gyermektartas kulfoldrol


angelo08 # 2014.04.09. 09:48

Tiszteletem! Lenne egy olyan kérdésem, hogy az én volt élettársam kint él Németországban 2 kiskorúgyermekünkel, ésmost én iis szeretnék ki költözni mert igy nehezen láthatom öket a távolság miatt. Az lenne a kérdésem, hogy amig nem találok ott munkát addig is keell fizetnema gyerek tartási dijat ha a volt élettársam ezt nek kérelmezi? és ha kell akkor nagyábol mennyit?? Válaszát elöre is köszönö szépen.

ObudaFan # 2014.03.08. 07:33

Végrehajtást kell kérni.
Akkor lehet a tartásdíjat mérsékelni, ha a körülmények lényegesen megváltoztak. Mondjuk ő lényegesen kevesebbet keres, te lényegesen többet, vagy a gyermek szükségletei mérséklődtek, vagy az ő költségei nőttek (pl. született még egy gyermeke). De ehhez neki kell bírósághoz fordulnia.

csini75 # 2014.03.06. 12:34

Üdvözlöm.Kérdésem a következő lenne:a volt férjem kint dolgozik Németországban,válásunk előtt mi megálapodtunk a gyerektartás összegében.Eddig fizette is rendesen de most egyik hónapban semmit nem küld másik hónapban küld valamennyit de csak a töredékét.Kérdésem hogy ha birósághoz fordulok akkor hozhatnak-e olyan döntést hogy csökkentik a gyerektartást?Én egyedül a minimálbéremből képtelen lennék mindent megadni a gyereknek.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Bambi10

ObudaFan # 2013.07.29. 13:50

Fél év-egy év.
A főszabály az a gyerekenkénti 15-25%, ettől el lehet térni a gyerek indokolt szükségletei alapján azért.

AndrasZ # 2013.07.29. 13:12

Köszönöm válaszát. Akkor a bíróságtól lehet kérni és ennek mennyi az átfutási ideje körülbelül? Gondolom itt is meghallgatásra kerül az ex-em!
Van arról tapasztalata, hogy ilyen esetben mennyit szoktak megítélni, természetesen tól-ig összegre gondolok, nem konkrétra?

ObudaFan # 2013.07.26. 12:41

A bíróságtól lehet kérni.

AndrasZ # 2013.07.26. 06:19

A kérdésem az, hogy jelenleg itthon fizetek 40% gyerektartást, ami kb 110eFt. Ha külföldre megyek dolgozni kérhetem a bíróságot vagy a gyámügyet, hogy ne kelljen többet fizetnem ennél, mivel a gyermekek szükségletei nem indokolják. Mert a külföldi 40% az kb 250e Ft lenne?

monalisa1 # 2013.07.22. 12:49

A t.díj minden körülmények közt jár, az a gyermeket illeti, visszautasítani nem lehet. Azonban ha a pénzre nincs szükséged (...) akár rendszeresen vissza is utalhatod az apának - a nagylelkűség nincs tiltva...

Ettől függetlenül még nyíthatsz junior számlát a kislánynak amibe te rakod a pénzt a sajátodból.

Mindenki boldog.

sagit # 2013.07.22. 11:43

Járni jár, de hogy ebben az esetben megéri e a sok macera utánnajárás, idegesség és gyülölködés az már rajtad áll.
A gyt a gyermeket illeti ezért járna természetesen valamennyi amennyit a bíróság megítélt. Ebben az esetben nyiss számlát a gyermeknek és kérd hogy utalja oda ha neked nincs közvetlenül szükséged a neveléséhez, eltartásához. Neki még majd jól jöhet ha nagykorú lesz...

judit1111 # 2013.07.21. 11:15

Tisztelt Tanácsadó!

