gyermektartas kulfoldrol


monalisa1 # 2010.04.21. 14:32

A kinti jövedelmet ne nettó nézd mert sokkal magasabb a lakbér, az adó, az egészségbiztosítás, a közlekedés, a megélhetés stb. - de azért bizonyára marad neki. Innentől már csak az a kérdés mennyit söröz el belőle...

Ha legális a munkavállalás, valamint a bíróság az esetleges kinti jövedelemre is vonatkoztatta a t.díj százalékos levonását, akkor lévén Anglia EU tagország a letiltatás megoldható - néhány hozzászólással lentebb a módját le is írták.

Egy "rendesebb" apa az egyik-másik hazalátogatásakor egy börönd játékkal és némi többletpénzzel jelentkezik - ez a módi...

zimcsi # 2010.04.21. 08:08

Mona!
Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.04.20. 10:13

hhhhh

Olvasd végig a topicot - és ha kell a címben közel hasonlóakat., a problémára lehet megoldás, de előbb tudnod kell itthonról közvetítették ki vagy önmaga keresett munkát odakint - a t.díj remélt levonásánál egyáltalán nem mindegy. Főleg ha a kinti munkahelyről nem tudsz semmit...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.04.20. 10:10

Az alábbi beírás zimcsinek szólt:

monalisa1 # 2010.04.20. 10:09

Egyedül nem fog menni, kérd családjogi ügyekben jártas ügyvéd segítségét., ő majd ír a bíróságnak a külföldi fizetés remélt levonása dolgában, és attól függen a továbbaik majd.

"Lisa"
laikus hozzászóló

hhhhh # 2010.04.20. 10:07

Helló!
Angliai bejelentett munkahelyről, lehet valamiképpen tiltatni a tartásdíjat, vagy megemeltetni az összeget, mert ugye ott sokkal magasabb a fizetés?
Köszönöm

zimcsi # 2010.04.20. 08:49

Köszönöm a segítséget!
Most felhívtam a céget,beszéltem a főnökkel.Nem árulja el a kinti cég nevét.Azt mondta,hogyha a bíróságtól kap levelet,hogy a külföldi fizetéséből is levonhatja,akkor majd levonja,de addig nem.Nem jutottam előrébb.Így nem tudok segítségért fordulni a Minisztériumhoz sem :(
De egyébként nem értem:hiszen kapott a végrehajtótól levelet,hogy mennyi elmaradás van,és mennyi az esedékes tartásdíj összege.
Most akkor küldjön még egyet a végrehajtó?

justizmord # 2010.04.19. 21:41

de igen, a Gyermek és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni, és ők letiltatják a külföldi fizetéséből, és még meg is előlegezik azt a pénzt, amíg be nem szedik külföldről

Európai Unióban dolgozik? Ha nem akkor hol?

Az EU a legyegyszerűbb, de szinte minden más emberszámba menő országnál ki lehet járni, hogy letiltsák és hazküldjék.


Iniuria non excusat iniuriam

zimcsi # 2010.04.19. 19:04

hát nem tudom....Már több,mint egy éve húzódik ez a végrehajtás.
Dolgozott itthon 6 hónapot,abból két hónapot nem kaptam gyerektartást,mert nem adta le a mil lapját,a 3.hónapban a vh-nak járt a díja,abból kaptam 4 ezret,utána pár hónapig kaptam,aztán leszámolt innen.Most meg kint dolgozik magyar cégen keresztül.Nem akar fizetni,ezért nem is fog hazajönni dolgozni.
Akkor ezek szerint nem tudom elintézni,sem én,sem a végrehajtó,hogy a kinti béréből vonják le a tartozását?

monalisa1 # 2010.04.19. 18:38

Majd ha hazajön és itthon dolgozik ismét, és a remélve magasabb lesz a fizetése a minimálbérnél, akkor a különbözeti tartozás rendezésére is sor kerülhet. Addig ketyeg a késedelmi kamat.

zimcsi # 2010.04.19. 18:32

Nincs több gyerek egyik félnél sem.
A tartásdíjat nem fizeti rendesen,ill. hol fizeti egy részét,hol meg egy fillért sem.A fizetésének az 50%-át a tartásdíjhátralék miatt vonják.De mivel itthon minimálbéren van,így a fél havi fizetése a tartásdíjra elég.Az eddig nem fizetett hátralékra nem,ami már több,mint fél milla.Ezért kérdeztem,hogy a külföldi fizetésére hogyan lehet vh-át kérni,hogy rendezve legyen már végre ez a hátraléka.

monalisa1 # 2010.04.19. 15:00

A bíróság 50%-ban állapította meg a t.díj összegét (?) vagy te szeretnéd hogy ennyit vonjanak tőle?!

