Eltartási szerződés felbontása


Jella # 2009.12.29. 12:36

Tisztelt OdudaFan!

Az indok a levélben nem szerepel, illetve az ügyvéd sem árulta el a telefonban, arra hivatkozva, hogy köti az ügyvédi titoktartás (január 4.-ére kaptunk tőle időpontot), de anyám végül elárulta: állítólag apám kérte meg őt a halálos ágyán, hogy nővérem örökölje a lakás felét. (Szerintem, és ahogy Ön is említést tett rá, ez nem elég nyomós ok a felbontásra, ezzel az ügyvéd is tisztában van, és mondta is anyámnak, hogy én ezt nem fogom aláírni.) Anyám ettől függetlenül, és mindenképpen véghez akarja vinni, tehát az ő részét csak nővérem örökli, aki a mai napig nem tud semmiről, mert teljesen elzárkózik anyámtól.

Na most.

A nővéremnek anno 800.000.-ot már adtak, örökség gyanánt. Az ő általa örökölt fél lakás rész értékére ez az összeg ráterhelhető? Tehát nővérem annyival kevesebbet kap, ha anyám is meghal, és eladjuk a lakást?

Temetéssel kapcsolatban:
Apám temetése 320.000.- volt, amit természetesen én fizettem, mint eltartó.
Ebből kifolyólag kérdezném, hogy ha anyám meghal, és a nővéremre íratja a fele lakást, akkor kinek a kötelessége lesz eltemettetni, mert ugye én abból már öröklök semmit, illetve apámat csak én temettettem el?!

Tegyük fel: egyikőnk sem tart igényt a lakásra, és eladása elhúzódik, akkor a rezsit (nővérem és én) felesben kell, hogy fizessük?

Az eltartási szerződés ügyvédi díját (50.000.-), illetve az akkor megállapított lakás értékének (4 millió forint után illetékként befizetett), azaz 80.000.-ot is visszaigényelhetem?

(Természetesen (a külső felújítást is belevéve, ami 224.000.- volt) mind számlával tudom bizonyítani.)

Kitől igényelhetem vissza a fent említett összegeket, és mikor? Vagy ez is lehet a nővérem által megörökölt 1/2 rész lakás értékének csökkentő tényezője?

Mivel így 1/2 rész tulajdonom lesz az ingatlanból, a kifizetett összegekből csak a fele jár vissza nekem?

Ha nem írom alá a felbontásról szóló iratot, akkor Ön szerint mennyi esélyem lenne megnyeri, ha bírósági ügy lenne belőle, mennyire húzódna el, és vajon ez mennyibe kerülne nekem?

Köszönöm az eddigi segítséget, várom válaszát!

Tisztelettel: Jella

ObudaFan # 2009.12.22. 19:19

Először is látni kellene azt a levelet, amit az ügyvéd írt, mert az a jogi indokolás lényeges. A tartási szerződés megszüntetéséhez vagy a másik fél szerződésszegése, vagy olyan lényeges körülményváltozás szükséges, amely a szerződés további fenntartását lehetetlenné teszi. A szerződés megszüntetése esetén is a feleknek el kell számolniuk egymással, vagyis az azért biztos, hogy a tartásra fordított összeg ebben az esetben sem veszhet el, illetve a lakás felújítása miatt szintén lehet megtérítési igény. Önmagában a tartási szerződés megszüntetése nem befolyásolja a törvényes öröklés rendjét, és azt sem, hogy elsősorban a hagyatékból kell feezni a temetési költségeket. Természetesen a gondnokság alá helyezés kezdeményezése elől nincs elzárva.

Nem hiszem, hogy ebben az esetben tanácsos lenne jogi képviselő nélkül felvenni a küzdelmet a jogi képviselővel eljáró ellenfél nélkül, mert többet veszíthet az ügyben, mint egy esetleges ügyvédi munkadíj.