A kislányomat egyedül nevelem, rendkívül jó körülmények között. Nekem is jelentős vagyonom van, a jelenlegi élettársam is átlagon felül tehetős. Az édesapja állandó anyagi gondokkal küzd, a sok adósság miatt melyet az élettársa miatt kellett felvennie egy hónapja Ausztriában dolgoznak egy gyorsétteremben.
Kérdésem: Ilyen esetben jár-e gyerektartás és milyen mértékű.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Judit

Jvonsax # 2013.06.13. 14:25

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2013.06.13. 08:22

Valamilyen idézhető lakcímet azért be kellene szerezni.

Jvonsax # 2013.06.12. 23:00

Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni.11 éves autista gyermekemet egyedül nevelem. Édesapja 2004-ben döntött úgy, hogy elhagy minket. Akkor a váláskor közös megegyezéssel 20 ezer forint gyermektartásban állapodtunk meg. 3-4 éve felemelte az összeget 25 ezer forintra, amit azóta is, ugyan nem mindig pontosan de fizetett. Körülbelül egy éve Németországban dolgozik. Az én helyzetem eközben egyre nehezebb, mert csak részmunkaidőben tudok munkát vállalni, mivel a gyermek felügyelete komoly gondot jelent. Ugyan így az iskoláztatása is, ami már eddig is (speciális kislétszámú ostályban tanulhat csak)teljes egészében felemésztette azt az összeget, amit kaptunk. Bár követeléssel soha nem álltam elő, néhányszor próbáltam édesapával megértetni helyzetünk súlyosságát. Most felemelte az összeget 29 ezer forintra. Ez az összeg azonban nem igazán enyhíti a helyzetünket. És bár nem jogi kérdés, de úgy érzem, ha a terheket teljes egészében én cipelem, legalább anyagilag egy kicsit többet vállalhatna a gyermeke érdekében. Nem tudom, van-e értelme jogi útra terelni az ügyet, ügyvédhez fordulni, mivel Német országban sem a pontos címét, sem a pontos munkakörét nem tudom. Gyérban dolgozik, nem szakképesítést igénylő területen. Úgy tudom, ilyenkor az itthoni munkakörnek megfelelő bérezést veszik alapul? Lehet-e SNI-s gyermek többletköltségeire hivatkozni? (Amik sajnos bőven vannak...)Tartok tőle, hogy ennél az összegnél megállapítani többet nem fognak, így ráadásul még a perköltségek is rám hárulhatnak. Köszönettel: egy szorongó anya.

ObudaFan # 2013.05.05. 09:24

Végig kell csinálni a pert, aztán végre lehet a határozatot hajtani más EU-tagállamokban is. Ideiglenes intézkedést is érdemes kérni a tartásdíjra.

