Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

mizsak # e-mail 2016.08.24. 22:46

Kovács_Béla_Sándor! drbjozsef!

Köszönöm szépen a válaszokat.
Üdvözlettel: mizsak

drbjozsef # e-mail 2016.08.24. 08:18

mizsak:

Azt nem tudjuk mire szamithat a hagyateki eljaras soran. A vegrendeletnek van nehany formai kovetelmenye, elvileg a Tietek megfelel ennek, de ez latatlanban persze nem biztos. Erdemes az eljaro kozjegyzonel benyujtani a vegrendeletet, hogy az alapjan keszitsek elo a targyalasra az eljarast. Alapesetben az elettars nem orokol, tehat neveloapad testvere elkepzelheto, hogy megtamadja a vegrendeletet. Akkor per lesz belole, de ahogy KBS irta, ha jo a vegrendelet, akkor sima ugy.

Ozvegyi nyugdij : menjen be edesanyad az onkormanyzathoz, ott nyilatkozzon az elettarsi kapcsolatrol, ha kozos volt a lakcimuk, akkor ott kiallitanak egy igazolast, amivel a nyufignal igenyelhet ozvegyi nyugdijat. 1 evre jar.
A halal napjat magaban foglalo targyhonapra meg jart volna, azt lehet meg igenyelni a nyufigtol. Itt az edesanyadnak 15 napon belul be kell jelenteni neveloapad elhalalozasat.
Olvasd el ezt : https://www.onyf.hu/…3l-2014.html

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.23. 22:13

Ha jó az a végrendelet, akkor ő az egyedüli örökös, még köteles részre jogosult sincs.

www.kbs-ugyved.hu

mizsak # e-mail 2016.08.23. 20:25

Tisztelt Jogász!
Édesanyám 41 éve élt együtt a nevelőapámmal élettársi kapcsolatban. Mindketten nyugdíjasok.
A nevelőapám a napokban sajnos elhunyt.
A ház a nevelőapám nevén van, ő építette, de a belső munkálatok idején már együtt laktak, bankszámlájuk nincs, nem is volt soha egyiküknek sem. A nevelőapám 20 éve beteg volt, otthon nem csinált semmit, mindent édesanyám végzett. Nevelőapám ápolása mellett gondozta a nagy kertet is, hivatalos ügyeket is ő intézte.
2003-ban a nevelőapám írt egy végrendeletet, amiben az áll, hogy halála esetén az édesanyámra hagyja a házat és az ingóságokat. Tartalmazza azt is, hogy 1975. óta élettársi kapcsolatban élnek. Ez egy gépelt szöveg, amit a nevelőapámon kívül két tanú is aláírt. Ügyvédi ellenjegyzés nem történt.
A nevelőapámnak saját gyermeke nincs, szülei nem élnek már, csak egy testvére van.
Mire számíthat az édesanyám a hagyatéki eljárás során?
Kaphat-e özvegyi nyugdíjat? Már az e havi nyugdíjat sem adta oda a postás. (nevelőapám 08.14-én hunyt el, a nyugdíjat 08.18-án kézbesítik)
Hol kell bemutatni a végrendeletet?
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2016.08.22. 06:13

Azt esete válogatja, nem nagyon lehet erre általános választ adni. A tanúbizonyításnak, a bankszámla-kivonatoknak, illetve a NAV igazolásoknak az ilyen perekben általában nagy szerepe van.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Brusika # e-mail 2016.08.21. 07:29

Köszönöm szépen. Hogyan lehet igazolni, hogy mi a közösen szerzett, illetve hogyan lehet a hozzájárulás arányát megállapítani?

ObudaFan # e-mail 2016.08.21. 07:18

Amit együttélés alatt szereztetek, az kozos, olyan arányban, amilyen aranyban a szerzeshez hozzajarultatok.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Brusika # e-mail 2016.08.21. 07:13

Tisztelt Jogász!
15 éves élettársi viszony után idén elhunyt élettársam, közös gyermekünk, vagyonközösségi szerződésünk nem volt. Végrendelete sem volt. Milyen jogaim vannak? Mi illet meg?
Előre is köszönöm válaszát.

lido1985 (törölt felhasználó) #   2016.06.24. 13:30

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # e-mail 2016.06.24. 06:26

lido1985

Ha nem köttök házassági vagyonjogi szerződést, akkor főszabály szerint a párod különvagyona lesz az a ház, de a közös vagyonból, vagy a különvagyonodból elvégzett beruházások vonatkozásában lehet megtérítési igényed, ha esetleg a házasságotok megszűnik.
Hogy majd annak idején melyik gyerek hogyan örököl az édesapja után, az attól függ, hogy a párod készít-e végrendeletet, de utóbbi esetben is tekintetbe kell venni a kötelesrészt.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Dr.Attika # e-mail 2016.06.23. 21:48

Tisztelt Asszonyom!
Kössenek vagyonjogi szerződést. Az mindent megold. Ha a párja erre nem hajlandó, akkor Ön ugyanolyan kiszolgáltatott lesz, mint az előző kérdező.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

lido1985 (törölt felhasználó) #   2016.06.23. 21:37

Tisztelt DR Attika!

