gyámság alá helyezés


pazs # 2014.05.14. 09:31

Gyám nem lehetett, legfeljebb gondnok. Az ilyen személy csak a gondnoka hozzájárulásával köthet szerződést, a gondnok meg évente elszámol a gyámhatóságnak. Csak adósságot nem lehet örökölni, pláne saját adósságot (most akkor a szülő kötött hitelszerződést vagy a gyerekével íratta alá?).

Új gondnokot kap.

Macukaze # 2014.05.14. 09:08

Átolvastam a rovatot és sajnos nem találtam ilyen kérdést.

Kérdésem:

Súlyos hallási fogyatékkal élő személy (állítása szerint) évekkel ezelőtt szülője nyomására hiteleket írt alá, amiknek kötelezettségiről fogalma sem volt. Most kiderült, gyámság alatt állt. A gyámja saját szülője volt, megbízott benne.
A gyám halála után adósságokat örökölt, amiket nem tud fizetni. (4 bank kb.)

Gyám halála után jogilag mi történik a gyámolt személlyel?

Köszönöm válaszát.

zsoka275 # 2014.05.03. 11:09

szép napot segitséget szernék kérni, a barátnöm férje , a távollétében gyámság alá helyeztette a kiskoru gyerekeit , pedig tudták hol van az anyjuk, a férje is tudta , és mégis már attól a naptól érvenyes lett az a határozat, mikor haza jött szembesült vele , hogy mit csinált a férje és a sógornöje, és ezt 1 hét alatt el is intézték. kérdésem lehet e és hogyan felebezzen kérem sigitsenek mert nem akakrja el veszteni a gyerekeit.

Meredith # 2014.02.22. 23:58

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha valakinek van egy 3 éves kislánya. Az apa mindent meg tesz azért, hogy el vegye az anyától a picit. Az ügyvéd gyámság alá helyezést javasolt az anyának, hogy ne veszítse el a gyermeket. Kit lehet gyámnak jelölni? Mik a feltételek? Csak családból lehet valaki? Vagy úgymond idegen is?

siralyka12 # 2014.02.19. 19:47

Üdvözletem! Némi információra lenne szükségem azügyben,hogy a 84 éves édesanyámat, aki agyi érelmeszesedésben és inzulinos cukorbetegségben szenved, (töbször is előfordult,hogy "bekómált")gyámság alá helyeztetnénk, mert önként nem hajlandó kezeltetni magát és minden este kikészíti idegileg a családot azzal,hogy a 25 éve állandó lakcíméről"hazaindul", rég meghalt rokonoknak nézi a családtagokat....a gyógyszereit össze-vissza szedi, nem hagyja senkinek,hogy segítsen,néha ki sem váltja a receptjeit. A pszichiátriai szakvéleményt el lehet készíttetni az otthonunkban? Mert a háziorvoson kívül nem fog más orvoshoz elmenni!
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.07.15. 14:25

Ha most eljönne, ahhoz még a gyámhatóság hozzájárulása kell, ami nem is biztos, hogy meglesz ennyi idő alatt. De ha betölti a 18-at, minden további nélkül eljöhet.

pentagon # 2013.07.15. 07:53

Tisztelt Fórum!

Egyik ismerősöm aki 1 hónap múlva lesz 18 éves gyámság alatt él. Az lenne a kérdésem ha most eljönne a nevelő szülő házából es külföldre menne a rendőrség keresné?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2013.07.13. 12:16

Ha nem cselekvőképes, akkor a kereseted alapján a bíróság gondnokság alá fogja helyezni. Ha cselekvőképes, akkor semmit enm tudsz tenni, ő dönti el, mire fordítja a pénzét.

Róbert1979 # 2013.07.08. 17:47

Sziasztok segitsetek!
Édesanyám 73 éves és kiseb vagyon van a nevén ingatlanok stb.kb 1 éve jár hozzá egy férfi segiteni neki és nagyon szereti és már tul kedves hozzá. Sajnos nagyon hiszékeny mert leg utob egy 520 ezer foritos biotron lámpát vettekek vele,amit nem is használ.De ő aztmongya hogy nagyon jó üzlettet csinált.Nem akkarja be ismerni ha hülyeséget csinál.És most félek hogy álláiratat velle valamit,gyámságról hallani sem akar,mert ő nem bolond ez a vállasz és többé felé se menyek úgy megharagszik.
Mit tegyek hogy meg akadájozam hogy allá irjon bármit is.

