Élettársi viszony utáni öröklés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.09. 08:30

A külföldieknek is alanyi joga a perlekedés.

GZsuzsika72 # 2016.02.09. 08:30

Köszönöm szépen a gyprs válaszát.
Mint külföldi állampolgár is van joga perelni, ha a hagyatéki tárgyalás egyértelműen kimondja, hogy nem örököl?
Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.09. 08:05

Az élettárs nem törvényes örökös. A pereskedés meg alanyi jog.

GZsuzsika72 # 2016.02.09. 07:16

Üdvözlöm!

Örökléssel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Sajnos édesanyám meghalt, kettemn vagyunk testvérek. A lakás anyukám nevén van, azt még válása után vette. Rá pár évre lett egy élettársa -nem hivatalosan-, aki vele élt, 6éve.
A közös idő alatt felújítást végeztek a lakáson.

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben nincsen végrendelet, úgy a tetvéremen és rajtam kívül az élettárs örököl e a lakásból?

Ha nem, és ő ezt nem fogadja el, akkor beperelhet minket, van e valami jogalapja erre?

Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsanna

ObudaFan # 2016.02.08. 15:43

Az élettársi kapcsolatok fennállásának vagy fenn nem állásának megítélése gyakran nehéz, de 20 év együttélés után nehéz elképzelni, hogy ne lettek volna élettársak, így szerintem sincs jelentősége.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 12:18

Az nagyjából mindegy.

Viiboo # 2016.02.08. 10:18

Kedves ObudaFan! Igazából hivatalosan nincs nekik bejelentett élettársi kapcsolatuk, csak szimplán együtt élnek pontosan 20 éve.

ObudaFan # 2016.02.07. 14:19

rudovicsaniko@gmail.com

A leltárt az összes meglévő ingóságra tudod felvetetni.
Ha azért perelsz, mert szerinted nem volt beszámítható szerződéskötéskor az édesapád, ezt neked kell bizonyítani, az pedig általában nem könnyű így utólag.

rudovicsaniko@gmail.com # 2016.02.07. 12:28

Köszönöm a gyors választ. Még annyit tennék hozzá, hogy édesapámnak agydaganata volt szellemileg romlott le az elmúlt években, és ezt kihasználhatta az élettársa amikor, az ő nevére át íratta a házat .
Érthetetlenül álltam hogy tudta rávenni.
A leltárt az ingóságokra az egészre vetessem , fel amit közösen is szereztek vagy csak ami már előtte az övé volt.
Mindenképpen perre megyek,milyen esélyeim vannak?
Köszönöm válaszát

ObudaFan # 2016.02.07. 07:30

Viiboo

Ha az ingatlant az élettársi együttélés alatt szerezték, vagy akkor jelentős ráfordításokat eszközöltek, akkor természetesen lehet az élettársnak követelése. És ha az ajándékozás után édesanyád ezt nem tudja legalább pénzben megfizetni, tőled is követelheti az élettárs.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 06:59

édesapám élete munkája a hölgy és családjáé lesz.
Ami az ingatlant illeti, nem lesz. Már az övé. Az ingóságra pedig célszerű lenne leltárt kérned.
Köteles részi igényed lehet, ha az ingókból örökölt részed nem éri el a mértékét.

Valami azt súgja, hogy per lesz ebből.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.07. 06:57

Vibooo, ennek a kérdésnek nincs értelme. Ha a tulajdonos elajándékozza az ingatlanát, utána már senkinek nem engedhet haszonélvezetet.
Továbbá azt sem értem, milyen fizetésről beszélsz; a haszonélvezet nem pénzkövetelés.

rudovicsaniko@gmail.com # 2016.02.06. 22:03

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!
Tanácsát szeretném kérni a következő ügyben.
Édesapám 30 éve élettársi viszonyban élt , a kapcsolatból gyermek nem született.Én mint lánya vagyok az egyedüli örökös.Közösen vettek egy házat, majd 15 év után eladták és vettek egy másikat amibe 50-50 % voltak tulajdonosok.Nemrég kb 3 éve átíratták az élettársnő nevére az ingatlant . Édesapám elhunyt a napokban sajnos, az élettárs máris azt közölte, hogy semmi nem jár nekem .Én kb 20 millió forintot tudok igazolni(a ház értéke kb 30 ) hogy édesapám tette bele , illetve antik ingóságok amik nagyszüleim öröksége volt, ami nem közösen szerzett vagyon.Kérem tanácsát mert el vagyok keseredve , hogy édesapám élete munkája a hölgy és családjáé lesz.Válaszát előre köszönöm
Tisztelettel Beáta

Viiboo # 2016.02.06. 17:18

Köszönöm a válaszokat! Még egy utolsó kérdésem lenne, hogy amennyiben az édesanyám meg azelőtt elajándékozná nekem az ingatlant, hogy az élettársnak haszonélvezeti jogot adna, abban az esetben csak az enyém lenne az ingatlan és nem kellene az élettársnak semmit sem fizetnem a jövőben? Köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.05. 14:14

anzsiee

Ha élettársi vagyonjogi szerződés eltérően nem rendelkezik, az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők. Az életközösség megszűnése esetén bármelyik élettárs követelheti a másiktól az együttélés alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását. Nem számítható a vagyonszaporulathoz az a vagyon, amely házastársak esetén különvagyonnak minősül.
Az élettársat a vagyonszaporulatból a szerzésben való közreműködése arányában, elsősorban természetben illeti meg részesedés. A háztartásban, a gyermeknevelésben valamint a másik élettárs vállalkozásában végzett munka a szerzésben való közreműködésnek minősül.
Ha a szerzésben való közreműködés aránya nem állapítható meg, azt egyenlőnek kell tekinteni, kivéve, ha ez bármelyik élettársra nézve méltánytalan vagyoni hátrányt jelentene.

