Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

ObudaFan # e-mail 2014.10.09. 10:47

Amit ő örökölt, abból téged nem illet semmi.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kamy # e-mail 2014.10.08. 17:07

Üdvözlöm! A volt párommal 7,5 évig éltünk együtt. Kb 5-6 évig éltünk együtt. Született egy közös gyermekünk. Januárban költözött el. Holnap lesz a gyerekelhelyezési tárgyalás, köös megegyezéssel én nevelem. Most hírtelen a tudtom nélkül kijelentkezett a házból, amibe együtt éltünk (de neki ebben nincs semmilyen tulajdoni hányada) Eddig azt mondta, hogy neki semmi nem kell, amit az együtt élésünk alatt közösen tettünk a házba. De most hírtelen mégos meggondolta, es azt mondta, hogy a bírosagon mondjuk azt, hogy amit közösen tettünk bele, az maradjon közös, bár ő semmit nem akar elvinni. Nekem eze egy kicsit büzlik. A kérdésem az lenne, hogy az együttéllésünk alatt örökölt egy 1/3 házat... akkor annak a fele vagy a harmada is engem illet?? Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.05. 20:37

Vélelem áll amellett, hogy az együttélés alatt szerzett dolog közös tulajdon. A vélelemmel szemben állító felet terheli a bizonyítási teher.

www.kbs-ugyved.hu

orsi2013 # e-mail 2014.10.05. 19:04

Akkor sem értem miért kell igazolnom, hogy ami a nevemen van, az valóban az enyém? Kinek kell igazolnom? Milyen jogon támadhatja meg bárki a tulajdonjogomat? Ha valakivel közösen vettem, akkor a másik fél nem ragaszkodna a tulajdonhányadához, vagy legalább a haszonélvezeti jogához? Nem értem ezt az egészet, és igen, valóban meglepődtem...

ObudaFan # e-mail 2014.10.05. 12:01

Nem értem, hogy 1/1-es tulajdonhányadnál miért kell igazolnom, hogy az valóban az én tulajdonom, és hogy miből vettem azt?

Hát, pont azt az 1/1-et kell igazolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.05. 11:03

Most meglepődtél?

www.kbs-ugyved.hu

orsi2013 # e-mail 2014.10.04. 22:50

Nem értem, hogy 1/1-es tulajdonhányadnál miért kell igazolnom, hogy az valóban az én tulajdonom, és hogy miből vettem azt? Ez alapján akkor mindenki készüljön fel arra, hogy megkérdőjelezhetik a tulajdonjogát?

orsi2013 # e-mail 2014.10.04. 22:47

1/1-es tulajdoni viszonynál hogyan örökölhet más tulajdonjogot az ingatlanon? Hogyan bizonyítaná be az elhunyt élettárs gyereke/örököse, hogy a szülő adott a ház árába, még akkor is, ha nem került a nevére tulajdonrész, vagy azt, hogy nagyobb értéknövelő beruházás történt az ingatlanon? Főleg abban az esetben, ha nem éltek együtt, évek óta alig találkoztak az elhunyt szülővel?

ObudaFan # e-mail 2014.09.25. 11:46

Ha igazolhatóan a te eladott lakásodból vettétek kizárólag, akkor az az ingatlan a tiéd kizárólag.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

försi54 # e-mail 2014.09.24. 19:12

Nagyon köszönöm a válaszokat.
Már együtt éltünk, szintén az én tulajdonomban lévő lakásban, eladtam a lakást, így vettünk egy kis családi házat, ekkor lett hivatalos az élettársi viszony. Ez 2004. novemberben történt. Nagyobb értéknövelő beruházás a házon együttélésünk alatt nem történt. Csak a szükséges karbantartások lettek elvégezve.
Talán így világosabb a helyzet.

