Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

Burn Out # e-mail 2016.09.18. 18:52

ahogy KBS írja, teljesen korrekt válasz.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.18. 18:46

Nekem az a tapasztalatom, hogy az élettársi, házassági, öröklési vagyonjogi vitában ingóságra vonatkozó igényt gyakorlatilag lehetetlen érvényesíteni, ha az ellenérdekelt fél vitatja. Épp a bizonyítás megoldhatatlan nehézségei miatt.
A konkrét esetben például a kérdező el se fog jutni odáig, hogy az ingók közül mi közös, mi nem, és ami közös, az milyen arányban közös. Mert már ott megakad, hogy egyáltalán milyen ingóságokról van szó. Ugyanis nem lesz elég azt bizonyítani, hogy egy bizonyos ingó létezett valamikor, hanem azt is, hogy a hagyaték megnyíltakor még megvolt, továbbá, hogy azt az élettárs vette magához. És még ez után jönne, hogy mennyi volt az értéke...

Ahogy közönségesen szoktam összefoglalni: ilyen ügyekben ki mit visz, azé.

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2016.09.18. 18:30

ezért érdemes végrendelkezni

vendég_most # e-mail 2016.09.18. 18:20

van tanú, köszönet a válaszért. Ez azért ez elég méltatlan helyzet az örökös szempontjából.

Burn Out # e-mail 2016.09.18. 18:18

ha van tanú, akkor tanúkkal. ha nincs, akkor ez van.

vendég_most # e-mail 2016.09.18. 18:15

Az örökös hogyan tud bizonyítani ki mit tulajdonolt, szerzett, ha az élettárs valamennyi iratot is elvitt?

Burn Out # e-mail 2016.09.18. 18:09

fel kell szólítani, hogy adja ki, ha pedig nem adja, akkor ingó kiadása iránt pert lehet indítani. (aztán persze majd lehet marakodni, hogy ki, mikor, mit és hogyan szerzett stb.)

vendég_most # e-mail 2016.09.18. 18:02

Mit lehet tenni ha az elhunyt élettársa valamennyi ingóságot az örökös tudta és közös megegyezés nélkül az örökös tulajdonát illető ingatlanból elvitt?

Vendeg_007 # e-mail 2016.09.14. 15:57

Köszönöm a segítséget!
Üdv,

ObudaFan # e-mail 2016.09.14. 15:40

Vendeg007

Ha nincs élettársi vagyonjogi szerződés, akkor azt kell figyelembe venni, hogy az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs (illetve jelen esetben a jogutódja) követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.

Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.14. 14:56

Az örökösök nyilván abban az arányban öröklik a közös tulajdonú ingóságokat, amilyen arányban azok az örökhagyóé voltak.

www.kbs-ugyved.hu

Vendeg_007 # e-mail 2016.09.14. 10:49

Üdvözlöm,
Élettársi kapcsolat alatt közösen szerzett ingóságok kiket illetnek az egyik fél halála után? Elhalálozás után az elhunyt törvény szerinti örököseinek jár? Nincs végrendelet és nincs élettársi szerződés.
Köszönöm!

Imu75 # e-mail 2016.09.06. 18:48

Köszönöm a tájékoztatást!!!

ObudaFan # e-mail 2016.09.06. 06:23

lmu75

Ha az élettársi egyutteles alatt vettek még azt az ingatlant, akkor konnyen lehet, hogy valamekkora tulajdoni hányadot az elettars orokosei kovetelhetnek.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.05. 23:14

Nincs végrendelet vagy vagyonszerződés.
De még lehet.

www.kbs-ugyved.hu

Imu75 # e-mail 2016.09.05. 22:41

Üdvözlöm!
Jogi tanácsot szeretnék kérni örökség ügyben!
Apukámnak volt egy élettársa 2 hete hunyt el.30 évig voltak együtt,de nem házasodtak össze.Nincs közös gyermek.A nevelőanyámnak van 3 nagy gyereke.Apukámnak mielőtt összebútoroztak már volt egy önkormányzati lakása ebben éltünk.Később jött a képbe a nevelőanyám,később lehetőség lett arra hogy az önkormányzati lakást meg lehetett venni.Apukám felvett kedvezményes kölcsönt hogy megvehesse az ingatlant.Kérdésem az hogy a nevelőanyámnak a gyerekei örökölhetnek az ingatlanból.Bár nincs terve eladni!Megnéztem a papírt vagyis a szerződést és ezen a saját neve van rajta 1/1 tulajdonosa a nevelőanyám nincs feltüntetve a papíron.Nincs végrendelet vagy vagyonszerződés.
Köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2016.08.30. 11:35

Következő kérdésem az lenne, hogy házasság kötés után mennyi az az idő amikor a vagyon közös lesz? Mert ugye tavaly házasságot kötöttek! Vagy egyáltalán közös lesz?