Jella # 2009.12.21. 22:53

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi esetben szeretném a segítségüket kérni:

2003 januárjában szüleim úgy döntöttek, hogy nővéremet (aki 30 évig alig látogatta őket), kizárják az örökségből, így eltartási szerződést kötöttek velem, és feleségemmel, amit teljes mértékben betartottunk. (Már 18 éve, a szerződés megkötése előtt is gondoskodtunk róluk). Apám idén májusában meghalt, anyám szellemi állapota azóta folyamatosan romlik: szellemeket lát, és furcsa szagok vannak a lakásában, követik az utcán, megfigyelik a szomszéd házból kamerával, az ételt, amit viszünk neki, ő szerinte megmérgezzük, mert minél hamarabb örökölni akarunk. A gyógyszereit bekeverik az orvosok kérésére, mert megakarják ölni, így már lassan a fél országból meghozattuk a gyógyszereket, de egyik sem jó neki, ezért nem hajlandó azokat (rendszeresen) beszedni. A lakás zárait mind kicseréltette, és kulcsot nem hajlandó adni azóta sem....és még folytathatnám...

Nem régiben kaptunk egy levelet, amiben az anyám által megbízott ügyvéd felszólított, hogy 8 napon belül vegyük fel vele a kapcsolatot (különben perre viszi az ügyet és a perköltséget a nyakunkba varrja), mert anyám felakarja bontani a szerződést (a tudtunk nélkül). Az okát még nem tudjuk (a napokban felkeressük ezt az ügyvédet), csak sejtjük, hogy nővérem miatt kezdeményezte, hogy ő is örökölhessen, mert ő a kedvence, hol ott a mai napig nem látogatja anyámat, nem érdeklődik felőle.

Kérdéseim a következőek lennének:

Mit tehetek ez esetben?
Aláírjam a papírt, mert nem sok választásom van, vagy van valami más megoldás is?

Kérjem/kérhetem anyám pszichológiai kivizsgálását a felbontás miatt? (bár ő hallani sem akar orvosokról, mert állítása szerint ő normális!)

A szerződés megkötésekor beszázalékoltattuk az egész lakást. Ez a pénz így most el fog veszni?

A panelprogram keretében külső felújítás történt, aminek a költségeit én fizettem. Amennyiben felbomlik a szerződés, ennek árát visszakérhetem anyámtól, vagy mivel ez még a szerződés megléte alatt történt, így ez is az eltartó kötelességeihez tartozik?

Ha a felbontás megtörténik, és anyám nem rendelkezik másként (pl. hogy az ő 1/2 részét a nővéremre íratja), akkor ez feleződik nővérem és én köztem?

Illetve ilyenkor kinek a kötelessége lesz majd eltemetni anyámat? (Apámat én temettettem el, hiszen ez a szerződésben benne volt, gondolom ez esetben ez is feleződne.)

Várom válaszaikat!

Köszönettel: Jella

ObudaFan # 2009.11.30. 20:37

Közös megegyezéssel is meg lehet szüntetni. Anélkül a bíróság.

Cinóber # 2009.11.30. 15:51

Az eltartási szerződést csak a bíróság szüntetheti meg?

ObudaFan # 2009.11.06. 19:37

Vissza.

Zsaklin # 2009.11.06. 18:13

Tisztel Jogi Fórum!

Édesapám eltartási szerződést kötött a testvéremmel és velem, a kiszabott illeték felét már be fizettük, ami több száz ezer forint. A kérdésem az lenne, ha szeretnénk felbontani a szerződést közös megegyezéssel, akkor az eddig befizetett illetéket vissza lehet-e igényelni?

Tisztelettel: Zsaklin

ObudaFan # 2009.09.01. 12:22

Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését.
A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

Kell fizetnie illetéket, de egyeztetni kell az adóhatósággal, ugyanis a befizetett illeték viszont lehet, hogy visszakérhető.

