A gyerekek önmagukban nem, de az, hogy a lakott, vagy a beköltözhető értéket kell megváltanod, valszeg nem ugyanaz.
Fórum → öröklés és családjog régebbi elöl új hozzászólás
Válás és vagyon megosztás
Köszönöm a választ Nonolet!Valami olyasmit is hallottam,hogy a tulajdon rész megváltásnál a lakásban maradó gyerekek csökkentik a tulajdoni rész értékét?Vagy ezt keverem valamivel?
Vagyonjogi szerződés hiányában...
Alapban minden közös, mégpedig felesben.
Amit a 2+8 év együttélés alatt szereztetek.
Mégpedig FÜGGTLENÜL attól,
hogy az együttélés ideje alatt
ki mennyit rakott be a közösbe.
Kivéve a különvagyoni részeket.
Különvagyonnak minősül:
- ami valakinek MÁR ez együttélés ELŐTT is megvolt
- amit valaki örökölt
- amit valaki nem közösen kapott ajándékba,
hanem kifejezetten csak ő egyedül kapta
- a saját "személyes tárgyak"
Külön vagyon a külön vagyon értékén szerzett mássá átalakult vagyon is.
- -
Tehát
1.
Teljes vagyoni leltár.
A MÉG futó hitelek is!
2.
A külön vagyonok kivonása belőle.
(azaz mindkét félé listázandó)
3.
Ami marad az lesz felesben közös.
Annak ki-ki viheti a felét.
Akár közös vagyon akár közös hitel/tartozás.
Plusz ki-ki viszi mellé a saját külön vagyonát is.
Ezzel kialakul a 2 egyenleg, a férjé és a feleségé is.
- -
Ennek tudatában lehet tovább tűnődni...
Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni,10éve élünk együtt feleségemmel ebből házasként 8 éve,neki volt egy felújítandó ingatlana még összeköltözésünk előttről,amit közösen újítottunk fel,majd ezt a házat 2 éve eladtuk vettünk fel 8 millió hitelt,3 gyerekre CSok-ot és egy nagyobb értékű ingatlant vettünk.50-50%-os tulajdoni hányaddal.Most váláson gondolkodok.Szeretném tudni ebből az ingatlanból mennyi jár nekem?Hogyan kéne osztoznunk?Házasságkötés után közösen fizettük az én kocsi hitelemet,és az életbiztosításomat.Ezen befizetések fele váláskor megilleti a feleségemet?Köszönöm előre is a választ.
frescohu,
nem számít. A szerződéseket tartalmuk alapján ítéli meg a bíróság, ha az együttélés, az érzelmi-gazdasági közösség bizonyítható, akkor az élettársi közösség. Fontos, hogy minden körülményt együtt értékel a bíróság, az egyik feltétel hiányában is lehet élettársi kapcsolat, és minden feltétel fennállás esetén is előfordulhat, hogy nem élettársi kapcsolat.
A lakcímkártya nem bizonyít semmit, ha amúgy egy helyen laktatok.
Azt, hogy nem volt hivatalos élettársi kapcsolat, úgy értettem, hogy lakcímkártya szerinti együttélés sem volt.
Ezt már megrágtuk, jó legyen igazad, nincs vagyonközösség, akkor közös vagyonszaporulat van, amit meg kell osztani, zizeghetünk a terminológián, a lényegen nem változtat.
Szerintem - ha jogileg nem is 1000%-osan pontos - akkor is lehet használni a közös vagyon kifejezést, hiszen ha nem lenne, akkor mit akarnál megosztani? Ha önálló vagyonszerzők, akkor miért kellene az egyiknek kifizetni a másikat, ha az a kapcsolat megszűnésekor elviszi a hűtőt?
A lényeg, hogy regisztrált élettársaknál és anélkül is ugyanúgy meg kell osztani a vagyonszaporulatot, csak az önálló szerzés aránya alapján.
ÉLETTÁRSI vagyonközösség?! létezne?
Regisztrálás nélkül...
Valahogy kétlem.
Szerintem önálló szerzők voltak, a regisztráció nélkül.
Persze. Miért ne lenne, ha tényleg adott?
Ha nem ismeri el, akkor persze a bizonyíthatóság egy más kérdés.
