Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

ObudaFan # e-mail 2016.05.19. 17:17

élettárs1839

Kérheted, az örökös, mint alperes lakóhelye szerint illetékes bíróságon kell keresetet indítani és azt a közjegyző előtt igazolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

élettárs1839 # e-mail 2016.05.19. 14:27

Az élettársammal 30 évigéltem élettársi kapcsolatban 25 évvel ezelött vett(ünk) egy lakást, de nem ebben éltünk, ez ki volt adva egy vállakozásnak, s mi egy másik városban laktunkunk egy bérlakásban. A lakás az ö nevére lett bejegyezve. Az elhunyt életársam a végrendeletében ezt a lakást teljes egészében egy kivülálló még csak nem is rokon (barátnö) személyre hagyta.
Kérhetem-e a hagyatéki tárgyaláson, a Hetv. 71.§ (2) ca) bekezdésére hivatkozva a hagyatéki eljárás felfüggesztásét és a bejegyzett ingatlanra az engem illetö tulajdoni hányadának az élettársi vagyonközösség jogcímén engem megillető részesedés megállapítását?
Hogyan és hova kell ezt a megállapitásról szóló kérelmet (keresetet) beadni?
Van olyan vélemény, hogy az elhalálozás esetén már nem lehet ilyen keresetet beadni.
A kérdés sürgös mert kedden lesz a közjegyzönél az elsö hagyatéki tárgyalás. Hetv. =>
"http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1000038.TV"

orsi2013 # e-mail 2016.05.16. 23:21

ZÖLDJANIKA, hogy lehet így belépni egy élettársi kapcsolatba? Inkább kössetek albérleti szerződést közjegyző előtt, mert az élettársi kapcsolat vélelmez valamennyi érzelmet, ami nálad nincs.

zsuzsa70 # e-mail 2016.05.01. 08:47

Köszönöm a választ, így azért már egy kicsit megnyugodtam, mert tudom bizonyítani banki kivonatokkal, hogy az a pénz amit átutaltam még aznap tovább utalásra került egy külföldi gyártó számlájára, tehát ez árubeszerzésre ment.

ObudaFan # e-mail 2016.04.30. 13:47

ZÖLDJANIKA

Erőszakkal nem költöztetheted ki, véleményem szerint ebben megállapodni sem lehet érvényesen. Ha közjegyzői okiratba foglaljátok, azzal a pert lehet elkerülni, a végrehajtást nem.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2016.04.30. 13:45

zsuzsa70

Általában a kölcsön lenne vélelmezett, de élettársak között bármi lehet. Bizonyítani pedig nem csak a közlemény rovat tartalmával lehet. Ezzel együtt meg kell próbálni visszakövetelni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ZÖLDJANIKA #   2016.04.30. 08:51

T. ÓbudaFan!
Köszönöm a válaszát.
Tehát, a leendő élettársammal kössek olyan szerződést, hogy , ha nem fizeti a közösbe megegyezett ft.-ot, vagy ha megromlik a kapcsolat, akkor pld. a lányához, vagy barátnőjéhez költözik, név, cím megadásával,és kiköltöztethetem akár erőszakos úton is???Ezt a szerződésbe leírom, aláírja, az ügyvéd is és akkor védve vagyok? Vagy akihez költöztetem, illetve aki vállalja, azzal is alá kell iratnom ezt a szerződét, mert mi van ha ő erről nem is hallot?Elnézését, de azért lennék ennyire óvatos, mert olvasom, hallom, aki egyszer beköltözik valahová, vagy bérlő is pld. NEM LEHET KITENNI!Én ezt a herce-hurcát akarom elkerülni, IDŐBEN!
Köszönöm a válaszát előre is

talcsizunk@freemail.hu

zsuzsa70 # e-mail 2016.04.29. 15:59

Azért azt még hozzátenném, hogy 3 és fél évig az élettársam magán számlájáról nem vett semmi élelmiszert, nem voltak kiadásai, csak amit a kocsijába tankolt, mindent én vettem a saját pénzemből, de ez gondolom nem számít.

zsuzsa70 # e-mail 2016.04.29. 15:50

Köszönöm a választ!
Nem írtam a közlemény rovatba semmit, de kölcsön adtam neki ezt a pénzt, ez még a kapcsolatunk elején volt.
Ha nem vélelmezhető, hogy kölcsön volt, akkor mi lehetett?
Ajándék?