Laca13 # 2009.09.01. 11:00

Tisztelt Jogi Fórum,

Nagymamámmal eltartási szerződést kötöttünk az ingatlana 25%-ra. A másik eltartó az unokatestvérem
szintén az ingatlan 25%-a az övé. Azonban megromlott a viszony és a munkákban sem tudtunk megeggyezni, egyszóval folyamatosak az egymás elleni uszítások és problémák. Én ezt megelégeltem és szeretném felbontani ezt a szerződést, melyet édesapámra szeretnék hárítani mégis csak az ő anyukája.
Ehhez, milyen lépéseket kell megtennem, jár-e anyagi visszatérítés, illetve ha édesapám válalja a szerződéssel járó dolgokat, akkor neki kell-e fizetni a ház 25%-ra az illetéket?

köszönettel:
L

ObudaFan # 2009.08.27. 13:00

A felbontással a tulajdonjog vissza fog szállni.

Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését.
A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

KKKrisztian # 2009.08.27. 12:49

Tisztel Jogi Fórum!

Én egy olyan problémával szeretnék Önökhöz fordulni hogy a nagymamám és az "apám" kötött egy eltartási szerződést, amit most a nagymamám fel akar bontani. Amióta megkötötték egyáltalán nem tartja be az apám az eltartási szerződésben leírtakat. Azt szeretném Önöktől kérdezni hogy mivel az eltartási szerződés egy erdőről szól, (az erdő a nagymamámé volt, és az eltartási szerződéssel egyeztek meg hogy az apám megkapja az erdőt ha megírják ezt az eltartási szerződést) ezért ha felbontják az eltartási szerződést akkor az erdő tulajdonjoga visszaszáll a nagymamámra, vagy marad az "apámé"? (A nagymamám azért nem jelenti fel hogy nem tartja be az eltartási szerződésben leírtakat, mert fél tőle. Velünk szemben lakik az apám és én is ezért költöztem el tőle mert engem is folyamatosan vert, és terrorizált, és régebben a nagymamámat is. Az hogy ideköltöztem hozzá nem teljesen hivatalosan lett elintézve hála megint az "apámnak". A lakcímem már ide van szerencsére bejelentve. Azért kérdezem ezt önöktől hogy visszaszáll-e a nagymamámra ez erdő tulajdonjoga, mert a nagymamám engem a kis nyugdíjából, és abból a 13.000 Ft családi pótlékból tart el amit kapunk. Apám és Anyám 5 éves koromban elváltak azóta tisztességesen küldi édesanyám a gyerektartást amit most amióta ideköltöztem a nagymamámhoz apám szépen zsebre rak. (1,5 éve) Szóval nagyon szűkösen jövünk ki a pénzből amit kapunk.

Tisztelettel J. Krisztián

ObudaFan # 2008.12.03. 20:49

Nincs mit.

mamx # 2008.12.03. 09:58

Kedves Obudafan! Köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2008.12.01. 10:12

Ügyvéd, vagy közjegyző előtt. A többiben az ügyvéd vagy közjegyző segíteni fog.

mamx # 2008.12.01. 10:08

Segítséget szeretnék kérni! A lányommal eltartási szerződést kötöttem egy ingatlan 1/3 részére. Kötelezettségének nem tesz eleget. Fel akarom bontani a szerződést vele. Közös megegyezéssel ügyvédnél, vagy közjegyzőnél kell a megállapodást megkötni, vagy tanúkkal igazolt önállóan kötött megállapodást is elfogad a földhivatal? Hivatalos szerv hitelesítése kell e? A tulajdonjog visszaszállásakor kell e vagyonszerzési illetéket fizetnem? /dajátomat kapom vissza/ Köszi.

ObudaFan # 2008.10.20. 16:36

Ha a nagypapa ad egy meghatalmazást erre apukának, akkor apuka megtámadhatja. Egyébként valóban nem.