T.díj címén 50%-nál nagyobb összeg semmiképp nem vonható, ha ebben nem fér bele a hátralék akkor azt majd valamikor később...

Tulajdonképpen hány gyermeke van, vagyis egy esetleges másik párkapcsolatból nincs-e onnan is gyermeke - akiről szintén gondoskodnia kell., a fele összegű fizetés méginkább osztódna.

"Lisa"
laikus hozzászóló

zimcsi # 2010.04.19. 12:22

Köszi a választ!

Beszéltem a munkáltatóval,a magyarországival,kérdeztem tőle,hogy a kinti fizetéséből is levonják-e a felét,mert ugye 50%-ig vonható,erre azt mondta,hogy Ő azt nem tudja,hogy a kintiből levonják-e,de Ők majd utalják az itthoni minimálbér felét nekem.De ez csak a havonta esedékes gyerektartást fedezi,a hátralékot nem.Ezért kédreztem itt Tőletek,hogy mit kéne ilyenkor csinálnom?

ObudaFan # 2010.04.19. 12:06

Ha kiküldetésben van, akkor az itthoni cégtől kapja.

zimcsi # 2010.04.19. 08:50

Üdvözletem!
Tudna nekem valaki abban segíteni,hogy külföldről hogyan lehet a volt férj fizetéséből levonatni a gyerektartás hátralékát?
Már végrehajtónál van a dolog.
Lehet úgy,hogy az itthoni cégtől,akitől kiküldetésben van,megtudakoljuk a kinti cég nevét,címét,és oda kiküldjük a vh. lapot?Akkor sikerül levonatni az összeget?
Köszönöm!

justizmord # 2010.04.18. 14:53

Nem vagyok jogász de

igen, a német fizetés 20%-ára jogosult.

Azért nem ilyen egyszerű. Először is nem láttam az ítéletet, csak az Ön elmondása alapján ismerhetjük, és ha nincsenek egyéáb csalafinta pontok az ítéletben, és ha tényleg az és úgy és olyan értelemben van, ahogyan Ön mondja, akkor az a német fizetés 20%-át jelenti. Aztán. Nem fognak vonni semmit. Az ítéletek, és ez az ítélet is feltételezik alapvetően az állampolgárok önkénmtes jogkövetését, magyarul, mindenki azt várja, hogy apuka magától tartsa be az ítéletet, és adja fel postán azt az összeget.

HA EZ NEM TÖRTÉNIK MEG, akkor lehet kérni végrehajtást apuka ellen, és akkor, majd csak az után lehet majd vonni a fizetéséből. Úgy tudom, hogy vagy a gyámhivaalon vagy a Gyermek és Ifjúsáagi Minisztériumon keresztül lehet kérni a külföldi végrehajtás elrendelését. (A minisztérium a gyorsabb, mert a gyámhivatal is hozzájuk fordulna úgyis.) Ekkor a minsztérium felveszi majd a kapcsolatot a német minisztériummal, azok meg valamilyen áttételen keresztül a német bírósggal, ott elrendelik a végrehajtást, az a papír visszakerül a minisztériumhoz, vagy valami más szervhez, azok átadják majd azt a papírt egy ottani végrehajtónak, az megkeresi a munkáltatóját apukának, és a munkáltatóval közli, hogy le kell vonnia az összeget, és az összeg sok sok áttételen keresztül végre majd megérkezik Magyarországra.

Fontos, hogy addig is, elvileg, a magyar állam meg fogja előlegezni a pénzt, persze miután kiderül majd Németországban, hogy mennyi is a fizuetés 20%-a.

Elvileg jó biznisz lesz neked, sok lóvét fogsz kapni, de bonyolult az út, és inkább meg kéne beszélni apukáőval, hogy fizessen önként. De ha nem fizet önként, akkor a hosszú procedúra során még jobban is jársz, mint ha Magyarországon lenne, mert egyrészt magasabb lesz az összeg, másrészt meg a magyar állam biztosítani fogja az előlegezést amíg nem érkezik meg, és ez Magyarországon dolgoztó apuka esetében nem lenne.