ObudaFan # e-mail 2016.04.29. 15:43

zsuzsa70

Az attól függ, milyen jogcímen (egyszerűbben fogalmazva: miért) utaltad át. Erről nem írtál. Az általában irányadó gyakorlat szerint azt lehet vélelmezni, hogy visszajár, de azért ez nem megdönthetetlen vélelem, különösen pl. egy élettársi kapcsolatban.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

zsuzsa70 # e-mail 2016.04.29. 15:09

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Négy évig éltünk együtt élettársammal, aki februárban elhunyt. Ezt csak tanúkkal tudom bizonyítani, papír nincs róla.
Mikor összejöttünk eladtam a házamat és a vételárból 1000000 azaz 1 millió Forintot utaltam a magán folyószámlájára a többit készpénzben felvettem és magamnál tartottam és fedeztem a kiadásainkat.
Az elhunyt páromnak van egy 11 éves fia, aki a törvényes örököse lesz, a gyerek anyja sérelmezi, hogy a hagyatékban megjelöltem ezt az általam átutalt összeget és vissza akarom kapni. Én ezt a hagyatéki eljárás során jeleztem.
Kérdésem, hogy vissza kaphatom-e a pénzemet, hiszen ez csak töredéke annak, amit a páromra költöttem, de csak ennyit tudok igazolni.
A páromnak van egy KFT-je amiben évekig ingyen bejelentés nélkül dolgoztam és többször megfinanszíroztam az áru beszerzéseket, ezt nem tudom bizonyítani, mert a pénzemet sajátjaként használta.
Vagyont, ingatlant nem szereztünk, párom alkoholista volt, nem maradt utána sok, csak a magán számláján 1,5 Millió. Ebből én igényt tartok az általam 4 éve átutalt pénzemre.
Megítélik nekem ezt a hagyatéki eljáráson?
A gyerek anyja azt mondta, hogy ezt nem fogja hagyni (mármint hogy megkárosítsam a gyereket).
Várom szíves válaszukat!
Köszönettel.

ObudaFan # e-mail 2016.04.28. 17:49

Arra az 1/2 részre, amit kivasarolt az élettárs, olyan aranyban jött létre kozos tulajdon, amilyen aranyban altalaban a szerzesben kozremukodtek az élettársak. Viszont mivel ez egyelőre telekkonyvon kívüli tulajdon, aligha tud erre bank előtt hivatkozni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.27. 20:46

Valószínűleg közös tulajdon lett az az ingatlan.

www.kbs-ugyved.hu

fredGorgo # e-mail 2016.04.27. 20:13

Tisztelt Szakértő,

Mi a tényállás abban az esetben, ha 36 éve élettársi viszonyban él valaki, tulajdonában áll az élettársi viszony megkezdése előtt 1/2 arányban testvérével egy ingatlan, 32. évben megkezdte a másik 1/2 kivásárlását (teljes tulajdon megszerzése teljesült 36. évben). Az élettársnak van-e az ingatlanban társtulajdonosi joga, amennyiben személyi hitelt vesz fel, hivatkozhat-e társtulajdoni jogára a másik fél tudta nélkül?
Válaszát előre is köszönöm,
FrredGorgo

ObudaFan # e-mail 2016.04.27. 16:34

A háztartási munkát a szerzesben kozremukodes aránya tekintetében kell figyelembe venni, ha a szerzodesetek mashogy nem szol. Kikotheted persze, hogy mit adjon a közösbe, csak nem árt azt is leírni, hogy mire és hogyan mi lesz, ha nem adja.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2016.04.27. 16:30