Szandiiiiii # 2012.11.26. 19:20

17éves leszek pontosan 10nap múlva.

ObudaFan # 2012.11.26. 11:49

Attól függ, hány éves vagy.

Szandiiiiii # 2012.11.25. 21:29

Sziasztok.! Segítséget szeretnék kérni. A szüleim régen elváltak, a testvéremmel együtt anyukámhoz kerültem. De most családi gondok/okok miatt szeretnék átkerülni apumhoz, hogy ő legyen a törvényes képviselőm. Mit kell ilyenkor tenni? Mikkel jár ez a folyamat? Előre is köszönöm a segítséget.

anitat # 2012.03.08. 09:47

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Nekem van egy testileg és szellemileg fogyatékos felnőtt húgom. Édesanyámmal él, szegény ám élhető tiszta körülmények között.
Van nekünk egy nagynénénk, akihez elég sűrűn átmegy a húgom, és már ott tartunk, hogy haza sem jár. A rokkant nyugdíját is elviszi, és minden hivatalos papírját. Telefonon sem lehet elérni, mert azt kikapcsolta.
Félünk, hogy befolyásolják őt, és elveszik a pénzét, valamint húgomat is gyámság alá veszik. Megtehetik ezt?
Mit lehet tenni ilyen esetben, és hová lehet fordulni, hogy ez ne fordulhasson elő? Anyu nem akar neki rosszat, de folyton azzal ijesztgetik, hogy anyu intézetbe akarja tenni. De tudom, hogy ez nem igaz, hiszen a szobáját is igyekszik minél komfortosabbá tenni, hogy jól érezze magát, stb...
Szeretjük őt. A válaszokat előre is köszönöm!
Anita

Sgar # 2012.03.05. 17:54

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni édesanyám ügyében.
Röviden vázolnám a lényeget.
Anyám 54 éves évek óta nincs munkálja,egy alkoholista nyugdíjas élettársa és annak az öccsével él.
A lakásba nincs meleg víz,le van pukkanva,vegyes tüzelésű. Anyám is szereti a piát,sajnos de ez már évek óta gond nála.
Tartom vele a kapcsolatot,de látom hogy folyamatosan épül le,nincs keresete,sokszor enni,fűteni nem tudnak,mert nincs pénz.
A párommal arra gondoltunk hogy magunkhoz kéne venni,és kiszakítani a nyomorból,de csak Őt.
Ilyen esetben mit lehet tenni,mert szerintem szabad akaratából nem fog bele menni.

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv
Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.05. 11:12

Ha az egyik szülő felügyeleti jogát megvonják, akkor a másik lesz a törvényes képviselő. Gyámot csak akkor rendelnek, ha egyik szülőnek sincs felügyeleti joga (vagy szünetel).

mongt # 2012.03.05. 08:42

Üdvözlet!
Abban kérném a segítségüket, mi a teendőm abban az esetben, ha anyámmal, aki 60 éves él együtt 16 éves Down syndrómás Öcsém. Anyám egyáltalán nem törődik Vele, internetfüggő, most a legújabb, hogy a neten összeismerkedett egy 27! éves Algériai /már, ha ez igaz/ fickóval, most ott tartanak, hogy összeházasodnak..... Anyám egész nap a számítógép előtt ül, Öcsém februárban fürdött utoljára... és még sorolhatnám. Szóval a kérdésem, hogy hogyan lehetne gyámság alá helyezni Öcsit, elvenni anyámtól. Én lennék a gyámja. Öcsi édesapja is képben lehet, Ő foglalkozik Vele.
Köszönöm

eMlad # 2012.02.05. 12:28

Sziasztok
Segítségeteket szeretném kérni
20éves vagyok Párommal élek , és szeretném a 8éves öcsémet gyámságba venni.
A szüleim szétköltöznek (nem hivatalos úton), vidéken élnek , és külön külön egyikük sem képes ellátni megfelelően azokat a feladatokat ami egy 8éves gyermek egészséges fejlődéséhez szükségesek.
Ők is benne lennének ebben a megoldásban, hogy mi neveljük,a kisöcsém meg nagyon szeret velünk lenni.
A legnagyobb probléma az , hogy anyagilag ők sem állnak úgy , hogy ezt finanszírozzák, és mi sem.-
A kérdésem az lenne, hogy hivatalos úton gyámságba vétellel lehet-e családi támogatást igényelni, iskoláztatásra , stb...nem tudom , hogy számít e , de van még egy kiskorú testvérem és mind a hármunknak van tanulói jogviszonya.
Remélem tudtok pár tanácsot adni
Köszönöm

