Élettársi viszony utáni öröklés


Kamacs76 # 2013.03.22. 22:02

Szbeba,

a lényeg, hogy ha a kollégád és az élettársa különböző neműek, akkor kérhették közjegyzőtől az élettársi kapcsolatuk nyilvántartásba vételét (ha azonos neműek lennének, akkor lehetnének bejegyzett élettársak).

Ha írnak végrendeletet, amiben a másik javára végrendelkeznek, akkor örökölnek egymás után. Ha nem írnak, akkor nem. Ebben az esetben a testvéreik örökölnek utánuk.

Mindketten ezt mondták, csak kaptál néhány plusz infót, és helyretették a fogalmakat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.22. 21:01

Bezony.

ObudaFan # 2013.03.22. 20:52

Mármint melyik két embertől? Mert mi KBS-sel ugyanazt mondtuk.

Szbeba # 2013.03.20. 00:05

És most még az lenne a kérdésem, hogy akkor most kinek higgyek? Két embertől két különböző válasz.....

Szbeba # 2013.03.20. 00:04

Köszönöm.
Hát a munkatársam és a párja nem azonos neműek, és van papírjuk az élettársi kapcsolatukról (bárhogyan is nevezzük, hogy az most bejegyzett vagy nyilvántartott)

ObudaFan # 2013.03.17. 17:47

Viszont eleve csak azonos nemű párok között jöhet létre bejegyzett élettársi jogviszony.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.17. 11:06

a két embernek bejegyzett élettársi kapcsolata van (tehát közjegyző által, hivatalosan)

Az nem bejegyzett, hanem nyilvántartott. Hatalas különbség! Ti. a bejegyzett élettárs leszármazó hiányában törvényes örökös.

ObudaFan # 2013.03.17. 10:55

Végrendelkezhetnek egymásra. Ha ezt nem teszik, a testvérek örökölnek.

Szbeba # 2013.03.14. 22:49

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben ha két embernek bejegyzett élettársi kapcsolata van (tehát közjegyző által, hivatalosan), akkor ki hogyan örököl abban az esetben, ha nincsen közös gyerek, a feleknek a korábbi kapcsolataiból sincsenek közös gyerekek, illetve mindkét félnek a szülei sem élnek már?
Ebben az esetben örökölhetik egymás vagyonát?
Vagy a felek testvérei lehetnek örökösök?

ObudaFan # 2013.02.18. 10:38

Törvényes örökös az te vagy egyedül, az élettárs akár tulajdont, akár haszonélvezetet akkor örököl, ha végrendeletben hagynak rá valamit. (A jelenlegi szabályok szerint legalábbis.)

Cuki38 # 2013.02.17. 13:36

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő lenne. Édesanyám halála után édesapám megvette azt a lakást, amiben albérletben éltünk. Később összeházasodott egy nővel( neki van egy saját gyereke), akivel 9 év házasság után elváltak. El is költözött a nő, majd a válás kimondása után visszaköltözött. Nem élnek túl nagy boldogságban. A nő a nevét is visszaváltoztatta a leánykori nevére. Nincsenek is bejegyezve élettársi kapcsolatra. Kérdésem, hogy majd, ha édesapám meghal, a nő örökli-e a lakást, vagy haszonélvező lesz-e, vagy az ingatlan, ami ugye korábban lett szerezve, nem lesz az övé. Apukámnak én vagyok az egyetlen vér szerinti rokona. Édesanyámnak volt egy fia egy előző házasságból. Ő már külön él, saját családdal. Ilyenkor ki a törvényes örökös?

Köszönöm válaszát!