Ki lehet kötni, de nem költöztetheted ki erőszakkal. Azért egy közjegyzői okiratba foglalt kikoltozesi nyilatkozat sokat gyorsíthat a dolgon.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ZÖLDJANIKA #   2016.04.27. 13:40

T. Szakértő!

Élettársi vagyonnyilatkozatban mit kell feltünteni?
Élettársi szerződésben ki lehet kötni, ha megromlik a kapcsolat, milyen címre lehet mondjuk 2 hónapon belül elköltöznie a szivességi lakáshasználónak, illetve kiköltöztetem erőszakkal?
A háztartási munka(hiszen mindenki takarít maga után)nem számít vagyongyarapodásnak,tehát szakításkor nem kérhet háztartási munkáért pénzt?
Az én nyugdíjammal egyenlő nyugdíjat(pénzt) kell a közösbe betenni? Kiköthetem?
Köszönöm

talcsizunk@freemail.hu

ObudaFan # e-mail 2016.02.26. 13:42

Miért lenne ajándék? Közös tulajdon. Ahogyan egymás közti jogviszonyukban a kölcsöntartozás is közös.

Élettársi jogviszonyban ez egyáltalán nem ennyire egyértelmű. Viszont ha meg így nézzük, akkor pedig pénzkövetelése van a kérdezőnek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Hyacinth # e-mail 2016.02.26. 09:12

KöszönöK minden hozàszolàst....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.26. 07:16

Hyacinth
Az ajándék autót azt jó eséllyel visszakövetelheted.

Miért lenne ajándék? Közös tulajdon. Ahogyan egymás közti jogviszonyukban a kölcsöntartozás is közös. Valószínűleg a lakás-takarékpénztári megtakarításból származó összeg is az, de legalábbis elszámolási igényt keletkeztetnek az életközösség alatt teljesített befizetések. (Nem beszélve a mama befizetéséről, ami, ha bizonyítható, ajándékként visszakövetelhető egy része. Na, az az ajándék.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.26. 07:12

Nem, semmi esélye.
Már ha a közölt tényállás valós. Én azért megkérdezném, hogy a volt élettárs mivel indokolja a tulajdoni igényét.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2016.02.26. 06:48

Hyacinth

Az ajándék autót azt jó eséllyel visszakövetelheted.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Immaculata # e-mail 2016.02.26. 06:03

Nem, semmi esélye.

iilona # e-mail 2016.02.25. 20:32

A testvéremnek 9 évig élettársa volt. Az élettársi viszony kezdete előtt, a testvéremnek volt egy két emeletes háza, amit eladott, a pénzből, a két gyerekének lakást vásárolt, magának pedig Budapesten egy garzont. A garzont eladta és vidéken vásárolt magának egy családi házat. A ház amit vásárolt, mivel a pénz a testvéremé volt, a ház is az ő nevén van. Ez után kezdődött az élettársi viszonya. A férfi elköltözött, és a 9 évi élettársi viszony után, követeli a ház felét. Jogosan követeli a ház felét, ha perel, megnyerheti a pert? Köszönöm

Hyacinth # e-mail 2016.02.25. 19:40

Jo estét...
Pàrommal 7 évig egyut voltunk közjegyzö által hitelesitet élettàrsi kapcsolat Ban
A "szakitàs" elött 1.5 honapal vasaroltam hitelre 1 autot neki amit ö szeretett volna...4500000ft ert..és 1 elöfizeteses teleleFont. ..a Telefon+ elöfizetes felmondàsa kb 400000ft
Es van 1 lakaskaszànk amit 6 éve fizetünk. ...
Ö ugy gondolja a hitel es az elöfizetes az en bajom mert ö nem irta alà. ..Es a lakàskasza az ö nevén van Azt megtartja ö...külföldön éltünk ezert a lakàskasza utolso 110000ft àt anyukàm rendezte. Mint ahogy évekig tette. ..
Mit tudok ilyen esetBen tenni?