Válás - Vagyonmegosztás - per


valeria # 2011.06.02. 09:04

Kérdésem lenne, hogy lehet-e egy keresetlevélben kérni gyermekelhelyezést, tartásdíjat és egyúttal a kapcsolattartást szabályozni?

ObudaFan # 2011.06.01. 17:09

Ezt tudod tenni.

Jocó1965 # 2011.06.01. 14:05

Ha meg nem akar egyezséget kötni,akkor gyűjtögessem a számlákat és bizonyos időközönként hagyjak fizetési meghagyást a volt nejemnek?
Merthogy állítólag csak a már teljesített összegnek lehet kérni a felét?

ObudaFan # 2011.06.01. 13:17

Annak meg értelme nem sok lenne. Egyezségben persze rendelkezhettek bárhogy.

Jocó1965 # 2011.06.01. 11:44

És a volt nejemre nézve?

ObudaFan # 2011.06.01. 11:29

A bíróság tud egyáltalán a jövőre nézve döntést hozni a közös hiteleket illetően?

A bankokra is kötelező hatályút nem.

Jocó1965 # 2011.06.01. 11:22

Köszönöm a gyors választ!
Az értékviszonyok pontosak,tárgyanként végigmentünk az egyes tételeken és csupn 40 ezer Ft volt a differencia a házban maradt ingóságok javára.
A volt nejem hajlandó lenne ezt kifizetni,csak hogy övé legyen a kocsi.
A bíró a legutóbbi tárgyaláson közölte,hogy megkeresi a hitelt nyújtó bankokat,hogy közöljék:eddig mennyit fizettem egyedül.Tehát foglalkozik az ezirányú követelésemmel,csak az előző levelemben ezt nem említettem.
Sőt azt is mondta,hogy a jövőre nézve is szeretné rendezni a hitelek sorsát!(Nyilván nem akarja,hogy 2-3 havonta beadjak egy fizetési meghagyást!)
A bíróság tud egyáltalán a jövőre nézve döntést hozni a közös hiteleket illetően?
Hisz a törlesztőrészletek változnak,a bankoknak pedig édesmindegy ki fizet!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.01. 11:01

A bíróságnak a közös ingóvagyont 1/2-1/2 arányban kell elosztania, ha lehet, akkor természetben. Ez itt l lehetségesnek látszik, tehát dönthetne úgy is, ahogyan kérdezed.
A te követelésed ugyanis nem tárgya közös vagyon megosztásának, a bíróság csak akkor fog vele foglalkozni, ha bejelented, hogy be kívánod számítani a közös ingóvagyonból az asszonyt megillető résszel szemben. Akkor viszont az összes ingóság a tiéd. Már ha az értékviszonyok valóban azok, amelyeket közöltél.

Jocó1965 # 2011.06.01. 10:16

Tisztelt Szakértők!
Válófélben vagyok,mindketten kiköltöztünk a közös lakásból,jelenleg a vagyon megosztás zajlik a bíróságon.
A volt nejemnél van a közös tulajdonban lévő kocsi és egyéb apróság kb.800 ezer Ft értékben.
Az üresen maradt lakásban is kb.800 ezer Ft értékű közös ingóság maradt.Nálam semmi közös tulajdonban lévő dolog sincs,egy barátomnál lakom.
A különélésünk óta a közösen felvett hiteleket csak én fizetem ,kb. 4 millió Ft-ot eddig.
A bontóper nem közös megegyezéssel zajlik.
A kérdésem:Dönthet-e úgy a bíróság,hogy a kocsi a nejemé marad,a lakásban lévő ingóságok az enyémek,és a 4 millió felét pedig apránként törleszti,mivel egyszerre nem tudja kifizetni a felét.
(Mindketten magunknak kértük az autót)
Vagy pedig egybevesz mindent,és mivel nálam van a pozitív mérleg,a kocsi hozzám kerül.

Köszönettel:József

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.31. 14:39

Tegeződjünk, valószínűleg én vagyok az idősebb: szervusz.

A házasság felbontásának nem feltétele, hogy a vagyonmegosztásban megállapodjatok; sőt az ingatlan közös tulajdonának megszüntetése még a közös megegyezéses válásnak sem feltétele. Viszont a bontást csak bíróság mondhatja ki.

