Kiskorú öröklése


iboly4 # 2014.08.28. 13:07

Köszönöm a segítséget, akkor megpróbálok erre hivatkozni. Majd jelentkezem, ha lesz valamilyen eredménye.

ObudaFan # 2014.08.28. 09:31

Nem erre hivatkozva kérted ezek szerint az ideiglenes intézkedést, hanem teljesen más okból. Semmi akadálya annak, hogy most erre hivatkozva kérd.

iboly4 # 2014.08.28. 05:01

Tavaly februárban kértem az ideiglenes intézkedést. Novemberben kaptuk meg, de csak a láthatást és a tartásdíjat szabályozták ideiglenes intézkedésben.Fellebeztem és kértem újra az ideiglenes gyermekelhelyezést. A másodfok májusban utasította el, arra hivatkozva, hogy "mivel a gyerekek a édesanya gondozásámban vannak, egyértelműen az ő háztatássában, vele élnek és nála vannak a papírjaik is, így apuka nem tudja őket elvinni külföldre a papírok nélkül, vagyis nem látják indokoltnak az ideiglenes intézkedést ebben a kérdésben. "

Azóta folynak a tárgyalások (2 db volt), de csak tanu meghallgatásoknál tartunk. A következő 2 tárgyalás még minimum ezzel fog elmenni, utána talán végre kirendelik a szakértőt (ez ha jól számolom jövő tavasz :( ), aztán talán lezárul végre és lesz végre döntés, amit gondolom fellebezni fog vki, vagy mindketten....

Minden tárgyaláson kérjük a bírónőt, hogy rendelje ki a szakértőt előbb, soron kívül, de ragaszkodik a sorrendiség betartásáshoz. Ugyanúgy kérjük az ideiglenes intézkedést a gyerekek ügyében, de nem látja indokoltnak. Közben a láthatásokkal is baj van, de az sem elég indok semmire.
A gyámhatóságnál is elindult az eljárás, de azzal se leszünk sokkal előrébb, még ha végre megállapítanak is valamit. Most mondta az előadó, ha ő megállapítja, hogy önhibámon kívül van gond és nem én akadályozom a láthatást, akkor az eljárást lezárja, de a következő héten ugyanúgy joga van jönni a gyerekekért és kezdhetjük előről az egészet. Ezzel is a bírósághoz kell fordulni, mivel amíg bírósági ügy van folyamatban, , addig a gyámhatóság nem dönthet. Nem tudom-ez valóban így van-e. A gyámügyi előadó arra hivatkozik, ha folyamatban lévő bírósági eljárás van folymatban, akkor a gyámhatóság nem hozhat semmilyen végzést pl a láthatással kapcsolatban.

A bíróság pedig nagyon lassú. Gyakorlatilag az első, ideiglenes intézkedésen kívül lassan 1 éve nem történt semmi.
Persze, becsatolom majd a gyámhatósági iratokat, de ezt eddig is megtettük, tanuvallomásokkal, igazolásokkal.stb... egyetemben.

Ha van esetleg bármilyen meglátásod, ötleted, tanácsod ezzel kapcsolatban, szívesen olvasnám.

ObudaFan # 2014.08.27. 10:20

Akármire apuka sem költheti el a pénzt, és egyébként ha nincs a gyerek elhelyezve, akkor arról közösen döntötök. HA tényleg nincs ideiglenes intézkedés a gyermek elhelyezéséről, akkor a legjobb lenne kérni a bíróságtól.

iboly4 # 2014.08.26. 22:12

Megnéztem a végzést, egyértelműen nincs ideiglenes intézkedés a gyermekelhelyezés ügyében. Tehát ezzel nem lehet érvelni.

Továbbra is az a kérdésem, hogy lehet megakadályozni, hogy bármelyik szülő felvegye a pénzt? Vagy hogy legalább csak közösen intézkedhessünk, vehessük fel, ha mind a ketten jelen vagyunk? A gyámhatóságban bíztam, de sajnos ez nem működik jelen esetben (sem).

Ezt megint egy szürke foltnak érzem.

Amennyiben a pénz sorsa a kérdés, legalább annyiban jó lenne mégis megegyezni, hogy lekössük a pénzt.

