Élettársi viszony utáni öröklés


smiling # 2010.05.16. 14:08

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi esetben kérem szíves tanácsukat:

Az édesapám egy hónapja hunyt el. Anyukámtól régen elvált, és 2004 óta volt egy élettársa.
A temetést külföldi tartózkodásom miatt az élettárs intézte, és a temetés költségeire be is jelentette az igényét a hagyatéki leltár felvételekor.
Apukám egyedüli tulajdonában volt egy gépkocsi, melyet 2001-ben vásárolt hitelre, és 2007-ben járt le a hitel futamideje.
Van ezen kívül egy lakása, melyet az önkormányzattól vásárolt meg, szintén 2001-ben, egyedüli tulajdonosként, 25 év futamidejű hitelre, vagyis ez még folyamatban van.
Az élettárs közölte velem, hogy a lakásban található valamennyi ingóság közös szerzeményük volt (részben igaz)ezért igényt tart belőlük a részére, valamint igényt tart az együttélésük óta befizetett autó és lakáshitel összegének a felére, merthogy állítása szerint azt is közösen fizették. A hölgy és apukám jövedelemviszonyait ismerve ezt nem tartom valószínűnek.
Kérdéseim:

Jogosan követelheti-e az apukám nevén lévő ingatlan és gépkocsi törlesztőrészleteinek a felét, hogyan bizonyítható hogy valóban közösen fizették?Egyáltalán mikortól számítanak élettársnak, mert meggyőződésem, hogy nem 2004-ben költöztek össze, hanem később.

Az állítólag közösen vásárolt ingóságoknál vizsgálható, hogy milyen arányban járulhattak hozzá a vételárukhoz, vagyis mennyi illeti az élettársat belőlük?

A temetés teljes költségét ki kell fizetnem? Nem lettem tájékoztatva a márvány síremlékről, és semmi egyéb körülményről sem. Ha megkérdez, nyilván más árfekvés mellett döntöttem volna. Ráadásul a síremlék közös, mindkettőjük neve szerepel rajta. Ezen kérdésekben a közjegyző fog dönteni, vagy pereskedésre készüljek fel?

És végül: az élettárs azóta is apukám lakásában lakik, használja apukám autóját, és mindent ami a lakásban van. Tehetek ez ellen a hagyatéki eljárás lezárása előtt bármit, vagy tűrnöm kell? Számíthatok később bérleti díjra például, hiszen mire ez az ügy lezárul, hónapokig használja az ingatlant, és amortizálja a gépkocsit.

Válaszukat előre is köszönöm!

SAMO # 2010.05.04. 15:15

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.04. 14:06

el kell hagynia az ingatlant.
Ezt neked kell tudni, te leszel a tulajdonos.

SAMO # 2010.05.04. 13:39

Köszönöm a választ, de azt még szeretném megtudni, hogy ki lehet e majd jelenteni a lakásból, ill. lehet e igénye arra, hogy az ingatlant és ingóságokat használhassa apám halála után, vagy el kell hagynia az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.04. 08:56

Elszámolási igénye lehet az élletársi jogviszony megszűnése miatt. De ha nincs közösen szerzett vagyon, akkor elszámolni sincs mivel.

(„egy társashának mondható ingatlan
Csak mellesleg mondom: ilyen kategória nincs. Ha jogilag nem társasház, akkor az nem társasház, nem is mondható annak. Ebből kifolyólag tévedés, hogy egyik lakrész anyádé másik apádé lenne. valójában osztatlan közös tulajdon az egész, csak a használat megosztásában állapodtak meg.)

SAMO # 2010.05.04. 08:43

Szeretném megtudni, hogy a következő esetben mit lehet majdan tenni?

A szüleim rég elváltak, egy társashának mondható ingatlan (egybe épített, de két külön bejárató két külön ingatlan) egyik lakrésze az apámé, másik az édesanyámé.
Az apámnak van egy élettársi kapcsolata. Az élettársát állandóra bejelentette az ingatlanba. A nőnek nagyon alacsony a jövedelme: vagy munkanélküli segélyen volt, vagy táppénzen volt.