szilviusz # 2013.05.05. 00:05

Segitseget szeretnek kerni. Irorszagban elek 3 eves kisfiamat egyedul nevelem 4 honapos koratol. Itt szuletett Irorszagban, kettos allampolgar, magyar az apukaja. Italozo, kicsapongo eletvitelet mar nem birtam tovabb, egyre sulyosabba valt. Rendszeresek voltak az orvosi, korhazi kezelesek. Mikor 2 honapos volt kisfiam fel ejszakat atsirta, apuka a kocsmaba volt es amikor felhivtam azt mondta nem tehet rola, hogy beteg a gyermeke. Majd mikor 4 honapos volt az italozas miatt ujra korhazba kerult es az orvossal mikor beszeltem azt mondta, hogy elozo heten mar ugy konyorogte ki a nyugtatot, hogy azt hazudta meghalt a fia... Hazakoltozott, de otthon is csak az italozas ment. A gyermektartast nem fizette. Anyukaja megkeresett es azt mondta, ne kovetelozzek nem tudtak, hogy igenyt tartok a gyerektartasra, de ha penzre van szuksegem, akkor mindig telefonaljak oda es szepen kell kernem... Megkerestem magyarorszagon a birosagot, hogy legalabb egy gyermekelhelyezesit csinaltassak, mert 18 eves koraig nem tudok mit csinalni az apa nelkul magyarorszagon. Beadtam es a birosag azt mondta a gyermektartasi igenyemet is adjam be vele. 25000 Ft-ot szerettem volna kerni, de ugy irta ala az exem a papirokat, hogy lealkuldta 20000 Ft-ra, hogy azt talan tudja fizetni. Be is adtam, ra kb. 2 napjara jelezte, hogy Svedorszagban sofor munkat kap, mar megvan a jegye is. Ezt nekem nem mondta a papirok beadasakor, szerintem direkt vezetett felre!! Hitegetett mindig a fizetessel, par honapot (talan mindossze 5-ot) kifizetett. A viselkedese ellenere nem tagadtam meg a lathatast. Volt, hogy a megbeszelt idopontban nem jelent meg, nem is jelezte, hogy nem jon, mert olyan allapotra itta magat, hogy nem tudott kocsiba szallni. 2011. karacsonyara repulo jegye volt Irorszagba, munkahelyet talaltam neki jo fizetessel. Apuka ismet nem jelent meg, nem is ertesitett. Ekkor mar nagyon elegem lett es megegyeztunk, hogy nem is fizeti a gyermektartast, nem kerunk semmit, de nem keres minket. Ezt be is tartotta ez ev Marciusaig. Marcius 20-an e-mailban megkeresett azzal, hogy O januartol fizeti a gyermektartast egy altala megallapitott osszeggel (persze ismet Svedorszagban dolgozik kb. november ota)es Aprilisban ujra igenyt tart a latogatasra. En nem egyeztem bele, ragaszkodom az Ir birosagi gyermektartas megallapitasaho, ami itt 200 euro/ho es utana szeretnem szigoruan birosag elott leszabalyozni a lathatast. Az apa egyaltalan nem akarja a birosagi eljarast (mivel tobb rendorsegi ugye is volt otthon az elmult masfel evben, valamint tobb rehabilitacios kezelesen is atesett!!) En igazabol nem is szeretnem mar egyaltalan a latogatat. Ennek a fiamat nem szeretnem kitenni, hogy amikor az apa ugy gondolja keresi, ha nincs ra szuksege akkor eldobja magatol. Ezt a fiam sem akarja szerintem a kesobbiekben. Hiaba probalom ezt az exemmel megertetni, sajnos keptelen felfogni!!! Mit tehetek ilyen esetben???

ObudaFan # 2012.11.22. 15:06

Hogy a lakás után jár-e még valami, az attól függ, hogy mi van ebben a bizonyos megállapodásban.
A gyermektartás rendszerint a jövedelem 15-25%-a gyermekenként, de korlátja a gyermek tényleges szükséglete.

Türkiz17 # 2012.11.21. 17:41

Tisztel Hozzáértő!

Gyermekem édesapja itthon 15 ezer forintot fizetett havonta gyermektartásdíjat, amit saját maga szabályozott ennyire, mivel sem bírósági végzés, és semmilyen közös megállapodás nem volt közöttünk.
Most követelve akart velem aláíratni egy megállapodást, hogy a kinti keresetéből dupla összeget fog fizetni, abban az esetben ha talál munkát... Elmondása alapján, ezt egy ügyvéd javasolta neki, mivel szerinte a törvény ennyit tart reálisnak.
A kérdésem a következő lenne: Ha nem szándékozok elfogadni ezt a megállapodást, és gyermektartásdíjról pert indítok, mit követelhetek? Mi szerint határozzák meg az összeget tekintve, hogy külföldön jóval többet fog keresni.
Továbbá még kérdésem lenne, hogy 4 éve mikor mi a különélés mellett döntöttünk, ő lemondatott a közös lakásunk rám eső fél részéről, bár hitel terheli, de semmilyen kárpótlást, összeget nem kaptam a fél lakásomról, vagy legalábbis a már addig befektetett összegről. Lehet e még ezt illetően bármilyen követelésem, és ha igen meddig?
Válaszát köszönöm.

