Élettársi viszony utáni öröklés


ObudaFan # 2018.08.15. 17:40

Kati64

A hitel kozos marad, a bank bárkitől követelhet, egymas között te az 50%-kal felelsz, ok negyen egyetemlegesen a masik 50-ert, de csak az irokreszukkel. Ha tehat te 50% felett torlesztesz, barmelyikuktol megteritest kovetelhetsz, de csak az orokreszuk erejéig.
Ha tenyleg csak a tied az ingatlan, tehat vagy megvolt az együttélés előtt, vagy kuloncagyonbol szerezted es kozos vagyonból nem is ruhaztatok ra be, akkor nem orokolnek utana a gyerekei.

nonolet # 2018.08.15. 10:37

katyi64

Nem jó ilyen zavaros anyagi ügyeket létrehozni!
Ezekből csak szívás lesz idővel.

Rendezzétek a kérdéseket, vagyonjogi szerződéssel és vagy/házassággal.

LEGYENEK tisztázva az anyagi kérdések!!!!
Ne csak éljetek a vakvilágba... felelőtlenül.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.15. 09:08

Bonyolult ez. Mert "ha, akkor..."

katyi64 # 2018.08.15. 09:06

Tisztelt Fórumozók!

Véleményt szeretnék kérni a hozzáértőbbektől! :-)

A helyzet: Párommal közel 9 éve vagyunk nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Van 3 felnőtt korú gyermeke az előző házasságából, valamint van egy közös kiskorú gyermekünk is. A házra, amelyben lakunk hitelt vettünk fel, melyben én adóstárs vagyok, viszont a párom a kizárólagos tulajdonosa. Kérdés az, hogy amennyiben a párom elhalálozna, akkor mi lenne az örökösödés menete? A kérdésem arra irányul, hogy a hitel rendezése után fennmaradt részt örökölné-e a 4 gyermek, vagy, mivel én adóstársként szerepelek a hitelben, azt nekem kellene-e fizetnem tovább? Valamint van egy lakásom, aminek én vagyok a kizárólagos tulajdonosa, abból örökölnék-e a gyermekei?

Válaszukat köszönöm előre is!

ObudaFan # 2017.09.06. 17:25

Csak akkor örököl, ha végrendeleti örökös.

drbjozsef # 2017.09.06. 13:06

Egyáltalán nem örököl az élettárs.

fuji3 # 2017.09.06. 12:51

Jól tudom h három évnyi együttélés után a nem bejegyzett élettárs nem számít bele az öröklésbe, még ha közben született is két gyermek?

drbjozsef # 2017.09.01. 09:01

Az biztos, hogy sok sebből vérzik a bizonyíthatóság, a kapcsolaton túl a szerzések és az arányok is.
De a leírásból nem úgy tűnt, mintha a kedves rokonok blöffölnének. Bár ki tudja.

Lehet igazatok van, és első körben érdemes elhajtani őket. Aztán kiderül, mennyire gondolják komolyan : a perhez kelleni fog valami kézzelfogható is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.01. 08:22

Ahogy Lyonne mondja, még az élettársi viszony is kérdéses lehet.

nonolet # 2017.09.01. 08:02

Így van elsőre elhajtani őket...

Másodikra: mik a bizonyítékok?

Aztán, a bizonyítékok fényében lehet elgondolkodni,
hogy

  • semmi nem jár és per lesz, ha akarnak valamit

vagy

  • inkább alkudozás lesz, mert a per nyerés is esélyes
Lyonee # 2017.09.01. 07:52

Ha nem laktak együtt, akkor nem lehettek élettársak, maximum szeretők. Valószínűleg a lakás megvásárlásához a nőnek semmi köze sem volt. Ha lett volna, még életében lépéseket tett volna az esetleges öröklést illetően.

Miért is egyezkedjenek az örökösök, a feltűnt hölgyekkel? Hogy vérszemet kapjanak?

drbjozsef # 2017.09.01. 06:37

gytamás,

Röviden : valószínűleg lehet jogos követelésük a lakásból. Érdemes megegyezni, a per hosszadalmas és költséges mindkét félnek. Az örökösöknek kellene valamennyire felmérni, hogy milyen jövedelmi viszonyok között élhettek (kinek volt nagyobb jövedelme), és miből lett vásárolva a ház. Ha úgy érzik, hogy a fele túlzás, akkor alkudozhatnak, de ha perre kerül a sor, akkor perelni a vitató félnek, tehát az élettárs rokonainak kell, és bizonyítaniuk is nekik kell. Lehet, ezt érdemes egyezkedéskor értésükre adni, a 6% illetéket is nekik kell kicsengetni előre per esetén (vagy utólag, ha jogosultak kedvezményre), szóval akármilyen papírt is nyúltak le a házból, nem indulnak jó esélyekkel. De minden bizonnyal jár nekik valamennyi az örökségből.

