Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Élettársi viszony utáni öröklés

maratonlady # e-mail 2015.04.20. 18:47

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.20. 14:51

Ajándékozásnak hívják.

www.kbs-ugyved.hu

maratonlady # e-mail 2015.04.20. 11:09

Tisztelt dr. Kovács Béla Sándor!
Idősotthonban élő ismerősöm miatt kérdeznék. Az úr, akiről szó van, kb. 6 évvel ezelőtt elvált a feleségétől, a közös vagyoni ingóságok közül sem természetbeni kiadásra nem tartott igényt, sem pedig pénzbeli értékkiegyenlítést nem követelt. A közös tulajdont képező ingatlan kizárólagos használója a feleség lett, ő fizeti a költségeket és óvja az ingatlan állapotát az ingatlan értékesítéséig. Az ingatlant közösen értékesítik, és az úr eladás esetén 5 millió ft megfizetésére tart igényt. (van egy közös nagykorú gyermekük is, de a rokontartást és az ezzel felmerülő költségeket a feleség vállalta)
Időközben az idős élettársi kapcsolatot létesített egy hölggyel, jó viszonyt ápolt annak lányával. Az élettárs a tavalyi év folyamán elhunyt, az idős férfi pedig szeretné valamilyen formában az eladás utáni 5 millió forintot erre a hölgyre (élettárs lánya) átruházni. Milyen megoldási lehetőséget ajánl erre Ügyvéd úr? Kit keressen, merre forduljon? Köszönettel, Mary

Business Law # e-mail 2015.04.20. 10:57

Kedves Csillag55,

a leirtak alapjan, egyaltalan nem erzem Ont negative figuranak a tortenetben. Nincs miert magyarazkodnia. :)

Egyertelmu hogy 'valami' jar Onnek az edesanyja utan, a kerdes csupan az, mennyi es azt hogyan lehet bizonyitani.
Nyilvan ezert tanacsos, es teljesen egeyrtelmu, hogy ugyvedhez kell forduljon.

Csillag55 # e-mail 2015.04.20. 10:04

Kedves Hozzászóló!12 évig (Édesanyám lábtörése óta) hétvégén főztem, mostam, takarítottam és éppen amire szükségük volt, egész családommal együtt segítettük őket. Amikor Édesanyám hirtelen meghalt megjelent egy távoli rokon és velünk már nem állt szóba az élettárs.Előtte egy tál ételt sem kapott tőle, de nagyon szépen tudott mosolyogni és ezért ő lett a nyerő.Tőlem is megkérdezte, hogy gondoznám-e, természetesen- hisz eddig is ezt tettem-, válaszoltam.Miközben mi gyászoltunk ,gondoskodtunk az élettársról, titokban már jártak egy ügyvédnél és már a temetés előtt megkötötték az eltartási szerződést.Ezt csak véletlenül tudtuk meg.Mivel már elhunyt és 26 évig családtagként kezeltük, ezért a jelleméről kegyeleti okok miatt inkább nem írnék.Hogy az Ön szavait idézzem: Ezért savanyú a szőlő!

MajorDomus # e-mail 2015.04.19. 20:23

Éppen te is köthettel volna eljárási szerződést vele, s akkor most nem lenne savanyú a szőlő.

Csak ugye mosni, főzni, takarítani, ki tudja hány évig?

Csillag55 # e-mail 2015.04.19. 18:38

Köszönöm szépen. Jelentkezni fogok.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.19. 18:21

Elég bonyolult ügy ez ahhoz, hogy biztosat az összes részlet ismerete nélkül ne lehessen mondani.
A vitatott érték nagyságától függően talán megérne néhány tízezer forintot az esélyek pontosabb felmérése.

www.kbs-ugyved.hu

Csillag55 # e-mail 2015.04.19. 18:00

Tisztelt dr. Kovács Béla Sándor!
Köszönöm szépen válaszát.Ha jól értem, akkor a harmadik fél az a hölgy, akivel eltartási szerződést kötött Édesanyám élettársa és tőle nem követelhetünk semmit.Üdvözlettel: Csillag55

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.19. 17:07

De az is igaz, hogy „Törvényben meghatározott egyes jogok bejegyzésének és jogilag jelentős tények feljegyzésének elmaradása esetén a jogosult azokat a jóhiszemű harmadik jogszerzővel szemben nem érvényesítheti”.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.04.19. 17:04

Az élettársak az életközösség fennállása alatt a hozzájárulásuk arányában szereznek közös tulajdont. A tulajdoni igények nem évülnek el. Ingatlannak a közös szerzésre hivatkozó élettárs akkor is tulajdonosa, ha joga a nyilvántartásba nincs bejegyezve.