Ha ez nem sikerül, emiatt is bírósághoz kell fordulni?
Vagy ilyen esetben mi a következő lépés?

Bár még mindig jobb a kamat nélküli összeg, mint a hült helye. Az elszámolással kapcsolatban meg én a jár, jár, de nem jut helyzetbe kerültem, nem szeretném, ha ez ebben az esetben is megtörténne.

Az elszámolási kötelezettség pedig állítólag 03.15 után 200 e Ft felett van már csak. Kivéve, ha súlyos gondatlansággal kezelték a kiskorú vagyonát a szülők.

Elnézést a terjedelemért, de nem voltam még ilyen helyzetben, ráadásul most változott a jogszabály és valahogy bizonytalannak éreztem a gyámügyön a hölgyet is néhány új dologgal kapcsolatban.

iboly4 # 2014.08.26. 21:53

Ideiglenes intézkedésben engem mint gondozó szülőt neveznek meg, apuka különélő szülő, de ideiglenes elhelyezésről sehol nincs szó, a közös felügyelet ideiglenes szüneteltetéséről sem.

Másodfokon is kértem ezt - mivel félő, hogy apuka egyszer csak elviszi a gyerekeket "haza",külföldre-, de abban is annyit írtak indoklásnak, hogy mivel a gyerekek az én gondozásomban vannak, velem élnek és nálam vannak a papírjaik is, így apuka nem tudja őket elvinni külföldre, vagyis nem látják indokoltnak az ideiglenes intézkedést ebben a kérdésben. (Mintha papírok nélkül nem lehetne Eu-n belül utazni).

Ebben az esetben is én lennék a vagyonkezelő? A gyámhatóság szerint még közös a szülői felügyelet, így kettőnknek adják ki a vagyont. Amennyiben igen, úgy tudna nekem segíteni, hogy mire hivatkozhatnék a gyámügyön?

Köszönöm a segítséget.

A gyerekek vagyonához amíg csak lehet, én nem tervezek hozzányúlni, azt életkezdésre kapták, nem cipőre.... De szívesen lekötném megint, a nagy részét hosszú távra és egy kisebb összeget rövidtávra, hogy ne csak heverjen a számlán.

Apuka teljesítőképessége alapján sokkal több gyerektartást is kaphatnának a gyerekek, remélem, a végleges döntésben majd változik valamennyit az összeg.

ObudaFan # 2014.08.26. 21:40

Ha ideiglenes intézkedéssel nálad van elhelyezve a gyerek, akkor egyelőre a vagyonkezelője is te vagy. Viszont az elköltésével igen szigorúan el kell számolni, csak a gyerek kiadásaira mehet. Hogy emiatt a tartásdíj csökkenhet-e, az az apuka teljesítőképességétől függ. Lényegesen valószínűleg nem.

iboly4 # 2014.08.26. 20:34

Sajnos a jelenlegi helyzetünkben még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbiek során tényleg hozzá kell nyúlnunk majd ehhez a pénzhez.

Mivel a válás engem és a gyerekeket anyagilag meglehetősen visszavetett, így nem tudom kizárni annak a lehetőségét, hogy a váratlan, nagyobb kiadások fedezésére akár ennek az összegnek egy részére is szükség lehet.

Sajnos a férjem a tartásdíjon felül semmivel nem járul hozzá a gyerekek kiadásaihoz. Többször kértem segítséget tőle, amikor váratlan egészségügyi kiadások merültek fel (pl komoly gerincprobléma, ami napi szintű gyógytornát, úszást, állandó orvosi ellenőrzést és folyamatos fűző viselést igényel, szemüveg, fogszabályozó, persze ez nem 1 gyerekre, hanem összességében), mindig elutasította, azzal, hogy fizeti a tartásdíjat és ezen felül neki nincs kötelezettésge. Kértem, hogy legalább a még közösen befizetett EP számlán lévő összeget(amit az adójóváírás miatt fizettünk be anno) hadd használjuk fel ezekre, de ettől is elzárkozott. Mivel az ő nevén van a számla, így megteheti. A nyári táborokról, hangszer vásárlásról, különórákról ugyanez a véleménye. Közben elvárja, hogy a gyerkekek életszinvonalában ne legyen változás.