Iniuria non excusat iniuriam

zsó1 # 2010.04.18. 12:32

Tisztelt Ügyvéd Úr -Ügyvéd Nő
Az alábbi kérdésem lenne,A kisfiam édesapja német országba szeretne menni a húsüzembe dolgozni .
Tudomásom szerint itthon a minimálbért kapja ,kint meg a megfelelő eurót.
Azt szeretném tudni hogy miből fogják vonni a gyerektartást ha úgy van megállapítva, hogy "fizetése 20%vagy minimum 15000-ft "
Ügyvédet kell fogadnom ?
Az UNIÓ-s törvények automatikusan biztosítják a gyerek élethez való jogát és abból a jövedelemből is kapok gyerektartást ?
Válaszát köszönöm ...

szgy58 # 2009.10.25. 06:41

Tisztelt Ügyvéd Úr, „vagy“ Hölgy"!
2008.március-ban a Bíróság (P.K.K.B.)jogerős végzésében kötelezte volt szlovák állampolgárságú feleségemet amit elfogadott ,hogy kislányunk után fizessen gyerektartást.2008.szeptemberében kértem a Bíróságtól a végrehajtást,(végrehajtási lap stb.)de azóta semmi sem történik.Kértem a gyámhatóságtól az állam által megelőlegezést de arra hívatkoztak,hogy majd ha a szlovák bíróság határozz a végrehajtás eredménytelenségéről akkor tudnak intézkedni.Ismerve a szlovák hozzáállást,erre 5-10 éven belül nem lesz lehetőség.Ezek szerint ilyen esetekben nem lehet érvényesíteni az Europai államokban hozott jogerős ítéletet?Köszönettel várom válaszát.Üdvözlettel:szgy58

evavamosne # 2009.10.21. 12:14

Tisztelt Ügyvéd Úr, "vagy" Hölgy"!

A volt férjem 2005 novemberében kiment élettársával Amerikába. 2008 novemberéig aránylag kifizette a Magyarországon megállapított gyerektartást.Volt egy ügyvéd álltal megfogalmazott Házastársi Vagyonmegosztásról szóló egyezségünk, ami 2500000 ft-ról szólt. Ezt 2008 márciusig ki kelett volna fizetni számomra. Ez nem történt meg, így a bírósághoz fordultam amit meg is nyertem. A volt férjem ezután csak hébe- hóba tartotta a gyerekekkel a kapcsolatot, és a gyerektartást sem küldte vagyis részben. Már 4 hónapja semmit sem kaptam tőle. A válságra hívatkozott. Jelenleg nem tőle hanem az édesanyjától hallottam, hogy Angliába mennek. Sajnos mivel megszakította a kapcsolatot és nem jelentkezik, az angliai tartókodását sem tudom kideríteni. A rendőrséghez fordultam és ők sem tudnak semmit tenni amíg nincs meg a pontos címe. Végrehajtási pert indítottam még a nyáron ellene de akkor még az USA-ban tartókodott, ez még folyamatban van, de szeretném a 2500000 forint tartozását is elindítani. Jelenleg semmit sem tudok tenni, a gyerekeket meg el kell tartani és a családipótlékból plusz a fizetésemből ami csak 6 órás munkának megfelelő bér, nem tudom finanszírozni. Legyenek szívesek tanácsot adni. Válaszukat köszönöm Vámosné Éva

monalisa1 # 2008.11.20. 18:05

Amennyiben fog kapni itthoni bért akkor abból is, valamint a kinti jövedelméből is köteles fizetni a t.díjat. Ezt jó ha tudatosítod vele, valamint ha nem így jár el, fordulj a bírósági végrehajtóhoz letiltás végett. (A bírósági végzésben bizonyára benne van, hogy a mindenkori havi összes jövedelmének 2x20%-a a t.díj fizetés kötelezése - olvasd el ismét az itéletet, annak is az első a rendelkező részét.)

A "nagylány" folytathatja a tanulmányokat esti tagozaton, az un. "dolgozók esti középiskolája" iskolatípusban. Vélhetően őneki is ekként lesz a legjobb - túlkorosként... Mellette persze már elmehet dolgozni, elvégre nagykorú...

Az apja kérje a bíróságtól a t.díj fizetés kötelezésének megszüntetését, te pedig ne tiltakozz ellene - nem lenne fair.