Ha elfogadsz egy tanácsot olyantól aki nem jogász, de érintett volt ilyen ügyben : ha nem irreális és nyilvánalóan rosszhiszemű az igény, érdemes megegyezni, ha máshogy nem megy, mediációt kérni. Egy mediátor segítsége sokat dobhat a dolgon, igaz, a magán mediátor nem olcsó, de sokkal olcsóbb a pernél. Per közben pedig ingyenes a bírósági mediáció.

nonolet # 2017.09.01. 05:52

"Már együtt voltak, amikor a bácsi a szolgálati lakását megvásárolva, egyedüli tulajdonosként lakáshoz jutott."

Tisztázandó, hogy bácsi MIBŐL vetet ezt a lakást?

HA KIZÁRÓLAG a különvagyonából akkor csak az övé volt.

HA van benne közös szerzett pénz is, akkor arányosan közös.

-

Az együttélés alatt
KÖZÖSEN szerzett többi vagyonra is igaz,
hogy a SZERZÉS (tipikusan a jövedelmek)
arányában közös.

Bővebben: lásd az eggyel alattad lévő írást...

gytamas # 2017.09.01. 00:47

Tisztelt szakértő Hölgyek és Urak!

Egy érdekes (nyilván csak számomra, aki ért hozzá, annak biztos egyszerű és hétköznapi) helyzet állt elő, ennek tisztázásában kérném a segítségeteket/segítségüket.
Egy bácsi 2013 januárjában meghalt. Neki volt egy élettársa nagyon régóta (20-30 éve). Már együtt voltak, amikor a bácsi a szolgálati lakását megvásárolva, egyedüli tulajdonosként lakáshoz jutott. Ennek a lakásnak az eladásából később vett egy házat, aminek szintén egyedüli tulajdonosa volt akkor is, amikor meghalt szegény. Az élettársak hol együtt laktak, hol nem (az első lakásban pl. nem, a házban már igen), de ezt nem nagyon lehet bizonyítani, csak gondoltam fontos megemlíteni.
2013-ban, a régi Ptk. idején halt meg a bácsi, a hagyatéki tárgyalás csak most volt 2017-ben (ezt csak azért említem meg, mert én pl. nem tudom, hogy ilyenkor melyiket kell alkalmazni, a régit vagy az újat).
A bácsi után egy évvel az élettárs is meghalt (aki nem örökölt semmit, bejegyezve nem volt az élettársi viszony).
Ennek megfelelően tehát most a bácsi két testvére a két kizárólagos örökös. A hagyatéki tárgyaláson megjelent azonban két hölgy (már ott voltak az ingatlanban az örökösök és a közjegyző érkezésekor, ahova szerintem nem mehettek volna be és a közjegyző is nagyon meglepődött a dolgon, tehát egy feljelentés szóba jöhet, jól gondolom?), akik az élettárs testvérének (aki már szintén meghalt) a gyermekei. Náluk olyan papírok voltak, amiket nyilvánvalóan az ingatlanból tulajdonítottak el, tehát nem először jártak jogosulatlanul az ingatlanban és az ingatlanból az összes ingóságot is kipakolták már korábban (ami nyilván nehezen bizonyítható). Az igényük egyszerű, a ház fele kell nekik arra hivatkozva, hogy az közös szerzemény volt az élettárssal. Azt nem tudják az örökösök, hogy ez bizonyítható-e és, ha igen, milyen arányban működött közre az élettárs a szerzésben, hiszen minden papírt eltulajdonítottak.
Nem szeretném túlbonyolítani a dolgot, csak a legfontosabb kérdésekre várok válaszokat, amiket előre is köszönök.
Jogos az igényük? Érdemes perelni vagy inkább állapodjanak meg velük az örökösök (ha igen, kb. milyen arány reális)?

