Élettársi viszony utáni öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.09. 12:22

Nem lehet,, hogy nem is azt kérdezed, amit valójában szeretnél?
Mi lenne, ha előadnád röviden, mi a tényállás, és mi problémád?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.09. 12:20

Akkor sem. (Tulajdonos, persze, lehet, de az más.)

bartaldora # 2017.08.09. 10:49

És ha pl. mindketten úgy döntünk, hogy pl. párom eladja az örökölt házat, és én is beszállok pénzben, hogy lakást veszünk, és abban már mindkettőnk pénze benne van, akkor sem lehet élettárs az örökös?

drbjozsef # 2017.08.08. 07:45

bartaldora,

Alapesetben az élettárs egyáltalán nem örököl. Az élettárs legfeljebb a közreműködése arányában kérhet részt az élettársi közös vagyonból (hagyatéki hitelezőként vagy élettársi vagyonmegosztásként), de az elhunyt élettárs vagyonából nem örököl.
Végrendeletet érdemes készíteni.

drbjozsef # 2017.08.08. 07:41

ObudaFan,

ha jól értem itt pont az apa (az élettárs apja) a haszonélvező.

Ha esetleg a haszonélvező megnősül, milyen jogai lesznek az új feleségnek az ingatlanon?

Ha jól értem, akkor amíg él a haszonélvező, addig annak engedélyével lakhat ott, de ha meghal a haszonélvező, akkor annak a feleségének semmilyen joga nem lesz az ingatlanra, az nem is lesz a hagyatékban, hiszen az elhunyt fia a tulajdonos.

bartaldora # 2017.08.08. 05:05

Tisztelt Fórumtagok!

Olyan kérdésre szeretném megkapni a választ, hogy amennyiben párommal csak élettársi kapcsolatban élek, és nincs gyermekünk, az élettársnak mennyi joga van örökölni, mint ha házasok lennénk?
Várom a válaszokat!

Köszönöm! Bartal Dóra

ObudaFan # 2017.08.02. 11:27

Fiona37

Ha megnősül, akkor a feleség törvényes örökös az apa mellett.
Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat. Az egyéb hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.
Ha van végrendelet, akkor aszerint kell eljárni, de a kötelesrészi igények figyelembe vétele mellett.
Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne.
Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.

Fiona37 # 2017.08.02. 09:21

Anyósom élettársi kapcsolatban él több, mint 20 éve. Páromat a anyósom élettársa nevelte fel. Anyósom élettársának van egy háza, amit jelenleg senki sem lak. A házon van haszonélvezet az élettárs édesapja által. Azt tudom, hogy ha nincs végrendelet akkor az élettárs nem örököl - gondolom, abban az esetben, ha "apósom" meghalna, az apja örökölne, tehát az, akinek a jelenleg is van rajta haszonélvezete, mivel leszármazottai nincsenek "apósomnak". Ha azonban egy végrendeletben, a házat anyósomra hagyná, akkor az apja, a haszonélvező örököl-e még, vagy apósom apjának testvérei, akik még élnek, vagy ha van végrendelet, akkor kizárólag anyósom örökől-e.
Ha esetleg a haszonélvező megnősül, milyen jogai lesznek az új feleségnek az ingatlanon?
Köszönöm

agi40 # 2017.05.31. 14:25

Köszönöm a válaszokat !

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.31. 08:12

csak az ügyvédi költséggel jár.
Ha a hagyatéki eljárásban teszi, akkor közjegyzői.

drbjozsef # 2017.05.31. 07:49

agi40,

a hagyatékin a Te javadra azt hiszem nem mondhat le, mert csak az örökösök egymás között köthetnek osztályos egyezséget.
Viszont neked ajándékozhatja, vagy Te neki a tiedet. Ez egyenes ági rokonok között illetékmentes, csak az ügyvédi költséggel jár.

Én az előbbit ajánlanám, ha úgyis Te laksz az ingatlanban (az eddigi használati jogod alapján jó esélyed van erre), utána szintén illetékmentesen fogja örökölni a lányod.

Másfelől, az igazság az, hogy egyel kevesebb, vagy több tulajdonos nem sokat számít. A kettő is már sok, bizonyos helyzetekben, és ahogy látom, a Tied ilyen. Szóval semmilyen problémát nem fog önmagában megoldani az, hogy neked ajándékozza a részét. Hiába leszel 50+% tulajdonos, attól neked nem lesznek többletjogaid egy osztatlan közös tulajdonban (más miatt persze lehet).

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.31. 05:13

Esetleg.

agi40 # 2017.05.31. 05:05

Tisztelt Szakértő!
Egy ház+telek ingatlan esetében:
Fele az én tulajdonom a másik felét a élettársam 3 gyermeke örökli.Közülük egyik az én lányom is.
A hagyatéki eljárás során a lányom lemondhat-e a javamra a saját részéről? Esetleg nekem ajándékozhatja-e ?
Az ajándékozás a hagyatéki eljárás keretében zajlik vagy külön eljárást igényel. Szívesen mondanék le én is tulajdonomról a lányom javára,hiszen egyébként is ő örökli majd. A fő elv,hogy minél kevesebb tulajdonosa legyen az ingatlannak,mert használatát,kezelhetőségét,karbantartását,fenntartását megkönnyítené.
Megköszönöm,ha válaszolnak.

agi40 # 2017.05.31. 04:30

Köszönöm a választ. Nem dobódtam fel tőle. Közel 70 évesen bíróságra menni vagy veszni hagyni a tulajdon részt...ezek között kell választanom....30 évi együttélés után.Igaz,erről Önök és a jog nem tehet. :(

Vadsuhanc # 2017.05.30. 15:59

Tehát , ha azt szeretném, hogy az élettársam örököljön utánam végrendeletet kell készítenem ?