Monesz06 # 2011.05.31. 10:40

Tisztelt Kovács Úr!

A tanácsát szeretném kérni, hogy hogyan, induljak el válás kapcsán.

A férjemmel megromlott a házasságunk és közösen megegyeztünk, hogy szeretnénk elválni. Van egy 50-50%-ban közös házunk, amire 5 éve devizahitelt és szocpolt vettünk fel. Gyerek nem született. Külön élünk egy éve, én albérletben ő ott maradt a lakásban aminek a törlesztő részleteit közösen fizetjük fele-fele részben, de sajnos már nehezen tudom fizetni az albérletemmel együtt és nem is szeretném megtartani. Ő hol azt mondja, hogy tudja majd egyedül fizetni a törlesztő részleteket és mondjam meg, hogy kb. mennyi lenne az amiért lemondanék róla (vagyonmegosztás), hol pedig ő is tanácstalan, hogy át tudja e vállalni-szeretné megtartani. Én már nem szeretném tovább húzni ezt a dolgot. Ha beadom a papírokat és elválunk, akkor ő csak úgy tudja megtartani a lakást, ha van új adóstársa, nem szeretném rossz helyzetbe hozni ezzel, de meg kellene oldanunk. Eladni nem nagyon lehet most ilyen ingatlan árak mellett.
• Mit lehet ilyenkor tenni, hogy ő se járjon rosszul, én is ki tudjak szállni a hitelből és a házasságból is?
• Azt olvastam, hogy közjegyző előtt is el lehet válni, ha megtörténik kettőnk között a vagyonmegosztás, amiben ketten megállapodunk. Ez valóban így van?
Gondolom nem csak én vagyok ilyen helyzetben, mit szoktak ilyenkor csinálni? Hogy kezdjek neki?

Köszönöm előre is válaszát.
És várom mindenki hozzászólását aki volt ilyen helyzetben és tud tanácsot adni.Láttam hogy voltak hasonló kérdések, de pont ilyet nem láttam:)

Monó

ObudaFan # 2011.05.19. 17:30

Szeretném megtudni hogy az előző válásom iratanyagát jogosan kérte ki a bíró a második válásomhoz? Mert szerintem semmi köze nincs ehhez a váláshoz.

Mivel a per részleteit nem ismerjük, erre lehetetlen válaszolni.

Nem szokott hangfelvétel készülni. De ha bármit fontosnak tartasz, akkor kérheted, hogy azt szó szerint tartalmazza a jegyzőkönyv.

Toncsi60 # 2011.05.19. 17:09

Szeretném megtudni hogy az előző válásom iratanyagát jogosan kérte ki a bíró a második válásomhoz? Mert szerintem semmi köze nincs ehhez a váláshoz. Még egy kérdésem lenne. Nem készül hangfelvétel a bíróságon a bíró saját szavaival mondja el amit nyilatkozom és nem az kerül a jegyzőkönyvbe amit én mondok,és mikor helyesbítem akkor gúnyosan mosolyog,sőt még azt sem engedi meg hogy mindjárt kijavítsam. Szeretném megtudni hogy ez jogos-e?
Tudom sokat kérdezek. Köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2011.05.15. 16:33

Látni kellene az iratokat.

apuci001 # 2011.05.15. 16:26

Köszönöm válaszát.

A bíróságon csak mint egy nyilatkozat szerepel mivel a vagyonmegosztásról külön nem volt per. Az viszont igaz, hogy ügyvédek álltal hitelesített megállapodás van róla. Viszont a lakáson szocpol van és ha a hitelt is levesszük belőle akkor nem marad semmi szinte neki se. Ebben az esetben is ki kell fizetnem a különbséget?

ObudaFan # 2011.05.15. 16:20

Ha ez szerepel a bírói egyezségben, akkor végrehajtást kérhet.

apuci001 # 2011.05.15. 16:07

Tisztelt obudafan!

