Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.11.19. 21:57

Te valamit nagyon félreértettél.

www.kbs-ugyved.hu

kiskert # e-mail 2015.11.19. 21:44

Tisztelt Jogász hölgyek/urak!

Húgom 30 éve él nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Lakásuk a tulajdoni lap szerint 50-50%-ban a tulajdonuk. Sajnos mindketten betegeskednek.
Ezzel kapcsolatban kérdezem, valamelyikük halála esetén az örökösök milyen mértékben tarthatnak igényt a lakásra. Úgy értesültem, hogy ha nincs bejegyzett élettársi kapcsolat akkor az állam eltulajdonítja a lakást. Így testvérem elveszíthetné egy élet munkáját?
Szeretném testvéremet megnyugtatni. Várom válaszukat.

Előre is köszönöm: kiskert

ObudaFan # e-mail 2015.11.05. 22:55

pötyike77

Egyrészt tisztázandó, hogy mik a valós tulajdoni arányok, mert attól, hogy az élettársad nevén van, még éppen lehet neked is benne tulajdoni hányadod. Ezt érdemes minél hamarabb rendezni. Aztán ami így is az élettársad nevén marad, arról végrendelkezhet, azzal, hogy ez után a rész után a kötelesrész még fog járni a korábbi kapcsolatából származó gyerekeknek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pötyike77 #   2015.11.05. 12:05

Kedves Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen szerződésre van szükség köztem és az élettársam között, hogy az élettársam előző házasságából született gyermek ne tudjon örökölni, ha az élettársammal valami baj történne?

Egy házról van szó, amely az élettársam nevén van.

A gyermek és az exnej már kapott egy nagy értékű házat a váláskor, ellenben én nem szeretnék felezni senkivel, csak mert oda kellene adni jogilag az élettársam vagyonának a felét a gyereknek.

Magyarul hogyan tudjuk megvédeni az új ingatlant az előző házasságtól és az abban született gyerektől?

Nagyon köszönöm előre is,
Pötyike

ObudaFan # e-mail 2015.11.02. 15:26

Hellas

Jól tudjátok. Bármikor kiderülhet, de ha az élettárs tudomást szerez a hagyatéki tárgyalásról, akkor valószínűleg azért legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson kiderül, ha van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.11.02. 15:25
Hellas #   2015.11.02. 11:25

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Nemrég elhunyt a nagybátyám, akinek nyilván ingó és pénzvagyonán kívül, egy családi háza van, melynek a tulajdoni lapját már beszereztem, az ingatlan tehermentes és 1/1 tulajdonos a nagybátyám.

A nagybátyám (soha nem volt sem Felesége, sem gyermeke), együtt élt egy hölggyel közel 30 évet, hol a hölgy ingatlanában, hol a nagybátyám ingatlanában egyedül.

Elvben két törvényes örökös van, a nagybátyám két elhunyt testvérének egy-egy gyermeke, két unokaöccse, azaz Én és az unokatesóm. Most a temetés után egy kicsit furcsa érzéseink vannak, a kérdés, hogy ha jól tudjuk a hölgy már csak végrendelettel örökölhetne, azt nem tudjuk, hogy van-e ilyen vagy sincs. A kérdés, hogy jól tudjuk-e és ha igen ez mikor derülhet ki? Vannak-e még számunkra az öröklésre nézve buktatók?

Köszönöm.

venig # e-mail 2015.10.06. 16:43

Kedves ObudaFan!

Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Már az is sokat segít, hogy van remény.

Az itt látható e-mail címek használhatók abban az esetben ha a hagyatékin nem sikerülne dűlőre jutni ?

ObudaFan # e-mail 2015.10.05. 15:23

venig

Lehet követelésed, de nem feltétlenül pont ekkora összegre. Meg kell nézni, hogy az ingatlan jelenlegi értékéből mekkora rész esik erre a te 2M Ft-odra, mint különvagyonra, illetve még emellett az építkezés során az ingatlanra fordított egyéb összegek vonatkozásában milyen arányú tulajdonod állapítható meg az élettársi együttélés alatti szerzési arányok alapján. Tehát ezeket az arányokat az ingatlan jelenlegi étékére kell vetíteni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

venig # e-mail 2015.10.04. 15:14

Tisztelt Ügyvéd hölgyek/urak.

Segítséget szeretnék kérni a következő ügy meglátásában.

