Örökségről lemondás, visszautasítás?


ObudaFan # 2016.10.11. 12:33

Annyi, hogy ha az a gyerek kiskorú, akkor a törvényes képviselője a gyámhatóság hozzájárulásával utasíthatja vissza az öröklést.

Rexor # 2016.10.11. 12:17

Csak az állam nem utasíthatja vissza az örökséget. Ha a gyermek sem akarja akkor a törvényes öröklés sorrendjében sorban levő örökös lép a helyébe.

majmi # 2016.10.11. 12:14

Lenne egy fontos kérdés/ünk/.
Van egy ingatlan, aminek végrendelet szabályozza majd a sorsát. Van egy üdülési jog, teljesen tiszta, adósságmentes, ami egy alapítványra lenne hagyva / esetleg a városra /. Az a kérdés, hogy az üd. jogot visszautasíthatja-e a végrendeletben szereplő alapítvány és utána mi lesz vele ? Visszaszáll a ingatlant öröklő gyerekre, és ha ő nem akarja azt, akkor mi történik ?

Kösz. a választ.

elfmage999 # 2016.09.20. 18:50

haszonélvezetről hogy pontosak legyünk, azt meg örökölni nem lehet.

Az ingatlan nem a hagyaték része, ezért csak tartozás van azt meg vissza kellene utasítani, hogy ne próbálkozzanak rajtuk a hitelezők.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 17:54

Közműtartozása meg szerződése válogatja. A távfűtés díjáért a törvény rendeli kezesnek a tulajdonost, más esetekben meg "önként", szerződésben vállalhatja a mögöttes felelősséget.

wers # 2016.09.20. 17:29

Még egy kérdés, a közműtartozás is az örökség része ez esetben? Vagy, mint tutjadonosok, azokkal ők tartoznak? (remélem nem)

wers # 2016.09.20. 17:05

Jelenleg van egy lakás a tulajdonomban aminek a fele a kiskorú kistestvéremé, édesanyukám haszonélvezeti joggal rendelkezett
Erre gondolsz? És gyanítom itt a gyámügynek is lesz beleszólása.
(bocsi, ha nem értem, amit nem írsz le :))

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 16:46

De en passant szó esett valami ingatlanról...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 16:45

Ha csak azt örököltek, akkor nem örököltek.

wers # 2016.09.20. 14:09

Szia Béla! Te úgy olvastad, hogy Timea97 és testvére nem csak tartozásokat örötek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.20. 14:01

A hagyatékot egészben lehet visszautasítani, csak a tartozásokat nyilván nem. (Ha azt lehetne, mindenki azt tenné.)

Timea97 # 2016.09.20. 13:46

Tisztelt Kovács Béla!

Helyzetem a következő: Jelenleg van egy lakás a tulajdonomban aminek a fele a kiskorú kistestvéremé, édesanyukám haszonélvezeti joggal rendelkezett, de ő nem rég elhunyt. Amit örökölhetünk az egy nagy összegű hitel, illetve a közüzemi tartozások(amit anyukám nem fizetett édesapukám halála után), viszont mi másfél éve gyermekotthonban nevelkedünk, tehát mi nem használtuk az ingatlant ez idő alatt. Én nem rég töltöttem be a 19. életévemet, még nappali tagozaton tanulok(még 2 évig). A kérdésem az lenne, hogy ezekről a tartozásokról a hagyatéki tárgyaláson lemondhatunk? Sajnos nagyon tanácstalan vagyok, ezért szeretnék egy kicsit többet megtudni, illetve mire számítsak..

A választ előre is köszönöm!

szail # 2016.09.01. 14:33

2001-ben apám lemondatott az örökségemről, mondván megkaptam a részem életében(30,000). A lemondásban szerepel a köteles részről való lemondás is.
Úgy gondoltam akkor, hogy ha ilyen hozzám, akkor nem tartok rá igényt. Ellenben 1965-ben volt apám hibájából egy balesetem, aminek hatásaként 33 műtétem volt.
Apám most végrendeletet hagyott hátra, amiben persze nem szerepelek.
Kérdésem: a végrendelet felülirja-e a lemondó nyilatkozatot?
Érvényes-e meg a lemondás a köteles részről?
Polgári peres uton kérhetem-e a balesetből eredő kártéritésem. Nem pereskedtem életében, hisz apát perelni ilyenért???
Tudom, kellett volna...de reménykedem hogy a jog mellém áll, ugyanis jelentős vagyonról van szó.
Köszönöm a segitségeteket!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.01. 09:43

Átruházhatod, amit örököltél. De az örökösi minőségeden nem tudsz változtatni.

pupac81 # 2016.09.01. 08:53

Szeretném megkérdezni, hogy áprilisban volt édesapám hagyatéki tárgyalása. Már régen jogerőre emelkedett. Van rá bármilyen mód, hogy mégiscsak lemondjak az örökségemről? Köszönöm

mamamacoka # 2016.07.25. 10:47

Sorasagara, az ilyen szülővel, hozzátartozóval nem lehet semmit tenni, nem kötelezheted, vagy kötelezheti senki semmire, jogában van elrontani az életét, -az, hogy ez mások,: családtagok életére kihatással ne legyen, megelőzni nem lehet, nem is olyan ritka az eseted: közvetlen környezetemben is volt ilyen eset, építési hitellel épült félig kész ház adós tulajdonosa eltűnt a 15 évre, tönkrement a két kezes testvér élete, és mikor egyszer csak kedve lett előkerülni, megkérdezte agresszíven miért lett másé a háza, - sajnos ma ilyen világot élünk....

