Válás - Vagyonmegosztás - per


ObudaFan # 2011.05.06. 16:10
  1. A szakértő meghatározza a lakott és a beköltözhető értéket is. A bíró feladata pedig azt eldönteni, hogy az adott ügyben melyiket kell alkalmazni.
  2. A lakott érték megváltását lehet kérni a tulajdonostárstól, de egyébként ha nem tud fizetni, árverés lesz.
tamayo # 2011.05.06. 08:26

Koszonom a valaszotokat! A tisztabban latashoz azonban engedjetek meg, hogy tovabb kerdezzek:
1- Ertem, hogy az ingatlan ertekbecsles nem a biro feladata, de kepzeljuk el a helyzetet, hogy az igazsagugyi ertekbecslo bejon a lakasba es azt mondja, hogy a lakas piaci erteke X millio Ft-t, amelyet a tenyleges erteket befolyasolo tenyezoket figyelembeveve hatarozott meg (pl. epulet allaga, lakas hasznaltsaga, nm-arak, piaci forgalom az adott iranyitoszamon stb.). Ezt ertem, azt viszont nem, hogy az ertekbecslo hogyan hozza osszefuggesbe a lakas ertekevel a benntlako kiskoruakat? A gyerekeimnek termeszetesen lakasra van szuksege, sot, az eletkorulmenyeiket nem szabad rontani, de ugy gondolnam, hogy ennek kimondasa a birosag feledata. Tehat ha az ingatlanszakerto azt allitja a lakas piaci erteke (tehat amiert pl. 6 honapon belul el lehet adni) X millio Ft, a birosag pedig hatarozatot hoz, hogy ennek csak Y %-at lehet a vagyonmerlegbe beszamitani a kikoruak szamara biztositando elony miatt akkor ezt megertem, de ebben az esetben viszont kellene lennie alkalmazhato konkret szabalynak vagy legalabb gyakorlatnak, hogy az Y % harom gyermek eseten mennyi lehet. Segitsetek kerlek ezt tisztazni!
2- Bela_Sandor megjegyzese miszerint a felesegem ugyis megkapja a kizarolagos hasznalati jogot erteheto a gyerekek erdekeinek szemszogebol. De mit jelent ez az en szamomra? Hogyan juthatok hozza az ingatlan X/2, vagy inkabb a valoszinubb es alacsonyabb (XY)/2 ertekehez? Arveres nyilvan nem lesz a gyerekek miatt, de jozan esz logikajaval a felesegemnek legalabb az (XY)/2 reszt ki kell valtania (pl. a kozos megtakaritas ra eso reszebol). Jol latom-e vagy meg erre sem szamithatok?
Tisztelettel es koszonettel.

ObudaFan # 2011.05.05. 20:11

Közös tulajdon megszüntetése esetén a lakottság értékcsökkentő hatását annak a tulajdonostársnak terhére kell elszámolni, aki az ingatlanban lakik.

Kivéve a közös kiskorú gyermek bentlakása esetén, ahogy az jelen esetben történik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.05. 19:11

Közös tulajdon megszüntetése esetén a lakottság értékcsökkentő hatását annak a tulajdonostársnak terhére kell elszámolni, aki az ingatlanban lakik. De a feleséged nem is fogja kérni, hogy magához válthassa a részedet -hiszen úgyis megkapja a kizárólagos használat jogát, és még csak "lelépési díjat" sem kell fizetnie. Ha pedig te kérnéd a közös tulajdon ilyen módon történő megszüntetését, akkor még az is lehet, hogy elutasítanának. Újabban ugyanis oldódóban van az a gyakorlat, hogy a bíróság így vagy úgy, de mindenképpen megszünteti a közösködést.

ObudaFan # 2011.05.05. 17:59
  1. Ez ingatlanszakértői kérdés, és az érték ingatlanról ingatlanra változhat.
  2. Egyrészt közös kiskorú gyerek lakik az ingatlanban, másrészt magadtól mentél el, így nem valószínű.
tamayo # 2011.05.05. 12:44

Tisztelt Forumozok, Tisztelt ObudaFan!
Felesegem 15 eves hazassag utan beadta a valopert. Ez a lejto vege, 3 eve kulon elunk most pedig szeretne papiron is fuggetleniteni magat - legalabbis nekem ezt mondja. Harom kiskoru gyermekunkkel a kozos ingatlanban lakik, en egy berlakasba koltoztem.

Az inagtlanon 50-50 %-os tulajdonreszunk van de a felesegem szerint a birosag harom kiskoru mellett csak a lakas 50%-os lakott erteket fogja beszamitani, nekem csak ennek jar a fele.

Visszaolvasva a forumon hasonlo kerdesek szerepelnek de nem derul ki szamomra, hogy az en esetemben mire szamithatok:
1- Harom gyerek mellett hogyan szamitja ki a birosag a "lakott erteket", tehat minimum mekkora szazaleka illethet meg engem a lakas piaci ertekenek?
2- Kerhetek-e az utobbi 3 evre kompenzaciot azon okbol, hogy a felesegem lakik a kozos ingatlanban?

