Eltartási szerződés felbontása


horvatkr # 2010.10.25. 10:44

Ha az orvos azt mondja maradhat a kórházban elfekvő betegként, de a "kezelés" véget ért akkor sem támadható meg?! A kórházi ellátás esetlegesen felmerülő költségeit mi álljuk. Elég nehezen viseli a kórházat, nyugtatót kap,lekötözik, kikészíti a nővéreket a papa, haza akar jönni, de ott mégis figyelnek rá, orvosok keze alatt van. Jó lehet ez egy részről kibújás a felelősség alól, de ha édesapámnak egyedül már nehezebb fürdetni, fél attól hogy akkor történik valami baj amikor éppen egy percre kimegy a szobából...stb.
A gondozás nem tartás?!?! Ha viszünk neki rendszeresen ebédet, fenntartjuk a házat, a gyógyszereit kiváltjuk, az már tartás?!?! Az gond lehet hogy a papa nyugdíjából fizetünk amit lehet(közüzemi számlák, gyógyszerek, orvosok)?!?! Vagy mire kellene figyelni? Milyen kiskapuk vannak ami miatt megtámadhatják ezt a szerződést? Ők nem is nagyon néznek a papa felé, de most megint elkezdték az anyagiakat hajtani...

Köszönöm a pontosítást és a segítséget és elnézést hogy egy kicsit nehezen értem meg...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.25. 10:26

Ha egyszer kórházi kezelésre szorul, akkor azzal szegné meg a tartási kötelezettségét, hogy nem biztosítja neki a kórházi ellátást.
(Azt viszont mondom, hogy a gondozás nem tartás.Abból lehet probléma.)

horvatkr # 2010.10.25. 09:11

Tisztelt Jogi Fórum!
Egy olyan problémám lenne, hogy édesapámék ketten vannak testvérek. Miután a nagymamám meghalt(őt is édesapám gondozta otthon), apukám eltartási szerződést kötött a papával, így a ház ¾-ed része az ő nevén van és ¼-ed része pedig a testvére nevén. A nagypapám is gondozásra szorul, nehezen jár, fürödni már segítség nélkül nem tud és sajnos a „szobatisztasággal” is gond van. Meszesedik. Édesapám mos rá, gondozza, fürdeti, de alig bírja már el, amikor teheti nála van, de nem vele él. Édesapám nyugdíjas. A papa az utóbbi időben lerobbant és egyik reggel mikor apukám ment hozzá a földön feküdt mert elesett és betört a feje, a lábai alig bírják el. Most korházi ápolásra szorult, felerősítő infúziókat kapott. Az infúziós kezelés lejárt. Sajnos a papát már felügyelet nélkül egyáltalán nem lehet hagyni, annyira nem beszámítható, amit csinál, mert ha egy percre nem nézünk oda már fel is akar kelni és újra elesik. De nem akar nyugalomban maradni. A kórházban az orvos azt mondta, hogy maradhat kórházi ellátás alatt, ugye egyszerűbb lenne, mert már teljesen 24 órás felügyeletet igényelne. A gond ott lenne, hogy a testvérével már az eltartási szerződés megkötésekor is nézeteltérések vannak. A kérdésem az lenne, hogy megtámadhatják-e az eltartási szerződést, mert kórházban hagyja, és nem hozza haza???
Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.21. 08:22

Nem fogja tudni felbontani. Hagyják rá, indítson pert, ha akar - de azt ne fizessék helyette. Nem része a tartásnak.

Eszter81 # 2010.10.21. 06:42

Köszönöm a válaszokat!
A szerződést a mama akarja felbontani mivel a fia folyamatosan ezzel traktálja. Szüleim tanácstalanok hogy hogyan tudnák megvédeni azt amiért 29 évig dolgoztak!

MajorDomus # 2010.10.20. 21:48

De miert kell felbontani a szerzodest 29 ev utan?
jsvaslom vetessetek gondnoksag ala, a szuleid kozul vala,i legyen a gyamja, akkor nem tunik el a nyugdija.
nagy marhak vagytok, ha 29 ev tartas utan az utolso 1-2 evben adjatok ki a vagyont a kezetekbol.

Dr.Attika # 2010.10.20. 20:49

Kedves Eszter!
Szülő és gyermek közötti eltartási szerződés kizárt, mert a Családjogi törvény szerint a gyermek köteles eltartani a tartásra szoruló szülőjét. És ha köteles, arra nem szerződhet. A nagybátyja "szemfüles" volt és szeretne profitálni a mama sajnálatosan, de valaikor bekövetkező halálából.
Javaslom, hogy keressenek meg egy közelben lakó ügyvédet, mert lehet még tenni, sak ahhoz konkrét ügyben releváns ismeretekre van szükség.