Az albérlet összege a teljes tartásdíj 4/5 részét elviszi, a rezsi még nincs is benne. A véleménye szerint a gyerekek közvetlen költésgeire adja a tartásdíjat, abból ne albérletet és rezsit fizessek, költsem rájuk közvetlenül. Én is dolgozom, de a fizetésem a közelébe sem ér az övének, ami nyilvánvaló, hiszen én maradtam otthon a gyerekekkel GYED-en, majd GYES-en, és a napi logisztikát, betegségeket teljesen , szünetek nagy részét most is egyedül oldom meg.

Sajnos főleg e miatt a hozzáállás miatt nem merem úgy lekötni a pénzt, hogy a lejárat az adott gyerek nagykorúságára essen, bár nem tudom, ez megoldaná-e egyáltalán a problémát.

iboly4 # 2014.08.26. 20:14

A következő dologban szeretnék tanácsot kérni.
Válófélben vagyok a férjemtől, a per még javában tart. Gyerekelhelyezés még nincs, ideiglenes végzés szerint én vagyok a gondozó szülő.

A gyerekeim nagyobb összeget örököltek fejenként (több milliós nagyságrend, életbiztosításnál ők voltak a kedvezményezettek) az én édesapámtól évekkel ezelőtt, amit akkor hosszabb távra lekötöttünk.
A pénz gyámhatósági számlán volt eddig (illetve van még amíg a végzést meg nem kapjuk).

A március 15-én életbe lépett PTK szerint felhívták a figyelmemet a gyámhivatalban, hogy szept. 15-ig ki kell adják a szülőknek a pénzt. Mivel közös a szülői felügyelet, ezért az apjuk bármikor hozzáférhet a végzés kézhetvétele után a pénzhez.
Beadtam egy kérvényt, hogy a gyerekelhelyezés végéig kérem, hogy maradjon gyámhatósági felügyelet alatt a pénz, illetve jelöljenek ki vagyoni gyámot, aki addig kezeli a pénzt.ESetleg függeszék fel az eljárást a válóper végéig és majd annak függvényében hozzanak végzést a pénz kiadássáról kapcsolatban. Gyakorlatilag azt kértem, addig se ő, se én ne tudjunk erről az pénzről rendelkezni.

Mivel a férjem már kérte a tartásdíj csökkentését - arra való hivatkozással, hogy a gyerekek rendelkeznek saját vagyonnal, holott az édesapám ezt egyértelműen nem a napi kiadások fedezésére, hanem életkezdésre szánta - , illetve a közös vagyon készpénz részét már kimentette, mi vagyunk albérletben, így aggódom ez miatt.

Kaptam egy levelet az ügyintézőzől, hogy nincs jogi háttere a kérésem teljesítésének, így ki fogja adni a végzést, ami szerint a gyerekek vagyonát kiadja a szülőknek.

Tehetek én ez ellen valamit? Vagy bármi módon megakadáklyozhatom, hogy a férjem hozzáférjen ehhez az összeghez? Mivel gyakorlatilag a teljes összeg az én édesapámtól származik (ezt természetesen tudom bizonyítani a biztosítási szerődéssel, az akkori MÁK határozattal, ami szerint a gyerekeknek a pénzt kiadták, a részükre a gyámhatósági folyószámlát megnyitották), így szerintem túl sok köze nincs hozzá (joga van,természetesen.Az ügyintéző szerint a gyerekek felé kell elszámolnia a szülőknek ezentúl, ha nagykorúak lesznek, az pedig még sok -sok év a mi esetünkben például. Amennyiben a gyerek majd akkor úgy értékeli, nem kezelte a szülő megfelelő gondosággal a vagyonát, úgy pert indíthat. )

A gyámhatóságon megegyezni nem tudtunk, ő mindenképpen el akarja utaltatni a gyerkekek pénzét a bankból, azt mondja a MÁK-hoz, én pedig ott kötném le újra (államkötvényt ott is lehet venni). Most egy ideje már nincs lekötve, mivel lejárt és egyedül nem mertem aláírni az újabb lekötést, ne tudjon belekötni a válóper során ebbe is. Megegyezni pedig ebben sem tudunk.

