Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.28. 09:21

Szerintem is nonszensz ez az egesz, ezert nem fog eljutni egyaltalan birosagig. Igazabol a szuleim ultettek a bogarat a fulembe.
Azert ide irtam mert tapasztalatlan vagyok. Hisz csak huszonevesek vagyunk. Ha ez birosagra mehetne akkor millionyi fiatal egyetemista vagy palyakezdo birosagra rohangalna. Felolem lehet torolni az osszes hozzaszolast hisz ertelmetlenseg az egesz. :)

ObudaFan # e-mail 2015.03.27. 22:47

Ichty

Teljesen mindegy, hogy a lakás e lesz-e adva, a visszafizetett törlesztőrészletekből jár neked vissza.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

mamamacoka #   2015.03.27. 19:15

Egyébként így utólag átgondolva, én nem csodálom, hogy nem mosott rád, ebben a minek nevezzem viszonyban, hiszen te sem tudod megmagyarázni miért maradtál vele, ha ilyen volt a helyzet, tudod mit ? ne írd meg, egyébként is nonszensz az egész kérdésed, olyan mint a mesében, ahol az okos lány hozott is, meg nem is, jött, is meg nem is, vitt is, meg nem is, adott is meg nem is, ide már csak a sláger "szeretlek is meg nem is " hiányzik, de nem is ....

mamamacoka #   2015.03.27. 19:08

pioneerdj22, ez bizonyára nézőpont kérdése, szerintem nem állná meg az érvelésed a bíróságon,de még mindig nem tudom, miért az öröklési fórumba írtál, ki készül meghalni ? :)

mamamacoka #   2015.03.27. 19:06

Business Law ! - nálad a pont ! szuper ! :)

Business Law #   2015.03.27. 15:06

Ereztem, hogy nem mosott. :D

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.27. 09:18

Na, valami ilyesmi válaszra vártam, köszönöm. :) Ez sokkal emberibb, mint az előzőek..

De ne ítélkezz kérlek, nem ismered az apró részleteket.
Igen, nyilván az lenne az ideális, ha egy nő főz, mos, stb. de mindent én csináltam, vásároltam, főztem, etettem az öccsét, fizettem a hátramaradt közös-költség számlákat (egyben 180.000Ft).

A 6 év alatt én végig dolgoztam, ő csak 2 évet 4 órában, az öccse is csak 2 éve dolgozik.

Jó, nyilván nem kellett albérleti díjat fizetnem, de anyagilag akkor is többet tettem bele és okkal gondolom azt, hogy...

Ő akkor nem másnál, mással élt, hanem nyitott kapcsolatban voltunk, nem mondta, hogy távozzak a lakásból. Én voltam a "biztos pont" az életében. A srác csak szex volt.

Lehet, hogy kicsit off a témám elnézést érte, de ebből is látszik, hogy ebből a szituációból nem igazán lehet értelmes jogi ügyet kihozni. Kicsit Mónika showba illő, a bíróság 5 perc alatt kihajítana minket, ha a hölgy pert kezdeményezne.
Az utolsó mondatod erre utal, "mit keresek én itt". Más embereknek jóval nagyobb problémáik vannak élettársi szituációkban.

mamamacoka #   2015.03.26. 22:21

pioneerdj22 mire akarsz kilyukadni:

vele éltél, nála, és főzött rád, mostott rád, kis szünetekkel, nem fizettél albérletet, mikor ő nem is élt veled a saját házában akkor sem, ahogy elnézem, az az életszemléleted, hogy :
ami a hölgyé , az a tiéd is, de ami a tiéd, at köszönöd szépen, nem az övé ?

szerinted nem te vagy az aki "visszaél" a helyzettel ?

mert szerintem igen, jó kihasználós pasi vagy, akkor mikor ő másnál mással élt, nem zavart téged, hogy te még mit keresel az ő lakásában ? csak a nála és vele töltött idő alatt szerzett "vagyonodat" félted ?

és nem értem, mi ebben az öröklés, ki halt meg ? azt még nem írtad... csak azt, hogy szerinted mi számít élettársi viszonynak,: nála lakást, néha szexet azt nem, csak a folyamatos éveket, pedig szerintem ez nem munkaviszony...

Ichty # e-mail 2015.03.26. 21:06

Tisztelt hozzáértők!

