Élettársi viszony utáni öröklés


boloske # 2008.07.29. 09:55

Több, mint 10 éves élettársi viszonyban élő férfi elhalálozik. A ház, melyben együtt laktak az élettársával, a férfi tulajdona. A férfinak egy gyermeke van (felnőtt), aki szintén ott él a lakásban kb. 6 éve. Kérdéseim: Van-e valami keresnivalója az öröklés körül az élettársnak? (Nem építettek és nem újítottak fel együtt semmit a házban.) 2. Ha esetleg nincs, de az élettárs mégis úgy gondolja, hogy van és pereskedésbe kezd, akkor az örökös kiteheti-e a per időtartama alatt?

Szintén ezügyben, de kicsit más téma: Ha az apa ráíratja a fiára a házat, mennyit kell illetékként fizetni? Ki állapítja meg a ház értékét? Lehet-e olyat csinálni, hogy "jelképes " összegért eladja a házat a fiának? Akkor csak az után az összeg után kell adózni, ami az adás-vételi szerződésben szerepel, vagy hatóságilag állapítják meg az árat? És mi a helyzet az ajándékozással? Arra mennyi az adó és azt ki állapítja meg? Valamint utolsó kérdésként: A fenti esetekben (amennyiben létrejön valamelyik) a túlélő élettársnak van keresnivalója?

Tisztelettel és kíváncsian várom a válaszokat: A. Mária

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.29. 10:47

Úgy látom, hipotetus a kérdés.

Egyébként az élettárs végrendelet hiányában nem örököl; azonban elszámolási igénye lehet.

boloske # 2008.08.14. 16:34

Tisztelt Uram!

Köszönöm amit írt, sajnos a ,,hipotetus" kifejezést nem érrtem. Kérem magyarázza meg. Valamint, ha lehet, a többi kérdésemre is reagáljon. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.14. 17:27

Hipotetikus azt jelenteni, hogy feltételezésen alapul, nem fennálló valós problémán. "Ha esetleg..." De Isten éltesse azt az élettársat az emberi életkor végső határáig.

Melyik kérdésre nem válaszoltam?

monalisa1 # 2008.08.14. 19:34

boloske

Kbs a kérdéseire megválaszolt, igaz esetenként olvasni/értelmezni kell tudni azt amit leírt...

Egyébiránt: a túlélő élettárs nem örököl semmit, ellenben élete végéig haszonélvezeti jog illeti meg a házra.

Lakásingatlan eladása esetén az illeték 4 M Ft-ig 2%, az azon felüli részre 6%. Lehetőleg az ingatlan valós értékét kell beírni, mert az adóhivatal feltűnő értékaránytalanság esetén hivatalból felülvizsgálja az összeget.

És még az, hogy eladás esetén előfordulhat: az eladónak tiszta jövedelme/nyeresége származik az ügyletből, ebben az esetben személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége lesz.

Közvetlen hozzátartozók esetében az ajándékozási illeték 5%.

Akár ajándékozás akár adásvétel történik, ingatlan tulajdonjogának megváltozásakor ügyvéd közreműködése kötelező.

nandy # 2008.08.14. 20:44

monalisa:

Ha "eladja" a házat, akkor egyáltalán nem kell adót fizetnie, hiszen 5 évnél régebben szerezte az ingatlant... A "vevőnek" kell illetéket fizetnie, és itt jön be az, hogy feltűnő értékaránytalanság esetén...

monalisa1 # 2008.08.14. 20:50

Elnézést, tényleg azzal kezdődött a kérdező levele, hogy több mint 10 éves életársi kapcsolat után stb., stb.

ObudaFan # 2008.08.15. 13:00

Lehet-e olyat csinálni, hogy "jelképes " összegért eladja a házat a fiának? Akkor csak az után az összeg után kell adózni, ami az adás-vételi szerződésben szerepel, vagy hatóságilag állapítják meg az árat?