Eszter81 # 2010.10.20. 20:21

Tisztelt Fórumozók!

Elég komoly probléma áll fenn jelenleg szüleim és nagymamám között. 1981- kötöttek eltartási szerződést a nagymamával szüleim belterületi házas ingatlan 1/2 részére. A telken szüleim házat építettek ahol külön lakrészt kapott a mama. Immáron 29 éve tartják a nagymamát, orvos, kóházi ellátás, mosás, főzés, stb. A nyugdíjjával mindíg ő rendelkezett és a lakás rezsijét és minden költséget a szüleim viseltek. A nagymama állapota jelenleg nem túl ragyogó,szellemileg folyamatosan épül le. Anyukám testvére évekig rá sem nyitotta az ajtót, de jelenlegi nehéz helyzetben igencsak sűrűsödnek a látogatások. Mivel szellemileg nem teljes már a mama (80 éves) így igencsak befolyásolható. Minden hónapban megfosztják a nyugdíjától és már a megtakarított pénze is eltünt.
Jelenleg a szerződés felbontása a legújabb gond.
Kérdésem az lenne hogy jelen helyzetben ha felbontásra kerül a szerződés akkor szüleimnek milyen kötelezettsége lenne a nagymama felé? Értem ezt a lakásra amit szüleim építettek és beköltözött a nagymama. Mivel a szerződés a régi viszonyokra és a régi házra kötődött így ha felbontásra kerül a szerződés akkor mi után keletkezik fizetési kötelezettség, milyen mértékben és kinek?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv:

Eszter

ObudaFan # 2010.08.08. 10:47

Ha nem sikerül megállapodni, akkor csak a bírói út marad, ahol azt kell bizonyítani, hogy a tartás - nem a ti hibátokból - ellehetetlenült.

fiu1 # 2010.08.08. 10:03

Üdvözlöm!
14 éve kötöttek szüleim eltartási szerződést. Azonban a hölgy viselkedése elviselhetetlenné vált és anyagilag is megterhelővé a válság miatt. Ezért felbontanánk a szerződést. Van egy papír amiben benne van, hogy miket vittünk mi neki(hűtő, TV, ágy,, stb) ez alatt az idő alatt a havi pénzén és a gondozásán(szerencsére erre nem szorult) felül. Szeretnék érdeklődni, hogy mi szokott ilyenkor történni? Lehet-e a 14 év alatt kiadott pénzből vmennyihez hozzájutni? Amiket vittünk elhozhatjuk-e? Hogyan működik ez? Zárolnak a nyugdíjból valamennyit?
Segítségét előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.08.06. 14:07

Helyesen. Szerintem jó esélyed van.

eiseis # 2010.08.06. 13:58

Tisztelt Jógi Forum!

Kb 5 éve kötöttem egy eltartási szerződést egy idős házaspárral a feleség súlyos beteg volt 1,5 év ápolás után elhunyt .
A szerződés szerint minden költség engem terhelt így a temetés is , a nyugdíj is náluk maradt .
1 évvel ezelőtt az életben maradt úr megismerkedet egy hölggyel, aki hozzá költözött az én beleegyezésem nélkül , és most ott tartunk, hogy felakarja, bontani a szerződésünket vagy arra szeretne kötelezni hogy fizessek életjáradékot amelynek összege 120 000 Ft .
Vicces de komolyan gondolja oly annyira hogy ki is zárt a lakásból kb 2 hete nem vagyunk kontaktban .Szeretném megkérdezni hogy helyesen járok e el akkor ha ügyvédi letétbe helyezek a részére minden hónapban 60 000 Ft-ot ami kb az átlag volt az elmúlt években ? Valamint az is érdekelne, hogy mekkora esélyem van a szerződés fent tartására, mi várható?
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.08.03. 17:58

A gyámhatóságtól lehet kérni, hogy rendeljenek ki eseti gondnokot a nagymamának, hogy megegyezzen a férjeddel a felbontás feltételeiről.