A fentiek alapján elég valószínű, hogy fog neki járni valamennyi. Természetesen azt pedig mindenki bizonyíthatja, hogy enm a bejelentett jövedelme volt a valós.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 12:53

A ház az édesanyámé 1/1-ben
Akkor te öröklöd. Az élettárs nem örökös, a haszonélvezet nem örökölhető.
Ha az élettársnak édesanyád holtig tartó haszonélvezetet enged, akkor az őt természetesen akkor is megilleti, ha édesanyád meghalna.

anzsiee # 2016.02.05. 11:07

Kedves Obudafan!

Párommal 1 évig laktunk édesanyjánál majd vettem egy lakást saját névre, minden számla az én nevemre szól. Barátnőm félévre rá jelentkezett be az én lakásomba ahol kb. 6 évig együtt laktunk Nem bejegyzett élettársi kapcsolatban. Felújítás volt a lakáson, ami az én nevemre felvett hitelből történt. Kedvesem eleinte diákmunkából segítette a fenntartásunkat aztán minimálbérből. Az én jövedelmem is igazolhatóan is minimálbér.Közel 1 éve lesz hogy nem él a lakásban, most az önkormányzaton kértem a kijelentését mert nem hajlandó kijelentkezni és a maradék holmiját elvinni. Kérdésem hogyha bírósághoz fordul akkor jár e neki bármi a lakásból részesedésként vagy ki kell e fizetnem? Vagy bármiből is egyáltalán azokon az ingóságokon felül amit ő hozott és el is visz? Köszönöm mielőbbi válaszát. További szép napot kívánok.

Viiboo # 2016.02.05. 07:25

Elnézést! A ház az édesanyámé 1/1-ben, és egyedüli gyermeke vagyok. Csak hogy ez az élettársi kapcsolat mennyire zavarhat be? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.05. 06:30

Éppen csak azt nem mondtad el, ami a lényeg: kié az a ház.

Viiboo # 2016.02.04. 21:20

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Édesanyám egy családi házban él élettársával, akivel 15 éve vannak együtt.

Az élettársának három nagykorú gyermeke van. Ezért is félek, hogy abban az esetben, ha anyukámmal bármi
történne és egyedül maradnék, milyen jogi lépések ellen kell majd védekezzek az élettárs és gyermekei ellen, ha
netán az élettársi viszonyra hivatkozva, az élettárs és gyermekei igényt tartanak az ingatlanra, illetve ha az élettársa szeretné, hogy mindenki ott lakjon.

Édesanyám ragaszkodik az élettárs haszonélvezeti jogára, de maga se tudja, hogy hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani. Én, mint egyedi öröskös szeretnék igényt tartani majd az ingatlanra, az élettárs és annak rokonai nélkül. Jelenleg az élettárs
testvére és egyik lánya is ebbe az ingatlanba vannak bejelentve.

Esetleg az megoldás lenne, hogy édesanyám részemre történő ajándékozással védené ki az életterását és annak gyermekeit? Egyáltalán az élettársi
viszony elegendő ahhoz, hogy támadhatóvá válljon az ingatlan részemre történő jogutólása? Ön mit tanácsolna?

Előre is köszönöm!
Attila

ObudaFan # 2016.02.04. 14:23

Rendben, de akkor te se a jogi helyzetre kérdezz rá, hanem azt írd le, ami a valódi problémád, kérdésed.

sergozo # 2016.02.04. 11:40

2016.01.31-ei kérdésfeltevésemre adott bruttó/nettó választ kérem szépen jogi nyelvről számomra is érthetővé tenni.Köszönettel.

ObudaFan # 2016.02.01. 14:14

ildi87

Ha te adtál megbízást, akkor a temetkezési vállalkozás felé te fizetsz és ezt érvényesítheted a hagyatékból, ha van miből.

ildi87 # 2016.02.01. 12:50

Üdvözlöm és előre is köszönöm a válaszát!

Párommal 10 évig éltünk nem hivatalos élettársi kapcsolatban.Január elsején hirtelen történt a halála.
A temetéssel kapcsolatban én intézkedtem,de nem fizettem ki,gondolván,hogy mivel nem voltunk hivatalosan élettársak,így a családjának a kötelessége ezeket a költségeket rendezni.Én nem is szeretnék örökölni utána,hiszen csak hitele volt,illetve egy régi személyautója. Most az édesanyja elment ügyvédhez,és mindenről el akar számoltatni,valamint nem hajlandó kifizetni a temetés költségeit. Azok akkor engem terhelnek?Mert más nem intézkedett volna,azt sem kérdezték meg,hogy miként hat meg. A temetkezési vállalatnak valóban én adtam a megbízást,de nem tudom kifizetni.Ilyenkor a hagyatéki terhek listájára kerül a temetési költség vagy behajtják rajtam jogi úton a temetkezési vállalat képviselői?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.31. 17:12

A bruttó hagyatékba beletartozik, a nettóba meg nem.