Kérdésem az lenne, hogy az apám esetleges elhalálozása után az élettárs milyen igényekkel állhat elő. Az állandó lakcíme ezután is megmarad, vagy esetleg megszüntethető lesz miután a bejelentő személy elhalálozik?

Közös vagyont nem nagyon fog tudni igazolni, mivel a jövedelme igen alacsony és alacsony volt akkor is mikor összekerültek.

Egyszóval milyen esélyünk lehet majdan hogy az illetőtől megszabaduljunk, ill. milyen igényei lehetnek, mint élettárs.

Kb.6 éve vannak együtt, többször költözött haza a nő, mert összezörrenéseik voltak apámmal, ám mindig visszament, hiszen az otthoni körülményei eléggé szegényesek, az apám mellett meg wellnes-hétvégékre járhat, meg kirándulni stb. egyszóval nagyon az apám nyakába varrta magát, ráadásul az apámat sakkban tartja a nővére, miszerint, ha az élettársával megszakítja a kapcsolatot, akkor elesik a nővérétől majdan reászálló jelentős örökségtől. Tehát ez az élettársi kapcsolat eléggé tartósnak ígérkezik.

Igényelhet e majd az élettárs ingatlanhasználatot az apám halála után, bár semmilyen módon nem járult anyagilag ahhoz a vagyonhoz, ami az apámnak van.

A választ előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.26. 09:20

Vagy.

Ami a lány tulajdonát illeti: a tulajdoni igények nem évülnek el. De használják egészséggel, annál is inkább, mert az özvegy férjnek úgyis haszonélvezete van rajta.

Stacy # 2010.04.25. 20:48

Tisztelt Fórumozók!

A tanácsukat szeretném kérni, mert nincs senki a környezetemben, aki válaszolni tudna kérdéseimre.
A nagymamám 1 éve élettársi kapcsoltaban él egy idős úrral.Most jutottak el odáig,hogy a férfi szeretné letisztázni a viszonyukat és hivatalosan élettársként össze szeretne iratkozni mamámmal,hogy ne hagyja őt itt semmi nélkül.De itt is olvastam,hogy igazából az élettárs nem örököl semmit. Azt szeretném kérdezni, hogy mit javasoljak mamámnak, mi lenne a legjobb megoldás, hogy a bácsi halála után ő örökölje ingatlanját és ingóságait?Végrendeletet kellene írnia,vagy esetleg még életében mamámnak ajándékozni a házat?Sajnos én nem értek hozzá és nem tudok segíteni nekik ebben. Fontos lenne ezt minél előbb kiderítenünk,mert az előző 6 évig tartó élettársi kapcsolatából is semmi nélkül "dobták az utcára" az elhunyt gyerekei,pedig addig felé sem néztek.
Ehhez kapcsolódó kérdésem az lenne,hogy a bácsinak van egy lánya, aki évek óta külföldön él és nem ad magáról életjelet. A feleség halála után természetesen a lány örökölte az ő részét.Pár napja újra megpróbáltuk vele felvenni a kapcsoltatot a legutolsó meglévő címén.
Ha nem kerül elő a lány, mi a teendő a részével?

Minden válaszolónak,hozzászólónak előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel: K.Szilvia

lewho # 2010.03.23. 15:06

Nem kell hozzá papír.

Érzelmi, gazdasági közösségben, közös háztartásban együtt élő felek az élettársak.

(leegyszerűsítve a dolgot : vadházasság:) )

Trinity25 # 2010.03.23. 14:23

Köszönöm a választ.
Még arra lennék kiváncsi mi alapján döntik el, hogy volt-e élettársi kapcsolatunk vagy nem? Mikor mondható élettársi kapcsolatnak egy kapcsolat? Több helyen olvastam, hogy ha jegyzői vagy közjegyzői papír készül, bejegyzés akkor mondható élettársi kapcsolatnak.

ObudaFan # 2010.03.23. 11:23

Ez megint egy olyan eset, ahol megegyezés hiányában a bíróságnak nem lesz egyszerű dolga eldönteni, hogy volt-e élettársi kapcsolat, vagy sem. Mindenesetre ha nem, és vannak általa vásárolt dolgok az ingatlanban, akkor az jár neki, illetve a lakáshitel ráeső részére is igényt tarthatna. HA pedig igen, akkor az ebben az időszakban szerzett minden vagyontárgy közös tulajdon az összes szerzés arányában.

Trinity25 # 2010.03.23. 09:28

Kedves Fórumozók!

Olvastam a fórum témákat , és az én kérdésem is ilyen jellegű lenne.
2008 szeptembertől féléven keresztül együtt éltem a párommal.A lakást az én nevemre vettem meg, bár a havi hitel költségeket együtt fizettük (fél évig) és a rezsit is feleztük.
A lakást közösen berendeztük,ki-ki hozott amit tudott, valamit együtt vásároltunk, valamit kaptunk. A barátom félév után elhagyott, saját holmijait elvitte és mondta majd megbeszéljük a közös dolgokat.
1 hete és 1 év után jelentkezett egy levélben, melyben felszólít, hogy élettársi kapcsolatunk alatt szerzett lakás felszereléseket fizessem ki neki. A lakbért 8hitel felét) és rezsit nem kéri vissza.
Levelében azt állítja mindent ő vásárolt ( keresetéből) ami a lakásban található. Megadta a bankszámlaszámát és kéri utaljak át neki egy tetemes összeget 15 napon belül és ez még kegyes összeg amit kér a felsorolt lakáscikkek után.
Nem volt bejegyzett élettársi viszonyunk 6 és fél évig voltunk együtt, abból fél évig laktunk ebben a lakásban. Ha nem fizetem be neki, bíróságra adja az ügyet vagyon megosztásra hivatkozva.
Számlákra nem emlékszem, hogy kértünk volna, amivel bizonyítaná, hogy ő vette.
Kérem szíves válaszát, mi tegyek ez ügyben.
Tisztelettel

eSZeM # 2010.03.17. 12:31

A dolog nagyon egyszerű.
Ha az úrnak haszonélvezete van a lakáson, akkor közölje a lányával, hogy használni kívánja az ingatlant. Mint haszonélvezőnek joga van hozzá.
Ha ráadásul nincs más ingatlana és Önnél sincs bejelentkezve állandóra, akkor még jogos is a lakhatás biztosítása.
Persze csak akkor, ha ez a cél.
Azért a papírokat , amiket aláírt be kellene szerezni. A közjegyző szerintem köteles egy példányt adni, ha az Ő aláírása is szerepelt. Kérjék!
Már csak azért is, mert előfordulhat, hogy tényleg valami mást is aláirattak vele.

Egyébként sokkal jobb lett volna az előtt tanácsot kérni, mielőtt ez az egész megtörtént, mert utólag már nehezebb lesz egy esetleges visszaélést bizonyítani.

Laikus vélemény volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.17. 12:09

Hol itt a jogi kérdés?

Viki56 # 2010.03.17. 11:57

Jó napot kivánok!

Kb 2 éve találkoztam a mostani párommal pár hét után szép lassan ide is költözött a munkásszállóról és azt mondta,hogy azt a pénzt amit a szállóra kellett fizetni azt inkább ide adja nekem.Ezzel nincs is semmi baj,mert valóban ide adja és azt hiszi,hogy engem ezzel el is tart.Pár hónap után derült ki hogy a családja miatt rengeteg adóssága van amit minden hónapban vonnak Neki.
A lánya lakása amiben a lánya él az Ő és a felesége tulajdona volt,de a neje halála elött ráiratták a lányára és a fiát teljessen kihagyták mindenből Ő nem kapott semmit csak az apjának maradt a haszonélvezett. Amióta összejöttünk és ide költözött hozzám azóta a Lánya többször közölte az apjával,hogy oda neki már semmi köze.Most a Lánya eladta a lakást és vesz másikat amire hitelt kellett felvenni, az Apjának ki kellett harcolnia,hogy tovább vihesse a haszonélvezetett. 3 hete irták alá a papirokat amiből az Apja egy példányt sem kapott sem a közjegyzőnél sem a bankban sőt velem meg közölték,hogy ne menjek be a bankba,mert nem kell megtudniuk hogy mi együtt vagyunk./ Erre az ismerőseim azt mondták,hogy azért nem akarták,hogy bemenjek a bankba,mert én hamar rájöttem volna,hogy mit csinálnak a Párommal./ Lehet,hogy olyan papirokat irattak vele alá amivel megint csak Őt fogják kötelezni a fizetésekre mint eddig./Ja és az adásvételi szerződést is a lánya irta alá az apja helyett,még dicsekedett is hogy milyen jól hamisitja az apja irását.Hozzá kell tennem,hogy ez nem az első ilyen dolog volt.
Kérdezem én ha semmi fizetni valója nem lesz a páromnak a hitel felvétel miatt akkor miért kellett minden papirt Neki is aláirni és titkolozni,hogy én ne tudjam meg és miért nem kapott egy példányt sem az aláirt papirokból. Tudtommal minden hivatalos papirból amit aláirunk abból jár minden aláiró embernek egy példány.
Remélem elég érthetően irtam le a gondom.
Várom válaszát.
Maradok Tisztelettel.

monalisa1 # 2010.01.27. 08:25

gini

Itt balra az Adattár rovat kérdezőbe írd be az élettárs haszonélvezeti joga kifejezést és számtalan találat jelenik meg a kérdéssel kapcsolatba.

monalisa1 # 2010.01.27. 08:21

Köszönöm a kijavítást.

Ugyanakkor ezzel az erővel már a kérdezőnek is válaszolhattál volna...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.27. 08:17

"Csak együttélni" pont azt jelenti, hogy élettársnak lenni.

monalisa1 # 2010.01.27. 08:11

A közöltek alapján hivatalosan nem voltak élettársak csak együtt éltek tehát "jogai" nincsenek, illetőleg a közösen szerzett javak esetében a szerzés százalékos arányában - de ezt bizonyítani kell tudni.

A januári törvény leginkább a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozóan, ez pedig az azonos neműekre értendő.

"Mona"
laikus hozzászóló

gini # 2010.01.26. 22:26

Hallo!
Tud valaki segiteni? Mennyire befolyasolja a januar elejen kijött uj törveny,az elettars szerepet aki 10 evig együtt elt valakivel, mindenfele papirok es bejegyzesek nelkül ? Rendelkezhet e haszonelvezeti es egyebb joggal? Se gyerek, se testver, se szülö!
Milyen eselye van az elettarsnak?
Köszönön ha valaki segit!

Akivalaki # 2008.10.30. 21:55

Guba igazad van! Csak ahhoz kell elég sok pénz , főleg KP! Ami nem biztos hogy akad mindenkinek. illetékek is vannak meg egyéb költségek is ilyenkor,gyanítom. ki kellene számolni pontosan hogy érné meg!

Üdv

guba # 2008.10.30. 05:44

A lízinges autó amúgy sem ér sohasem annyit amennit kifizetnek érte. Így szvsz jobb ha piacra kerül a gép.

Ez kétségtelen igaz, de attól érhet többet, amennyi még visszavan a lízingdíjból. Ha tehát ezt kifizeti és eladja utána az autót, akkor még maradhat jócskán pénze, tekintettel arra, hogy a korábbi részleteket nem ő, hanem az örökhagyó törlesztette.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.29. 21:35

Az élettárs ellen éppen fel lehetne lépni elszámolási igénnyel - de nagyon jól ki kellene számolni; nem biztos, hogy azzal jobban járnátok. (A temetés költségei valóban az örökösöket terhelik.)

Akivalaki # 2008.10.29. 20:17

Vagy meg kell próbálni úgy eladni, hogy a lizing díjat az új vevő fizesse, persze a lizinges céggel karöltve, nem csak úgy maszekilag lepapirozva!

Így talán nem kerül tovább pénzbe. A lízinges autó amúgy sem ér sohasem annyit amennit kifizetnek érte. Így szvsz jobb ha piacra kerül a gép. Tovább nincs költség, és nyűg! Hogy ez hagyatékilag hogy meg nem tudom!!!!

guba # 2008.10.29. 18:28

A lízingelt kocsi nem biztos, hogy tehertétel, attól függ mennyi van még vissza a futamidőből, mennyi a törlesztés, és mennyit ér az autó a piacon. Lehet, hogy sokkal jobban járnak, ha fizetik a lízingdíjat és lejáratkor eladják az autót, mintha felmondják a szerződést és elszámolnak a lízingbe adóval.