Macsi76 # 2010.08.03. 15:49

Tisztek Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretnénk kérni! Férjem évekkel ezelőtt eltartási szerződést kötött a nagyanyjával. A nagymamát a kórház (ahol néhány hétig volt)kezdeményezésére beszámíthatatlannak nyilvánították, bár sok baja nincs. A gyámja a férjem bátyja lett. A férjem bizonyos családi dolgok miatt fel akarta bontani a szerződést, de a közjegyző szerint aki kötötte, nem lehet, mert a gyámja nem dönthet ebben az ügyben, ő meg ugye elvileg beszámíthatatlan, és ha ő is fel akarná bontani, sem tehetné. Bíróságra nem szeretnénk menni. Hogyan lehetne ezt a szerződést felbontani?
Abban az esetben, ha a nagymama otthonba menne, befogadják-e egyáltalán, az eltartási szerződés (ha nem sikerül felbontani) nem akadály? Mivel beszámíthatatlan a nyugdíjával el kell számolni a gyámhivatallal. Ez azt jelenti, hogy az otthont mi fizetjük és az ő egyébként igen magas nyugdíja meg pihen egy számlán?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.24. 19:01

Adhat részletfizetési kedvezményt.

klarissima (törölt felhasználó) # 2010.03.24. 18:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem az lenne, hogy a bíróság milyen módon járhat el, ha a megfizetendő különbözetet nem tudom visszafizetni. Segítségét köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.23. 19:52

A bíróság akkor szünteti meg a szerződést, ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, és az életjáradéki szerződéssé alakítás sem vezethet célra. Ráadásul a bírói gyakorlat szerint ha ez a változás a megszüntetést kérő fél hibájából alakult ki, akkor a keresetet el kell utasítani.

Ha a bíróság mégis megszüntetné a szerződést, akkor el kell számolni. Ez jelen esetben ezt jelentené, hogy a kapott pénzösszegből le kell vonni a nyújtott tartás ellenértékét, és a különbözetet kell visszafizetni.

klarissima (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 13:31

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eltartási szerződést kötöttünk egy idős nénivel. Mi a szerződésben foglaltakat betartottuk, a másik fél mégis fel akarja bontani a szerződést( mi továbbra is eltartanánk a nénit). A probléma: Az eltartásért kapott teljes összeg amelyet a szerződés felbontásakor vissza kellene adni már nincs meg. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben a bíróság mire kötelezhet minket? Milyen módon hajthatják be rajtunk az összeget? Az ügy jelenleg még nem került bíróságra.

ObudaFan # 2010.03.16. 17:30

Nincs mit.

BIldikó64 # 2010.03.16. 15:07

Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2010.03.16. 15:04

A meg nem fizetett illeték bármikor törölhető, a megfizetett illeték a megfizetést követő öt éven belül téríthető vissza.

A másik dolog,hogy végrehajtás esetén (pénzbeni tartozás esetén) az ingóságokat, autót, lefoglalhatja-e a bíróság és elviheti-e?

Le, kivéve a mentes vagyontárgyakat.

Az utolsó kérdésem pedig, hogy megtámadható-e a tartási szerződés mint fedezetelvonás?

Igen.

BIldikó64 # 2010.03.16. 14:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy az eltartási szerződés felbontása esetén az befizetett illetéket vissza lehet-e kérni az APEH-től? illetve ez időhöz(a megkötéstől számított időtartam) van-e kötve?

A másik dolog,hogy végrehajtás esetén (pénzbeni tartozás esetén) az ingóságokat, autót, lefoglalhatja-e a bíróság és elviheti-e?
Az utolsó kérdésem pedig, hogy megtámadható-e a tartási szerződés mint fedezetelvonás?
Köszönettel:
Ildikó

ObudaFan # 2009.12.29. 18:15

Nincs mit.

Jella # 2009.12.29. 17:08

Megtörtént, holnap megyek hozzá. Köszönöm a segítséget!

Jella

ObudaFan # 2009.12.29. 15:21

Egyelőre nincs megszüntetve az a szerződés. Közös megegyezéses megszüntetésnél egyébként a feltett összes kérdést a megegyezésben lehet tisztázni. A befizetett illetéket az APEH-től vissza lehet követelni. A megszüntetés esetén törvényes öröklésnél a már juttatott 800.000 Ft-ot akkor kell nővérének osztályra bocsátania, ha a körülményekből az következik, hogy ő ezt ilyen kötelezettséggel kapta. A közös tulajdon vonatkozásában a fenntartással kapcsolatos költségeket a tulajdonostársak tulajdoni arányuk szerint viselik, míg a kifejezetten a bentlakás miatt felmerülő költségeket a bentlakók.

Szerintem nem ártana jogi képviselőt megbízni.