A következőkben kérném véleményüket. 2006 -óta éltünk élettársi kapcsolatban egy lakásban a volt párommal.. Van egy közös kisfiunk is. A lakáson hitel volt, melyet mi közösen fizettünk de a hitel és a lakás az apósom nevén volt, mert még 2006 előtt vette fel a hitelt. 2011-ben lejárt a tartozás. 2013-ban sajnos elváltunk, én eljöttem... Az lenne a kérdésem, hogy ha eladják a házat a volt páromék (volt apósom) akkor abból a pénzből nekem jár-e? (szerintem jár mert én kerestem többet és az én bankszámlámról utaltam mindig a havi törlesztőrészletet a banknak.) Én úgy gondolom, hogy mivel 2006-tól 2011-ig közösen fizettük a kb havi 40 000 Ft-ot abból most talán járna vissza valami. De ez jogilag megállja-e a helyét? Mert a lakás el lesz adva és nem akarnak belőle adni semmit.... :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 17:45

ha jól tudom 5 év kell az élettársi kapcsolathoz
Szó sincs róla.

www.kbs-ugyved.hu

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.26. 17:20

Köszönöm a válaszokat az idézett mondatokra.

Azért szerintem ez nem teljesen ugyanaz, mint egy szokványos élettársi kapcsolatnál, hisz ő lakik az öccsével, én csak náluk lakom.

Ezeken felül a hölgy fél évre elköltözött, valamint volt olyan is, hogy nem volt munkám és ekkor én is 1 évre elköltöztem vissza vidékre a szülői házba. Ezen időszakok között nem volt átfedés.

2007 és 2015 között nem volt egybefüggően 5 olyan év (ha jól tudom 5 év kell az élettársi kapcsolathoz), amit együtt töltöttünk volna "életközösségben". Mindig meg volt szakítva valami miatt.
2007-2010ig laktunk együtt (3 év), majd 1 évre hazaköltöztem
2011-ben ő költözött haza
2012-től lakunk együtt ez ismét csak 3 év

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 12:34

Ugye az élettársi kapcsolat egyik feltétele a rendszeres szexuális együttlét is.
Nem elengedhetetlen feltétel. (Ahogyan a házassági életközösség esetében sem.)

visszaélhet-e a hölgy azzal hogy "élettársként" együtt laktunk, és követelheti-e a megszerzett vagyonom felét?
Nem biztos, hogy a felét, de követelheti. A "visszaél" kifejezés használata a kérdésben prejudikáció.

mivel 2011-ben volt az a törés a párkapcsolatban, hiába éltünk együtt, az utána szerzett anyagi javak csak engem illetnek.
Ez biztosan téves, hiszen magad mondtad, hogy ekkor még nem szakadt meg véglegesen az életközösség.

www.kbs-ugyved.hu

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.26. 08:39

Tisztelt Ügyvédhölgyek/Ügyvédurak.

A következő életszituációval fordulok Önökhöz, kíváncsi vagyok a véleményükre. Természetesen a témában kompetens sorstársak hozzászólásait is szívesen olvasom.

2007 ősze óta együtt lakom a "párommal" saját, családi lakásban. A lakás a hölgy családjáé, nekem hivatalosan semmi közöm hozzá. Nálunk él a hölgy öccse is a kezdetektől fogva. Nem vagyunk házasok és nem is készült élettársi papír sem. Úgy alakult, hogy a "párom" 2011-ben megcsalt, és elköltözött fél évre. Ekkor ketten laktunk a lakásban az öccsével. Munkámból adódóan ott maradtam, ezzel nem volt gondja, mert nem alakult ki semmi a másik sráccal. Akkor kimondtuk, hogy "nyitott kapcsolat", de ez ugye nem hivatalos..

Azt mondja megbánta a történteket és 2012 tavaszán visszaköltözött. Egy ideig működött köztünk a szexualitás, de az utóbbi 2 és fél évben egyáltalán nem. Ugye az élettársi kapcsolat egyik feltétele a rendszeres szexuális együttlét is.

Úgy alakult, hogy közben elhatározásra szántam magam és szeretném, ha elválnának útjaink, elköltöznék.

Kérdésem az a szituációt felvázolva, hogy visszaélhet-e a hölgy azzal hogy "élettársként" együtt laktunk, és követelheti-e a megszerzett vagyonom felét?

