Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

ObudaFan # e-mail 2015.02.23. 13:15

A tartási szerződésbe bele van írva, hogy az ingatlanok csakis a halála utána szállnak az élettársára, amíg él, minden az övé ( nagyapámé) és igényt is tart rá.

Akkor ez valószínűleg valójában öröklési szerződés. Van rajta két tanú? Mert az öröklési szerződés érvényességéhez az szükséges.

Öröklésről sehol nincs szó, ezért nem egyértelmű számomra, hogy most az ingóságok is az élettársát illetik az élettársi szerződés miatt nem pedig a gyerekeket?

Ha az ingóságokat közösen szerezték, akkor a szerzés arányában lehet éppen igénye, nem öröklési jogcímen, hanem élettársi közös tulajdon címén. De persze, kérdés, hogy mi van az élettársi vagyonjogi szerződésben.

Fel kellene keresni a két szerződéssel ügyvédet, mert látatlanban itt nem igazán lehet hasznos tanácsot adni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

RaspberryGirl #   2015.02.21. 10:36

Tartási szerződés volt. Csak ez az a két darab papír van, a tartási és az élettársi szerződés, de a tartási szerződésbe bele van írva, hogy amíg nagyapám él, minden ingatlan az ő birtokában van és továbbra is birtokolni kívánja azt. Öröklésről sehol nincs szó, ezért nem egyértelmű számomra, hogy most az ingóságok is az élettársát illetik az élettársi szerződés miatt nem pedig a gyerekeket?

RaspberryGirl #   2015.02.20. 15:10

Az élettársának összesen két darab papírja van. Egy élettársi szerződés és egy tartási szerződés. A tartási szerződésbe bele van írva, hogy az ingatlanok csakis a halála utána szállnak az élettársára, amíg él, minden az övé ( nagyapámé) és igényt is tart rá.
Öröklésről sehol nem volt szó, ez a kettő van.
Csak, hogy ha az élettárs mondjuk "majdnem olyan" mint a házastárs, akkor annak ellenére is hozzáférhet az ingósághoz, hogy azokról nincs szó a tartási szerződésben?

ObudaFan # e-mail 2015.02.20. 15:01

RaspberryGirl

Most akkor ez tartási szerződés volt vagy öröklési szerződés? HA öröklési szerződés, és az érvényes, akkor vélhetően örökösnek minősül. HA tartási szerződés volt, akkor nem örökös, hanem már nagyapátok életében megkapta a tartás ellenértékét.
Látatlanban senki nem fogja tudni megmondani, hogy támadható-e ez a szerződés. Amit te írsz, az alapján valószínűleg nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.02.20. 14:56

@niki

Nem egyértelmű. Vita esetén bizonyítani kell, hogy az nem az övé.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

RaspberryGirl #   2015.02.20. 12:48

Tisztelt Hozzáértők!

A következő történettel kapcsolatban lenne szükségem tanácsra, véleményre.
Nagyszüleimnek két törvényes gyereke van. 2000-ben elhunyt nagymamám, s ekkor azt a részt, amit édesanyám és a testvére örököltek volna a házból, nagyapám visszakövetelte tőlük, ők pedig jóhiszeműségből és lelki nyomás hatására lemondtak róla, odaadták neki. Nagyapám most hunyt el, 2015. 02. 17-én. Alkoholista volt, a halál okát is ez jelentette. Nagyapám 2014. júl. 10-én kötött egy tartási szerződést azzal, akivel együtt lakott, majd 2014. júl. 29-én egy élettársi szerződést is. Ezekről most szereztünk tudomást. A tartási szerződés alapján nagyapám halála után minden ingatlan az élettársát illeti, ebben az ingóságokról nincs szó. Annak, hogy ezt ő megkapja, a szerződés szerint az volt a feltétele, hogy az élettárs, legyen E, halálakor eltemeti, életében ápolja, gondozza és betegség esetén gyógykezelteti nagyapámat halála napjáig. Ezekből nem, hogy a gyógykezeltetés, de nyilván valóan se az ápolás, se a gondozás nem történt meg, az élettársa még itatta is őt (mert E házassági szerződést szeretett volna), sőt, együtt is sokat italoztak, E gyógyszerre is ivott, ekkor látta egyszer egy orvos is. Nagyapám súlyos és hosszú alkoholizmusa tény, viszont E italozását, és azt, hogy az alkohol által akarta befolyásolni nagyapámat, nem biztos, hogy tudjuk bizonyítani.
Az első kérdés az élettársi viszonyra vonatkozik. Az ingóságokra nézve örökösnek minősül-e édesanyámmal és a testvérével szemben?
Továbbá számomra a temetés sem egyértelmű. Én úgy tudom, hogy van egy olyan törvény, miszerint a vér szerinti örökösnek kell eltemetni az elhunytat az elhunyt pénzéből, amennyiben van ilyen, ha nincs, a költségeket az örökös állja. A tartási szerződés miatt most az élettárs intézi a temetést, viszont azt nem tudom, hogy most ki férhet hozzá a pénzhez, amiből el kellene temetni? Az élettárs is? Egy jogi oldalon olvastam ezt: "Az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzésben meghatározott örökös jóhiszemű birtokosnak minősül: a hagyatéki tárgyakat (készpénz és értéktárgyak kivételével), birtokolhatja és használhatja, de nem idegenítheti el és nem terhelheti meg." Én ezt úgy értelmeztem, hogy nem férhet hozzá a pénzhez.