Alexandra_a # 2012.01.05. 20:33

Tisztelt Fórumozók!
16 éves diáklány vagyok, akivel az otthonában állandóan csak veszekednek, és nem hagynak békén. Többnyire nagymamám az, aki beleszól minden dolgomba, mivel az ő házába élünk édesapámmal és az élettársával, meg a nagyapával. Szüleim elváltak több éve, édesanyám Romániában lakik. Ő a válás után ismét férjhez ment, született egy gyereke. Édesapámnál lettem elhelyezve a váláskor. Ennek több oka van... Nagymamám édesapámat befolyásolja, hogy az legyen amit ő akar, és így ő is ellenem van csak azért, hogy neki se legyen konfliktusa nagymamámmal, amit már egyszerűen nem lehet elviselni. Tavaly kórházba kerültem miatta, majdnem depressziós lettem. Édesanyámat tiltják tőlem, ezért vele nagyon nehezen tudom tartani a kapcsolatot, de viszont ő mindenben támogat. Romániában viszont nem szeretnék lakni, mivel magyar állampolgár vagyok, édesanyám férjével pedig nem jönnék ki. Azzal a kéréssel szeretnék Önökhöz fordulni, hogyan lehetne azt megoldani, hogy a barátom aki dolgozik, kereseti igazolással rendelkezik, hogy tudna gyámsága alá helyezni az édesanyám segítségével? Az ő családjával remek a kapcsolatunk már több, mint egy éve, és ők sem bírják elfogadni ezt a helyzetet amit velem tesznek itthon. Kérem, aki tud az segítsen, és biztasson minket valamivel. Előre is nagyon szépen köszönöm!

tomi88 # 2011.12.27. 15:19

Sziasztok segítségeteket szeretném kérni egy számomra fontos ügyben. Barátnőm aki 19 éves karácsony este elvesztette édesanyját, van egy 16 éves öccse akit szeretne gyámságba fogadni, de mivel mindketten nappalin tanulnak az az egyik sem kereső nem tudjuk h ez így lehetséges-e. Az édesapa él, de alkoholista elváltak az édesanyjától, menyiben befolyásolhatja ez a gyámsági kérelmet, ha esetlegesen lehetséges a kérelmezés ebben az esetben.

Kérem aki tud mielőbb segítsen információval nagyon fontos lenne.
Segítségeteket előre is köszönöm!

Tordesillas # 2011.05.31. 15:50

fedina007

Családbafogadást kellene kezdeményezni, amit a szülők kérhetnek. Apát rá kellene venni, hogy személyesen vagy írásban kérje ezt a gyámhivataltól.
Egy ekkora fiatalkorú véleménye is már sokat számít.
Ha ez menni, fog akkor unokahúgod gyámjának kirendelnek, ha nem áll fenn veled szemben gyámságból kizáró ok.

Ha a lány elmúlik 16 éves kérheti a szülői ház elhagyását is hozzád például. Ekkor nem leszel gyám.

Ha a szülő(k) nem kérik a családbafogadás engedélyezését, akkor pedig jöhet az ideiglenes elhelyezés és a perindítás a gyermek nálad történő elhelyezése érdekében a gyámhivatal által. Ekkor gyámként leszel kirendelve.

Dióhéjban ennyi. Most nem térek ki arra, hogy a gyermek ezek szerint már lassan egy éve szülői felügyelet nélkül él nálad.Nem is értem, hogy a hivatalos ügyeiben eddig ki, hogyan járt el.
A családi pótlékot remélem felvetted utána eddig is, ha pedig gyám leszel indíthatsz végrehajtást a tartásdíj iránt, sőt ez kötelességed is lesz gyámként.