Köszönöm válaszod ObudaFan!

Tényleg nem az azonos nemű személyek egymást iránt érzelmét kifejező - általam elnézett, de ne engem baszogassanak - kapcsolatról van szó.

:-))

ObudaFan # 2017.05.30. 15:44

A közjegyzői regisztráció semmilyen öröklési jogi joghatással nem jár.
Az azonos nemű párok bejegyzett élettársi jogviszonya más kérdés, de itt vélhetően nem erről van szó.

Vadsuhanc # 2017.05.30. 15:41

Tisztelt ObudaFan!

Regisztrált élettársi kapcsolat esetén sem lehet örökölni az élettársnak?

Köszönöm válaszod . ( nem néztem utána sem itt sem a neten, elnézést a lustaságomért. )

nonolet # 2017.05.30. 13:23

Még bővebben...

Kúria: új ítélkezési szempontok a közös tulajdon megszüntetésére – 2. rész

http://jogaszvilag.hu/…esere-2-resz

ObudaFan # 2017.05.30. 04:47

Végrendelet hiányában az élettárs nem örököl.
Eladható az 1/2 hányad - a tulajdonostársak elővásárlási joga mellett - de kétlem, hogy túl jó áron el tudnád adni.

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon megszüntetését a bíróság nem rendelheti el, ha a közös tulajdon megszüntetése alkalmatlan időre esik.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani, viszont ez egyetlen lakás esetén általában nem lehetséges.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a benne lakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A közös tulajdon tárgyának a tulajdonostárs tulajdonába adása esetén a megfelelő ellenértéket, az árverés útján való értékesítésnél a legkisebb vételárat a bíróságnak ítéletében kell megállapítania. Az ítéletben megállapított legkisebb vételárat a végrehajtás során sem a végrehajtó, sem a bíróság nem változtathatja meg.

Ha olyan ingatlan közös tulajdonát kell megszüntetni, amelyben az egyik tulajdonostárs benne lakik, a bíróság őt az ingatlan elhagyására kötelezi, vagy - ha az ingatlan elhagyására kötelezés a benne lakó tulajdonostárs méltányos érdekét sérti - részére a tulajdoni hányadával arányos használati jogot alapít. A használati jog értékcsökkentő hatását az ingatlanban maradó tulajdonostársnak kell viselnie mind a magához váltás folytán fizetendő ellenértéknek, mind az árverési vételár felosztási arányának a meghatározásánál. A használati jog bíróság által meghatározott és törvény által biztosított terjedelmének jelentős túllépése esetén a bíróság a tulajdonos kérelmére a használati jogot megszünteti.

Az ingatlanon fennálló közös tulajdon - ha a társasház létesítésének feltételei egyébként fennállnak - az ingatlan társasházzá alakításával is megszüntethető. Ha a közös tulajdont társasházzá alakítással a bíróság szünteti meg, a társasház alapító okiratát a bíróság ítélete pótolja.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

agi40 # 2017.05.30. 03:22

T.Szakértők !

Közel 3 évtizedig éltünk együtt a párommal.Élettársi kapcsolat volt.Az elmúlt hónapban váratlanul elhúnyt.Van ill. volt egy ingatlanunk,melynek fel az övé fele az enyém volt S földhivatali bejegyzés szerint is,..Természetesen ezt együtt használtuk,tartósan benne is laktunk.Az ő részét most a három gyermeke örökli.Kérdésem Milyen jogok illetnek meg ezután ? Öröklök-e bármit is ,mint az elhúnyt élettársa? A számlákat azóta is én fizetem,hiszem egyenlőre továbbra is én használom....A gyermekek igényt tartana a részükre.. még egymás javára sem hajlandóak lemondani az örökség értékének megfizetése mellett sem.A hagyatéki eljárás most indul.Eladhatom-e a saját 1/2 részemet bárkinek is ? Egy ingatlan 4 tulajdonossal sok...közülük egyikük külföldön él,szinte kezelhetetlen lesz a helyzet.
Ha segítenének tisztán látni ebben a helyzetben megköszönném.
agica

ObudaFan # 2017.05.24. 04:52

És ha nem lakik ott, fogják is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.24. 04:52

Fiktiváltatni akarják a lakóhelyét.

drbjozsef # 2017.05.24. 03:20

Szinte bármelyik paragrafussal megvédhető. Csak jól kell kiadót választani, a kemény borítású Vht. kommentár például elég vastag és nehéz is, azzal nagyot lehet odasózni.

nonolet # 2017.05.23. 21:10

Mi a probléma+kérdés?!

Mert ez így csak zagyvaság!
Ebből nem derül,ki sem a probléma sem a kérdés...

Benikeee # 2017.05.23. 20:00

Üdv. Segítséget szeretnék kérni lakcím nyilvántartatás ügyében kaptam meghallgatást. Mivel az állandó lakcímemen nem tartózkodom és van ideiglenes lakcímem is . Édes apám elhunyt és mivel örököltem (részt a lakásból ) ezt milyen törvénnyel bekezdéssel paragrafussal tudnám megvédeni? a gyors választ előre is köszönöm.