A tanácsot/véleményt pedig azzal kapcsolatban szeretném kérni, hogy érdemes-e jogi lépéseket tenni a hagyatéki tárgyaláson, meg lehet-e támadni a tartási szerződést? (Gondolok itt arra, hogy az alkohol miatt nem voltak beszámíthatóak, egy évet éltek együtt, közös gyerek nincs, ápolás, gyógykezelés nem történt..)

Előre is köszönöm a segítséget!

@niki # e-mail 2015.02.06. 15:06

Az nem gond hogy az anyósom nevén vannak a szerszámok meg autók? vagy ez "egyértelmű" hogy nekem is jár valami?

ObudaFan # e-mail 2015.02.05. 10:22

@niki

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül. Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.
Ha az élettárs örököseivel meg lehet egyezni, akkor nincs gond. Ha nem, kkor bizonyítás kérdése az élettársi viszony is és a szerzési arány is. Az élettársi viszony fennállását mondjuk a szomszéd tanúkkal esetleg lehet igazolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

@niki # e-mail 2015.02.04. 19:12

Jó estét!! Segítség kellene!!

élettársi viszonyban éltem párommal 3,5 évig. együtt vettünk dolgokat köztük autót is de nem tudom bizonyítani hogy nekem van benne pénzem. Az autó párom édesanyja nevére lett iratva mivel rokkant kevesebb illetéket kell fizetni utána. Kapcsolatunk nincs bejegyezve csak a szomszédok tudják alátámasztani hogy mi együtt éltünk. Párom tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az autóra tudok e valamilyen százalékban igényt tartani? illet e meg valamilyen jog vagy törvény a szerszámokra berendezésekre és ugye többek közt az autóra?

Válaszát előre is köszönöm!!

ObudaFan # e-mail 2014.10.09. 10:47

Amit ő örökölt, abból téged nem illet semmi.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kamy # e-mail 2014.10.08. 17:07

Üdvözlöm! A volt párommal 7,5 évig éltünk együtt. Kb 5-6 évig éltünk együtt. Született egy közös gyermekünk. Januárban költözött el. Holnap lesz a gyerekelhelyezési tárgyalás, köös megegyezéssel én nevelem. Most hírtelen a tudtom nélkül kijelentkezett a házból, amibe együtt éltünk (de neki ebben nincs semmilyen tulajdoni hányada) Eddig azt mondta, hogy neki semmi nem kell, amit az együtt élésünk alatt közösen tettünk a házba. De most hírtelen mégos meggondolta, es azt mondta, hogy a bírosagon mondjuk azt, hogy amit közösen tettünk bele, az maradjon közös, bár ő semmit nem akar elvinni. Nekem eze egy kicsit büzlik. A kérdésem az lenne, hogy az együttéllésünk alatt örökölt egy 1/3 házat... akkor annak a fele vagy a harmada is engem illet?? Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.05. 20:37

Vélelem áll amellett, hogy az együttélés alatt szerzett dolog közös tulajdon. A vélelemmel szemben állító felet terheli a bizonyítási teher.

www.kbs-ugyved.hu

orsi2013 # e-mail 2014.10.05. 19:04

Akkor sem értem miért kell igazolnom, hogy ami a nevemen van, az valóban az enyém? Kinek kell igazolnom? Milyen jogon támadhatja meg bárki a tulajdonjogomat? Ha valakivel közösen vettem, akkor a másik fél nem ragaszkodna a tulajdonhányadához, vagy legalább a haszonélvezeti jogához? Nem értem ezt az egészet, és igen, valóban meglepődtem...

