Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. február 8. péntek | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Kiskorú veszélyeztetése

drbjozsef # e-mail 2018.11.09. 21:04

Rosszul tudod.

Panaszt azt tehet, ahogy te is tehetsz, de felesleges. A saját erkélyén, a saját ablakában - szerintem is sajnos - az dohányzik aki akar. Nem tilthatod meg.

Ha az SZMSZ tiltja a társasház közös helyiségeiben való dohányzást, akkor az ott dohányzó szabálysértést követ el, az ellen fel lehet lépni. De az ablakod alatt, az utcán dohányzó sem sért meg semmilyen szabályt.

Konkrétan csak zárt közforgalmú helyeken meg játszótereken tilos dohányozni.

Társasházakban nem tilos a fentieket kivéve.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.11.09. 16:53

Értem. Valahol olvastam, hogy a szomszéd panaszt tehet, ha a dohányfüst az erkélyről feljut hozzá. Ezek szerint a nem dohányzó szomszédnak több joga van a tiszta levegőhöz és az egészséghez, mint a nem dohányzó családtagoknak. Szomorú, de úgy tűnik, igaz.

ObudaFan # e-mail 2018.11.06. 06:40

Ez azért még nem kiskorú veszélyeztetése. A nemdohányzók védelméről szóló törvény pedig az otthoni dohányzást nem szabályozza.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

aranypénzes leopárd # e-mail 2018.11.05. 23:11

Tisztelt Tanácsadók!

Anyámmal élünk közös tulajdonú lakásban, feleségemmel és 13 éves lányunkkal. Mi nem dohányzunk, ő azonban folyamatosan bent a lakásban füstöl. Nincs tekintettel az unokáját sem. Szépen, és nem tagadom, kevésbé szépen is jeleztem felé, hogy változtasson, de hiába. Van-e bármilyen jogi vagy hatósági lehetőség arra, hogy rábírják a dohányzás másképp történő végrehajtására? Nem minősül-e ez kiskorú egészségi szempontból történő veszélyeztetésének? Válaszukat előre is köszönöm.

Andrej07 # e-mail 2018.10.15. 15:47

Üdv .Szeretnék segitséget kérni önöktől mivel ahol élek Szigetváron korrukt gyámhivatal van. Adott párom apja ki minap be jelentett engem és lányát hogy nem engedjük hozzá iker fiainkat. Ez az embert 4 ggyereke töbször is megpróbálta megölni mivel brutálisan bántalmazza őket mai napig ,4 unokája van mind arrol beszél mennyire gyűlölik,mikor döglik már meg,Párom élete végéig hallás sérült mert annó,volt feleségét hét hónapos terhesen megrugsosta, gyerekeit unokát összeveri ha nem mennek neki a házai körűl meg szöllőbe dolgozni.Saját 92 éves édesanját halála napjáig dolgoztatta.
Gyerekeinkre 8 éves korukig rá se akart nézni,Idén párszor elvitte párom hozzá fiaim.Azonnal fát pakoltatott velűk takarittatott,A két fia és nője töbször megfenyegette párom és fiaim megölik őket ha nem tűnnek el abbola házbol ami a párom nevén van!!!!!Pedig ők is kaptak 100 milió forint értékbe a páromé meg 30. És nem mer menni sajátr lakásába mert egybe van az apjáéval,és töbször neki és gyerekeinnek mentek.

Soha nem tiltottuk el fiainktol.Erre most kitalálta hogy hétvégente meg ünnepnapokon legyenek nála fiaim,abbaa házba ahol másik két unokáját töbször megrugdosták,fiaimra is rátámadtak.Csak azért hogy legyen ki neki dolgozni.....A Szigetvári gyámügyes intéző szerint ez nem ok arra hogy nem aludhassanak nála a fiaim...Akkor kérdem én mi az okkk ha nem ilyen sulyos dolgok????? rendőrségi és birósági feljegyzések is vannak róla hogy időseb lánya piszolyal akart végezni vele rendszeresen verekednek abba a házba....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.10.29. 12:21

Leráncigálhatod a lovat a folyóhoz, de megitatni erőszakkal nem tudod.