Én azt gondolom, hogy mivel 2011-ben volt az a törés a párkapcsolatban, hiába éltünk együtt, az utána szerzett anyagi javak csak engem illetnek.

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2015.02.23. 13:15

A tartási szerződésbe bele van írva, hogy az ingatlanok csakis a halála utána szállnak az élettársára, amíg él, minden az övé ( nagyapámé) és igényt is tart rá.

Akkor ez valószínűleg valójában öröklési szerződés. Van rajta két tanú? Mert az öröklési szerződés érvényességéhez az szükséges.

Öröklésről sehol nincs szó, ezért nem egyértelmű számomra, hogy most az ingóságok is az élettársát illetik az élettársi szerződés miatt nem pedig a gyerekeket?

Ha az ingóságokat közösen szerezték, akkor a szerzés arányában lehet éppen igénye, nem öröklési jogcímen, hanem élettársi közös tulajdon címén. De persze, kérdés, hogy mi van az élettársi vagyonjogi szerződésben.

Fel kellene keresni a két szerződéssel ügyvédet, mert látatlanban itt nem igazán lehet hasznos tanácsot adni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

RaspberryGirl #   2015.02.21. 10:36

Tartási szerződés volt. Csak ez az a két darab papír van, a tartási és az élettársi szerződés, de a tartási szerződésbe bele van írva, hogy amíg nagyapám él, minden ingatlan az ő birtokában van és továbbra is birtokolni kívánja azt. Öröklésről sehol nincs szó, ezért nem egyértelmű számomra, hogy most az ingóságok is az élettársát illetik az élettársi szerződés miatt nem pedig a gyerekeket?

RaspberryGirl #   2015.02.20. 15:10

Az élettársának összesen két darab papírja van. Egy élettársi szerződés és egy tartási szerződés. A tartási szerződésbe bele van írva, hogy az ingatlanok csakis a halála utána szállnak az élettársára, amíg él, minden az övé ( nagyapámé) és igényt is tart rá.
Öröklésről sehol nem volt szó, ez a kettő van.
Csak, hogy ha az élettárs mondjuk "majdnem olyan" mint a házastárs, akkor annak ellenére is hozzáférhet az ingósághoz, hogy azokról nincs szó a tartási szerződésben?

ObudaFan # e-mail 2015.02.20. 15:01

RaspberryGirl

Most akkor ez tartási szerződés volt vagy öröklési szerződés? HA öröklési szerződés, és az érvényes, akkor vélhetően örökösnek minősül. HA tartási szerződés volt, akkor nem örökös, hanem már nagyapátok életében megkapta a tartás ellenértékét.
Látatlanban senki nem fogja tudni megmondani, hogy támadható-e ez a szerződés. Amit te írsz, az alapján valószínűleg nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2015.02.20. 14:56

@niki

Nem egyértelmű. Vita esetén bizonyítani kell, hogy az nem az övé.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

RaspberryGirl #   2015.02.20. 12:48

Tisztelt Hozzáértők!

A következő történettel kapcsolatban lenne szükségem tanácsra, véleményre.
Nagyszüleimnek két törvényes gyereke van. 2000-ben elhunyt nagymamám, s ekkor azt a részt, amit édesanyám és a testvére örököltek volna a házból, nagyapám visszakövetelte tőlük, ők pedig jóhiszeműségből és lelki nyomás hatására lemondtak róla, odaadták neki. Nagyapám most hunyt el, 2015. 02. 17-én. Alkoholista volt, a halál okát is ez jelentette. Nagyapám 2014. júl. 10-én kötött egy tartási szerződést azzal, akivel együtt lakott, majd 2014. júl. 29-én egy élettársi szerződést is. Ezekről most szereztünk tudomást. A tartási szerződés alapján nagyapám halála után minden ingatlan az élettársát illeti, ebben az ingóságokról nincs szó. Annak, hogy ezt ő megkapja, a szerződés szerint az volt a feltétele, hogy az élettárs, legyen E, halálakor eltemeti, életében ápolja, gondozza és betegség esetén gyógykezelteti nagyapámat halála napjáig. Ezekből nem, hogy a gyógykezeltetés, de nyilván valóan se az ápolás, se a gondozás nem történt meg, az élettársa még itatta is őt (mert E házassági szerződést szeretett volna), sőt, együtt is sokat italoztak, E gyógyszerre is ivott, ekkor látta egyszer egy orvos is. Nagyapám súlyos és hosszú alkoholizmusa tény, viszont E italozását, és azt, hogy az alkohol által akarta befolyásolni nagyapámat, nem biztos, hogy tudjuk bizonyítani.
Az első kérdés az élettársi viszonyra vonatkozik. Az ingóságokra nézve örökösnek minősül-e édesanyámmal és a testvérével szemben?
Továbbá számomra a temetés sem egyértelmű. Én úgy tudom, hogy van egy olyan törvény, miszerint a vér szerinti örökösnek kell eltemetni az elhunytat az elhunyt pénzéből, amennyiben van ilyen, ha nincs, a költségeket az örökös állja. A tartási szerződés miatt most az élettárs intézi a temetést, viszont azt nem tudom, hogy most ki férhet hozzá a pénzhez, amiből el kellene temetni? Az élettárs is? Egy jogi oldalon olvastam ezt: "Az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzésben meghatározott örökös jóhiszemű birtokosnak minősül: a hagyatéki tárgyakat (készpénz és értéktárgyak kivételével), birtokolhatja és használhatja, de nem idegenítheti el és nem terhelheti meg." Én ezt úgy értelmeztem, hogy nem férhet hozzá a pénzhez.

