Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

ObudaFan # e-mail 2016.02.05. 15:14

anzsiee

Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

A fentiek alapján elég valószínű, hogy fog neki járni valamennyi. Természetesen azt pedig mindenki bizonyíthatja, hogy enm a bejelentett jövedelme volt a valós.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.05. 13:53

A ház az édesanyámé 1/1-ben
Akkor te öröklöd. Az élettárs nem örökös, a haszonélvezet nem örökölhető.
Ha az élettársnak édesanyád holtig tartó haszonélvezetet enged, akkor az őt természetesen akkor is megilleti, ha édesanyád meghalna.

www.kbs-ugyved.hu

anzsiee # e-mail 2016.02.05. 12:07

Kedves Obudafan!

Párommal 1 évig laktunk édesanyjánál majd vettem egy lakást saját névre, minden számla az én nevemre szól. Barátnőm félévre rá jelentkezett be az én lakásomba ahol kb. 6 évig együtt laktunk Nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Felújítás volt a lakáson, ami az én nevemre felvett hitelből történt. Kedvesem eleinte diákmunkából segítette a fenntartásunkat aztán minimálbérből. Az én jövedelmem is igazolhatóan is minimálbér.Közel 1 éve lesz hogy nem él a lakásban, most az önkormányzaton kértem a kijelentését mert nem hajlandó kijelentkezni és a maradék holmiját elvinni. Kérdésem hogyha bírósághoz fordul akkor jár e neki bármi a lakásból részesedésként vagy ki kell e fizetnem? Vagy bármiből is egyáltalán azokon az ingóságokon felül amit ő hozott és el is visz? Köszönöm mielőbbi válaszát. További szép napot kívánok.

Viiboo # e-mail 2016.02.05. 08:25

Elnézést! A ház az édesanyámé 1/1-ben, és egyedüli gyermeke vagyok. Csak hogy ez az élettársi kapcsolat mennyire zavarhat be? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.05. 07:30

Éppen csak azt nem mondtad el, ami a lényeg: kié az a ház.

www.kbs-ugyved.hu

Viiboo # e-mail 2016.02.04. 22:20

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Édesanyám egy családi házban él élettársával, akivel 15 éve vannak együtt.

Az élettársának három nagykorú gyermeke van. Ezért is félek, hogy abban az esetben, ha anyukámmal bármi
történne és egyedül maradnék, milyen jogi lépések ellen kell majd védekezzek az élettárs és gyermekei ellen, ha
netán az élettársi viszonyra hivatkozva, az élettárs és gyermekei igényt tartanak az ingatlanra, illetve ha az élettársa szeretné, hogy mindenki ott lakjon.

Édesanyám ragaszkodik az élettárs haszonélvezeti jogára, de maga se tudja, hogy hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani. Én, mint egyedi öröskös szeretnék igényt tartani majd az ingatlanra, az élettárs és annak rokonai nélkül. Jelenleg az élettárs
testvére és egyik lánya is ebbe az ingatlanba vannak bejelentve.

Esetleg az megoldás lenne, hogy édesanyám részemre történő ajándékozással védené ki az életterását és annak gyermekeit? Egyáltalán az élettársi
viszony elegendő ahhoz, hogy támadhatóvá válljon az ingatlan részemre történő jogutólása? Ön mit tanácsolna?

Előre is köszönöm!
Attila

ObudaFan # e-mail 2016.02.04. 15:23

Rendben, de akkor te se a jogi helyzetre kérdezz rá, hanem azt írd le, ami a valódi problémád, kérdésed.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

sergozo # e-mail 2016.02.04. 12:40

2016.01.31-ei kérdésfeltevésemre adott bruttó/nettó választ kérem szépen jogi nyelvről számomra is érthetővé tenni.Köszönettel.

ObudaFan # e-mail 2016.02.01. 15:14

ildi87

Ha te adtál megbízást, akkor a temetkezési vállalkozás felé te fizetsz és ezt érvényesítheted a hagyatékból, ha van miből.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ildi87 # e-mail 2016.02.01. 13:50

Üdvözlöm és előre is köszönöm a válaszát!

