Élettársi viszony utáni öröklés


szafika # 2014.06.19. 13:44

Adrienne ! nekem is kinyílt !

ObudaFan # 2014.06.19. 12:34

Azért arra vigyázz, hogy nem feltétlenül örökölni szeretne, hanem elképzelhető, hogy annak a megállapítását szeretné, hogy az örökhagyóval közös tulajdonuk keletkezett. Ez pedig elképzelhető.

Adrienne6301 # 2014.06.19. 11:43

Hogy mit szeretne? Ő az örökhagyó teljes hagyatékának a felét. És nekem erre "kinyílt a bicska a zsebemben".

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.06.18. 14:35

Adrienne6301

Örökölni azt, amit rá hagynak végrendeletben, mert a törvény alapján semmit.

szafika # 2014.06.17. 10:57

Mit szeretne örökölni ? ha nincsen semmi ? még 1 özvegyi nyd-at ?!

Adrienne6301 # 2014.06.17. 10:38

Élettársi kapcsolat esetén mit örököl a túlélő élettárs, ha mindketten nyugdíjasok voltak, az örökhagyónak külföldi és magyar nyugdíja, a túlélő élettársnak magyar és korábbi házasságából özvegyi nyugdíja volt, az örökhagyónak volt gépkocsija, de még azelőtt szerezte, mielőtt az élettársi kapcsolat létrejött, a túlélő élettárs lakásában éltek és az örökhagyónak ingatlana nem volt?
Válaszát előre is köszönöm,
Adrienne

ObudaFan # 2014.04.26. 13:49

GNapocska

Nincs ilyen szabály.

GNapocska # 2014.04.26. 11:42

Kedves Szafika,
én úgy tudom, hogy ebben is most(anában) változott a törvény, tehát most lehet így, a kolléganőd esetében (gondolom évekkel ezelőtt) meg úgy.

szafika # 2014.04.26. 09:28

Hát szerintem ez jó nagy marhaság ! Kolleganőm semmit nem örökölt a nevelőanyja után , pedig 2 éves korától nevelte a mostohaanyja . / ugyanaz /

GNapocska # 2014.04.26. 08:46

Kedves Szakértők!
Azt olvastam valahol, hogy a törvény szerint ha egy házaspár "elég sokáig" közösen neveli valamelyikük gyerekét, akkor ez a gyerek is örököl a szülője házastársának halála esetén annak vagyonából. (Remélem jól értettem, amit olvastam.) A gyakorlatban mennyi lehet ez az "elég sokáig"? Ha évekig együtt él a pár házasság nélkül, majd összeházasodnak, akkor a korábbi időszak is beszámítható (esetemben teljesen világos és bizonyítható az együttélés és a gyerek közös nevelése, ezzel nem lenne gond)? A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyerek (tegyük fel, hogy addigra nagykorú lesz) is részt vehet a hagyatéki tárgyaláson és követelheti a részét (tudom, követelni bármit lehet, szóval joggal követelheti)?

ObudaFan # 2014.04.23. 20:33

Kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Az meg általában akkor nem vezet kiköltözéshez, ha a tulajdonostárs megváltja a másik részét.

J.R.R. # 2014.04.23. 19:46

Köszönöm sorait, tehát ha jól értelmezem,hiába van az életbenmaradt szülőnek 50% tulajdonjoga az ingatlanban.Az elhunyt szülő utáni nagykorú gyermek lesz a törvényes örökös, ill. új tulajdonostárs.
Az új tulajdonostárs /gyermek/kérheti, kezdeményezheti a közös tulajdon megszüntetését és akár kötelezheti az életben maradt szülőjét vagy féltestvérét a kiköltözésre hacsak ki nem fizetik az elhunyt után járó örökséget,mert ugye az életben lévő szülőnek nincs haszonélvezete és milyen jogon használja az örökös örökségét. Jól értelmeztem ? Köszönöm

ObudaFan # 2014.04.22. 12:02

A közös tulajdon megszüntetését kérheti bármelyik tulajdonostárs, és akkor főszabály szerint ki kell költöznie a bentlakó tulajdonostársnak, hacsak a többiek hányadát nem tudja magához váltani.

J.R.R. # 2014.04.22. 07:16

Élettársammal 50%-50% tulajdoni arányban építkezünk. Nekem van az előző kapcsolatomból egy gyermekem, és a jelenlegiből is született egy közös kislány. Tudom, hogy élettársi viszonyban élettárs nem örököl,csak a gyermek, s haszonélvezet sem illeti meg.
Szeretném tudni,hogy bármelyikünk halálát követően a gyermekeink követelhetik e pénzben vagy akár az ingatlan eladatásával,és ezzel az életben maradó szülő házból való kitételével, az elhunyt után járó örökös részt, ill. annak pénzbeni kifizetését.
Van e olyan jogi kiskapu amivel a szülő kirakható a házból, mert nem házastársi hanem élettársi kapcsolatban él.
Köszönettel