A tanácsot/véleményt pedig azzal kapcsolatban szeretném kérni, hogy érdemes-e jogi lépéseket tenni a hagyatéki tárgyaláson, meg lehet-e támadni a tartási szerződést? (Gondolok itt arra, hogy az alkohol miatt nem voltak beszámíthatóak, egy évet éltek együtt, közös gyerek nincs, ápolás, gyógykezelés nem történt..)

Előre is köszönöm a segítséget!

@niki # e-mail 2015.02.06. 15:06

Az nem gond hogy az anyósom nevén vannak a szerszámok meg autók? vagy ez "egyértelmű" hogy nekem is jár valami?

ObudaFan # e-mail 2015.02.05. 10:22

@niki

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül. Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.
Ha az élettárs örököseivel meg lehet egyezni, akkor nincs gond. Ha nem, kkor bizonyítás kérdése az élettársi viszony is és a szerzési arány is. Az élettársi viszony fennállását mondjuk a szomszéd tanúkkal esetleg lehet igazolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

@niki # e-mail 2015.02.04. 19:12

Jó estét!! Segítség kellene!!

élettársi viszonyban éltem párommal 3,5 évig. együtt vettünk dolgokat köztük autót is de nem tudom bizonyítani hogy nekem van benne pénzem. Az autó párom édesanyja nevére lett iratva mivel rokkant kevesebb illetéket kell fizetni utána. Kapcsolatunk nincs bejegyezve csak a szomszédok tudják alátámasztani hogy mi együtt éltünk. Párom tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az autóra tudok e valamilyen százalékban igényt tartani? illet e meg valamilyen jog vagy törvény a szerszámokra berendezésekre és ugye többek közt az autóra?

Válaszát előre is köszönöm!!

ObudaFan # e-mail 2014.10.09. 10:47

Amit ő örökölt, abból téged nem illet semmi.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kamy # e-mail 2014.10.08. 17:07

Üdvözlöm! A volt párommal 7,5 évig éltünk együtt. Kb 5-6 évig éltünk együtt. Született egy közös gyermekünk. Januárban költözött el. Holnap lesz a gyerekelhelyezési tárgyalás, köös megegyezéssel én nevelem. Most hírtelen a tudtom nélkül kijelentkezett a házból, amibe együtt éltünk (de neki ebben nincs semmilyen tulajdoni hányada) Eddig azt mondta, hogy neki semmi nem kell, amit az együtt élésünk alatt közösen tettünk a házba. De most hírtelen mégos meggondolta, es azt mondta, hogy a bírosagon mondjuk azt, hogy amit közösen tettünk bele, az maradjon közös, bár ő semmit nem akar elvinni. Nekem eze egy kicsit büzlik. A kérdésem az lenne, hogy az együttéllésünk alatt örökölt egy 1/3 házat... akkor annak a fele vagy a harmada is engem illet?? Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.05. 20:37

Vélelem áll amellett, hogy az együttélés alatt szerzett dolog közös tulajdon. A vélelemmel szemben állító felet terheli a bizonyítási teher.

www.kbs-ugyved.hu