Párommal 10 évig éltünk nem hivatalos élettársi kapcsolatban.Január elsején hirtelen történt a halála.
A temetéssel kapcsolatban én intézkedtem,de nem fizettem ki,gondolván,hogy mivel nem voltunk hivatalosan élettársak,így a családjának a kötelessége ezeket a költségeket rendezni.Én nem is szeretnék örökölni utána,hiszen csak hitele volt,illetve egy régi személyautója. Most az édesanyja elment ügyvédhez,és mindenről el akar számoltatni,valamint nem hajlandó kifizetni a temetés költségeit. Azok akkor engem terhelnek?Mert más nem intézkedett volna,azt sem kérdezték meg,hogy miként hat meg. A temetkezési vállalatnak valóban én adtam a megbízást,de nem tudom kifizetni.Ilyenkor a hagyatéki terhek listájára kerül a temetési költség vagy behajtják rajtam jogi úton a temetkezési vállalat képviselői?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.01.31. 18:12

A bruttó hagyatékba beletartozik, a nettóba meg nem.

www.kbs-ugyved.hu

sergozo # e-mail 2016.01.31. 14:34

Lakossági internetbankos tranzakció (átutalás) indítást követő napon az örökhagyó elhunyt. Az átutalás értéknapja a legközelebbi nyitást követően, hétfőn történt.Hagyatéki eljárásnál, illeték fizetésénél a halálozás napi magasabb egyenleget vették figyelembe.Örökség kifizetésével egyidejűleg a fenti tranzakció banki igazolását megkértem és meg is kaptam.Nem az utalás jogszerűségét vitatom.Az utalt pénzt sem én kaptam, viszont az illetéket rám rótták ki a hagyatékátadó végzés alapján. Mi a jogi helyzet, örökhagyó életében indított tranzakciós összeg egyáltalán hagyaték részét képezi?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.01.17. 18:49
  1. Az nem tulajdonjog, hanem kötelmi jellegű.
  2. Az elévülés itt szóba sem jön.
  3. Nem sok jelentősége van annak, kinek a számlájáról utaltatok.

De: lehet, hogy az a magánokirat t vagyonjogi szerződésnek minősül. Ha igen, akkor eredményesen hivatkozhatsz különvagyonra.

4. Nem fogsz ügyvéd nélkül boldogulni.

www.kbs-ugyved.hu

sergozo # e-mail 2016.01.17. 18:41

Nem bejegyzett élettársam az üdülési jogot végrendeletében külön vagyonomként szerepeltette. Tekintettel arra, hogy ez közös néven szerepelt a Közjegyző a törvényes öröklési rendet vette alapul. A hozzájárulás arányát -kérésem ellenére- nem vizsgálta. További tárgyalásra már nem kellett mennem. Hagyatékátadó végzésből sem kapta, tekintettel arra, hogy nem vagyok "érintett".Vételár- és a hitel kizárólag az én folyószámlámról került kiegyenlítésre. 1 100 000Ft üdülési jogra összesen a hiteltörlesztéseket is figyelembe véve 1 464 032 Ft került utalásra. a 2007-2011.év közötti számlakivonataim rendelkezésre állnak. "Örökösnek" rádásul illetéket is kellett fizetnie a hagyatékátadó végzés alapján. Örökös "Magánokiratban" elismerte tulajdonosi jogom. Tulajdoni igény nem évül el, de mi legyen a következő lépésünk?

ObudaFan # e-mail 2016.01.17. 12:34

Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával ennek haláláig

  1. egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy
  2. megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

M_Erika # e-mail 2016.01.16. 10:03

T. Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Nem bejegyzett élettársi viszonyban élek 25 éve a párommal/73 éves/.Én 66 éves vagyok. Szeretném tudni, hogy bár melyikönk halála esetén kaphatjuk-e az özvegyi nyugdíjat? A vagyon elosztással nincs gondunk.
Köszönettel: Erika

ObudaFan # e-mail 2016.01.04. 17:00

Daddy50

A legjobb lenne, ha ügyvéd, vagy közjegyző előtt élettársi vagyonjogi szerződést kötnének, mert abban a pontos arányok is szabályozhatók.
A második legjobb az lenne, ha legalább közjegyző előtt regisztráltatnák az élettársi kapcsolatukat.
A harmadik legjobb, ha legalább valamilyen írásos dokumentum készülne erről, ami bizonyítékként felhasználható lesz.
Ezek hiányában - sőt, igazábol még a harmadik esetben is - majd jönnek a perben a tanúk, akik ki tudja, mire hogy emlékeznek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Daddy50 # e-mail 2016.01.03. 08:09

A lányom már közel négy éve él együtt az élettársával. Laktak már közös albérletbe, laktak már nálunk több hónapot is. Közben született egy közös gyermekük, aki már másfél éves. Most vásároltak egy házat, ami a "vejem" nevére került, de a lányom pénze is benne van, és a mai napig közösen javítgatják otthonukat.
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a közös élettársi viszonyt hogyan tudná igazolni a lányom? Sajnos ő meg a kislánya még mindig hozzánk vannak bejelentve.
Attól tartok, hogy ha valami baj történne a vejemmel, akkor a rokonsága örökölné a közösen megszerzett otthont.
Mit tehetnénk, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Sajnos megesküdni nem akarnak, pedig az mindent megoldana.
Kérem ebben adjanak tanácsot!
Köszönöm!

evatunde # e-mail 2015.12.22. 12:11

Jó napot kívánok!

