Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás és vagyon megosztás

katti5 # e-mail 2018.11.28. 10:10

Köszönöm a 2,3,-ast én is így vélelmeztem.
Az 1-esnél az igaz, hogy a gyereknek elsődlegesen nem befektetési igénye van, (leginkább család igénye, de ez másik téma lehetne), de véleményem szerint a lakhatási lehetőség az mégiscsak gyerekigény is lehet, és ezt támogatva több mint 6 MFt-tal az is könnyebbé válhat a volt házastársnak, napi megélhetési gondjai nem lennének, és nyilván én sem néznék el bármi ilyen jellegű problémát, hogy ne segítsek. De ha jól értettem ez már megegyezés kérdése, vagy marad az eredeti vagyonfelosztás!

drbjozsef # e-mail 2018.11.28. 09:56
  1. Egy kilenc éves gyereknek inkább napi szükségletei vannak az eltartásakor, és nem hosszú távú befektetési érdekei, szóval ugyan közös megegyezéssel szint mindent lehet, de a gyerek érdekei és szükségletei határoznak meg mindent elsősorban.
  2. Ami az együttélés előtt megvolt, az természetesen különvagyon.
  3. Az előbbi alapján különvagyon lenne, de ha jól értem már nincs meg, és nem másik telket/házat/vagyontárgyat vettetek belőle, hanem "feléltétek". Ez esetben nincs miről beszélni, a nem létező vagyon nem lehet különvagyon (se).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

katti5 # e-mail 2018.11.28. 09:45

Köszönöm a választ! Még volna három rövid kérdésem.

  1. Ha ez a vagyonmegosztás így van(75-25% a javamra), akkor korrekt javaslat lehet a részemről, hogy ennek ellenére mégiscsak 50-50 % legyen a vagyonmegosztás azzal a feltétellel, hogy ennek fejében lemond a házastárs a gyerektartásról (9 éves gyerekről van szó, nekem a jövedelmi viszonyaim kb. az átlag lehet vagy egy picivel alatta, az ingatlan jelenlegi piaci értéke kb. 25 Mft), bárminemű tartásdíjról, és az így többletként adott összeget köteles lenne a gyerek számára elkülönítetten kezelni, és őrizni az értékét, vagy egy ingatlanban tulajdoni részt venni, ami annak továbbértékesítésekor szintén a gyerek jövedelme lenne, illetve hogy 14 éves kor után ha a gyerek mégis másként szeretné a szülői elhelyezést, akkor az visszafizetésre kerülne a részemre, de én szintén elkülönítettem kellene hogy kezeljem azt nagykorúságáig?
  2. Ha vannak autónyereménybetétkönyveim a nevemen, amik jóval az együttélés előtt lettek a nevemre vásárolva, az is különvagyonként számít?
  3. Ha az együttélésünk előtt nevemen lévő hétvégi telek eladásra került de már az együttélésünk alatt, akkor az közös tulajdon már vagy csak az eladás-vétel közötti értékkülönbözete az?
ObudaFan # e-mail 2018.11.27. 22:14

Amennyire ennyi adatból meg lehet ítélni, ez valószínűsíthető.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

katti5 # e-mail 2018.11.27. 19:06

Köszönöm a választ. tehát hiába volt az Ő nevén a törlesztés, ezzel nem csak ő járult hozzá a lakás árához, hanem ez is közös törlesztés volt már, merthogy együtt laktunk. De mi a helyzet az én volt lakásom árával? az különvagyonként minősül így? Hiszen amikor azt eladtam, nem éltünk közös lakcím alatt, és az új lakás árába is én utaltam az összeget! Ha ez külön vagyon volt, akkor a mostani helyzetben nekem 75% a házastársnak meg 25% jár?
(5 mFt hitel fele-fele arányban és a másik 5Mft meg az én részem? Vagyis a 10 M-ért vett lakáshoz én 75 %-ban a házastárs 25 %-ban járult hozzá, tehát az eladáskor is ebben a részarányban kellene részesülnünk?

ObudaFan # e-mail 2018.11.27. 15:14

Akkor inkább azt mondanám, hogy ez már közös hitel volt és közös vagyon ez a rész.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

katti5 # e-mail 2018.11.27. 14:58

Az együttélésünk lényegében a megvásárolt lakásban kezdődött, tehát 2007-től vagyunk egy lakcímen is bejelentve, én a korábbi lakásomat 1998-ban szereztem, saját jövedelemből.