Floresz # 2008.10.19. 13:53

Tisztelt Válaszadó!
Egy sürgető problémában szeretnék segítséget kérni. Már beszéltünk egy ügyvéddel, de nem tudom, illetve nem "akarom" elfogadni a nincs megoldás magyarázatot! Apám, illetve az nagyapám 50-50%-ban voltak tulajdonosok a nagypapám házában. Az öcsém és apám között megromlott a viszony sógornőm segítségének köszönhetően. Öcsém eltartási szerződést kötött a nagypapa házának 50%-ra az apám tudta és beleegyezése nélkül, most követeli ügyvéddel, hogy fizesse őt ki a házból, mondván nem akar egy közös tulajdonban lenni olyannal, akivel nem is beszél. Nagypapámat ahogy aláírta a szerződést szinte azonnal egy idősek otthonába vitték. Sajnálatos módon a héten rosszul lett és át kellett vinni a kórházba. Édesapám a mai nap volt bent nála és mint egy "hontalan" úgy néz ki. Sajnos senkit nem ismer már meg, beszélni is alig lehet vele. A nővér mondta, hogy megfürdetné, megborotválná, átöltöztetné, de az öcsém semmiről nem gondoskodott, éhtlen szomjan, tiszta ruha és pénz nélkül van bent a kórházban. Ők most mentek el bevásárolni, hogy legalább el lehessen látni. Édesapámat az egész helyzet (az eltartási szerződéstől kezdve) nagyon megrázta, nem gondolta volna, hogy gyerek ilyet tehet tulajdon szülőjével. Az ügyvédünk - akit megbíztunk a kivásárlás miatt -, azt mondja az eltartási szerződés megtámadásának semmi jogi lehetősége nincsen, kivéve az eltartó és az eltartott részéről.
Kérném szíveskedjenek tájékoztatni, hogy valóban nincsen semmi módja annak, hogy a szerződés megtámadhassa az édesapám.

Köszönettel
IK

ObudaFan # 2008.10.15. 17:19

Ha nincs közös megegyezés, akkor bírói úton.

akarmi # 2008.10.15. 15:11

Arra lennék kíváncsi, hogy én mint eltartó felbonthatom-e a szerződést, ha az eredetileg vállalt eltartási összeget nem tudom fizetni? (Közös megegyezéssel vagy bírósági úton lehet-e ezt kezdeményezni?)

ObudaFan # 2008.07.29. 12:34

Csak hogy ne fuss felesleges köröket: egy teljes tulajdoni lap másolatot is vigyél el ahhoz az ügyvédhez mindkét ingatlanról. Elég lesz a nem hiteles is egyelőre.

memory # 2008.07.29. 09:48

Na,ezért nem értem már én sem...közben megtaláltam a közjegyzői végzést is.Én részem a ház fele,a másik a nagymamámé lett papám halála után.De akkor is a házból járó fele rész az enyém ,amit nem kaptam meg a ház eladásából,mert a nagymamám szerint azt ő vitte a házba,nemismeri el,hogy az eladási ár fele engem illet....már itt is sántít a dolog!!!Az is tény,hogy akkor a szerződésekkel sem stimmel valami vagy hiányosak...ennek utánajárok!

Semmit nem értettem félre és tényleg nagyon köszönöm,hogy a tanácsaidat és az írásaidat is!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 09:12

ne értsd félre, nagyon szívesen segít itt bárki, csak abból amit elmondtál a nagymamával nem köthetted meg a szerződést, mert akkor ő már nem adhatta el az ingatlant, mert az a bejegyzéssel a te tulajdonodba került.

memory # 2008.07.29. 08:31

Igen,ez a tervem!

Másnak is sikerült itt választ kapnia a kérdéseire és gondoltam,hogy nekem is sikerül és azután már jobban tudom,hgy melyik irányba induljak el?!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 08:13

mutasd meg egy ügyvédnek ezt a szerződést. Lehet csak így leírva ilyen bonyolult

memory # 2008.07.29. 08:00

Hidd el,már én is elvesztettem a fonalat....!!!

A nagymamámmal kötöttük,amikor még élt a ngypapám is és a régi házra.

Van,ami szó szerint volt idézve ,de inkább a lényeg volt leírva.

Kérdezzen mindenki és amire tudok én válaszolok,de mint már említettem,már nem tudom,hogy kinek mije van és kit,mi illet meg!nem gondoltam volna,hogy ennyire bonyolult.
Azt hittem,hogy teljesen egyszerű kérdés és van rá egyszerű válasz,de nem úgy tűnik.Annyi minden kapcsolódik hozzá,hogy átláthatatlan!