ObudaFan # 2016.07.24. 17:13

Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert. A gyermekeid nevében a gyámhatóság hozzájárulásaval utasjtjatok vissza az oroklest.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.24. 07:00

Olvasgass még egy kicsit a fórumon. Ebben a rovatban is, meg azokban is, ahol az örökös korlátolt felelősségéről van szó.

Sorasagara # 2016.07.23. 23:03

Helyzetem a következő: szüleim elváltak, kapcsolatuk megromlott. Közös lakáshitelüket rendezni nem tudják, a lakás közösköltséggel, egyéb számláival elmaradtak. A lakás már árverezés alatt állt, de nem kelt el. Ezen kívül számos tartozásuk van, autó, személyi hitel, provident stb. 3-an vagyunk testvèrek, nekem 2 kis gyermekem van. Apám Mo-n kereső tevékenységet nem folytat, külföldre költözött, megházasodott. Anyámmal közös ügyeiket intézni nem hajlandó, hivatalos ügyeit, tartozásait teljesen hátrahagyta. Anyukám dolgozik, de fizetése közel sem elég az adósságai rendezéséhez. A kérdésem a következő: ha valamelyikük meghal, és a testvéreimmel visszautasítjuk az öröklést, akkor a tartozás a gyermekeimre száll át? Mivel kiskorúak, és vagy 17 évig azok is lesznek, mint gyám én döntök róla, hogy örökölnek e, vagy sem. Nyilvánvalóan az ő nevükben is visszautasítom az öröklést. Ez így működőképes megoldás? Rettegek, hogy a szüleim átgondolatlan döntései tönkretehetik az én, vagy akár a gyerekeim életét.
És még egy kérdésem lenne. Mit lehet lépni az ilyen szülővel szemben,, aki eltűnik a hivatalos ügyei elől, de nélküle tenni pl az ingatlannal semmit nem lehet, hiszen tulajdonos benne.
Válaszukat köszönöm!

ObudaFan # 2016.07.20. 15:04

Lemondhatok mar az egeszröl most ugy, hogy ebben gyermekeim sem lesznek erintetettek, vagy szüleim halala eseten kell visszautasitanom az örökseget?

A lemondás a lemondó leszármazóira nem hat ki, kivéve, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés ellenében történt.

Mi van,ha nyernek a lottón utána háromszor?

A lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában kiterjed arra a vagyonra is, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve, ha olyan rendkívüli vagyonnövekedés következett be, hogy annak ismeretében a lemondó nyilatkozatot feltehetően nem tették volna meg.

shagrathka # 2016.07.20. 10:20

Ez is benne van a pakliban, de ha nyernenek a lotton akkor azt a penzt elöbb kidobjak irtozatos hülyesegekre minthogy vmit örökölhetnek belöle. Söt szerintem el is tünnek a terkepröl, mert akkor mar nem szorulnak ra hogy kihasznaljak a gyerekeiket. (bar...) De azt hiszem pont ezt hivjak rendkivüli vagyonnövekedesnek, amely viszont mar nem erinti a lemondast, ha jol ertelmezem a pontot a törvenykönyvben...de mar lassan nem latok a sok kacifantos mondattol...

Bea1 # 2016.07.20. 09:12

lemondassz elörre az örökségről?

Mi van,ha nyernek a lottón utána háromszor?

Elég az a hagyatéki tárgyaláson is, ha majd akkor is úgy látod.

shagrathka # 2016.07.20. 07:51

Esetem:
Csaladommal 4 eve Ausztriaban elek. 2 testverem es szüleim viszont együtt elnek M.o.on 4 unokaval együtt. Nekem is van 2 kiskoru gyermekem. Szeretnek lemondani mindenröl amit örökölhetek, mert egyreszt semmi szüksegem a haz 1/3ra es a tartozasaikra sem vagyok kivancsi. Telfonszamla, közmüvek, hitelek (Provident, autohitel ami mellesleg mar totalkar, Cofidis...amit csak el lehet kepzelni) mind vagy behajtonal vannak vagy nagy csuszassal fizetik. Lemondhatok mar az egeszröl most ugy, hogy ebben gyermekeim sem lesznek erintetettek, vagy szüleim halala eseten kell visszautasitanom az örökseget? Ha a masodik lehetöseg jöhet csak szoba, akkor a gyerekeimnek is vissza kell majd utasitaniuk? Öszinten szolva nem igen szeretnek emiatt majd a gyamügyhöz rohangalni M.o.on a jövöben, mert ennyi hianyzast egy munkahely sem toleral...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.10. 20:13

Csak egyben lehet a hagyatékot visszautasítani.

cukorbabyy # 2016.07.10. 19:56

Az esetem a következő:
Édesanyám nagyapám halàla utan sok ingatlant örökölt a hàrom testvérével együtt,melyet anno el is fogadott. Ezek közöl néhány már eladásra is került,de nagy része még a tulajdonukban van. Édesanyám most elhalálozott.Arról szeretnék érdeklődni hogy testvéremmel lemondhatunk-e arról a részről,amit anno nagyapjától örökölt?Csak arra a részre tartanánk igényt ami édesapánkkal közös tulajdona volt. Az ingatlanokon tartozás is van,de az örökség értéke lényegesen nagyobb mint a tartozás mértéke.Valamint ha azt a részét az örökségnek visszautasíthatjuk,akkor a fiam örökli-e majd utánam vagy egyszerűbb az ő nevében is most lemondani?(még 2 éves csak)
Köszönöm a válaszukat előre is!