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2017.10.29. 11:03

Mégis úgy gondolom, a probléma gócpontja az anya,

Gyermekvédelmi gyám vagyok.
NA én ezt az utóbbit erősen kétségbe vonom!

sz_gabci # e-mail 2017.10.29. 10:53

Tisztelt Jogászok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Gyermekvédelmi gyám vagyok. Az egyik gyámságom alatt álló, nevelésbe vett 14 évet betöltött kislány folyamatos szökésben van, állandóan visszaszökik a hajléktalan édesanyjához. A rendőrök időnként elkapják, visszaszállítják, de órákon belül újra megszökik. Természetesen a gyermek mindig csontsoványan, élősködőktől hemzsegő hajjal kerül elő. Az anya jelenleg is egy padon él, és várja a következő gyermekét. Jelenleg egy Népkonyha mögötti padon laknak, az anya jövedelemmel nem rendelkezik.
A kérdésem: kimeríti-e az anya a kiskorú veszélyeztetése meghatározást, ha támogatja a gyámoltam ott tartózkodását, hiszen nem szól a rendőröknek, hogy a gyermek visszaszökött hozzá, illetve nekünk sem jelzi, hogy tegyük meg a szükséges lépéseket? Illetve, ha a gyámoltamat igazoltatják, más hozzátartozó adatait diktálják be, így nem szállítják vissza, hiszen nem látják, hogy a gyermek körözés alatt áll. A gondozási helyen több testvére is nevelkedik a gyámoltamnak, ők jól érzik magukat, iskolába járnak. A gyámoltamnak is az a legnagyobb kifogása a lakásotthon ellen, hogy iskolába kell járni, és nem lehet cigarettázni. Mégis úgy gondolom, a probléma gócpontja az anya, aki motiválja erre az életformára a gyermeket. Egyszerűen csak azon gondolkodom, hogy tehetek-e még valamit az anya effajta cselekedete ellen, hiszen már a szülői felügyelete szünetel, azóta amióta a gyermekeit nevelésbe vették? Mégis továbbra is veszélynek teszi ki a gyermekét? Nem beszélve arról, ha a bármi történik a gyermekkel kint az utcán, az lesz az első kérdés mit tettünk azért, hogy megakadályozzuk. A gyermek hallássérülése miatt egy különleges lakásotthonban van a gondozási helye kijelölve. De a fenti helyzet miatt már kértem a speciális, zárt intézményben történő elhelyezését. Sajnos Isten malmai itt is nagyon lassan őrülnek, egy ilyen eljárás, ha sikerrel is jár, akkor is minimum egy évig, majd a sorba állás akár újabb másfél évig is eltarthat. Addig bármi történhet, félek hogy megfagy az anyja mellett az utcán, hiszen fizikailag is megviselte már az utcai élet. Szerintetek tehetek bármit még az ügyben?
Köszönettel:
sz_gabci

Pille0726 # e-mail 2014.11.09. 12:42

Tisztelt Hozzáértők!

Gyermek elhelyezése kapcsán, illetve gyámság átvétele kapcsán kérném a segítségüket.
A párom jelenleg börtönben van, a volt felesége elhunyt. Három gyermeke van, ebből két kiskorú. A két gyermek először az anyai nagymamánál volt elhelyezve, aki elhunyt, utána a nagymama testvéréhez kerültek, akik visszaéltek a gyerekek vagyonával, és végül idén februárban a párom testvéréhez kerültek.
A legkisebb gyermek betöltötte szeptemberben a 13-ik életévét. Sajnos a jelenlegi környezete nem nevezhető a legjobbnak (pl: Egy szakadt nedves matracon alszik, és ahelyett hogy ágyat kapott volna, inkább egy napi kamatozású hitelből Görögországba mentek). A család ezen részével való kapcsolata is elég hullámzó, sajnos valamiért nem nagyon akarják őt elfogadni.
Addig ment ez az állapot, hogy a gyermek arra kért, hogy vegyem át a gyámságát, ami elöl természetesen én nem is zárkóztam el. Viszont 2015. február közepén fogják csak a munkaszerződésemet határozatlanra módosítani. Ezzel tisztában van a párom testvére is, ez alapján meg is beszéltük, hogy megvárjuk a szerződés módosítást, és utána adjuk be a kérelmet a gyámságra.
Ennek ellenére a nagybátyja úgy döntött, hogy már előbb beadja az elhelyezési papírokat. Azzal zrikálja a gyereket, hogy alig van 10% esély, hogy én őt megkapjam, úgyhogy vagy intézetben vagy nevelőszülőknél fogja végezni. Ezt mindenképp el szeretnénk kerülni! A gyermek sajnos már idegi alapon betegeskedik, és nap mint nap azon görcsöl, hogy most mi lesz vele.
Abban kérném a segítségüket, hogy mit tehetek ez ügyben. Ha a gyermeket meghallgatják, akkor megkaphatom e a gyámságát? És megteheti e ezt a párom testvére, hogy direkt előbb elindítja az eljárást, hogy nem vállalja tovább a gyermek gyámságát, csak hogy biztos ne hozzám kerüljön, hanem intézetbe vagy idegenekhez?