ObudaFan # e-mail 2018.11.27. 14:47

Nem jól érted. Még egyszer: a házasságkötés dátuma teljesen lényegtelen, az együttélés dátuma számít.
A te eladott lakásod vonatkozásában pedig az, hogy mikor és miből szerezted.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

katti5 # e-mail 2018.11.27. 12:02

Köszönöm a válaszokat Obudafan és Drbjozsef nek.
Konkretizálva is lehet kérdezni, csak hogy értsem(nem feltétlenül akarok élni vele a bontópernél).
2006-ban eladtam a saját lakásomat 5 mFt-ért.
2007-ben vettünk egy lakást 10 Mft.ért (5 mFt az én részem és 5Mft-ot a párom vett fel hitelként.
2008-ban házasodtunk össze, addíg egy évig ő neve alatt történt a fizetés 50ezer/hó.
2012-ben végtörlesztettünk(ez világos, hogy közös vagyonból)
2018-ban elválunk, és a lakás mondjuk ér 25 Mft-ot, akkor hogyan lehet osztozkodni a vagyonon?
Jól értem, hogy a mostani 25 Mft-ot érő lakás értékének annyiad része kellene hogy az enyém legyen, amennyit a házasság előtt belefektettünk? Vagyis az akkor 10 M ft-ot érő lakásba nekem 5 Mft-om (50%), neki meg egyévi törlesztés vagyis 600ezer Ft (6 %) volt a befektetése.
Így a lakás akkori értékéből 4.4 Mft-ot (44%-át) fizettünk közösen a házasságunk alatt+(plussz a kamatok, de most ettől tekintsünk el egyelőre).
Vagyis most akkor a lakás jelenlegi értékének a 25 Mft-nak 44%-a ami fele-fele osztandó, és még a kezdeti befektetés miatt 6 %-a az övé és 50 %-a az enyém?
Így összességében nekem a jelenlegi érték 50+22%-a neki meg a 22-6%-a jár?

ObudaFan # e-mail 2018.11.27. 11:29

katti5

Egyrészt nem a házasságkötés dátuma számít, hanem az együttélés kezdete.
Másrészt ha az a lakás, amit te eladtál, már a tiéd volt az együttélés előtt, akkor a vételárnak az erre az összegre eső arányában különvagyonod lett az ingatlan.
A kölcsön felvétele vonatkozásában is annak van jelentősége, hogy az együttélés alatt vette-e fel azt a kölcsönt, vagy sem. Ha nem, akkor ez a része az ingatlannak az ő különvagyona, de a közösen visszafizetett kölcsön felére igényt tarthatsz, ha pedig az életközösség megszakadása után önállóan is törlesztettél, az egészére. Ha az együttélés alatt vette fel, akkor viszont közös vagyon lett ez a rész és csak az esetleg az együttélés megszakadása után általad önállóan visszafizetett rész felére tarthatsz igényt.
Összességében azért általában az ilyen tényállások bonyolultabbak, mint hogy egy fórumon hézagmentesen megoldhatóak legyenek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef # e-mail 2018.11.27. 10:06

katti5,

Nyilván nem önmagában a házasság időpontja számít, sőt.
Természetesen a hozzájárulásokat kell nézni.
Ha a fele a Te korábbi ingatlanodból lett, akkor az a különvagyonod.
Ha a hitelt a párod vette fel, de már az életközösség (! nem feltétlenül házasság) alatt közösen fizettétek, akkor az a része közös, és abból is jár neked. Amit a házassági életközösség alatt fizettetek, ott nem számít, hogy főként a Te fizetésedből, az főszabály szerint tényleg 50-50% hozzájárulásnak számít.

Egyébként : közös vagyon elosztásakor sose emelünk ki egy vagyonelemet, az egészet kell egészében nézni, számolni, és szétosztani. Minden bizonnyal jóval több, mint 50% jár neked, de hogy mennyivel, az sok minden mástól is függhet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

katti5 # e-mail 2018.11.27. 09:50

2008-as házasságkötés előtt, a 2007-ben vásárolt ingatlan
kulönvagyonnak számít-e? Van-e valami jelentősége annak, hogy az ingatlan vételárának megfizetése, az én előzőleg eladott lakásom árából, illetve a párom hitelfelvételéből történt meg kb 50-50%-ban ahogy egyébként a megvásárolt ingatlan tulajdoni aránya is ez.
Azóta ez az ingatlan tehermentes lett, főként az én fizetésemből( de ha jól sejtem ez közös vagyon) letörlesztett résszel (végtörlesztés).
Kérdés: vagyon osztozkodásnál akkor ez az ingatlan 50*50%-ban a volt házastársaké?