Szeretnék pár kérdést feltenni, hátha itt kaphatok választ. Volt egy élettársam, 2004-2015-ig, párom akkor hunyt el. Én egy másik lakásban laktam, a volt páromhoz csak 2011-ben költöztem,de nem jelentkeztem be a lakásába. Párom 60 éves korában hunyt el, még nem volt nyugdíjas. Kaphatok-e utána özvegyi nyugdíjat és ha igen, mennyi ideig és milyen összegűt? Tehát a kapcsolatunk 2004-ben jött létre, az utolsó négy évben laktunk csak közös lakásban, de nem jelentkeztem be. Bizonyítanom kell-e az együttélés tényét esetleg a szomszédokkal hogy 2004 óta voltunk együtt? Ha ők igazolják,( mert jó a viszonyunk) akkor nem követek/követnek-e el csalást, hiszen csak a 4 év volt a közös együttlakás, de bejelentkezés nélkül.Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # e-mail 2015.12.15. 14:50

A közösen vásárolt ingóságokból (pl. az autó) vélhetően jár neki, hogy mennyi, annak a meghatározásához ennyi információ nem elegendő. Végrendelet hiányában a lakásban valósznűleg tulajdont nem szerez, lakáshasználati joga sem lesz. Nem köteles eljönni a hagyatéki tárgyalásra.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

kipkop71 # e-mail 2015.12.10. 14:51

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Kérdésem lenne. Édesanyám két hete elhunyt. Volt egy (nem regisztrált) élettársi kapcsolata, akivel 17 évet élet együtt.
A lakáson semmilyen értéknövelő beruházás, felújítás nem történt, nem volt közös bankszámlájuk, illetve anyunak a nevén van még egy autó. A lakás amiben laktak fele-fele részben anyué és az enyém. Anyu a fél lakást még bőven megismerkedésük előtt kb. 35 éve örökölte.
Kérdés a nem regisztrált élettársnak jár-e valami amit muszáj kifizetnem. Lakáshoz ugye semmi köze? Kitehető-e simán a lakásból?
Köszönöm a gyors választ előre is
kipkop71

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.11.19. 21:57

Te valamit nagyon félreértettél.

www.kbs-ugyved.hu

kiskert # e-mail 2015.11.19. 21:44

Tisztelt Jogász hölgyek/urak!

Húgom 30 éve él nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Lakásuk a tulajdoni lap szerint 50-50%-ban a tulajdonuk. Sajnos mindketten betegeskednek.
Ezzel kapcsolatban kérdezem, valamelyikük halála esetén az örökösök milyen mértékben tarthatnak igényt a lakásra. Úgy értesültem, hogy ha nincs bejegyzett élettársi kapcsolat akkor az állam eltulajdonítja a lakást. Így testvérem elveszíthetné egy élet munkáját?
Szeretném testvéremet megnyugtatni. Várom válaszukat.

Előre is köszönöm: kiskert

ObudaFan # e-mail 2015.11.05. 22:55

pötyike77

Egyrészt tisztázandó, hogy mik a valós tulajdoni arányok, mert attól, hogy az élettársad nevén van, még éppen lehet neked is benne tulajdoni hányadod. Ezt érdemes minél hamarabb rendezni. Aztán ami így is az élettársad nevén marad, arról végrendelkezhet, azzal, hogy ez után a rész után a kötelesrész még fog járni a korábbi kapcsolatából származó gyerekeknek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pötyike77 #   2015.11.05. 12:05

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen szerződésre van szükség köztem és az élettársam között, hogy az élettársam előző házasságából született gyermek ne tudjon örökölni, ha az élettársammal valami baj történne?

Egy házról van szó, amely az élettársam nevén van.

A gyermek és az exnej már kapott egy nagy értékű házat a váláskor, ellenben én nem szeretnék felezni senkivel, csak mert oda kellene adni jogilag az élettársam vagyonának a felét a gyereknek.

Magyarul hogyan tudjuk megvédeni az új ingatlant az előző házasságtól és az abban született gyerektől?

Nagyon köszönöm előre is,
Pötyike