ObudaFan # 2017.08.18. 23:23

Icipici56

Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

A fentiek alapján megegyezés hányában perben követelheted a tulajdonjogod megállapítását.

nonolet # 2017.08.18. 22:15

Sima ügy módon már nincs
(házasodni kellett volna,
vagy legalább regisztrálni,
szerződni)

A közösen!!! szerzett vagyonból, alapban
a szerzésbeni részarányban lehet igényed.

Amit 30 év részletes bevétel-kiadás
számvetése alapján lehet kidolgozni.

Vita esetén, sok évi (5-10-20 akár) pereskedéssel.

Vagy közös megegyezéssel megállapodni.

Icipici56 # 2017.08.18. 20:25

Sziasztok,

Kérdésem a következő lenne:

Élettársi viszonyban élek már lassan 30 éve. A páromnak van egy a kapcsolatunk előtti házasságból 2 gyermeke. Nekünk is van két gyermekünk, egy 24 és egy 20 éves. A párommal elég rosszra fordult a kapcsolatunk. Összeveszett a lányommal is, velem is. Ki akar rakni mind a kettönket a házból, ami csak az ő nevén van. Minden vagyonunk, a bankszámlánk a cég, minden az ő nevén van. Persze mindent közös erővel értünk el. A munkámat, az életemet áldoztam érte, és most egyszerűen ki akar semmizni minket. Van erre valami megoldás?

Egy ismerősöm azt mesélte, hogy magyarországon létezik olyan törvény, hogy 20 év bizonyított élettársi viszony után, nekem is van némi jogom a vagyonához. Ügyvédhez is szeretnék fordulni, csak nem szeretnék feleslegesen butaságok után menni.

Köszönöm, és várom a válaszokat.

ObudaFan # 2017.08.11. 04:59

Igen, házastársnak jár köteles rész az örökségből.

Nem feltétlenül. Az apai örökség ági vagyonnak minősül. Ebből adódóan, ha nincs közös gyermek, akkor majd örökli az a szülő, akitől a párja örökölte, illetve annak a leszármazói.

eszmilan # 2017.08.10. 23:37

„. Ha házasodom, több jogom lenne bármihez amúgy?”

Igen, házastársnak jár köteles rész az örökségből.

alfateam # 2017.08.10. 21:15

. Ha házasodom, több jogom lenne bármihez amúgy?
A házasságot sem lehet igazán vagyonszerzésre használni...

bartaldora # 2017.08.10. 21:06

Tudom, hogy korai ezen agyalnom, de ha így van, ahogy írtátok, akkor viszont saját részre kell magamnak lakást vennem, hogy ha tényleg szükség lesz rá, akkor tudjak hova menni. Ha házasodom, több jogom lenne bármihez amúgy?

nonolet # 2017.08.10. 07:59

bartaldora

Mivel az apai örökség ági különvagyon lesz... (szerintem).

Így még házastársként sem lesz közöd hozzá!
(élettársként meg pláne nem)

Persze neked adhatja egy részét vagy akár az egészet is.
Akár életében ajándékként, akár végrendeletben a halála utánra (ekkor mínusz a köteles rész).

Vagy adhat holtig (vagy valameddig) tartó HASZONélvezti jogot rá neked, hogy bent maradhass!!! amíg szükségesnek látja.

  • *-

De nem korai most ezen agyalni?!
Vagy szerezni akarsz mielőbb...?

Amúgy meg tessék házasodni, ha már a párod.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.10. 04:53

És a tulajdonostárs jogosult az ingatlant használni, birtokolni stb...

ObudaFan # 2017.08.09. 21:39

Egy dolog a tulajdon, más a használat. Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén a bíróság a volt élettársat - kérelmére - feljogosíthatja a másik élettárs kizárólagos jogcíme alapján közösen használt lakás további használatára, ha az életközösség legalább egy évig fennállt, és az élettársak kapcsolatából származó kiskorú gyermek lakáshasználati jogának biztosítása érdekében ez indokolt.
De ha közösen építkeztek, bővítetek, stb., akkor már tulajdoni hányadod is lehet.

bartaldora # 2017.08.09. 21:15

Röviden: adott egy ingatlan, amit apuja halála után párom fog megörökölni. Viszont párommal nem vagyunk házasok, és élettársi szerződést sem kötöttünk. Ha páromnak nem lesz sem végrendelete, sem gyermek, aki tudtommal automatikusan örököl, nem lesz jogom bent maradni párom halála után a házban, amit megörökölt, csak pl. házastársként?