Főszabály szerint nem. Egyetlen kivétel van, nagyon marginális. Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2016.08.30. 11:27

Szerinted?
Ha megtarthatja a feleseg a teljes ingatlant, ahhoz kepest, hogy a felet (legalabb, kulonvagyontol fuggoen) oda kell adni edesapad orokoseinek, es nincs semmi papir?

Eloszor beszeld meg edesapaddal, hogy mik a szandekai. Tenyleg ugy gondolja, hogy a haz a feleségé, és nektek halála esetén sem jár belőle semmi, vagy nem, direkt van-e ez igy. Ha nem, akkor a feleseggel is le kell ülni megbeszélni, legalábbis nekik, hogy akkor szerintuk ki mit tett bele, mekkora reszeket orokoljenek a sajat gyermekeik.

Aztan erdemes ezt valamilyen formaban papirba onteni, igen, lehetoleg ugyved elott. Hogy milyen modon, azt az ugyveddel kell megbeszelni.

Consta # e-mail 2016.08.30. 10:53

Köszönöm Kedves válaszolók!
Érdemes valami papírformát létrehozni, avagy minden kétséget kizáróan nem lesz gond az öröklésnél?
Köszönöm!

drbjozsef # e-mail 2016.08.30. 10:33

Koszonom, ma is tanultam valamit. Pontosabban tobbet.
Mindeketto erdekes, es ezek is egyertelmuen egyfele mutatnak : vagy idoben megbeszelik ezeket a dolgokat, vagy kellemetlen dolgok lesznek belole...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.30. 09:17

Az, hogy az ingatlan kinek a neven van nem szamit amugy.
De bizony számíthat. A felek közötti adásvétel, ajándékozás főszabályként házassági vagyonjogi szerződésnek minősül.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.08.30. 09:15

az elettarsi kapcsolat alatt a szerzett jovedelmek es vagyontargyak a jovedelmeik aranyaban oszlik meg kozottuk, a hazassag utan viszont mar minden ilyen 50-50%-ban,
Ha élettársi jogviszony előzte meg a házasságkötést, akkor az élettársi viszony idejére is a házassági vagyonjog szabályait kell alkalmazni.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2016.08.30. 09:10

amilyuk : amijük, bocsánat.

drbjozsef # e-mail 2016.08.30. 09:09

Amilyuk volt elettarsi kapcsolatuk elott (penz, vagyontargyak) azok kulonvagyonuk. Amit a kapcsolatuk alatt szereztek, azok kozosek, mar az elettarsi kapcsolat alatt is, kiveve azt a vagyont, amelyeket egyikuk orokolt, vagy ajandekba kapott, illetve kulonvagyon helyebe lep.

A hazassag csak annyit szamit, hogy elotte, az elettarsi kapcsolat alatt a szerzett jovedelmek es vagyontargyak a jovedelmeik aranyaban oszlik meg kozottuk, a hazassag utan viszont mar minden ilyen 50-50%-ban, fuggetlenul attol, hogy melyikuk keresett mondjuk tobb penzt.

Esetetekben a tanya lehetne edesapad kulonvagyona, ha tenyleg az o ingatlananak eladasi arabol vettek, es az az ingatlan mar eleve kulonvagyona volt. Aztan az elettarsi kapcsolat alatti vagyonszaporulatbol jar nektek is, ha tobbet keresett edesapad, akkor tobb. A hazassag alatt szerzett vagyonbol pedig a normal orokles szerint, tehat egy reszt fog orokolni a feleseg is, a tobbi reszt az orokhagyo gyermekei.
Az, hogy az ingatlan kinek a neven van nem szamit amugy.

Azt kell nagyon meggondolnod, hogy alapesetben a feleseg gyermekei fogjak orokolni az ingatlant, nektek perelni kell, hogy ha a jogos reszeteket akarjatok belole. Viszont aki allit, az bizonyit, tehat gondold meg jol, hogy amit itt leirtal, azt ketseget kizarolag tudjatok-e bizonyitani : hogy BIZTOSAN az eladott ingatlan arabol vettek a tanyat, tudod-e bizonyitani, hogy kinek mennyi jovedelme volt az evek alatt. Ha nem, akkor egy eleg bizonytalan, hosszadalmas es koltseges perbe kell belemenjetek.

Ezert mindenfele keppen az lenne a legjobb - barmilyen nehez es kenyelmetlen is errol beszelni - ha elore, meg eleteben meg tudnatok ezt beszelni edesapaddal es a felesegevel.

Consta # e-mail 2016.08.30. 08:44

ObudaFan!
Köszönöm a válaszát!
Következő kérdésem az lenne, hogy házasság kötés után mennyi az az idő amikor a vagyon közös lesz? Mert ugye tavaly házasságot kötöttek! Vagy egyáltalán közös lesz?
Köszönöm!