www.kbs-ugyved.hu

Csillag55 # e-mail 2015.04.19. 13:02

Tisztelt Szakértők!
Tavaly már egyszer kérdeztem Önöket az élettársak öröklésével kapcsolatosan. Utólag is köszönöm válaszukat. Most szintén ezzel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Édesanyám tavaly nyáron elhunyt. Élettársával 26 évig éltek együtt,de minden szerzemény ház, autó, az élettárs nevén volt,mivel az élettárs jövedelme több volt, így Édesanyám halála után én semmit sem kaptam. Az élettárs(86 éves) egy egyedülálló hölggyel kötött eltartási szerződést, aki bezárta, nem érintkezhetett senkivel, nehogy aláírjon valamit. A szomszédok a gyámhivatalnál is jártak emiatt, de minden maradt a régiben, mivel főzött, mosott, takarított rá, ezért úgy vették, hogy gondoskodik róla.(8 hónapig) Az élettárs is elhunyt és mindent a hölgy örökölt. kb. 20 millió Ft-ról van szó.Mi nagyon sokat segítettük őket, amíg Édesanyám élt. Két helyi ügyvédnél is jártunk,-a fiam is és én is - de mindegyik azt mondta, hogy az öröklési törvény változása miatt ( 2014.03.15.) sajnos nekünk nem jár semmi.Kérem szíveskedjenek válaszolni, hogy valóban így van-e.Nem szeretnénk feleslegesen bírósági útra terelni a dolgot, mert nem állunk úgy anyagilag, hogy a vesztett perköltséget fizessük.Köszönöm válaszukat: Csillag55

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.28. 09:21

Szerintem is nonszensz ez az egesz, ezert nem fog eljutni egyaltalan birosagig. Igazabol a szuleim ultettek a bogarat a fulembe.
Azert ide irtam mert tapasztalatlan vagyok. Hisz csak huszonevesek vagyunk. Ha ez birosagra mehetne akkor millionyi fiatal egyetemista vagy palyakezdo birosagra rohangalna. Felolem lehet torolni az osszes hozzaszolast hisz ertelmetlenseg az egesz. :)

ObudaFan # e-mail 2015.03.27. 22:47

Ichty

Teljesen mindegy, hogy a lakás e lesz-e adva, a visszafizetett törlesztőrészletekből jár neked vissza.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

mamamacoka #   2015.03.27. 19:15

Egyébként így utólag átgondolva, én nem csodálom, hogy nem mosott rád, ebben a minek nevezzem viszonyban, hiszen te sem tudod megmagyarázni miért maradtál vele, ha ilyen volt a helyzet, tudod mit ? ne írd meg, egyébként is nonszensz az egész kérdésed, olyan mint a mesében, ahol az okos lány hozott is, meg nem is, jött, is meg nem is, vitt is, meg nem is, adott is meg nem is, ide már csak a sláger "szeretlek is meg nem is " hiányzik, de nem is ....

mamamacoka #   2015.03.27. 19:08

pioneerdj22, ez bizonyára nézőpont kérdése, szerintem nem állná meg az érvelésed a bíróságon,de még mindig nem tudom, miért az öröklési fórumba írtál, ki készül meghalni ? :)

mamamacoka #   2015.03.27. 19:06

Business Law ! - nálad a pont ! szuper ! :)

Business Law # e-mail 2015.03.27. 15:06

Ereztem, hogy nem mosott. :D

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.27. 09:18

Na, valami ilyesmi válaszra vártam, köszönöm. :) Ez sokkal emberibb, mint az előzőek..

De ne ítélkezz kérlek, nem ismered az apró részleteket.
Igen, nyilván az lenne az ideális, ha egy nő főz, mos, stb. de mindent én csináltam, vásároltam, főztem, etettem az öccsét, fizettem a hátramaradt közös-költség számlákat (egyben 180.000Ft).

A 6 év alatt én végig dolgoztam, ő csak 2 évet 4 órában, az öccse is csak 2 éve dolgozik.

Jó, nyilván nem kellett albérleti díjat fizetnem, de anyagilag akkor is többet tettem bele és okkal gondolom azt, hogy...

Ő akkor nem másnál, mással élt, hanem nyitott kapcsolatban voltunk, nem mondta, hogy távozzak a lakásból. Én voltam a "biztos pont" az életében. A srác csak szex volt.

Lehet, hogy kicsit off a témám elnézést érte, de ebből is látszik, hogy ebből a szituációból nem igazán lehet értelmes jogi ügyet kihozni. Kicsit Mónika showba illő, a bíróság 5 perc alatt kihajítana minket, ha a hölgy pert kezdeményezne.
Az utolsó mondatod erre utal, "mit keresek én itt". Más embereknek jóval nagyobb problémáik vannak élettársi szituációkban.

mamamacoka #   2015.03.26. 22:21

pioneerdj22 mire akarsz kilyukadni:

vele éltél, nála, és főzött rád, mostott rád, kis szünetekkel, nem fizettél albérletet, mikor ő nem is élt veled a saját házában akkor sem, ahogy elnézem, az az életszemléleted, hogy :
ami a hölgyé , az a tiéd is, de ami a tiéd, at köszönöd szépen, nem az övé ?

szerinted nem te vagy az aki "visszaél" a helyzettel ?

mert szerintem igen, jó kihasználós pasi vagy, akkor mikor ő másnál mással élt, nem zavart téged, hogy te még mit keresel az ő lakásában ? csak a nála és vele töltött idő alatt szerzett "vagyonodat" félted ?