Nagyon igazsagtalannak erzem, hogy miutan 20 evet dolgoztam a lakasert a vegen engem csak a piaci aranak 25%-a illetne meg a felesegem pedig a valas masnapjan eladhatja az ingatlantteljes aron, igy vegul 75%-hoz jutna hozza. A kozos megtakaritasunkbol kb. ki tudja valtani a ram eso 25%-ot.
Nagyon koszonom a segitseget!

ObudaFan # 2011.04.28. 12:37

Naptári napokra. A napokban megállapított határidőbe a kezdőnap nem számít bele. Kezdőnap az a nap, amelyre a határidő megkezdésére okot adó cselekmény vagy egyéb körülmény (pl. kézbesítés, kihirdetés) esik. Ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esik, a határidő csak az azt követő legközelebbi munkanapon jár le.

manocs.ka # 2011.04.27. 15:50

Annyit árulj még el, légy szíves, hogy a bírósági iratokon szereplő 15 napos fellebbezési határidő munkanapokra, avagy naptári napokra értendő. A postai küldemény átvételének napja beleszámít-e a 15 napba, illetve az átvétel napja egyenlő-e a kezdő nappal. Köszi

ObudaFan # 2011.04.27. 15:39

Ehhez minimum az egyezség pontos szövegét ismerni kellene, de nem ártana a jegyzőkönyveket is látni.

manocs.ka # 2011.04.27. 15:36

A bírónő a hitelt teljességgel kizárta a válóperből, szerinte az nem tartozott a per tárgyához. Talán azért, mert a a tulajdonközösséget is peren kívül kívántuk megszüntetni, bár ez utólag sikertelennek bizonyult. Az említett rezsikövetelés viszont az életközösség megszünésétől lenne, tehát a válást megelőző, valamivel több mint 2 évre.Tehát 2007.decembertől 2010. júniusig,az elköltözés napjáig. A válást 2010. februárban mondták ki, az egyezségben az azt követő rezsifizetési kötelezettség szerepel, fele-fele arányban kell fizetni, de az azt megelőző időszakra nem, csak annyi, hogy felek mindenben megegyeztek. Véleményem szerint ez a visszamenőleges követelés a megegyezés miatt nem lehetséges,mert ha mindenben megegyeztek a felek, az erre is vonatkozik. De kíváncsi vagyok a hozzáértő véleményre.

ObudaFan # 2011.04.27. 15:22

Az egyezség nyilván nem terjedhet ki az egyezséget követően keletkezett követelésekre, így pl. a rezsitartozásra. Ugyanakkor a bíróság nem lesz könnyű helyzetben, ha az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalnia, ki fizethette itt a rezsit, önmagában az, hogy kinél vannak a csekkek, nyilván nem perdöntő bizonyíték. Az egyezség szól bármit arról, hogy ki fogja fizetni a hitelt?

manocs.ka # 2011.04.27. 13:13

Válásunkat közös megegyezéssel, 2010. februárban mondta ki a bíróság. A végzésben szerepel, hogy életközösségünk 2007. novemberében megszűnt. 2010. júniusáig a bíróság által megosztott közös családi házban éltünk, ezt követően én a kiskorú gyermekemmel az exem sorozatos brutalitásai elől menekülve elköltöztem. Exem a 2007.novembere és a 2010. júniusa közötti befizetett rezsiszámlák felét követeli tőlem, aminek nagy részét magam fizettem be, de a csekkek befizetési szelvényeit tőlem elvette. Igazolják-e a nála lévő csekkek a befizető személyét, ha bírósági úton akarja behajtani tőlem?
A váláskor a közös ingatlan kivételével mindenben megegyezés született köztünk, ez szerepel a bírósági ítéletben is. "A felek mindenben megegyeztek, fellebbezési jogukról lemondtak." Kérdésem, ez a "minden" vonatkozik-e a fent említett időszakban befizetett rezsire is, azaz, exem jogosan követelheti-e a válás után egy évvel?
A közös házat, melyben exem lakik, jelzáloghitel is terheli, melyet a felvétele óta egyedül törlesztek. A hitelben ő a főadós, én meg adóstársként szerepelek. Az életközösségünk megszűnése óta általam befizetett törlesztőrészletek felét be tudom-e hajtani rajta? Hogyan? Kihez fordulhatok ezügyben?
Válaszát előre is köszönöm!

bébisárkány # 2011.04.18. 18:28

köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.04.18. 13:25

Akkor is. A közös vagyoni rész olyan arányú, amilyen arányú a hozzáépített szoba értéke az ingatlan értékéhez képest. A közös vagyoni rész meg 50-50%-os tulajdona a házastársaknak.

bébisárkány # 2011.04.18. 12:48

Akkor is ha szoc.pol.-ból történt és mindhárom gyerek az anyukával marad?
Milyen %-ban?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.18. 12:44

A ráépítés miatt a férj tulajdonostárs.

bébisárkány # 2011.04.18. 12:36

Tisztelt Ügyvédek!
Barátnőm nevében kérek segítséget.Sajnos ő nagyon össze van törve most az intézkedéshez.
Férje elhagyta a másik nőért és válást akar kezdeményezni.
A helyzet:barátnőm előző házasságából van 2 gyermeke és nevére került a ház amiben jelenleg is laknak,még mielőtt megismerte jelenlegi férjét.