13 évvel ezelőtt ismerkedtünk meg párommal.Kapcsolatunk nem lett bejegyezve, de természetesen rengetegen tudják igazolni.
Az én édesanyám nem sokkal később hunyt el és örököltem 2 millió forintot.
A párom ekkor kezdett építkezni itt mellettünk és az örökséget bele is tettem a házba, de az ingatlan a párom nevén maradt.
Később párom megbetegedett és amputálni kellett a lábát és minden ellátásra én vittem ahogy ez természetes is, minden alkalommal amikor rosszul lett engem hívott a végstádiumban is mellette voltam.
A tragédia után az élettársam fia eljött hozzánk a másik lakásba és tárgyakat vitt el arra hivatkozva, hogy az a nagymamájáé.

A kérdésem az lenne, hogy ha tanukkal és számlakivonattal igazolni tudom akkor lehet-e követelésem az ingatlanból bvagy legalábbis a 2 millió forintra, lehet-e a 13 év után követelni ill. az ellátás miatt követelni.
Egyáltalán nem szerettük volna ezt, de a párom fia már a saját lakásunkból is vitt el tárgyakat ahogy azt jeleztem.
Szeretnék valami tanácsot kérni, hogy egyáltalán érdemes-e követelni, ilyen esetben el kell e menni a hagyatékira és, hogy van e az ilyen ügyeknek humános megoldása.

Előre is köszönöm, hogy meghallgattak és előre köszönöm válaszukat.

ObudaFan # e-mail 2015.08.21. 22:50

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Természetesen az ingatlan értékéből a telekérték pedig az élettársad különvagyona.
Megállapodni természetesen eltérően is megállapodhattok.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.08.21. 19:00

Tulajdonjogi igényed lehet a ház bizonyos hányadára.
Szerződéssel miért ne lehetne haszonélvezetet alapítani? Más kérdés, hogy az élettársadnak abban mi a jó.

www.kbs-ugyved.hu

Attilaxxxv # e-mail 2015.08.21. 15:58

Üdv!
Élettársi kapcsolatban élek, közösen építettünk házat a párom telkére és nevére.(15 éve)
Azt szeretném megtudni hogy mi illet engem, vagy lehet e haszonélvezeti jogot alapítani és ennek mi az anyagi vonzata?
Választ előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2015.08.10. 15:28

kis.lszl

Látni kellene az egyezséget és a NAV határozatát, de szerintem nem. Mondjuk az Itv-ből az élettársi közös tulajdon megosztására vonatkozó különös szabályt hatályon kívül helyezték, ami némi bizonytalanságra ad okot.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.08.10. 15:24

hama44

Azt hallottam, hogy ettől függetlenül, 15 év után mindent örököl az élettárs, ill. mindennek fele sz övé.

Ez tévedés. Persze, pl. végrendeletben neki juttathatja a lányotok a házat, vagy neki is ajándékozhatja éppen, azzal, hogy kötelesrészre igényetek lehet a lánotok elhalálozása esetén.

Visszperelhető e az ingatlan

A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.

A leírtak alapján nem lehet egyértelműen állást foglalni arról, hogy ezek a körülmények fennállnak-e.

, ha igen, mennyi a perköltség

Az illeték a pertárgy értékének 6%-a, de legalább 15 000 forint, legfeljebb 1 500 000 forint.

, és nyugdíjasok lévén mentességet ez alól kérhetünk-e?

A vagyoni-jövedelmi helyzettől függően lehet ilyen vagy olyan költségkedvezményben részesülni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

hama44 # e-mail 2015.08.08. 07:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lányomnak 15 éves korában vettünk egy házat, amikor még nem dolgozott,sajnos haszonélvezetünk nincs rajta.Együtt lakunk, ők az emeleten, mi a földszinten.13 éve együtt él valakivel, aki ugyan ide nincs bejelentve.Azt hallottam, hogy ettől függetlenül, 15 év után mindent örököl az élettárs, ill. mindennek fele sz övé.
Ha esetleg eladnánk a házat, az összeget a lányom bankszámlájára utalnák, mi pedig mehetnénk a híd alá?Visszperelhető e az ingatlan, ha igen, mennyi a perköltség, és nyugdíjasok lévén mentességet ez alól kérhetünk-e?
Tisztelettel várom válaszát:Mária

kis.lszl # e-mail 2015.08.03. 12:03

Tisztelt Ügyvéd urak,
Adott egy 20 éves nem bejegyzett élettársi kapcsolat. A férfi tavaly elhunyt. A közösen épített (2008) ház (46 Mft a leltár szerint) + 12MFt értékpapír + egy autó (4 MFt a leltár szerint) ezeket a vagyontárgyakat az együtt élés ideje alatt szerezték + ingatlanok 15 MFt össz értékben (a leltár szerint) ami már a férfi tulajdonában volt a közös együtt élésük előtt. Egyébként minden a férfi nevére volt írva. Egyedüli örökös fiával, aki a férfi első házasságából született, egyezség jött létre, amiben elismerte az élettársi kapcsolatot így a hölgy megkapta a ház felét, élettársi vagyonközösség megszüntetése címén. Közjegyző előtt, a hagyatéki tárgyalás keretein belül. Jobbnak láttuk a bíróság mellőzését. Minden más az örökösé lett.