Adásvétel sé ajándékozás esetén is jogosult az adóhatóság a bejelentett illetékalapot felülvizsgálni.

Ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy az élettársnak lehet-e tulajdoni igénye, tudni kellene, mióta élettársak, és mikor szerezte az ingatlant az elhunyt. És hogy mióta élettársak, azt nem a szó hétköznapi, hanem jogi értelmében kellene tudni. Ezt viszonz nem biztos, hogy így, interneten keresztül ki fogjuk tudni bogozni. Persze, ha még nem is ismerte a későbbi élettársat szerzéskor az elhunyt, akkor egyszerűbb a helyzet.

boloske # 2008.08.21. 11:48

Tisztelt ,,Segítőim"!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, sokat segítettek, ha nem is mindent. :-(

A konkrét tények (már amiről tudok, hisz nem ott élek) a következők: A házban lakik jelenleg a tulajdonos, aki hetvenegynéhány éves, az élettársa, aki 50-60 év körüli, a tulajdonos fia (Ő az én kedvesem, neki vannak gondjai ezzel a témával) és a tulajdonos unokája, aki a fiú gyermeke. A helyzet az, hogy az együttélés minimális normáit sem lehet az élettárssal elviselni. (Sajnos a ,,hölgyet" én is ismerem, így tudom, hogy egy ,,banya"!! Ez így igaz, átkozódik gyertyával, imával...stb, káromkodik, mint a kocsis, kutakodik a kedvesem lakrészében, elolvassa a leveleit, megmérgezi az akváriumban a halakat, egyebek. Nem igazán jó a viszonya a párom édesapjával sem, nagyon sokat veszekednek. De azt is tudjuk, hogy arra apellál, hogy az élettársa meghal és neki ott jogai lesznek. Ezért nem költözik el. Lenne hová, hisz negyedrészben tulajdonosa egy társasházi lakásnak, ahol most jelenleg az elvált férje él egyedül. Van két gyereke (felnőttek már) a férjétől. A párom édesapja is örökölte ezt a házat a szüleitől, és ,,Obudafan" kérdésére válaszolva azt tudom mondani, hogy biztos hogy még csak nem is ismerték egymást akkor amikor az öröklés történt. Talán így már érthetőbb az Önök számára, hogy miért is aggódik a párom, ha meghal az édesapja. Tényleg ott maradhat ez a banya és pokollá teheti a kedvesem és a fia életét? Ezt egyszerűen nem akarom elhinni! Szegény kedvesem, így is elég ziláltak az idegei, hát még ha ez bekövetkezik! Tényleg igaz, hogy haszonélvezeti jogot kaphat? (Talán segít a jobb eligazodásban Önöknek a következő infó is: a ,,hölgy" takarítónőként dolgozott egy iskolában, tehát nem lehetett túl magas a jövedelme, évek óta le van százalékolva, a nyugdíja mostanában kb. 50.000,- Ft. Még egyetlen kérés: az utolsó mondatomra az első hozzászólásomból senki nem reagált. Pedig nagyon fontos lenne tudnom a választ! Kérem ebben is segítsenek! Köszönettel előre is: boloske

ObudaFan # 2008.08.22. 09:44

Hacsak a tulajdonos nem készít ilyen végrendeletet, a túlélő élettársat haszonélvezeti jog nem illeti meg.

Jula01 # 2008.10.22. 11:40

elnézést, ha már esetleg erről volt szó, denem találtam a kérdésemre meg a választ.
Azt szeretném megtudni, hogy az élettárs is jogos örökös e, vagy csak gyermekem .
Mi elváltunk volt férjem meghalt, viszont volt egy élettársa, aki majdnem csak kiforgatott minket mondenből .Végrendelet nincs!Viszont már árusítja a lakást.
Előre is köszönöm válaszukat

Kacsa1111 # 2008.10.22. 11:49

Kedves Jula01,

ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés szabàlyai szerint az örökhagyó (ex-férjed) utàn gyermekei örökölnek egyenlö arànyban.
élettàrs nem örököl!

volt màr hagyatéki eljàràs?
a lakàs kinek a nevén van?