Az élettársi vagyonközösség akkor is az, ha nem volt regisztrálva.
Tisztelt Fórumozók, házasság vagy hivatalos élettársi kapcsolat nélkül a kapcsolat megszűnésekor van-e jelentősége annak, hogy az egyik személy nevén szereplő autó vásárlásakor adott-e pénzt a másik személy ? Erre vonatkozó megállapodás a vásárláskor nem történt.
fuji3
A te ügyedben attól, hogy mikor szakadt meg az életközösség, függ az, hogy mit lehet követelni, hiszen az életközösség megszakadásakori állapot szerint kell elszámolni.
Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest
És a feleség h bizonyítja, h még előtte megszakadt a házassági életközösség? Tanúkkal, hogy rosszul éltünk már akkor is, csak a feleség még nem akart elválni?
Ügyvéd már van mindkét félnek, de nem nagyon foglalkozik ezzel az olcsó eladással.
Esetleges többlethasználti díj igény szempontjából lehet problémás.
Saját tulajdonú lakásomon, amiből évek óta elköltözött (a visszatérés szándéka nélkül, önként, blablabla satöbbi), én megtenném. Lehet, nem teljesen korrekt jogilag, de nekem ne túrkáljon a tudomásom nélkül a holmimban. Majd akkor ágáljon, ha előre egyeztetett időpontban se leszek hajlandó beengedni.
„Ha külön éltek, és nem csak tulajdonosa, de birtokosa is vagy az ingatlannak, akkor lecserélheted a zárakat. Az agresszión mondjuk ez nem fog segíteni, sőt.”
Ezt csak akkor tenném, ha majd lesz bírói döntés legalább a lakáshasználatról.
A földekre lehet kérni perfeljegyzést.
Meg nem ártana ügyvéd után nézned!
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
"Meg lehet ezt így csinálni? Akár a földekkel is?"
Meg lehet. Te meg az teheted meg, hogy a per során bizonyítod azt, hogy a házassági életközösségetek az eladás előtt szakadt meg!
Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd
fuji3,
ha válás lesz, lesz bíróság is. Ott előadhat bármit a feleség, csak kellene tudni bizonyítani is. De perelhet mint cégtulaj a válástól függetlenül is.
Nem, nem szabad ilyet csinálni - de hát látod, mégis megtette. Tudod, gyilkolni sem szabad, aztán mégis előfordul. Aztán vagy a bíróság szolgáltat iga... izé, jogot, vagy a vendetta. Te is ebből választhatsz...
De a férj kitervelte előre, ő akar válni. Nincs visszaút. De ezek szerint akkor bárkit ki lehet így semmizni? Akár hány együtt töltött év után? Akkor mindenki ezt csinálná, nem?
fuji3
Meg... köss bele, aztán vagy pert nyersz vagy nem.
- -
Ismerek nőszemélyt, aki inkább kibékült a válás helyett, mikor rájött, hogy a válásból nem visz majd milliókat,
hanem tartozni fog ő is, mert a férj cége mínuszos...
Lett papíron!, pár visszadátumozott szerződéssel.
Ja és hibára hivatkozva adja el áron alul, amit már azóta ugyanúgy használ.
Tisztelt fórumozók!
Kérdésem az lenne, h van egy családi vállalkozás, benne férj, feleség. Férj a vállalkozásban lévő összes nagy értékű gépet /össz érték kb. 30 M/ áron alul eladja egy haverjának kb.6 M-ért. Majd egy hónap múlva beadja a válást. Meg lehet ezt így csinálni? Akár a földekkel is?
Ha külön éltek, és nem csak tulajdonosa, de birtokosa is vagy az ingatlannak, akkor lecserélheted a zárakat. Az agresszión mondjuk ez nem fog segíteni, sőt.
Még nem váltunk el , de évek óta külön élünk, én a tulajdonomban lévő ingatlanba.Lakáskulcsa még mindig van a férjemnek, mert többször próbáltunk békülni, de nem jött össze.Egyik nap arra jöttem haza, hogy kutatott a személyes holmijaim között.Lecseréltethetem a zárat?Félek , mert durva is tud lenni.Eddig csak úgy jött, hogy én engedtem be!Köszi
Nem feltétlenül számlákkal kell igazolni, tanúkkal is lehet.