ObudaFan # e-mail 2014.10.05. 12:01

Nem értem, hogy 1/1-es tulajdonhányadnál miért kell igazolnom, hogy az valóban az én tulajdonom, és hogy miből vettem azt?

Hát, pont azt az 1/1-et kell igazolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.05. 11:03

Most meglepődtél?

www.kbs-ugyved.hu

orsi2013 # e-mail 2014.10.04. 22:50

Nem értem, hogy 1/1-es tulajdonhányadnál miért kell igazolnom, hogy az valóban az én tulajdonom, és hogy miből vettem azt? Ez alapján akkor mindenki készüljön fel arra, hogy megkérdőjelezhetik a tulajdonjogát?

orsi2013 # e-mail 2014.10.04. 22:47

1/1-es tulajdoni viszonynál hogyan örökölhet más tulajdonjogot az ingatlanon? Hogyan bizonyítaná be az elhunyt élettárs gyereke/örököse, hogy a szülő adott a ház árába, még akkor is, ha nem került a nevére tulajdonrész, vagy azt, hogy nagyobb értéknövelő beruházás történt az ingatlanon? Főleg abban az esetben, ha nem éltek együtt, évek óta alig találkoztak az elhunyt szülővel?

ObudaFan # e-mail 2014.09.25. 11:46

Ha igazolhatóan a te eladott lakásodból vettétek kizárólag, akkor az az ingatlan a tiéd kizárólag.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

försi54 # e-mail 2014.09.24. 19:12

Nagyon köszönöm a válaszokat.
Már együtt éltünk, szintén az én tulajdonomban lévő lakásban, eladtam a lakást, így vettünk egy kis családi házat, ekkor lett hivatalos az élettársi viszony. Ez 2004. novemberben történt. Nagyobb értéknövelő beruházás a házon együttélésünk alatt nem történt. Csak a szükséges karbantartások lettek elvégezve.
Talán így világosabb a helyzet.

ObudaFan # e-mail 2014.09.24. 11:20

försi54

Azt kellene tudni, hogy együtt éltetek-e, akkor, amikor megvettétek a házat, ha igen, akkor milyen forrásból vettétek, ha nem, akkor volt-e az együttélés alatt jelentős értéknövelő beruházás, ha igen, mi és milyen forrásból.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.24. 10:16

A hagyatéki leltárba nem veszik fel. De ettől még vígan lehet közös tulajdonú az ingatlan, és akkor természetesen az örökösöké a volt élettársad tulajdoni hányada. Csak ahhoz, hogy erről bármit is tudjunk mondani, semmiféle adatot nem adtál meg.

www.kbs-ugyved.hu

försi54 # e-mail 2014.09.24. 09:12

Tisztelt Fórumozók!

Bejelentett élettársi kapcsolatban voltunk, párom elhunyt.
1/1 tulajdonhányadban tulajdonosa vagyok a lakásnak, kérdésem, hogy hagyatékba kerül-e a nevemen lévő ingatlan, örökölhetnek-e tulajdonrészt ebből az ő gyermekei.
Nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2014.09.21. 11:30

nyalat

Az fogja kezelni, aki a gyermek törvényes képviselője lesz, ha a szülők együtt élnek, akkor közösen.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.09.19. 18:52
nyalat # e-mail 2014.09.19. 17:46

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésem lenne: nem bejelentett élettársi kapcsolatból született az Unokám.
Az Ő javára fizetünk havonta befektetési életbiztosítást.
Mi történik a befektetéssel, ha mi meghalunk?
Az élettársak közül ki fogja kezelni a pénzt (apa,anya) a nagykorúságig?
Mi dönthetünk a személyben (pl.: végrendelet)?

A választ előre köszönöm: Ági