Kacsa11

Akivalaki # 2008.10.27. 10:04

Kedves mindenki!
10 évet meghaladó élettársi ( nem regisztrált )kapcsolatban a leendő örökhagyó nevén van a teljes ház + kocsi, ingóságok. Közös gyerek nincs.
Van egy gyermeke az örökhagyónak.
A túlélő élettárs a lakásra, vagy egy részére melyben eddig laktak, eltérő végrendelet hiányában tarthat-e jogot? HA igen milyen alapon? Van-e neki joga a továbbiakban is ott lakni? Haszonélvezeti joga van-e?
Az elhunyt élettárs után "özvegyi" nyugdíjat vagy juttatást a szomszédok általi 10 év együttélés utólagos igazolásásval kiharcolhat-e? Úgy tudom a regiszrált élettárs a nyugdíj 65%-a az első évben, továbbiakban 35%-át kaphatja ha rokkantnyugdíjas.
Ha igazolja a 10 év együttélést, milyen jogok illetik meg? Tarthat-e igényt pénzbeli vagy természetbeli juttatásra. Felmerült az a kérdés az élettárs részéről, hogy az utolsó ideig megápolja "szívesen" , HA kap valamit. Elég elítélendő módja a szeretet megnyilvánulásának!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.27. 10:12
  1. Az élettárs haszonélvezeti jogot öröklés címén - végrendelet hiányában - nem szerez.
  2. Regisztrált éllettársi kapcsolat nem létezik.
  3. Az özvegyi nyugdíjért nem kell harcolni, elég igényelni.
  4. Az élettársi jogviszony fennállása alatt szerzett vagyon közös, de adott esetben bizonyításra szorul a nyilvántartástól eltérő jogi helyzet.
Akivalaki # 2008.10.27. 21:24

1, akkor semmi sem jár ha jól értem csak jószándékból "adható" vagy végrendelet szerint jár?!
2, OK
3,Ha nem házasok, akkor hogyan lehet az özvegye??
Egy "barát vagy szomszéd" után nem jár özvegyi nyugdíj, ha jól következtetek,mert akkor az egyész falu igényelné.
4, Amit ez idő alatt vettek az közös. Egy gépkocsi is? Az örökhagyó nevén??

5 KÖSZÖNÖM!!! :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.28. 07:38
  1. Végrendeletben természetesen adható haszonélvezet - de ehhez nem kell élettársnak lenni; bárki más is lehet a kedvezményezett.
  2. Az özvegyi nyugdíj neve abból az időből jön, amikor még valóban csak a túlélő házastárs kaphatta. Aztán úgy maradt akkor is, amikor - feltételekkel - az élettársakra is kiterjesztették. (L. még: műanyagból készült virágcserép; vállfa stb.)
Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.28. 07:39

4. Ha nem a különvagyon terhére szerezték, akkor közös. (Ami nem feltétlenül 1/2-1/2 arányt jelent!)

Akivalaki # 2008.10.28. 19:31

Köszönöm!

1, értem tiszta!
2,(3 ) Mik a feltételek? Fontos lenne pontosabban. valami jogszabály vagy valami hasonló.
4, mikortól különvagyon, ha külön CSAK az egyik nevén van pl kocsi?? Az arányt pedig majd megállapitják ha arra kerül a sor gondolom.