Monalisa
laikus hozzászóló

Karolina143 # 2008.11.20. 17:19

A parom 20-20% gyerektartast fizet, viszont e honapban kiment kulfoldre dolgozni, de a szerzodest Magyarorszagon kototte meg( magyarorszagi cegen keresztul jutott ki kulfoldre). Kerdesem a kovetkezo lenne : mi alapjan fogjak szamolni a 20-20 %?
A nagyobbik kislanya jovo honapban betolti a 18 evet, viszont meg csak elsos, mert visszaesett(zullottseg miatt). Meddig kell fizetnie? Ne legyen fere ertes, mert mindig is folyamatosan fizette a t.dijat, viszont kisse zavaro lenne az, ha pl 22 evesen meg mindig negyedikes lesz....
Koszonom.

monalisa1 # 2008.11.19. 17:12

Olvastalak, köszönöm. Egyben kívánom hogy valósuljon meg elképzelésed, a számításod. Arra ügyelj, hogy legyen kint baleset és betegségbiztosításod, mert baj esetén tényleg "a" csillagos ég...

Hasznos lenne ha itthonra meg fizetnéd a 4.320 Ft/hó egészségbiztosítást., az egyes hazalátogatáskor is érhet baj, váratlan betegség, így a TAJ kártya alapján gond nélkül ellátnának.

És végezetül, ismételten figyelmedbe ajánlom amít Obudafan írt neked: a kinti jövedelmedből is fizetned kell a bíróság által meghatározott százalékos arányt. (Ha nem így teszel, utóbb még tényleg ügyvédre és pereskedésre megy majd el a pénzed...)

Minden jót!

Boba # 2008.11.19. 15:11

Kedves Monalisa!

Köszönöm a kimerítő részletes szájbarágást. :) Hiába, csak így értek... Az itthoni viszonyokhoz vagyok szokva, itt nem érdekes, hogy rendszeresen fizetek-e és hogy mennyit, ha a volt feleségem a bírósági letiltást kérte, mert az benne van a munkáltatói papírjaimban, automatikusan vonják. Megértettem, kintről csak fizessek és minden oké lesz. :)

Mivel, ha kimegyek külföldre a gyereket úgysem tudom elhozni 2 hetente, ezért 2 hét után meg kell indokolnom, miért is nincs nálam hétvégén a kölyök. :) Így sajnos senkit nem tudok az édes tudatlanságban tartani. :)

Csak az érdekel, hogy ne legyek támadható, mert ha minden sikerül, szeretnék egy kis csendes, de megélhetést biztosító munkát kint, és nem akarok itthon a bírósággal foglalkozni, hazautazgatni kéthavonta, vagy az ottani pénzemből itthon ügyvédeket fizetni.
Tartok tőle, hogy a külföldi munka az ex-em képzelőerejét is fellendíti, de itthon reménytelennek tartom azt, hogy bármire is vigyem. Nincs mit veszítenem, így megpróbálom, hátha ott értékelik a napi 12 óra munkát. Meg ha a gyerek is meg akar majd élni valamiből, és van kedve külföldön dolgozni, legalább tudok segíteni neki. Ha mást nem, míg megtalálja a helyét elalszik egy matracon a szobám sarkában.

Köszönöm a türelmeteket!

monalisa1 # 2008.11.19. 14:40

Boba

ObudaFan leírta: ha rendszeresen fizetsz akkor felesleges a letiltás.

Külön írom: egyenlőre felejsd el azt a letiltást/letiltatást. Te sem tudod hol tudsz majd elhelyezkedni, valamint hogy ott meddig is a munkalehetőség. Lehet, hogy pár hónap múlva már egy másik cégnél próbálkozol stb.

Fizess = utaltass havonta rendszeresen - kellően elegendőt, és akkor nagyjából rendben lesznek a dolgok.

Tudod, az ex-ek vérszemet szoktak kapni "a" külföldi munkakereset okán, és idővel "a" csillagos ég is kevés lesz majd nekik...

Jobb ha édes tudatlanságban hagyod!

Monalisa
laikus hozzászóló

Boba # 2008.11.19. 14:13

Itthon a fizetésemből vonták le a 20%-ot, mert a volt feleségem úgy kérte (nem hitte el, hogy amit amúgy fizetek - amíg volt munkám, nem a minimumot fizettem - az több, mint amit a fizetésemből le tud vonatni - hát nem járt jól). Kintről elég, ha utalom a kinti keresetem 20%-át forintban az itthoni számlámról? Vagy az angol cég levonja a 20%-ot és utalja? Ez az, amit csak akkor tesznek meg, ha letiltást kér a volt feleségem? Az itthoni bírósági "határozat", hogy a fizetésemből utalják a gyerektartást nem érvényes odakint?

Elnézést a sok visszakérdezésért!

Köszi