ObudaFan # e-mail 2018.11.25. 09:54

Elsie

Az, hogy közös-e az ingatlan, nem attól függ, hogy mennyi ideje élnek együtt, hanem hogy mikor és miből lett megvéve. Ha teljes egészében megvolt az életközösség kezdete előtt, és lényeges, nagy beruházás nem történt, akkor különvagyon, ha nem ez a helyzet, akkor valószínűleg egészében vagy részben közös.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef # e-mail 2018.11.24. 17:27

Rokonom kihez fordulhat segítség kérésre?

Nem is tudom. Én így első blikkre egy ügyvédet próbálnék meg.

A férj most ki akarja tenni őket a házból,megteheti e,eladhatja e ő egyedül,az ingatlan most közös vagyonnak minősül válás esetén?
Az, hogy közös vagyon-e, nem tudhatjuk, hiszen a szerzésről mit sem írtál (önmagában a 13év nem számít). A kirakás alapesetben igen, de ez alól több kivétel van : például, a kiskorú kizárólagos felügyeleti jogával rendelkező személyt a bíróság a másik fél kizárólagos tulajdonának használatára is feljogosíthatja.

De a válás és vagyonmegosztás nem egymondatos megoldású, érdemes lenne egy jó családjogi ügyvédet kerítenie.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Elsie # e-mail 2018.11.24. 16:09

Rokonom jelenleg válni kényszerül férje új barátnője miatt,a férj jelenleg meg akarja hirdetni eladásra az ingatlant. Kérdésem, hogy az ingatlan a férje nevén van, viszont 13 éve házasságban élnek, van két kiskorú gyermek. A férj most ki akarja tenni őket a házból,megteheti e,eladhatja e ő egyedül,az ingatlan most közös vagyonnak minősül válás esetén? Rokonom kihez fordulhat segítség kérésre?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.24. 10:24

Szerintem a nagykorú gyerek születési anyakönyvi kivonata nem kell; és kérhetsz illetékmentességet.

www.kbs-ugyved.hu

nina1006 # e-mail 2018.11.24. 00:29

Bocsánat, bontóperről beszélek

nina1006 # e-mail 2018.11.24. 00:28

Ha már nagykorúak a gyerekek, születési anyakönyvi kivonat akkor us kell a beadványhoz? Ha pillanatnyilag nincs munkahelyem és semmilyen jövedelmem sem, ki kell fizetnem az illetéket vagy már most beadáskor kérhetem az illetékmentességet?

ObudaFan # e-mail 2018.11.01. 19:29

Ha a közös tartozást az életközösség megszűnése után csak az egyik fél fizeti meg, akkor a megfizetett összeg felét követelheti a volt házastársától.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Zsenilia # e-mail 2018.11.01. 04:43

Egy személyi kölcsönről van szó, mely szerződés a házasság alatt kötetett meg és a közös lakás felújítására lett fordítva.

ObudaFan # e-mail 2018.10.31. 22:56

Az egyik kérdés, hogy a bontóper lezajlik a vagyonban való megegyezés nélkül?

Igen.

A letiltott összeg fele vagyonjogi perben visszaperelhető?

Ez attól függ, hogy pontosan milyen követelést tiltanak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Zsenilia # e-mail 2018.10.31. 18:36

Tisztelt Szakértők!
Házasság felbontásához a keresetlevél be lett adva a bíróságra. Az egyik kérdés, hogy a bontóper lezajlik a vagyonban való megegyezés nélkül? A lakáshasználat lett csak kérve a keresetben (50_50 % tulajdon) vmint a kiskorúak elhelyezése, gyerektartás. A másik kérdésem: Időközben az egyik fél fizetéséből megindult egy letiltás. A letiltott összeg fele vagyonjogi perben visszaperelhető?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.31. 17:43

A vagyonmegosztásról senki nem beszélt rajtad kívül. Bizonyítani pedig azt kell, hogy a házasság teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. (Ha már ebben sem tudtok megegyezni - pedig csak ebben kellene.)

www.kbs-ugyved.hu

nina1006 # e-mail 2018.10.31. 16:06

Mit kellene bizonyítani, és milyen vagyonmegosztás, mikor semmi közös vagyon nincs, de van házassági vagyonszerződés?

ObudaFan # e-mail 2018.10.31. 11:48

HA nincs közös megegyezés, akkor azért kelleni fog a bizonyítási eljárás , tehát lesz azért macera.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/