2011.04.11. 22:11

Az, hogy mit tehet, sok mindentől függ, ehez kevés amit leírt és iratokat is látni kellene. Javaslom, hogy forduljon ügyvédhez. Az biztos, hogy a gyermek elmúlt 14, tehát az ő véleményét is figyelembe kell venni, ha pedig Önhöz akar költözni, akkor a bíróság ezt is figyelembe veszi. Ugyanakkor a gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény értelmében a gyermeket csak akkor viheti külföldre, ha ezt a bíróság engedélyezi.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

PANITA1997 # 2011.04.11. 21:23

Hello.

A segitsegeteket szeretnem kerni. A tortenet eleg hosszu,megprobalom rovidre fogni. Van egy 14 eves kisfiam,akit a birosag annak idejen az alkoholista apanak itelt,mivel amikor egy este megprobalt megolni,ha ki nem hivom a rendorseget,meg is tette volna,a rendorok korhazba vittek,vissza mar nem mehettem,a gyereket nem volt hajlando kiadni,hozzateszem,hogy egy nagyon eros es eroszakos aparol volt szo. Beadtam a gyerekelhelyezesi pert,sajnos o felfogadta a legdorzsoltebb ugyvedet,aki minden piszkos eszkozt bevetett,hogy elerjek a celjukat,tobbek kozott azt is,hogy nem engedett a gyerek kozelebe,akarhanyszor odamentem megfenyegetett,hogy megol,minden egyes alkalommal,ugy kellett elmenekulnom,persze ezt a targyalasokon ugy allitottak be,hogy nem is akarom latni a gyereket es eselyem sem volt arra,hogy bebizonyitsam az ellenkezojet. lehet,hogy ez most furan hangzik,de holnap estig irnam a tortenet akkor sem jutnak igazan a vegere. A fiammal azota is nagyon jo a kapcsolatom,bar most angliaban elunk ferjemmel es 5 eves kisfiammal,sajnos nem tudunk olyan gyakran talakozni de minden este beszelunk telefonon es interneten. Szoval az tortent,hogy az apa aki semmit sem valtozott a hosszu evek alatt,most mar a sajat fia ellen is fordult,hatbadobta egy villaskulccsal majd kizavarta a hazbol alkoholos kabolutaban. Ez tegnap este tortent es nagyon rettegek,hogy mi lesz a kovetkezo lepese.Sajnos amikor iszik teljesen megorul,egyebkent az alkoholizmusa orvosilag megallapitott,es sem uj elettarsa senki nem tudja megallitani. Mit tehetnek?
Varom a tanacsokat.

Koszonettel Anita

hoppáréka # 2009.04.28. 05:26

D.Andi:
Olvasgattam egy kicsit eme témában a neten.
Valójában a gyermekeket GYH-on Pszichológus jelenléte nélkül meg sem hallgathatnának.
Akkor,hogy is van a törvényes eljárás?
Valójában nekik mindent szabad,de a gyermek véleménye,akarata nem számít?
Ennyit a Magyarországi hatóságokról.Szégyen,egy országnak ,hogy egy kiskorút nem védenek semmilyen törvények egy ilyen esetben.

hoppáréka # 2009.04.27. 10:10

D.Andi:

Úgy gondolom,hogy minden "Édesanya" a legjobbat szeretné a gyermekeinek.
Óvja,védi,félti őket!(anyai ösztön)
De kérdem én saját apjától kell a gyermekeimet megvédeni???
Hát őket mi szerettük volna annak idején közösen,nem maguktól jöttek.(A Jóisten megajándékozott velük)
Gondolom,hogy a GYH-s ügyintézőknek csak tanítanak valami Pszichológiát,vagy még sem?
Lehet álom-világban élek....De gyermekekről van szó akik még nem tudják önmagukat megvédeni,segítségre vannak szorulva,utalva.
A hatóságok ezek szerint nem a gyermekek érdekeit nézik....siralom ez ma Magyarország....Más uniós országokban,ha bármilyen sérelem éri a gyermekeket,egyből azt nézik,hogy mi a gyermek érdeke,és minél kevesebbet sérüljön az az ártatlan gyermeki lélek...

hoppáréka # 2009.04.27. 08:42

Érdekes a GYH-nak nem a gyermekek érdekeit kell védeniük,képviselniük,előtérbe helyezniük???
Bár 1956.-os törvényekből dolgoznak,az meg enyhén nem a mai társadalmi helyzetet helyezi előtérbe...régmúlt.

A gyermekeknek is van joguk...javítsatok ki ha nincs igazam.
Elvileg ők is a társadalom teljes mértékű emberei,bár még nem adózó állampolgárok.
Valójában a bíróságon,gyámhatóságon a gyermekek eljárást kezdeményezhetnek,ha nekik az úgy tetszik.(Bármelyik szülő ellen)
DE!Jelen esetben az édesanyán kívül ki veszi figyelembe,az ő lelki világukat?
Erre törvény??valaki??

hoppáréka # 2009.04.27. 07:40

Én?
Milyen okból vagyok a hunyó?
Nem lököm ki az út szélére a gyermekeimet,"már pedig mész"parancsoló mondattal.
Nem miattam nem valósul meg a kapcsolattartás.
Érdekes a gyermek GYH jegyzőkönyvbe is elmondta,hogy nem akar menni az apukával.
MI alapján marasztal el a GYH?Ezt mondja el nekem valaki.