A kérdésem az, hogy ebben az esetben mit lehet tenni?

A gyámhivatalban azt a felvilágosítást kaptam, hogy 200e Ft-ig bármire fel lehet használni a pénzt, nem kell hozzá semmi (azt nem tudom, hogy a 200 ezres határ naponta, hetente, egy-egy vásárlásra vonatkozik, vagy hogy kell érteni), afölött a vásárlásokat pl továbbra is jóvá kell hagyatni a gyámüggyel, de a készpénz felvételt nem. Ez így tényleg megállja a helyét?

A konkrét kérdésem az, hogy ebben az esetben milyen tanácsot tudnának adni arra nézve, hogy ez az összeg ne vesszen el?

ObudaFan # 2014.08.21. 14:09

Egy sor olyan ingóság van, aminél legfeljebb az illeték kiszabása tekintetében lehet jelentősége annak, hogy benne van-e a leltárban. Az öröklés az ipso jure következik be egyébként.

HARKOV 70 # 2014.08.21. 12:44

Valóban, ez a mondat így nem igaz.
Az egészség és nyugdíjpénztári számlákon lévő összeg és a biztosítási összegek mértékét valóban nem kell feltüntetni a hagyatéki leltárba. Ezeken kívül ami nem szerepel a hagyatéki leltárban azt a közjegyző nem tudja átadni, és ami nincs átadva azzal rendelkezni sem lehet.
Esetleg ha valakinek gyakorlati tapasztalatai vannak a kérdés gyámügyes részével kapcsolatban.
Azt értem, hogy a gyámügy kirendel valakit mert "érdekellentét" lehet a kiskorú örökösök és a törvényes képviselőjük között.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.21. 08:04

De örökölni csak azt lehet ami a hagyatéki leltárba kerül
Ez egy elég komoly tévedés.

HARKOV 70 # 2014.08.21. 07:34

Köszönöm ez eddigieket.
Én is úgy tudtam, hogy a házasság illetve a vagyonközösség fennállása alatt szerzett javak közösek, teljesen mindegy kinek a nevén van.Kivéve az örökölt illetve ajándékba kapott dolgokat. Ebben az esetben, elvileg a szülők összes vagyonának a felét öröklik a kiskorú gyermekek ( a legújabb törvény szerint már ez sem így van). Ilyenkor következik be az a szerencsétlen eset , hogy amit a szülők a gyermekekre költöttek volna, azt az életben maradó szülő ( a gyámügy áldásos tevékenységének köszönhetően)már nem tudja olyan egyszerűen felhasználni.
De örökölni csak azt lehet ami a hagyatéki leltárba kerül és természetesen csak az kerülne bele aminek muszáj benne lennie.
Kérdés az, hogy a gyámügy vizsgálja vagy ellenőrzi e a hagyatéki tartalmát?

ObudaFan # 2014.08.20. 20:44

Szeretnék tisztábban látni, hogy kiskorúak öröklésekor mi képezi az öröklés tárgyát a szülők vagyonából?
pl.:

az életben maradó szülő (örökölt)különvagyona?
az életben maradó szülő nevére szóló értékpapírszámla, folyószámla, autó?

Attól, hogy az életben maradt szülő "nevére szól" egy vagyontárgy, az még lehetett közös vagyon részben vagy egészben, így legalábbis részben lehet a hagyaték tárgya.

Illetve a hagyatéki leltár felvételekor van e bármi ellenőrző szerepe vagy jogköre a gyámügynek?

Ha a kiskorú örökös és a törvényes képviselője között érdekellentét van, akkor eseti gondnokot rendel ki.

Dr.Attika # 2014.08.19. 14:56

Életben lévő szülő semmilyen vagyontárgya nem örökölhető. Bár tudom, hogy sok lüke gyermek mostanában igényli az életben lévő szüleitől az örökséget.

Tordesillas # 2014.08.19. 12:16

Nem egészen értem a kérdést, de tudtommal a gyermekek törvényes örökösök, ha nincs túlélő házastárs, fejenként egyenlő arányban örökölnek mindent.

