gyámság alá helyezés


Tordesillas # 2009.02.10. 18:41

freeman

A gondnokság alá helyezésénél nincs jobb megoldás.
Egyebekben dr. indra már elmondta a "frankót".
Amíg a bírósági eljárás folyik a nővére még cselekvőképes, aláírhat bármit, aminek következményei is lehetnek.
Önöknek ill. a gyámhivatalnak, de a bíróságnak is lenne rá lehetősége, ha úgy gondolják, hogy ez növére személyi vagy vagyoni érdekeinek a védelme érdekében indokolt, hogy zárlatot rendeljenek el a vagyonára és zárgondnokot rendeljenek ki a részére vagy ideiglenes gondnokot.Ez ugye a per jogerős befejezéséig tart.
A jogerős ítélet után pedig gyámhivatal által kirendelt gondoka lesz, de senki sem akadályozhatja meg, hogy nővérével aláírassanak valamit, legfeljebb akkor, ha totálisan elszigetelik a való világtól, dehát ez nem lehetséges.
Nem lehet állandóan védőőrizetben sem tartani illetve állandóan vigyázni sem rá.
Marad az a bizonyos érvénytelenség, amibe bezavarhat ObudaFan által hivatkozott rendelkezés, dehát a bíróság akkor is nézi mindkét fél jogos érdekét.

freeman # 2009.02.10. 12:28

Nagyon köszönöm a sok segítséget, de akkor a gondnokság alá helyezés nem a legjobb megoldás!:(

A helyzet az, hogy a nővérem nagyon jó egészségügyi állapotnak örvend, kerékpározik, a falunkban megvan a kis baráti társasága, nagyon önzetlen és jóhiszemű de igazából fogalma sincs a pénz értékéről, mi a különbség 100 vagy 1000 ft-között, nem tudja ki a miniszterelnök stb. De a maga kis világában boldog, szüleim tartják el, mert a rokkant nyugdíja semmire sem elég, szüleim attól tartanak hogy nővéremet átverik, hitelt vetetnek fel vele, aláíratnak vele olyan papírokat amivel tönkretehetik vagy kisemmizik. Ettől akartuk megvédeni a gondnokság alá helyezéssel, és azt reméltük, hogy bekerül az igazolványába egy olyan megjegyzés, amivel elkerüli a bajt! Biztos van erre valami megoldás! Ne tudjanak Vele aláíratni semmilyen papírt! Mit tegyünk?

ObudaFan # 2009.02.10. 11:34

HA a korlátozottan cselekvőképes személy a cselekvőképessége vonatkozásában a másik fleet megtéveszti, akkor ezért felelős, és akár a szerződés teljesítésére is kötelezhető.

indra # 2009.02.10. 11:20

Kedves monalisa!
még annyit, hogy ha a nővére gondnokság alá kerül (akár kizáró, akár korlátozó) és hitelt akarna felvenni, ahhoz a gyámhivatalnak mindenképpen hozzá kell járulnia, a hozzájárulás nélkül a nyilatkozata érvénytelen, a szerződés pedig semmis lesz. Ha esetleg mégis kötne ilyen szerződést a nővére és a pénzintézet felszólításokat küld, illetve ha végső esetben pert indít, a gondnokság alá helyező bírósági ítélettel, illetve a gyámhivatal által hozott gondnokkirendelő határozattal az ő cselekvőképtelenségét mindenképpen tudják igazolni.


dr. indra

indra # 2009.02.10. 11:15

Kedves monalisa!

Valóban nem biztosított, hogy a személyi igazolványban fel legyen tüntetve az, hogy az illető gondnokság alatt áll vagy sem. Egyedül a cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állóknál lehet ezt megállapítani, mert a személyi igazolványukban nem az ő, hanem a gondnokuk aláírása szerepel. Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezetteknél ez nincs, nekik "normális" igazolványuk van, őket "felismerni" nagyon nehéz.
Annyit lehet tenni, hogy amennyiben a testvére állapota olyan súlyos, hogy nem lehet egy másodpercre sem magára hagyni, az orvosszakértőnek ezt jelezni kell, ő majd megállapítja, szükséges-e a kizáró gondnokság alá helyezés.

Tisztelettel és minél több kitartást kívánva:
gyámhivatali ügyintéző


dr. indra

monalisa1 # 2009.02.10. 10:20

A gondnokolt próbáljon maga számára az önkormányzattól házi ápolás munkakört kérni, így egész nap a felügyeletre szoruló családtag mellett tud lenni.

monalisa1 # 2009.02.10. 10:13

Az orvosszakértő azt állapította meg, hogy a nővéred felügyelet nélkül nem láthatja el magát. Ez olvasatom szerint azt eredményezi, hogy a gondnokának mindig mellette kell(ene) lennie, mert a beteg bizonyára rendre elfelejti tájékoztatni a harmadik felet az ő állapotáról - aztán bekövetkezhet a baj.

Igaz, a személyi igazolványhoz mellékelhető egy figyelmeztető felhívás az idegenek számára, ez ideig-óráig elmegy, de a cédula elveszthet ill. kiveszi és eldobja...

Tehát tudakolni a gyámhatóságnál és a kezelőorvosnál, hogy hasonló más betegeknél a probléma hogyan van kezelve.

Végső soron napközben rá lehet zárni az ajtót (...) vagy vele menni mindenkor és mindenhová.

Monalisa
laikus hozzászóló

freeman # 2009.02.10. 09:07

Köszönöm gyors válaszát, de a kérdésem az volt, hogy ez gyakorlatban hogyan jelenik meg?
Tehát ráveszik arra, hogy írjon alá egy kölcsönszerződést, bemegy a bankba, ott honnan fogják tudni, hogy nem írhatja alá? Honnan tudják egy üzletben, hogy nem vásárolhat tv-t hitelre?

Grád András # 2009.02.10. 08:49

Kedves Freeman!

Nem gyámság, hanem gondhokság alá fogják a nővérét helyzeni, mégpedig ha teljesen cselekvőképtelen, akkor cselekvőképességet kizáró, ha csak korlátozottan cselekvőképes, akkor cselekvőképességet korlátozó alá. Sok a különbség, pl. az előbbi eleve nem tehet érvényesen jognyilatkozatot, az utóbbi a gondnok hozzájárulásával igen, az előbbi teljes nyugdíját a gondnok kezeli, az utóbbinak csak a felét stb. Viszotn önállóan szerződni egyik esetben sem tud, úgyhogy megnyugodhatnak. Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

freeman # 2009.02.10. 08:36

Tisztelt Forumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a 38 éves nővérem védelme érdekében gyámság alá helyezést kértünk a bíróságtól, a bíróság elmeszakértő bevonását kérte, aki megállapította, hogy nővérem felügyelet nélkül nem tudja ellátni saját magát! Nincs fogalma a pénzről. Ezt egy gyerekkori betegségnek köszönheti. Szüleim féltek, hogy nővéremet kihasználva hiteleket vesznek fel, vagy kölcsönszerződéseket iratnak alá vele, amit nekem vagy szüleimnek kell fizetni!
Kérdésem az: ha a nővéremet gyámság alá helyezik, akkor ez hogy fog működni a gyakorlatban? A szüleim a nővérem nyugdíjának összegét határozták meg szerződések aláírásához! De ez hogy működik? Ezt jelzik a személyi igazolványában? A bank honnan fogja tudni, hogy nővéremnek esze ágában sincs hitelt felvenni, mert nem tud mit kezdeni vele!

előre is köszönöm!