A jelenlegi férjétől született egy 3. gyermeke.
6 és fél éve élnek együtt,azóta a barátnőm házába van állandóra bejelentve a férje.
Azonban csak 3 és fél éve házasok.
Házassági szerződésük nincs.

Az eltelt idő alatt szabadfelhasználású kölcsönt+szoc.pol.-t vettek fel a férje nevére,barátnőm házára terhelve.
A szoc.pol. részt leigazolták számlákkal(szoba hozzáépítés),a kölcsön elköltéséről nincs számla( tatarozás).

Időközben férje örökölt 2 M forintot,amit bútorra és a tatarozás befejezésére költöttek.

A jelenlegi helyzet:adott egy szépen felújított ház hatalmas kölcsönnel,benne lakik barátnőm 3 gyerekkel.Barátnőm szeretné megtartani a házat(ami már a férje megismerése előtt is az övé volt).
Vállalná a kölcsön törlesztését is.

Kérdésem az,hogy jogilag mire számíthat?
Mit követelhet tőle a férj?

ObudaFan # 2011.04.17. 10:36

Tényleg látni kellene legalább az egyezséget és a keresetlevelét.

méhész # 2011.04.16. 14:23

ObudaFan!

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat!!!
A volt nejem arra hivatkozva támadta meg a lakás használatot, hogy a válás óta semmi nem történt a lakás 1/2 részének a részemről történő megvásárlása ügyében. Az egyezségben ez is szerepel mégpedig oly módon, hogy a közös adósságokból én annyival többet vállalok ami a fél ház értéke. Az adósságokból "még a jelentősebb rész hátra van" és az ő tulajdon részén jelenleg is 2 jelzálog bejegyzés szerepel. Ezért nem vagyok hajlandó egy fillért sem fizetni addig amíg az ő része nem tehermentes. Ezt pedig ő sajnos nem fogja fel.

ObudaFan # 2011.04.16. 09:52

Többlethasználati díjat a közös kiskorú gyermek ott lakására tekintettel nem kell fizetned. Természetbeni megosztás legfeljebb társasházzá alakítással jöhet szóba valószínűleg. Ha az megoldható.

zsub # 2011.04.16. 09:42

Köszönöm. A lakáshasználat ellenértékéről annyit, hogy most én lakom a házban a gyerekekkel, a férjem albérletben, de amíg nem egyezünk meg, nem is tudnék elköltözni. Kérném a kizárólagos használatot, (tehát én fizetnék neki többlethasználati díjat), igazából arra voltam kíváncsi, hogy ha ezek után ő kéri a közös tulajdon peres úton történő megszüntetését, akkor engem köteleznek-e a gyerekekkel a kiköltözésre, vagy szóba jöhet-e a természetbeni megosztás külön bejáratú lakás kialakításával.

ObudaFan # 2011.04.16. 09:03

méhész

Az az igazság, hogy az érdemi válaszhoz látni kellene az iratokat, mert egyelőre azt sem sikerült ebből kihámozni, hogy mire is alapozza a keresetét a felperes. Egy ellenkérelem lehet egyben viszontkereset is, de nem feltétlenül az.

zsub

A lakáshasználat ellenértékének rád eső részére is igényt tarthatsz. Emellett a gyermektartás mértéke tekintetében is figyelembe kell venni, hogy a közös kiskorú gyermek lakhatását is meg kell teremtened.

méhész # 2011.04.15. 19:00

ObudaFan!

Ne haragudj, hogy terhellek, de átnéztem az iratokat és kiderült, hogy az a bizonyos 901 ezres kifizetésről semmilyen igazolást nm nyújtott be az ex. Igaz, hogy az egyezségben benne van, de ebben az esetben kérhetem-e, hogy igazolja a kifizetést?

zsub # 2011.04.15. 16:11

Obudafan, köszi.
Ehhez kapcsolódó kérdésem, hogy ha nem sikerül a vagyonmegosztásban megegyezni, s a közös tulajdon peres úton való megszűntetésére kerül sor, mire számíthatok. Két kiskorú gyermekünk nálam kerül elhelyezésre, viszont
valószínűleg a hitel visszafizetése után a rám eső összeg nem elég egy lakásra. A ház egyébként két szintes, kis átalakítással a szuterénben külön bejáratú lakás alakítható ki. Férjem viszont az én tulajdonrészemet magához kívánja váltani, csak sajnos a megegyezés nem megy, hiszen nem fizetne annyit, amiből a gyerekekkel tovább tudnék lépni.

méhész # 2011.04.15. 14:44

ObudaFan!

Azt szeretném még megkérdezni, hogy általam a bíróságra benyújtott ellen kérelem megfelel-e az általad írt viszont keresettel, vagy a viszont kereset egy teljesen másik írat?