II. fokú tárgyalás


ObudaFan # 2014.10.21. 17:44

Mondjuk idézést nem biztos, hogy kapsz, mert nem biztos, hogy akarnak ebben másodfokon nyilvános ülést tartani, de akkor figyelmeztetnek arra, hogy kérheted, és ebből az értesítésből megtudod, kik a másodfokú tanács tagjai.
A második kérdésedre az az egyszerű válasz, hogy a jogszabály szerint nem kaphatod még vissza a jogerőig.

don_retro # 2014.10.21. 14:53

T. Szakértő(k), Dr. Jégember!

Még nem kaptam idézést ...

Egy utolsó kérdésem lenne, ami nem hagy nyugodni ...
Ha I. fokon elítéltek 1 év "B" kategória eltiltásra illetve 120 e Ft pénzbüntetésre ittas vezetésért (az elkövetés 2 év 2 hónapja történt), mely ellen fellebbezéssel éltem, és az ügyész nem mivel az ő vádiratában szereplő büntetést fogadta el végül az I. fokon ítélkező bíró, miért nincs rá mód, hogy visszakapjam vezetői engedélyem???
( mivel kiokosítottak ( köszönöm Dr. Jégember ), hogy ebben az esetben vagy marad ez az ítélet vagy ettől kedvezőbb születhet - megjegyzem szakértői vélemény kimondja vezetéskor nem volta ittas állapotban, melyet nem vettek tudomásul ítélethírdetéskor - a büntetésben kiszabott eltiltás lassan 2,5x letelik!!!

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.21. 14:51

Rá van írva a neve az idézés aljára.

don_retro # 2014.10.21. 14:33

T.Szakértő!
Kérdésem annyi lenne, hogy honnan lehet megtudni, ki lett kijelölve a II. fokú tárgyalás vezetésével??? Kérelem szempontjából!

ObudaFan # 2009.01.22. 16:29

Sőt, gyakran már az eljárás folyamán születik ideiglenes intézkedés. De van olyan is, hogy még az ítélet sem előzetesen végrehajtható.

szoszo35 # 2009.01.22. 09:59

Köszönöm ObudaFan! Mi még messzebb vagyunk az ítélettől, csak kiváncsiskodni akartam, hogy mire számíthatok. És általában melyik a gyakoribb döntés az elsőfok lezárásaként a gyermekelhelyezés szempontjából? Az, hogy előzetes végrehajtható és nem kell megvárnia a fellebbezés elbírálását, vagy az, hogy meg kell várni a másodfok döntését?

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.01.22. 09:12

Az ítélet rendelkező részében pontosan benne van, hogy mi előzetesen végrehajtható, és mi nem, az az irányadó a konkrét esetre.

szoszo35 # 2009.01.21. 19:38

Hadd legyek egy kicsit erőszakos, megkérdem újra: Pest Megye, mint másodfok gyermekelhelyezés ügyében kb. mennyi idő alatt szokott tárgyalást kitűzni?

ObudaFan! Csak a gyt előzetesen végrehajtható vagy a gyermekelhelyezés is? Tehát ha most nálam a gyermek, (mindenféle ítélet, elhelyezés stb nélkül) de a bíróság az exemnek ítéli elsőfokon, akkor ő azon nyomban foghatja és költöztetheti? Vagy meg kell várnia a másodfok döntését?

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.01.21. 19:28

Egyébként a tartásdíj vonatkozásában az elsőfokú ítélet előzetesen végrehajtható.

ObudaFan # 2009.01.21. 19:27

Ez hatalmas tévedés, hogy a törvénykezési szünet teljes tartama lenne szabadság a bírók számára. ez az időszak jó általában a nemperes ügyekben a felzárkózásra, az elmaradt ítéletek írásbafoglalására, stb. A törvénykezési szünet alatt teljesen csak a tárgyalások állnak le szinte teljesen, egyszerűen azért, mert ebben az időszakban egyébként senki meg nem jelenik idézésre sem, mindenki kimenti magát.