Cuki38 # 2013.02.16. 23:33

Üdvözlöm!
Remélem, még nagyon sokára lesz aktuális a probléma, de aggódom picit már.
Édesanyám halála után édesapám megvette azt a lakást, amiben addig csak albérletben éltek. A vásárlás után évekkel összeházasodott egy nővel, aki 9 év után elvált tőle, de a válás kimondása után mégis visszaköltözött hozzá, de csak ott él a lányával. Az a kérdésem, hogy ha majd édesapám meghal és nem változik semmi a helyzeten, a nő örökölheti-e a lakást, vagy haszonélvező lesz-e? Testvérem nincs, én vagyok az egyetlen egyenes ágbeli rokona apukámnak.
Segítségét köszönöm!

gabarello # 2013.02.13. 19:58

Köszönöm szépen a választ :)
Üdv

ObudaFan # 2013.02.13. 17:21

Hacsak végrendeletben nem kap juttatást, vagy össze nem házasodnak, nem jogos az aggodalmad.

gabarello # 2013.02.13. 13:43

Üdvözlöm!
A jelenlegi tényállás: Édesapám elvált, testvérei nincsenek, szülei meghaltak, én vagyok az egyetlen egyenesági leszármazottja. Féltestvéreim sincsenek.
9 éve van egy "élettársa", aki nem élt és nem él vele, nemi kapcsolatban már egyáltalán nem is állnak.
Bár 4-5 éve még apám házában aludt alkalomszerűen, de sosem lakott ott.
Azóta a nő nem jár az otthonának a közelében sem, nyilvános helyeken találkoznak időnként. Viszont a nagyszülőm temetésén 4 éve ő írta meg a pap által felolvasott beszédet, amiben ki van hangsúlyozva, hogy ő apám élettársa, magyarán tanúkat szerzett a tényállás megalapozásához.
Apám azt mondja, ő nem csinál semmilyen végrendeletet, mert úgyis minden az enyém lesz, ne aggódjak. (itt egy elég nagy családi kertes házról van szó, nem véletlenül aggódok).
Én viszont tartok attól, hogy ez a nőszemély a későbbiekben követeléseket támaszthat apám elhunyta esetén teljesen jogtalanul. Ebben kérnék tanácsot, mit tehetnék még most ennek megelőzésére, illetve jogos-e az aggodalmam az új törvények értelmében.
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2013.01.10. 11:32

Ha viszont van élettársi közös tulajdon, akkor az ajándékozás sem oldja meg a kötelesrész problémáját.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.10. 11:30

Úgy tudjuk ez a ház közös vagyonnak számít, tehát a felerész apué
Nem biztos, hogy közös, ha igen, akkor pedig szinte teljesen biztos, hogy nem egyenlő arányban.

ObudaFan # 2013.01.10. 11:20

Édesapád után örököl, ha édesapádnak van vagyona. (Ami édesanyádé, az nyilvánvalóan nem ebbe a körbe tartozik, így az az ajándékozás, amit írsz, nem igazán értelmezhető.)
Édesapád természetesen írhat végrendeletet, de a kötelesrészből csak akkor zárhatja ki, ha valamilyen törvényes kitagadási ok is felmerül.

jégmama # 2013.01.10. 07:48

Üdv!
Szüleim kb 20-22 éve elváltak, édesapám félrelépése miatt. A viszonyból gyerek is született. Váláskor anyu kapta a házat ami a nevére is került, és egyedül törlesztette a hitelt. Később apu visszaköltözött, és együtt éltek tovább. Ezt a házat eladták pár éve, vett fel anyu hitelt,és a ház árából meg a hitelből másik településen vett egy házat. Most annak törleszti a hitelét. Ez a ház is egyedül anyu nevére került. Kérdésem a következő.: Nem bejegyzett élettársak, de együtt élnek már vagy 18-19 éve.A féltestvérrel nincs kapcsolatunk, se édesapámnak, se nekünk, nem kíváncsi ránk, és nem is akar megismerni bennünket. Apu szerinte alul művelt, és unintelligens. Ezeket egy rokontartási perben le is irta. örökölhet e apu után? Úgy tudjuk ez a ház közös vagyonnak számít, tehát a felerész apué, és ez a rész osztódna közöttünk. Ha édesanyám nekem ajándékozza a házat holtig tartó haszonélvezettel akkor kivédhetjük e az öröklési igényét? Nem szeretnék egy esetleges perben milliókat fizetni egy olyan embernek akit még csak nem is ismerek, és nem is kiváncsi rám. Köszönettel.

