Eltartási szerződés felbontása


woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 06:43

én még azt kérdezném, hogy ki kötött kivel tartási szerződést.
Amit leírtál, abból nem következik, hogy a nagymamáddal kötöttétek volna, mert akkor az ingatlana a tulajdonodba került volna.
A szerződésből idézett(?) részt meg még olvasni is fájdalmas volt...

memory # 2008.07.28. 19:16

Tisztelt Obudafan!

Örököltem-e volna nagyapám után:ez nem tiszta nekem sem.Nagyapám még élt,amikor megkötöttük ezt az eltartási szerződést és akkor iratták át rám a régi ház felét,a másik felét a férjemre és a fennmaradó 50%-ot pedig a nagymamámra.Eladtuk a házat és ezért összesen 10milliót kaptunk,ezt vitte nagymamám a mostani házba,amiből én nem kaptam pénzt!!!

Az eltartási a rgi házra vonatkozik,de van egy olyan rész a nyilatkozatban,hogy:
..."x.y.jelen nyilatkozat aláírásával kifejezetten és visszavonhatatlanul és ellenérték nélkül lemondok az eltartóim fele-fele részben kizárólagos tulajdonát képező ....házról ill.ingatlanról ill.a tartási jogról,ami be nem jegyzett tartási jog ,de ezt a jogomat érvényesíteni kívánom a vételárból vásárolt másik ingatlanra...Ez már rövidítve van.

Akkor a nagymamának a fele a tulajdoni hányada.

Ez annyira bonyolult és már teljesen elvesztem,de szeretnék az ügy végére járni és ha kell,akkor ügyvédet fogadni!

Köszönettel:fehér Júlia

ObudaFan # 2008.07.28. 16:52

No, azért sokminden nem világos itt.

  1. Egyáltalán örököltél volna-e nagyapád után?
  2. Ha igen, miért nem tudtad megszerezni az örökrészt?
  3. Mire kötöttétek a tartási szerződést? A régi ingatlanra, amit eladtatok, vagy az újra?
  4. ÉS a 3. tükrében: most van-e a nagymamának tulajdoni hányada ebben az ingatlanban, vagy sem?

Szóval, nagyjából ezek kellenének a válaszhoz.

Egyébként egy tartási szerződést megszüntetni ennyire azért nem egyszerű. Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését. A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

memory # 2008.07.28. 16:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem az eltartási szerződéssel lenne kapcsolatban lenne.2000-ben meghalt a nagypapám és az akkor a nagymamámmal eltartási szerződést kötöttünk,de arra a házra,amelyben akkor még élt.Közben eladtuk azt a házat és annak az árából vettünk egy másikat ,amibe a nagyi 10millióval szállt be.Azóta ezt szépítettük,csinosítgattuk és vettünk fel hitelt is anno,hogy kisebb munkálatokat megcsinálhassunk.

A kérdés az most:A nagyi azzal fenyegetőzik,hogy felbontja a szerződést,eladja a házat és mi mehetünk oda a gyerekekkel,ahova akarunk.Őt mi illeti meg és minket mi illet meg?A 10millió jár neki,amit beleadott,ez gondolom,hogy így van....

Nagyit nem kell eltratani és ápolni,mert egészséges,csak utálja a gyerekeket és egyedül akar élni!

Anno nagypapám örökrészét én nem kaptam meg,minden a nagyié lett.Ebből a részből-a régi házból-jár nekem valami,ha a mostanit el kell adni?Mivel azt a 10milliót adta be a mostaniba?

Köszönöm a segítséget és a választ!

Fehér Júlia