Az alábbi problémámban kérném a segítségét.
A volt nejemmel elváltunk 1 éve megegyezéssel. Két gyerekünk van az egyik nála maradt a másik nálam. A megegyezést úgy tudtam elérni, hogy ígéretet tettem egy összeg kifizetésére amiben megváltom a közös lakásunkba behozott vagyonát. A lakás hitelel van terhelve. Az lenne a kérdésem ha nem tudom kifizetni neki a megegyezett összeget akkor mit tud tenni.
Eőre is köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2011.05.15. 14:37

Nem ez a legnagyobb előnye, hanem az, hogy elköltözöl, így a per alatt ő fogja nevelni a gyereket. Ez az esélyeit a gyerekelhelyezésnél igencsak megnöveli. Az eset összes körülményéhez képest elképzelhető, hogy a bíróság engedi, hogy 8M-ért megváltsd a részét.

Zamio # 2011.05.15. 12:09

ObudaFan,

Kb 8M Ft-ot kapna, plusz havi jövedelme messze az átlag felett van.

Elegendő h kötelezhető legyen új lakás vásárlásra? (akár gyerekkel együtt, mivel az elhelyezés valószínűleg nála lesz, egyetlen előnye, hogy nő)

Köszönöm,
Zamio

ObudaFan # 2011.05.15. 12:02

Vagy megveheted, de általuk lakottan. Kérdés, hogy az neked megfelel-e.

ObudaFan # 2011.05.15. 12:01

Azért nem minden esetben. Ha a feleségnek járó összegből a lakhatást nem lehet megoldani, akkor a közös tulajdon megszüntetését célzó kereset egészében elutasítható.

Zamio # 2011.05.15. 11:45

ObudaFan,

Köszönöm a választ.

Tehát ha a férj ki tudja fizetni a feleséget, az köteles távozni a házból?

Ha a gyereket a feleségnek ítélik meg akkor is?

Tarthatatlan a helyzet otthon, ha a férj időközben elköltözik, de a számlákat egyedül vagy felesben fizeti, érheti hátrány a vagyonmegosztásnál?

Köszönöm,
Zamio

ObudaFan # 2011.05.15. 10:55

Természetbeni megosztás aligha lehetséges, legfeljebb társasházzá alakítás. A közös tulajdon megszüntetésére irányuló árverés a jelen ingatlanpiaci helyzetben nem a legnagyobb sikert ígérő megoldás, szerintem valójában mindenkinek az az érdeke, hogy az egyik fél a másik hányadát váltsa magához, a bíróságnak pedig ezt is mérlegelni kell.

Zamio # 2011.05.15. 10:40

Tisztelt ObudaFan, Kbs

Milyen esélyei vannak a férjnek hogy kifizesse a feleségét, ha
a feleség megmondta hogy nem mond le a lakásról, viszont kifizetni nem fogja tudni a férjet, és árverést akar
de a férj képes lenne a tuladjon magához váltásához.

Sorrend ugye:
természetbeni megosztás
magához váltás
árverés

  1. Természetbeni megosztás lehetséges egyáltalán egy kétszintes nem egyenlő szobaszámú-nagyságú ház esetén? Ha nem akkor következő lépés a magához váltás lenne, amit a férj meg tudna oldani.
  2. Azonban megitélhetik e az árverést a feleség javára, csak azért mert van egy kiskorú gyermek, - akit valószínüleg a feleség kap majd- vagy maradhat-e a feleség a lakásban közös használattal csak a gyerek miatt?

A feleség a számára kifizetett összegből + anyagi lehetőségeit figyelembevéve abszolut képes lenne saját ingatlan megvásárlásra.

3. Érheti e hátrány a férjet, ha időközben ki fog költözni az ingatlanból a barátaihoz, de nem végleg, több napot hazajárna a gyerekéhez, rezsit+teljes hiteltartozást továbbra is ő fizeti.

Mi a helyzet ilyenkor?
Köszönöm előre is!

Zamio

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.06. 19:09

2. Ha elrendelik egyáltalán a közös tulajdon megszüntetését. Épp az ilyen és ehhez hasonló esetekben egyre többször megesik, hogy elutasítják a keresetet, ha a a teljesítés veszélyeztetné a közös gyermek (és a vele együtt élő szülő) lakhatását.