Lhotse # 2011.05.31. 13:49

Annak, hogy a gyámja legyél, nem feltétele a külön szoba!
Vedd fel a kapcsolatot a gyámhatósággal! Szívesen segítenek, nekem eddig jó tapasztalataim voltak.

fedina007 # 2011.05.31. 11:33

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget vagy tanácsot szeretnék kérni.Nővérem pár hónapja vált el.Van egy 16 éves lánya,aki már egy éve nálam lakik,mert a kislány nálam jobb helyen van.Ő most kint van Ausztriában,nagyon lezüllött,szerintem az alkoholizmus szintjén van.A volt férje,aki egyébként nem vér szerinti édesapja a kislánynak,de a nevére vette nem nagyon akarja fizetni a gyerektartást és nem foglalkozik a kislánnyal sem.Ő is eléggé iszik, a ház ahol lakik,nem való egy gyereknek.Én nagyon szeretném a gyámságom alá venni,de félek,hogy esetleg olyan feltételeket szabnak,amiknek nem tudok megfelelni a kislányt pedig állami gondozásba veszik.Két saját gyermeket nevelek,mindannyian szépen,tisztán járnak,családban vannak,foglalkozunk velük.Viszont teljesen külön szobát nem tudok a kislánynak biztosítani a szülei támogatása nélkül,így az unokatestvérével lakik együtt,de nagyon jól kijönnek.
Ha valaki esetleg tudna adni felvilágosítást,hogy mi alapján döntik el,hogy megfelelnék gyámjának vagy van-e egyáltalán erre esélyem kérem segítsen!!!

monalisa1 # 2011.05.05. 14:45

Gyámhatóság, bíróság - gondnokság alá helyezés. (A bíróság hivatalból elrendeli az igazságügyi elmeszakértői vizsgálatot, melynek alapján rendelik el a gondnokság alá vételt, egyben kijelölik a gondnokot.)

Sajnos a bírósági eljárás eltart egy ideig...

Külön: akivel csak tudjátok tudassátok, hogy senki ne adjon neki semmit kölcsön, főleg pénzt ne...

És még az, hogy egy ingatlan adásvételéhez ügyvédre és/vagy közjegyzőre szükség van, és ha ő látja, hogy a mama nemigazán van tiszta tudatánál, vélem nem fogja az adásvételt levezényelni. (Ettől függetlenül legyetek mindig résen, hogy 1. minden esetleges vevőjelöltet elküldjetek, 2. ne mehessen jogász közelébe...)

Timcyca # 2011.05.05. 12:48

Sziasztok!

Hála Istennek, eddig soha nem kellett ilyen dolgokon aggódjak, de itt az idő!
Egy éve vagyok együtt párommal együtt is élünk. Pont egy éve költözött el otthonról, ahol most az édesanyja és az öccse lakik. Az anyukáját, azt hiszem 2002-ben megműtötték agydaganattal. A műtét után nagyon lelassult, elkezdett felejteni...
Na most ott járunk, hogy az MRI után voltunk az agysebésznél, aki annak idején műtötte, és kijelentette, hogy kb. 1,5 éve van hátra.
Kérdeztük tőle, hogy nem-e tudna valami gyógyszert írni mert már szinte mindent elfelejt. Azt mondta, hogy nem és ez már csak rosszabb lesz.
Na most, a kérdésem a következő lenne:

Lehet-e ilyen esetben a párom a gyámja v. a gondnoka az édesanyjának?
Sajnos nem értek ehhez, de félünk, hogy nagyobb tartozások maradnak a halála után, mert az egész nap úgy telik, hogy a lépcsőházat járja, hogy kölcsönkérjen valamit.
A csekkeket már az ott lakó 19 éves fia intézi, mert már többször is kikapcsolták a telefont. Így nagy nehezen rávettük hogy ő már ne foglalkozzon ilyenekkel.
A másik félelmünk a párommal, hogy a nagymama, nem nagyon szívleli az egyik unokát, pont azt aki gondozza az Ő egy szem lányát (ugyanis már minden gyereke meghalt, Ő maradt egyedül). Mondott már olyat is, hogy "Gyere haza kislányom, majd én vigyázok rád, eladom a házat, ne foglalkozz senkivel majd én intézek mindent" Azaz az se fontos már, hogy a saját unoka az utcára kerül, még egyszer mondom pont az, aki nélkül nem menne semmire a párom anyukája!

Szóval a lényeg a lényeg, szeretnénk tenni valamit, csak nem tudjuk milyen lehetőségek vannak.
Orvosi szakvélemény nem probléma, bármikor megoldható.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.03. 07:46

Neked egy helyre kell kérelmet beadnod: a bíróságra. A többi az ő dolguk. Ha megbízol egy ügyvédet, akkor még a pervitellel sem kell sokat törődnöd.

(N.b.: gondnokság. Gyámja az árva gyereknek van.)