A kérdés pedig az: jogos-e a NAV részéről a ház fele után a hölgy részére a visszterhes vagyonátruházási illeték kiszabása?
Az indoklásban örökösnek titulálják, pedig nem volt végrendelet sem és tudtommal a nem bejegyzett (régebben) élettárs nem örökös. Szerintünk csak a saját pénzét kapta vissza,amit már leadózott egyszer. Semmilyen öröklés ill. vásárlás nem történt. Tulajdonképpen közel 45MFt. bizonyíthatóan bevitt vagyona volt a kapcsolatba, és még a házat is egy szűz telekre építették amit 2007-ben vásároltak. Sajnos ezt is az elhunyt élettárs nevére. Kérem szíves állásfoglalásukat.

Tisztelettel:László

ObudaFan # e-mail 2015.06.16. 15:28

pintimi

Gondolom, nem bejegyzett élettársak vagytok, hanem csak az élettársak közjegyzői nyilvántartásában szerepeltek.
A te külön adósságod miatt vele szemben nem léphetnek fel, ha ő sem nem adóstárs, sem nem kezes.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

pintimi # e-mail 2015.06.16. 11:49

Tisztelt Fórumozók!

Annyival egészíteném ki a kérdést, hogy nem csak halálom után, hanem elötte is (mármint életünkben) követelhetnek-e Tőle bármit is, az én külön adósságom miatt (bírósági végrehajtás, bármilyen követelés, egyedül felvett hitel törlesztés, stb)

Válszotokra várva, köszönettel:
pintimi

pintimi # e-mail 2015.06.15. 17:20

Tisztelt Fórumozók!

Élettársammal regisztrált élettári jogviszonyban vagyon elkülönítő rendszerben élünk. Kérdésem az lenne, hogy halálom után az én különvagyonom, vagy különvagyonommal kapcsolatos tartozásom, bárminemű adósságom, illetve velem szemben jogerős még ben nem hajtott követelést örökölhet-e?
Választokat köszönöm!
Üdvözlettel:
pintimi

saso # e-mail 2015.05.27. 22:15

Köszönöm szépen a válaszait!

ObudaFan # e-mail 2015.05.27. 06:54

Az öröklés tényét nyilván elsősorban hagyatékátadó végzéssel. A megtakarítást, gondolom, számlakivonattal. Azt, hogy éppen ebből vetted az ingatlant, ideális esetben szintén banki iratokkal. Ha nem megy, akkor meg lehet próbálni tanúkkal, ha vannak rá.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

saso # e-mail 2015.05.26. 16:35

Köszönöm szépen a válaszát!

Technikailag , hogy lehet bizonyitanom?Meg van apám végrendelete és az , hogy mennyit örököltem.Sikertelen bizonyitás esetén az elhunyt társam gyerekei örökölnek?Ha igen akkor ki is kell öket fizetnem? Ebben az esetben köteleznek a ház eladására, mivel nincs készpénzem?Mégegyszer köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2015.05.26. 16:22

Sok év együtt élés után sem lesz közös a különvagyon, de neked kell igazolni a különvagyoni jelleget. Tehát azt is, hogy mennyit örököltél, mennyi megtakarításod volt az életközösség előttről és azt is, hogy ezeket erre a házra fordítottad.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

saso # e-mail 2015.05.26. 12:34

Köszönöm szépen a válaszát! Édesapám végrendelkezett és 1300000 ft-ot örököltem .A házat 3600000. ft-ért vettem én.Tehát részben az örökségböl a többi saját megtakaritásból.Ezzel igazolom a ház vásárlása az örökségemböl keletkezett? Értéknövelö beruházás nem volt.Jól értem akkor sok év együtt élés után, közös a ház? Tehát az ö gyerekei örökölnek? Ha igen akkor ki kell öket fizetni?Vagy csak halálom után kapnák meg?Bocsánat a sok kérdésért.