Azt szeretném kérdezni,hogy: együtt élek a párommal kb 2 éve(közös lakcímen) az apukája házában és úgy néz ki,hogy apukája elajándékozza a házat a páromnak,és az apa marad a haszonélvező! A páromnak az előző kapcsolatából van egy kislány,persze mi is szeretnénk közöset és össze is szeretnénk házasodni! Az a kérdésem,hogy ehhez a házhoz egyáltalán nem lesz közöm közös gyerek és házasság után sem!? És a közös gyerekünknek feleznie kell,majd minden közösen megszerzett dolgok után az apai részből!? Nekem jóval több a havi jövedelmem,mint a páromnak,elég sok pénzt fektettem már így is a házba! Azt is szeretném megkérdezni,hogy én hogyan tudnék részt szerezni a házból? Válaszát köszönöm előre is!

Dr.Attika # e-mail 2016.06.23. 18:06

Legyen Tied a végszó.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2016.06.23. 17:58
Dr.Attika # e-mail 2016.06.23. 17:57
ObudaFan # e-mail 2016.06.23. 17:55

Ha a másik fél vitatja az eletkozosseg fennalltat, akkor annak kell azt bizonyítani, aki állítja. A bizonyításához meg nem lesz elég a közigazgatási határozat, mert a közigazgatási eljárásban nem folyik ebben a korben kellően széles körű bizonyítás.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Dr.Attika # e-mail 2016.06.22. 17:20

Nem köti, de semmi nem zárja ki, hogy a más eljárásban megállapított tényt valósnak fogadja el.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2016.06.22. 16:56

Az ozvegyi nyugdíj márpedig nem lesz elég bizonyíték a polgári perben. (Már csak azért sem egyebkent, mert az ellenerdeku fel a közigazgatási eljárásban vélhetően nem vett részt és a kifogásait nem adhatta élő, meg azért sem, mert a birosag szélesebb körű bizonyítást folytat le.)

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2016.06.22. 10:17

Köszönöm a válaszokat.
Megpróbálok egyezkedni, aztán meglátom mit tudok tenni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.06.22. 10:17

A bíróságot közigazgatási hatóság vagy más bíróság döntése nem köti.

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2016.06.22. 07:40

Ne bírói gyakorlatozzunk már. Az élettárs részére folyósított nyugdíj feltétele, hogy közöttük gazdasági életközösség fennállt. Ha kap ilyen nyugdíjat, akkor már nem kell e tárgyban bizonyítani. Azt javaslom, hogy tegye meg a megfelelő jogi lépéseket akár ügyvéddel, akár ügyvéd nélkül, mert a lányok édesanyjuktól örökölt pénzből tudnak ügyvédet megbízni és Ön hamarosan hajléktalan szállón találhatja magát.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ObudaFan # e-mail 2016.06.21. 17:45

Drbjozsef

A bírói gyakorlat szerint az, hogy a felek egyes kiadásokat megosztva viselnek, nem zárja ki az élettársi jogviszonyt. Biztosat nehéz mondani, de ha voltak kozos gazdasági celok, huzamosabb ideig fennallt az eletkozosseg, érzelmi kapcsolat fennallt, akkor valószínűleg megállapítja a birosag, hogy élettársak voltatok. Az, hogy ozvegyi nyugdíjat kapsz, lehet egy érv, de messze nem perdöntő. Inkább azt gondold át, tanúként kik jöhetnek szóba.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Dr.Attika # e-mail 2016.06.21. 11:19

Tisztelt József!
Nagyon szívesen. Én ennyit tudtam segíteni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

drbjozsef # e-mail 2016.06.21. 10:43

Tisztelt Dr.Attika,

pont ezt szeretném eldönteni valahogyan: sajnos nincs pénzem hosszas pereskedésre, így ha kevés az esélyem, vagy jó eséllyel de csak kicsi részt kaphatok a párom vagyonából, akkor nem mennék ügyvédhez, nem tudom megfizetni.

Ha egyáltalán élettársnak minősülök, akkor lehet értelme csak minden másnak. De most ebben sem vagyok biztos. Valahogy értenem kellene a gazdasági közösséget hogyan értik jogilag - mert azt hiszem, ahogy a normál szóhasználat szerint élettárs voltam, de lehet jogilag megsem, akkor ezt is mashogy ertik a birosagok, mint ahogy a jozan paraszti esz alapjan gondolnam.

Köszönettel,
József

Dr.Attika # e-mail 2016.06.21. 09:20

Tisztelt József!
Innen megkapott minden lehetséges információt. Nem marad más hátra, mint keressen fel egy ügyvédet a konkrétumokkal.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com