A hagyatéki leltár felvételekor még nem, de a leltárt a leltárelőadó (jegyző) megküldi a gyámügynek, ha a jogszabály előírja, aztán a közjegyző is megküldi a hagyatékátadó végzést, ha a jogszabály előírja.

HARKOV 70 # 2014.08.18. 23:54

Tisztelt hozzáértők.
Szeretnék tisztábban látni, hogy kiskorúak öröklésekor mi képezi az öröklés tárgyát a szülők vagyonából?
pl.:

  • az életben maradó szülő (örökölt)különvagyona?
  • az életben maradó szülő nevére szóló értékpapírszámla, folyószámla, autó?

Illetve a hagyatéki leltár felvételekor van e bármi ellenőrző szerepe vagy jogköre a gyámügynek?

válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.18. 07:37

Nem. Igen.

Meredit # 2014.07.17. 20:54

Üdvözlöm!
A következő problémámmal kerestem meg Önöket:
A párom 10 éve meghalt és kiskorú gyermekeink örököltek egy ingatlant 1/2 - 1/2 arányban. Akkor természetesen éltünk azzal a lehetőséggel, hogy majd nagykorúvá válásukat követően fizetjük meg az örökösödési illetéket, mely akkoriban elég szép nagy összeg volt. A fiam novemberben lesz 20 éves, a lányom még csak 15. Igaz, hogy időközben megszületett az új örökösödési törvény, mely szerint 20 millió Ft-ig most illetékmentesek lennének. (A lakást akkor 6 millió forintra értékelték)Amit nem tudok, hogy ez visszamenőleg is érvényes-e? Tehát most meg kell-e fizessük az "elhalasztott" illetéket? Ez már csak azért is aktuális, mert időközben elköltöztünk és most szeretnénk eladni az ingatlant.

ObudaFan # 2014.04.02. 14:16

Ehhez is a gyámhatóság hozzájárulása kell.

ObudaFan # 2014.04.01. 13:27

Hát ezt előre kellene egyeztetni a gyámhatósággal, mert azért ez nem ennyire egyszerű, hogy ha másik ingatlant veszel a gyereknek, akkor biztos a hozzájárulás.
Egyébként ha nem sikerül az a megoldás, amit szeretnél, akkor legfeljebb a gyámhatóság kijelöl egy eseti gyámot az ingatlannal kapcsolatos ügyek intézésére.

ObudaFan # 2014.02.18. 18:47

Szöszi0123

Ha mér elfogadtad a kiskorú nevében az öröklést, akkor a kiskorú az örökrészével - de nem többel! - felel a tartozásokért. A hagyatéki eljárásban gyámhatósági hozzájárulással lehetett volna az öröklést visszautasítani.

Szöszi0123 # 2014.02.17. 22:38

Nem,sok mindent nem értek, de igyekszem utána
járni, ezért is kértem itt is segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.10. 19:49

Minden mást értettél? Elismerésem.

Szöszi0123 # 2014.02.10. 19:36

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni:
A lányom,11 éves,édesapja,akitől külön éltünk már 6 éve,nemrégen elhunyt.A lányom örökölt némi szántót,egy házrészt és egy autót,amely hitellel terhelt.A hiteltartozás összege majdnem duplája az autó piaci értékének.
A kérdésem az lenne,hogy köteles vagyok-e felvállalni ezt a hitelt,mint törvényes képviselő,és ezzel akár veszélyeztetve a mindennapi megélhetésünket? Másrészt a banki hitel átruházható-e kiskorúra vagy vissza lehetett volna utasítani?
Sajnos a hivatalokat már járom egy ideje,de egymásnak ellentmondó tanácsokat kaptam, illetve egymásnak passzolják a kérdést.Volt,aki azt mondta,hogy nem kellett volna elfogadni az autót,(de akkor a szántó, és a házrész is elveszett volna),és volt,ahol azt mondták, hogy a kiskorú nem örökölheti a hitelt,hiszen nincs önálló jövedelme.Sajnos a gyámhivatalban sem segítettek ez ügyben.
Segítségüket előre is köszönöm.
Szöszi0123