ObudaFan # e-mail 2014.09.24. 11:20

försi54

Azt kellene tudni, hogy együtt éltetek-e, akkor, amikor megvettétek a házat, ha igen, akkor milyen forrásból vettétek, ha nem, akkor volt-e az együttélés alatt jelentős értéknövelő beruházás, ha igen, mi és milyen forrásból.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.24. 10:16

A hagyatéki leltárba nem veszik fel. De ettől még vígan lehet közös tulajdonú az ingatlan, és akkor természetesen az örökösöké a volt élettársad tulajdoni hányada. Csak ahhoz, hogy erről bármit is tudjunk mondani, semmiféle adatot nem adtál meg.

www.kbs-ugyved.hu

försi54 # e-mail 2014.09.24. 09:12

Tisztelt Fórumozók!

Bejelentett élettársi kapcsolatban voltunk, párom elhunyt.
1/1 tulajdonhányadban tulajdonosa vagyok a lakásnak, kérdésem, hogy hagyatékba kerül-e a nevemen lévő ingatlan, örökölhetnek-e tulajdonrészt ebből az ő gyermekei.
Nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.09.21. 11:30

nyalat

Az fogja kezelni, aki a gyermek törvényes képviselője lesz, ha a szülők együtt élnek, akkor közösen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.19. 18:52
nyalat # e-mail 2014.09.19. 17:46

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésem lenne: nem bejelentett élettársi kapcsolatból született az Unokám.
Az Ő javára fizetünk havonta befektetési életbiztosítást.
Mi történik a befektetéssel, ha mi meghalunk?
Az élettársak közül ki fogja kezelni a pénzt (apa,anya) a nagykorúságig?
Mi dönthetünk a személyben (pl.: végrendelet)?

A választ előre köszönöm: Ági

ObudaFan # e-mail 2014.09.11. 18:04

Ez is sokszor igaz, meg sokszor a másik félnek is van igazsága. Az élet sokszínű tud lenni. Van, ahol az élettárs törődött az örökhagyóval, a gyerekek meg felé sem néztek, valahol meg a gyerek törődött vele és az élettársnak inkább hátsó szándékai voltak. A jog meg nem tökéletes, nem biztos, hogy mindig igazságos eredmény születik.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

orsi2013 # e-mail 2014.09.10. 23:35

Olvasom ebben a fórumban a kérdéseket, és mélységesen fel vagyok háborodva, mikor azt olvasom, hogy az elhunyt gyereke a szülő élettársát ki akarja semmizni, meggyanúsítják lopással, stb. még akkor is, ha sok-sok évet éltek együtt. Nem a gyerek élt a szülővel, hanem az élettárs, ő gondozta, együtt dolgoztak, hoztak létre különböző dolgokat. Sok esetben a gyerek évek óta nem találkozott az elhunyt szülővel, de az örökség az kellene! Tudomásul kellene venni, hogy az örökség nem JÁR. A szülőnek jogában áll bármit eladni, elajándékozni még életében, főleg akkor, ha a gyereke, aki örökölne rá sem hederít. Sok esetben nem tudják ki mennyivel járult hozzá ahhoz, hogy megtakarításuk legyen, hiszen nem élt együtt a gyerek a szülővel.

ObudaFan # e-mail 2014.09.10. 16:35

Lehet jogalapja, de ő azért azt megpróbálhatja igazolni, hogy neki volt alapja felvenni a pénzt, annak ellenére, hogy írásban nem állapodtak meg.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Maximus73 # e-mail 2014.09.09. 19:04

Tiszteletem!
Semmi nemű írásos megállapodás nincs, nem volt közöttük. Mivel én Ausztriában vagyok, voltam, a számlakivonaton pedig látszik, hogy a pénzt Kisteleken vették fel, szerintem egyértelmű, ki a hunyó. Igazából engem az zavar, hogy ha jól tudom, a hölgy nem is örökölhet(et) volna, tehát nekem kicsit olyan szagú, mintha így akart volna pénzhez jutni. Az itteni bankban is azt mondták ,hogy " Rechtswidrig " vagyis jogtalan a pénzfelvétel és át kellene hogy adja az összeget részben a banknak, mivel negatívba vitte a számla egyenlegét, illetve a törvényes örökösöknek. Azt is mondtzák, hogy itt Magyarországon kell(ene) pert kezdeményezni ez ügyben. A kérdés igazából az, van-e jogi alapja egy pernek a hölggyel szemben?
Köszönöm megtisztelő válaszát!