ObudaFan # 2014.02.24. 10:39

potyi2

Ha az ingatlan házastársi közös vagyon volt, ami a kérdésből nem derül ki, akkor az úr lánya valóban igényt tarthat arra a részre, ami ingatlan-nyilvántartási bejegyzés nélkül is az édesanyjáé volt és amit ő megörökölt. Ugyanakkor ha a hagyatéki eljárásban mindez megtörtént volna, akkor az úrnak meg haszonélvezeti joga is lenne a lánya részén. Így aztán talán a legcélszerűbb lenne csak megegyezni, ha lehet.
Hogy az ingóságokkal miért akartok kavarni, azt számomra nem derül ki a kérdésből.
Ha valamiért fontos, hogy élettársak, akkor közjegyzőnél el kell intéztetni a nyilvántartásba vételt. Hogy fontos-e, az megint nem derül ki a kérdésből.

potyi2 # 2014.02.23. 10:17

Tisztelt szakértők!
Anyósom elvált, 10 éve együtt él egy özvegy férfival. Télen anyósom bp-i albérletében, nyáron a ff vidéki lakásában és gondozzák a kertet. A ff megbetededett, állandó ápolásra szorul, felhoztuk Pestre, krónikus osztályon van. A ff lánygyermeke felé sem néz,már több, mint 10 éve, viszont a vidéki lakás anyai része a gyermeké.
A ff szeretné a kertet és a lakást is értékesíteni, hisz az ápolási költségek nagyon magasak, még úgy is, hogy anyósommal ketten fedezik. Megteheti ezt egyedül, úgy hogy aztán kifizeti a lánynak az anyai részt (?), vagy ilyen esetben mi a helyzet?
Valamint az együtt eltöltött idő alatt anyósom kapott ajándákba pl masszírozó fotelt, vagy az autót nekiajándékozná (vagy írassa át (?) jelképes vételárér adja el(?)), hogy ne okozzon ez problémát a későbbiekben?
Nincs bejegyezve az együttélés, csináltassunk erről tanúkkal aláírt magánokiratot?
Sajnos az öröklésben járatlanok vagyunk! Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2014.02.19. 22:52

Nem fogja örökölni a haszonélvezetet.

jogiboglarka # 2014.02.15. 16:49

Ůdvözlöm!
az alabbi kerdesem lenne.Édesapank nővéremre es ràm iratta lakàsa tulajdoni jogát,ő pedig holtomiglan tartó haszonelvezetett kapott a lakason.igy most mi vagyunk évek óta a tulajdonosok ö pedig a haszonelvező.apukank élettarsi (bejegyzett)viszonyban van régota egy hölggyel.
kerdesem lenne:a haszonelvezet elmeletileg a halalaval megszünik ugye..a hölgy örökölheti a haszonélvezetet?esetleg végrendeletben rendelkezhet arról még édesapánk,hogy a hölgy megörökölje majd ezt a jogot?
Nagyon köszönjük!

ObudaFan # 2014.02.02. 10:49

Örökölni nem örököl semmit, haszonélvezetet sem, ha nem volt végrendelet. Hogy egyébként élettársi közös tulajdon megszüntetése, vagy ajándék visszakövetelése címén bármilyen igény lehet-e, azt ennyi információ alapján nem igazán lehet megmondani.

dzsoni2 # 2014.02.01. 15:59

Apósom élettársa meghalt és az alábbi kérdésünk lenne öröklést illetően.
Apósom saját lakásában laktak, de amikor összejöttek az élettársa készpénzéből a telekhez megvásárolták a szomszéd kertjét, ezért apósom az élettárásra irata a fele ingatlant (házrészt is), most hogy meghalt az élettársa állítólag az élettársa részére még haszonélvezeti jogot sem kap. Szeretnénk megkérdezni, hogy a haszonélvezet megszerzését el lehet e érni, ha bizonyítja, hogy a lakás élettársi kapcsolatuk előtt már a sajátja volt, esetleg a tulajdonjogra tarthat e igényt vagy teljes mértékben elveszti a lakás 1/2 részét?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

ObudaFan # 2013.12.28. 10:25

Nem csak akkor igaz.

Niki1 # 2013.12.28. 08:16

Még annyit kérdeznék,hogy mit jelent az,hogy az élettársak együtt élése esetén , háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
Azt mondták ez csak akkor igaz ha van gyerek.Vagy pénzbeli juttatást jelent?

ObudaFan # 2013.12.24. 12:34

Köszönöm a szerzés arányát úgy tudom ha nem lehet megállapítani azonos mértékűnek tekintik.

Az a kivételes, hogy a bíróság erre jut, főszabály szerint széleskörű bizonyítást kell lefolytatni a szerzési arányokra és mérlegelési lehetősége is van a bíróságnak.

Azt mondjuk elég nehéz lesz bizonyítani,hogy amit közösen vettünk az nem volt e már meg a páromnak kapcsolatunk előtt

Ez annak lesz a baja, aki arra hivatkozik, hogy megvolt. De a szerzési arányokhoz ennek semmi köze.

monalisa1 # 2013.12.24. 12:26

Lehetőleg sk írja a "memoárt", ha sz.gépen akkor két tanúval igazoltassa, hogy azt ő írta. (A tanúnak magát a tartalmat nem kell ismernie.)

Vagy pedig "a" végrendelet ahogy azt ObudaFan javasolta.

Bizalom, tisztesség, korrektség.

monalisa1 # 2013.12.24. 12:16

Szépen megkéred fogjon egy papírt és írja le: a párkapcsolat előtt mi volt neki meg, valamint azt követően részletezve hogyan is alakultak a közös anyagi dolgaitok.