Köszönöm!!

virág.virág # 2008.10.29. 07:31

Üdvözlöm!
Édesapám meghalt,négyen vagyunk az örökösök. Apukánknak van egy élettársa, akivel 6évig éltek együtt, és most kijelentette, hogy neki van ott haszonélvezeti joga, mert együtt élt apámmal, természetesen élettársi szerződés nincs, és nem volt ügyvéd előtt sem ráiratva a haszonélvezeti jog. Ettől független lehetnek ilyen jellegű igényei az élettársnak?
Másik kérdés: apukám lízingszerződésre vett egy autót, amelyet együtt használtak és az élettárs volt a kezes.
Mivel apukám meghalt, az élettárs már nem szeretné fizetni az autó részleteit.Ebben az esetben mi örököljük az adósságot? Mert ha más nincs, kifizetjük. És a kezes fogalma és mint élettársi viszony, ez ebben a formában igy megszünik? Rátehetik a terhet a megmaradt ingatlanra,és örökösökre, melyet apukánktól öröklünk?
Köszönöm előre is válaszát.
Tisztelettel:
Virág

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 07:40

Alig öt hozzászólással alattad írtam: „Az élettárs haszonélvezeti jogot öröklés címén – végrendelet hiányában – nem szerez.” (Szabad ám visszaolvasni...)

Az autó már nem ilyen egyszerű. Mit szeretne az élettárs, és mit szeretnétek ti?
(Megjegyzem: hogy "rátegyenek egy terhet" valamely ingatlanra, az nem puszta elhatározás kérdése - és egész biztosan nem történik meg, amíg valaki rendben fizeti a lízingdíjat.)

virág.virág # 2008.10.29. 07:48

Köszönöm válaszát. Igen, vissza olvastam , de valaki odaírt olyat, hogy jár, nem tudom pontosan ki, ez megzavart egy kicsit, elnézését.
Ha más nem , egyenlő arányban fizetjük testvéreimmel, mivel az élettárs addig volt élettárs, ameddig apánk élt, és már nem érzi úgy, hogy a megfizetésben részt kellene vegyen. Igazából az igazságérzetünk fáj, mivel múlt héten temettük el apukánkat, elrendeztük a személyi kölcsönét, mert az élettárs nem lett volna hajlandó fizetni,pedig együtt élték fel, a temetésre sem kérdezte meg, hogy egyáltalán beleszáljon-e, és kijelentette, hogy majd mi örököljük az adósságot, amely közel három millió.
Innentől fogva, ha tehetnénk, ráraknák szivesen ezt a terhet, de nem tudjuk mit lehet tenni és mit nem. Addig eljutottam, hogy bekell venni igy is úgy is a kocsit a hagyatékba, melyet pénteken kell intéznem a közjegyzőnél.

guba # 2008.10.29. 18:28

A lízingelt kocsi nem biztos, hogy tehertétel, attól függ mennyi van még vissza a futamidőből, mennyi a törlesztés, és mennyit ér az autó a piacon. Lehet, hogy sokkal jobban járnak, ha fizetik a lízingdíjat és lejáratkor eladják az autót, mintha felmondják a szerződést és elszámolnak a lízingbe adóval.

Akivalaki # 2008.10.29. 20:17

Vagy meg kell próbálni úgy eladni, hogy a lizing díjat az új vevő fizesse, persze a lizinges céggel karöltve, nem csak úgy maszekilag lepapirozva!

Így talán nem kerül tovább pénzbe. A lízinges autó amúgy sem ér sohasem annyit amennit kifizetnek érte. Így szvsz jobb ha piacra kerül a gép. Tovább nincs költség, és nyűg! Hogy ez hagyatékilag hogy meg nem tudom!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 21:35

Az élettárs ellen éppen fel lehetne lépni elszámolási igénnyel - de nagyon jól ki kellene számolni; nem biztos, hogy azzal jobban járnátok. (A temetés költségei valóban az örökösöket terhelik.)

guba # 2008.10.30. 05:44

A lízinges autó amúgy sem ér sohasem annyit amennit kifizetnek érte. Így szvsz jobb ha piacra kerül a gép.

Ez kétségtelen igaz, de attól érhet többet, amennyi még visszavan a lízingdíjból. Ha tehát ezt kifizeti és eladja utána az autót, akkor még maradhat jócskán pénze, tekintettel arra, hogy a korábbi részleteket nem ő, hanem az örökhagyó törlesztette.