ObudaFan # e-mail 2014.09.09. 18:31

Egyrészt tudni kellene, hogy igazolható-e, hogy ki vette le ezeket az összegeket, másrészt ismerni kellene a bankszámlaszerződést, illetve azt, hogy kettejük között volt-e valamilyen megállapodás ezekre az összegekre.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Maximus73 # e-mail 2014.09.08. 23:08

Tiszteletem!
Sajnos úgy néz ki, van egy kis problémánk a húgommal... Édesapánk 2014.09.02-án hosszú betegség után elhunyt Pusztaszeren. Róla azt kell tudni, hogy Szerb - Magyar kettős állampolgár, de Ausztriában élt és dolgozott és ott kapta a nyugdíjat. Most Augusztus 1-én jelentkezett ki hivatalosan, de nyugdíját továbbra is oda folyósították (ott van számlája). Közben Pusztaszeren élt a "mostohánkkal", tehát élettársi viszonyban voltak. Nincs semmi közös vagyonuk, nem is ez a gond, hanem édesapánk Pusztaszeren tartotta készpénzben a megtakarításának egy részét. Ezt azért tudom, mert a folyószámla kivonatokon látszik, hogy az elmúlt másfél hónap alatt közel 4000 Eurót vett (illetve a mostoha) fel a számlájáról. A lényeg, hogy édesapánk szeptember 1-én elhagyta Ausztriát és a kinti számla egyenlege akkor még 3.327,59 Eurót mutatott, míg most, miután meghalt, - 401,31 Eurót. Azt tudni kell, hogy apu a kapott gyógyszerek miatt (rákbeteg) nem volt öntudatánál az utolsó két hétben (2014.08.17-2014.09.02). A hölgy még az utolsó nap (2014.09.01) is leemelt apu számlájáról 119 000 Ft-ot, amivel negatívba rántotta az egyenleget 400 Euróval. A jelen állás szerint adósságot csinált a kinti folyószámlán. Ö nem tudja, hogy én hozzá fértem a számlakivonatokhoz és azt mondja, hogy Apunak nem volt pénze.... Tudtommal ő nem is örökölhet Édesapánk után, illetve ezt az eljárást, amit ő folytat nem tartom jogszerűnek, sem erkölcsösnek. Tudunk-e esetleg jogi lépéseket tenni ez ügyben? Üdvözlettel: Csaba

ObudaFan # e-mail 2014.08.03. 12:09

A kedvezményt még házastársak között is figyelembe kell venni különvagyoni hányadként, erre van BH. Akkor pedig élettársakként szükségképpen.
Ami miatt viszont ennyi leírásból nem lehet tudni, hogy van-e az élettársnak az adott esetben tulajdoni hányada, az az, hogy nem tudjuk, hogy a közös gazdálkodás mennyiben terjedt ki erre a vagyonelemre, illetve miből lett fizetve a vételár.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.03. 11:54

Számos döntvény szól róla, hogy az élettárs tulajdonostárs ilyenkor. Rendszerint úgy számolnak, hogy a kedvezmény mértékét az örökhagyó oldalára írják, a fennmaradó hányadot pedig az élettársi közös tulajdon arányában osztják meg közöttük. De láttam már olyan - igaz, nem jogerős, másodfokon még el nem bírált - ítélet is, amely figyelmen kívül hagyta a kedvezményt. (Sőt, azt a tényt is, hogy a néhai az ingatlant az együttélés előtt szerezte!)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2014.08.03. 00:17

Lehet benne az élettársnak tulajdoni hányada, ebből a leírásból nem derül ki, hogy van-e, ezt igen részletesen kellene körüljárni. Ha van, akkor sem valószínű, hogy túl nagy, tekintettel arra, hogy kedvezményesen vásárolta édesapád. Ha viszont van tulajdoni hányada, akkor a nevetekre való "átiratásnak" valószínűleg nem sok értelme lesz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese