Élettársi viszony utáni öröklés


Dr.Attika # 2016.06.21. 09:19

Tisztelt József!
Nagyon szívesen. Én ennyit tudtam segíteni.

drbjozsef # 2016.06.21. 08:43

Tisztelt Dr.Attika,

pont ezt szeretném eldönteni valahogyan: sajnos nincs pénzem hosszas pereskedésre, így ha kevés az esélyem, vagy jó eséllyel de csak kicsi részt kaphatok a párom vagyonából, akkor nem mennék ügyvédhez, nem tudom megfizetni.

Ha egyáltalán élettársnak minősülök, akkor lehet értelme csak minden másnak. De most ebben sem vagyok biztos. Valahogy értenem kellene a gazdasági közösséget hogyan értik jogilag - mert azt hiszem, ahogy a normál szóhasználat szerint élettárs voltam, de lehet jogilag megsem, akkor ezt is mashogy ertik a birosagok, mint ahogy a jozan paraszti esz alapjan gondolnam.

Köszönettel,
József

Dr.Attika # 2016.06.21. 07:20

Tisztelt József!
Innen megkapott minden lehetséges információt. Nem marad más hátra, mint keressen fel egy ügyvédet a konkrétumokkal.

drbjozsef # 2016.06.21. 06:43

Tisztelt Válaszolók,

köszönöm a válaszokat.

Igen, mint kiderült, az örökösök is a régi Ptk-ra hivatkoznak, valamilyen bírósági, vagy kúriai gyakorlatra, hogy azt szokták alkalmazni még ilyen esetekben, nem az újat. Én mondjuk nem tudom, hogy mi a különbség a régi meg az új között.

Viszont ami fontosabbnak tűnik, hogy arra hivatkoznak, hogy nem is voltunk élettársak, mert nem volt köztünk gazdasági közösség. Hogy mivel minden jelentősebb beruházást ő fizetett, és a lakás rezsijét is, ezért nem voltunk pénzügyileg közösek, tehát jogilag nem is voltunk élettársak. Ez lehetséges?

Mit jelent egyáltalán jogilag az, hogy gazdasági közösség?

Hogyan kell egyáltalán bizonyítani a gazdasági közösséget?

Meg hogy közös célokért kellett volna dolgoznunk, és szerintük az, hogy mindent az anyjuk fizett, ezért ez nem közös cél volt, példaul a ház megvétele sem.

Párom halála után kapok özvegyi nyugdíjat, mint élettárs,
ez számíthat? Bementem az önkormányzathoz, és a lacímkártyámra (ami 21 éve közös volt a pároméval) kaptam igazolást tőlük a nyugdíjigazhatósághoz. (Tavaly év végén hunyt el a párom, még pár hónapig kapni fogom)

Egyáltalán nekem kellene bizonyítanom a gazdasági közösséget, ha bíróságra megyek? Nekem van papírom az élettársságról, a nyugdijintezet végzése az ozvegyi nyugdijrol, ha ezt cafolni akarják, akkor az örökösök bizonyítsák, hogy nem voltunk mégse valamiért élettársak.

Lehet, hogy még az özvegyi nyugdíjamat is vissza kell fizetni majd az államnak utólag? Lehet, hogy mégse érdemes perelnem? Pedig én jóhiszeműen igényeltem.

Előre is köszönettel,
József

Dr.Attika # 2016.06.20. 16:55

Olvasva a szakirodalmat a jogalkotás nem igen készült fel az ilyen és hasonló helyzetek rendezésére. A házassági kapcsolatot preferálta és preferálja ma is. A házassággal a kérdező is kedvezőbb helyzetben lenne most.

ObudaFan # 2016.06.20. 16:06

Lehet igazad, hacsaknem fogják analogiakent alkalmazni a Ptke 27. szakaszt a következetlen szabályozás miatt. De szerintem nagy jelentosege nincs egyebkent.

Dr.Attika # 2016.06.20. 03:05

Az teljesen mindegy. A kötelem az új Ptk. hatályba lépését megelőzően keletkezett. A Ptké. 50.§ (1) bekezdés értelmében a régi Ptk. alkalmazásának van, helye, ha a halál ténye az új Ptk. hatálya alatt következett be.

ObudaFan # 2016.06.19. 15:31

Az attól függ, mikor halt meg az élettárs. Ezt meg nem tudjuk.

Dr.Attika # 2016.06.18. 18:31

Csak hogy jelen ügyben a régi Ptk-t kell alkalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.18. 13:11

Köszönöm! Akkor tényleg szentesítették.
Matematikailag, pusztán a jutó értékét nézve egyébként ugyanaz az eredmény - csak általában nem mindegy, hogy minden vagyontárgy egy meghatározott arányban közös, vagy egyes dolgok nem is közösek.

ObudaFan # 2016.06.18. 12:31

6:516. § [Élettársak közötti törvényes vagyonjogi rendszer]
(1) Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.18. 11:38

Melyik szakaszokra gondolsz?

ObudaFan # 2016.06.18. 10:07

Azért az új Ptk. meg is erősítette ezt a bírói gyakorlatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.17. 16:18

(Pontosabban azt az ő hozzájárulásaként kellene számba venni. Tudom, hogy a bíróságok sem így csinálják, hanem helyette - minden jogszabályi felhatalmazás nélkül - a házassági vagyonjog szabályait használják analógiának.)

ObudaFan # 2016.06.17. 15:56

Az a rész azonban, amit a párod egyutteles előtt szerzett ingatlananak eladási árából vasaroltatok, a párod kulonvagyona volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.17. 10:58

Főszabályként mindaz közös tulajdon, amit az élettársak az életközösség ideje alatt szereznek.
(Annak megállapítása, hogy az életközösség megszűnésekor mennyi volt az egyes bankszámlák egyenlege, nem jelenthet gondot.)

drbjozsef # 2016.06.17. 08:01

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor,

köszönöm a választ.

Az élettársi kapcsolat miatt közösek lennének az amúgy önálló rendelkezésű bankszámlák is? Élettársamét természetesen zárolták, az elhunytakor. De az enyémet nem. Én ebből éltem is azóta, gyakorlatilag nincs már rajta komoly összeg, feléltem az egyenlegét és az azóta befolyó összegeket is.

Ha a bankszámla kivonatokkal esetleg azt bizonyítanák az örökösök, hogy nemcsak az ingatlan vételét és felújítását, hanem a rezsijét is ő fizette, a saját jövedelméből, meg a nyaralásokat is mondjuk, és a mindennapi élethez szükséges napi bevásárlásokból is többet vállalt, akkor lehet, hogy a ház majd az ő külön vagyonának minősül?

Papírral nem tudom bizonyítani, mennyit költöttem én a házra és az együttélésünkre, mármint a valós összeget.

Köszönettel,
József

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.17. 07:37

A bankszámlaegyenlegek is közös tulajdont képeznek. Persze, ez azt jelenti, hogy a tied is.

drbjozsef # 2016.06.17. 06:05

Tisztelt ObdudaFan,

köszönöm szépen a választ.

Akkor is illet meg tulajdonjog, hogy ha az örökösök tudnák bizonyítani, hogy a ház vásárlásában, felújításában nem vettem részt, mármint anyagilag?
A párom előző házának eladási ára és a szerzett jövedelme valóban több, mint amit a házra fordítottunk.
Elképzelhető, hogy az igazolt jövedelme még ezen kiadásokon felül is több volt, mint az enyém, legalábbis igazolhatóan (én sokáig dolgoztam minimálbérre bejelentve).
Ráadásul valóban mindent a saját számlájáról fizetett, amin nekem nem volt pénzem.

köszönöm,
József

ObudaFan # 2016.06.17. 04:49

A leírtak alapján valószínűleg illet meg téged tulajdoni hányad, perben érvényesítheted.

drbjozsef # 2016.06.17. 03:38

Tisztelt Szakértők,

Elhunyt élettársam örököseivel (két lánya régebbi házasságából) hagyatéki vitába keveredtem.
Élettársammal több mint 24 évig éltünk együtt. Eleinte a párom házában, majd egy nagyobb városba költöztünk és ott vettünk egy kertes házat.
Elhunyt párom egy multinál volt vezető, így többet keresett mint én. Külön bankszámláink voltak, de a mindennapokban közösen gazdálkodtunk (bevásárlás, rezsi, nyaralások).
A ház megvételét párom bonyolította, a saját bankszámlájáról fizette mind a megvételét, mind a felújítását, az ingatlannyilvántartásban 1/1 tulajdonos volt.
Ha jól olvastam, a közreműködésem arányában részesedés illet meg a hagyatékból, hiszen nem örököltem semmit, a lányaié lett a ház.
Szerintem a hagyaték, így a háznak is a 25%-ára jogom lenne (levonva a párom előző házának árát mint
különvagyont), ugyanis a jövedelmi viszonyaink körülbelül 75-25 arányban voltak a párom javára.
Párom lányai szerint viszont a házat, a vételt és a felújítást is az édesanyjuk ki tudta fizetni egyedül is,
abban én nem működtem közre, és a bankszámlájáról, ingóságaiból sem jár nekem semmi, mert még a ház
kifizetésén kívül is több jövedelemmel járult a közös háztartáshoz, mint én.

Melyik az igaz?
Mit jelent a szerzésben közreműködés?

Nem hiszem el, hogy semmi sem jár nekem majd 25 év együttélés után, pedig az új házban is 16 évig laktunk
közösen, együtt csináltunk mindent, fizettük a rezsijét, bútorokat vettem bele, és én is részt vettem a házimunkákban.

Előre is köszönettel,
József

lajcsó # 2016.06.06. 06:32

"Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének ideje az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt

  1. sajátkezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja;
  2. más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minőségük feltüntetésével - aláírják; vagy
  3. a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.

(2) A több különálló lapból álló sajátkezűleg írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el.
(3) A több különálló lapból álló más által írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét tanú aláírta.
(Ptk. 7:17. §)

ObudaFan # 2016.06.05. 17:06

A végrendelt érvényességéhez nem feltétlenül kell közjegyzői vagy ügyvédi közreműködés, viszont számos érvényességi feltétel van, és nyilván utólag nem pótolható, ha valami hiba van, így erősen ajánlott.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.05. 11:41

Elég ha kézzel ír végrendeletet,
Mihez?

dikótünde # 2016.06.05. 11:13

Élettársi kapcsolatba élünk 30 éve,de nincs bejelentve.A 30 év alatt 2 családi házat vettünk,mindkettő az élettársam nevén van.Elég ha kézzel ír végrendeletet,és 2 tanú aláírja,vagy hivatalosan,ügyvédnél,vagy közjegyzőnél kell íratni?!