Nikolini # 2012.10.04. 17:50

Jó estét!
Azt szeretném megkérdezni, hogyha elindítok egy apasági pert, onnantól kezdve vihetem-e a gyereket külföldre, illetve tartózkodhatunk-e életvitelszerűen egy másik országban?
Hogyha az apaság igazolódik, és a gyerek megkapja az apa nemzetiségét is, kell-e az apa beleegyezése ahhoz is, hogy a gyerek másik nemzetisége szerinti országba utazzunk, ezt megvétózhatja-e, vagy az a gyerek szempontjából nem számít "külföldnek"?
Köszönöm a válaszokat!

cafrinka # 2012.10.04. 15:13

Szeretném megkérdezni,ha valaki külföldön dolgozik figyelembe veszi e a bíróság azt,hogy ott sokkal magasabbak a megélhetési,munkába járási és rezsi költségek,mint Magyarországon,vagy akkor is a gyerekenkénti 20%-kal kell számolni?!

A másik kérdésem,hogy mekkora lehet annak az esélye,ha az apa kéri,hogy nála külföldön élhessenek a gyerekek? Most az anyukánál vannak,aki főállású anyaként neveli őket(13,11,10 évesek) az azóta született gyermekével együtt. Az apának most lettek adottak a lehetőségek(megfelelő nagyságú lakás,munkahely),hogy egyátalán erre gondolhasson mint lehetőség?

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

JULCSI55 # 2012.10.04. 13:09

üdv.

Figyelembe veszi-e a bíróság külföldi munka esetén a kijárás, albérletet gyerektartás ügyben?
Levonják-e a nettó bérből ezeket a költségeket vagy ez nem érdekli őket?

Ellinida # 2012.10.03. 23:20

Kedves Andigu79,
Én nem vagyok ügyvéd, de ajánlanám a figyelmébe az alábbi linket :http://ec.europa.eu/…m_int_hu.htm

ez egy bizonyos 1956-ban kötött new yorki egyezményről szól, ami éppen a gyermektartásdíj külföldi behajtására vonatkozik. Most hirtelen nem tudom pontosan, hogy a britek aláírták e, de csodálkoznék rajta, ha nem, mindenesetre Magyarország igen és a legtöbb eu-s ország, ha nem mindegyik. itt leírják, hogy amit egy szerződő országban megállapítottak gyerektartásra vonatkozóan, az automatikusan érvényes a másik országban is. ennek alapján elméletileg, ha ön személyesen akár ír a volt párja cégének lobogtatva a bírói végzést, hogy xy fizetéséből 20%-ot kérem szépen a számlámra közvetlenül átutalni, nekik azt kutya kötelességük át is utalni, különben ők lesznek bajban... valahogy így, de persze ezt beszélje meg egy hozzáértő ügyvéddel is! Minden jót!

ObudaFan # 2012.10.02. 21:10

Biztosat mondani nem lehet, de nem feltétlenül lesz megemelve.

JULCSI55 # 2012.10.02. 16:39

Üdvözlöm.

Férjem kint dolgozik Ausztriában,oda is van bejelentve.
Itthon 2 gyerek után 60.000ft fizet.Most a volt élettár 100.000ft-ra akarja emelni peres úton.Párom 1300 eurót keres.haza járással,albérlettel,menzával levonással 200.000-220.000ft hoz haza.
Van egy közös gyerekünk.
Az exnek is lett még egy.Erre hivatkozva akar emelést,mert megváltozott az életkörülménye.
A férje is dolgozik,közalkalmazott,meg kapnak minden nagycsaládos kedvezményt.Nem tudom ezt figyelembe veszi e a bíróság?
Mennyi az esélye az emelésnek?

Vszilvia # 2012.09.29. 11:01

Határozat még nincs, csak az itteni hivatalból jött egy levél hogy ennyit állapítottak meg, mondjuk azt se tudom mi alapján.

ObudaFan # 2012.09.28. 14:07

Csak kaptatok valamilyen határozatot erről a 272 euróról. Egyébként a német jogot kell alkalmazni, így egy német fórumon tudnának érdemben segíteni.