efi99 # 2009.01.21. 18:28

Persze ettől még természetesen jó hosszú nyári szünet van (vagy ítélkezési szünet, vagy mi és persze nem van, hanem JÁR), miért is legyen kevesebb évről-évre az a 6 hónap várakozás...
Az elsőfokú tárgyalás meg egyébként sem jó semmire, mivel a bírón kívül úgyse tetszik az ítélet senkinek (a védő szerint felmentés+5 millió Ft kártérítés járna a védencének, az ügyész szerint 2 életfogytiglan egymásután, micsoda rugalmasan lehet "hozzáértő" szakértőknek értelmezni az elhangzottakat és a jogszabályokat, érdekes...) Gondolom a fellebbezések előre meg vannak írva (mint a Tanú filmben az ítélet Virág elvtárs táskájában), az első kötelező kört meg csak úgy tét nélkül le tudja mindenki, úgy sincsenek leterhelve a bíróságok, a felperes meg az alperes meg bizonyára úgyis ráér. Főleg várni.
És akkor még jól meg is vannak védve a bíróságok, meg az egész joggyakorlat, mikor ők nem tartják be a szabályokat. Ez az ő nyomoruk, oldják meg!

ObudaFan # 2009.01.21. 17:48

A Fővárosban a másodfokú tanácsokra sem kevés, bár meg sem közelíti az elsőfokú leterheltséget.

monalisa1 # 2009.01.20. 20:51

Bocs, az I. fokú bíróságra vonatkoztattam a számadatot. Azt hogy egy II. fokon eljáró bírói tanácsnál mennyi is lehet a kiszignált perek száma - nem tudom.

Meg lehet próbálni a bíróság elnökétől soronkívüli tárgyalást kérni, de igazából nincs rá alapos okod - a hasonló többi ügy is hasonló...

Tanacstalanok # 2009.01.20. 20:39

Ez hihetetlen! Havonta 150-200 ügye van a II. fokú tanácsoknak?
És a sokat hangoztatott, a "gyerekek érdekeit szem előtt tartva..." hozzáállás? Egy kisgyerek életében egy másfél-két évig húzódó tárgyalás rendkívűl hosszú gyötrelem, a kisebbik gyermekem eddigi életének a fele...!!!

monalisa1 # 2009.01.20. 20:24

Nem egy esetben már arra is hónapokat kell várni hogy a tárgyalás majdani időpontjáról tájékoztassanak. (Van hogy egy bírónak 150-200 folyamatban lévő ügye is van - havonta!) Ez van.

ObudaFan # 2009.01.20. 19:47

Az FB és a PKKB az ország legleterheltebb két bírósága, sajnos valóban nem tudják tartani a határidőket. Az AB mai parkolási díjas - egyébként helytálló - döntése csak rontani fog a helyzeten.

szoszo35 # 2009.01.20. 17:11

Sajnos Tanácstalanoknak nem tudok segíteni, de ha erre téved valaki, akkor én is kérdeznék egy kapcsolódót, hátha arra is van válasz. Pest Megyén, mint másodfokon gyermekelhelyezés tárgyában mennyi idő múlva várható a tárgyalás? Sac per kábé? Csak úgy nagyjából, 2 hónap, 3 hónap?

Köszi

Tanacstalanok # 2009.01.20. 16:44

Kedves Fórumozok!

Folyamatban van a bontóperem, gyermekelhelyezéssel, tartásdíj megállapításával. Nagyon csúnya válás, a gyerekeket ez nagyon megterheli, engem nem kevésbé. Volt férjem minden létező formában, fórumon késlelteti az ügyek menetét, pusztán sportból. Első fokon, - PKK - szeptemberben nálam helyezték el a gyerekeket, megállapítottak egy korrekt tartásdíjat - 35-35 ezer ft. Volt férjem a tartásdíj mértékét megfellebbezte, szíve joga, semmi baj. (Tudtomra adta, esze ágában sincs egy fillért is fizetni, nem is fizet. Ez egy másik történet, a végrehajtóra tartozik.)
Amit nem értek: volt férjem november végén adta be a fellebezését. Ma érdeklődtem a Bíróságon, mikorra van kitűzve a Másodfokú tárgyalás. Azt válaszolták, talán június elejére kitűzik.
Amire a választ keresem:
1)Van-e valakinek tudomása arról, mi okozza a PKK-nál az ennyire késői időpont kijelölését. (Ugye, nem túl bonyolult ügyről van szó)
2)Hogyan történhet meg, hogy a Bíróság ennyire figyelmen kívül hagyja a rá vonatkozó jogszabályt? Lásd a Polgári Perrendtartásról szóló trv., 243§ (1), (2) bekezdések, ti. 4 hónapon belül meg kell tartani a másodfokú tárgyalást.
Minden tanácsot, véleményt és segítséget, előre is köszönök!
Tanácstalan