és nem értem, mi ebben az öröklés, ki halt meg ? azt még nem írtad... csak azt, hogy szerinted mi számít élettársi viszonynak,: nála lakást, néha szexet azt nem, csak a folyamatos éveket, pedig szerintem ez nem munkaviszony...

Ichty # e-mail 2015.03.26. 21:06

Tisztelt hozzáértők!

A következőkben kérném véleményüket. 2006 -óta éltünk élettársi kapcsolatban egy lakásban a volt párommal.. Van egy közös kisfiunk is. A lakáson hitel volt, melyet mi közösen fizettünk de a hitel és a lakás az apósom nevén volt, mert még 2006 előtt vette fel a hitelt. 2011-ben lejárt a tartozás. 2013-ban sajnos elváltunk, én eljöttem... Az lenne a kérdésem, hogy ha eladják a házat a volt páromék (volt apósom) akkor abból a pénzből nekem jár-e? (szerintem jár mert én kerestem többet és az én bankszámlámról utaltam mindig a havi törlesztőrészletet a banknak.) Én úgy gondolom, hogy mivel 2006-tól 2011-ig közösen fizettük a kb havi 40 000 Ft-ot abból most talán járna vissza valami. De ez jogilag megállja-e a helyét? Mert a lakás el lesz adva és nem akarnak belőle adni semmit.... :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 17:45

ha jól tudom 5 év kell az élettársi kapcsolathoz
Szó sincs róla.

www.kbs-ugyved.hu

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.26. 17:20

Köszönöm a válaszokat az idézett mondatokra.

Azért szerintem ez nem teljesen ugyanaz, mint egy szokványos élettársi kapcsolatnál, hisz ő lakik az öccsével, én csak náluk lakom.

Ezeken felül a hölgy fél évre elköltözött, valamint volt olyan is, hogy nem volt munkám és ekkor én is 1 évre elköltöztem vissza vidékre a szülői házba. Ezen időszakok között nem volt átfedés.

2007 és 2015 között nem volt egybefüggően 5 olyan év (ha jól tudom 5 év kell az élettársi kapcsolathoz), amit együtt töltöttünk volna "életközösségben". Mindig meg volt szakítva valami miatt.
2007-2010ig laktunk együtt (3 év), majd 1 évre hazaköltöztem
2011-ben ő költözött haza
2012-től lakunk együtt ez ismét csak 3 év

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 12:34

Ugye az élettársi kapcsolat egyik feltétele a rendszeres szexuális együttlét is.
Nem elengedhetetlen feltétel. (Ahogyan a házassági életközösség esetében sem.)

visszaélhet-e a hölgy azzal hogy "élettársként" együtt laktunk, és követelheti-e a megszerzett vagyonom felét?
Nem biztos, hogy a felét, de követelheti. A "visszaél" kifejezés használata a kérdésben prejudikáció.

mivel 2011-ben volt az a törés a párkapcsolatban, hiába éltünk együtt, az utána szerzett anyagi javak csak engem illetnek.
Ez biztosan téves, hiszen magad mondtad, hogy ekkor még nem szakadt meg véglegesen az életközösség.

www.kbs-ugyved.hu

pioneerdj22 # e-mail 2015.03.26. 08:39

Tisztelt Ügyvédhölgyek/Ügyvédurak.

A következő életszituációval fordulok Önökhöz, kíváncsi vagyok a véleményükre. Természetesen a témában kompetens sorstársak hozzászólásait is szívesen olvasom.

2007 ősze óta együtt lakom a "párommal" saját, családi lakásban. A lakás a hölgy családjáé, nekem hivatalosan semmi közöm hozzá. Nálunk él a hölgy öccse is a kezdetektől fogva. Nem vagyunk házasok és nem is készült élettársi papír sem. Úgy alakult, hogy a "párom" 2011-ben megcsalt, és elköltözött fél évre. Ekkor ketten laktunk a lakásban az öccsével. Munkámból adódóan ott maradtam, ezzel nem volt gondja, mert nem alakult ki semmi a másik sráccal. Akkor kimondtuk, hogy "nyitott kapcsolat", de ez ugye nem hivatalos..

Azt mondja megbánta a történteket és 2012 tavaszán visszaköltözött. Egy ideig működött köztünk a szexualitás, de az utóbbi 2 és fél évben egyáltalán nem. Ugye az élettársi kapcsolat egyik feltétele a rendszeres szexuális együttlét is.

Úgy alakult, hogy közben elhatározásra szántam magam és szeretném, ha elválnának útjaink, elköltöznék.

Kérdésem az a szituációt felvázolva, hogy visszaélhet-e a hölgy azzal hogy "élettársként" együtt laktunk, és követelheti-e a megszerzett vagyonom felét?

Én azt gondolom, hogy mivel 2011-ben volt az a törés a párkapcsolatban, hiába éltünk együtt, az utána szerzett anyagi javak csak engem illetnek.

Válaszukat előre is köszönöm.