ObudaFan # 2012.12.27. 17:18

Ami az élettársi közös vagyont illeti, mindegy, hogy eladja és újat vesz helyette, elcseréli, stb., az saját külön tulajdonának minősül, ha annak a forrása részben sem az életközösség ideje alatt megszerzett vagyon.

gizi52 # 2012.12.27. 16:06

Üdv.!

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Tehát a lényeg az, hogy ha lehet, ne cserélje el vagy ne adja el az ingatlant, mert akkor már az új ingatlan kerülhet kettejük vagy akár a pasi nevére is és akkor az utcára is kerülhet.
Ne hagyja rá végrendeletben és akkor ha a feje tetejére áll, akkor sincs semmi köze a lakáshoz, ha esetleg a nővérem meghal!

Ugye jól értelmezem?

Még egyszer köszönöm és Boldog újévet kívánok!

Üdvözlettel: Gizi

ObudaFan # 2012.12.26. 09:48

A testvéretek bármit tehet, mert ha ő nem hagyja végrendeletben az élettársára az ingatlant, akkor nem az élettársa fogja örökölni.

gizi52 # 2012.12.26. 06:30

Üdvözlöm Önöket!

Köszönöm a választ, de az lenne a kérdésem, hogy egy vad idegennek több joga van, mint nekünk! Ha a lakás marad, tehát nem cserélik el illetve nem adják el, akkor is ő örökölheti jog szerint?

Nem mi akarunk lépni az ügyben, de a testvérünket szeretnénk védeni illetve felnyitni a szemét. Erre kérdeztem, hogy mit lehet tenni! Mármint Ő mit tehet!

Üdv.: Gizi

ObudaFan # 2012.12.24. 20:31

Ti szerintem semmit, legalábbis ami a jogi utat illeti. Legfeljebb rábeszéléssel próbálkozhattok.

gizi52 # 2012.12.24. 04:45

Üdvözlök mindenkit!
Látom, már régen nem írt senki ebben a témában, remélem azért valaki válaszolni fog a kérdésemre!
Először is mindenkinek boldog, békés karácsonyt! "Nekem már elkezdődött", azért is írok most.
Van egy 70 éves nővérem, aki 12 éve nem bejegyzett élettársi kapcsolatban él egy pasival. Hát úgy élnek mint a kutya-macska. Szinte már állandó a veszekedés kettejük között.
Egyébként öten voltunk testvérek, de sajnos egy bátyám fiatalon meghalt. A szüleink sem élnek már.
Édesapám, miután anyukám meghalt eladta a lakásukat és a fent említett 70 éves nővérem nevére vett egy lakást. Velünk ezt meg is beszélte akkor, hogy mivel ez a nővérem ápolja majd őt, ha beteg lesz, legyen az övé a lakás. Mi mindannyian beleegyeztünk, mondván hogy ő is egyedül van, tehát majd visszaszáll a családi örökség ránk, illetve a gyerekeinkre. Édesapám 13 éve halt meg. Utána ismerkedett meg azzal a férfival. Mint kiderült, a lakást akarja mindenáron megkaparintani. Ráadásul felvettek hitelt és ezt a lakást jelzálogként oda adta a nővérem.
Minden áron azt hangoztatja, hogy a lakás az övé lesz, mert ő nem fog 12 év után üres kézzel távozni.
Sőt, most az a terve, hogy vagy eladják, vagy elcserélik a lakást.
Hiába mondjuk a nővéremnek, hogy ne menjen bele, mert akkor semmije sem lesz és az utcára kerülhet.
Kérdésem az lenne, hogy mit tudnánk tenni, hogy ne egy idegené legyen a lakás és a nővéremet ne semmizze ki.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel: Gizi