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!

Ropi77 # e-mail 2014.11.02. 16:29

Tisztelt hozzáértők!

Veszélyeztetésnek minősül-e, illetve felhasználható-e a bíroságon ha a gondozó szülő (anya) avval fenyegeti a gyereket, hogy ha eljön hozzám (apa), akkor öngyilkos lesz, vagy rám hívja a rendőrséget! A gyermek nem bírja hogy az anyja mindenért őt hibáztatja, idegileg kezd kikészülni, az anyja rázárja az ajtót hogy ne tudjon hozzám jönni. A gyermeknek már az járt a fejében hogy ő csinál magával valamit hogy az anyja hadja már békén. Az anya testvére, akivel egy háztartásban élnek, avval rémiszgeti a gyermeket hogy ha hozzám menekül akkor elintézi hogy intézedbe kerüljön, csakhogy ne lehessen nálam.

Hozzászólásokat előre is köszönöm.

IUSTIS #   2012.09.08. 04:44

Tisztelt Fórumozó!

Kérdéseim a Btk. 195. § (4)

"Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

tényállása kapcsán:

  1. az elhelyezéséről szóló "bírósági vagy hatósági határozat" JOGERŐS vagy VÉGREHAJTHATÓ kell, hogy legyen?

ii) a "kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy" lehet a NAGYSZÜLŐ is?

iii)a "kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság" kiszabása az elhelyezésről szóló (jogerős/végrehajtható/nem jogerős/nem végrehajtható - lsd.: i) határozat ELŐTTI is lehet?

Köszönöm válaszukat!

Dr.Attika # e-mail 2012.07.11. 18:35

ObudaFan!
Nagyon igazad van, hogy a gyermekelhelyezés nem a gyámhatóság hatásköre. Te tudod, én tudom. De azt tudjuk-e, hogy gyámhatósági ügyintézők hány darab "soknullás" papírt fogadnak el ügyfelektől arra hivatkozva, hogy ezt befolyásolni tudják? Szerintem semennyit.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

guba" # e-mail 2012.07.11. 16:20

Miért nincs? Az ügyvédnő mindig nyer, tehát pereskedni nincs értelme olyan ügyben, ahol ő képviseli az ellenérdekű felet.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.11. 16:12

Ennek a megjegyzésnek sincs értelme.

www.kbs-ugyved.hu

ngfh # e-mail 2012.07.11. 11:24

Köszönöm válaszát!

Kérdés akkor hova tudunk menni, mert bíróságra értelmetlen az apa ügyvédnője miatt.

ObudaFan # e-mail 2012.07.11. 11:22

Legfeljebb védelembe vételt lehet kérni a gyámhatóságtól.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.11. 11:20

Ítéletet nem tudunk hozni. Az nem a mi hatáskörünk. A gyermekelhelyezés megváltoztatása pedig nem a gyámhatóságé.

www.kbs-ugyved.hu

ngfh # e-mail 2012.07.11. 10:21

Tisztelet Hozzáértők, Tapasztaltak!

Érdeklődnék, hogy gyerekveszélyeztetésnek számít-e a következő két pont, illetve, ha igen, gyámügyre lehet e menni vele, hogy a gyerek elhelyezését megváltoztassák.

  1. A házat amiben él a gyerek, nevelője élettársával, rendszeresen nem fizeti a hitelt. "Felmondás előtti felszólítás"- nál jár a bank.
  2. A beteg gyereket nevelője, nem látja el jól, élettársa rendezi, ha ő van otthon vele, illetve többször előfordul, hogy a lázas beteg gyereket beviszi munkahelyére (irodában dolgozik), és a gyereknek egy fotelban kell tölteni 8 órát, mire végre hazamehetnek.

Válaszukat előre is köszönöm!

valoapa #   2012.03.14. 00:22

Köszönöm Gabicsek!

  • laikus fórumlátogató

Gabicsek #   2012.03.13. 22:17

bírósághoz.

Gabicsek #   2012.03.13. 22:00

Lehet, hogy bírsághoz kéne fordulni sürgősen az osztott felügyeleti jog megszüntetésére, láthatást pedig a saját lakásodon kéne biztosítani. De szerintem ezt csak perben lehetne megoldani.

Debra01 # e-mail 2012.03.13. 16:25

A gond ott van, hogy a testvér nagykorú, de a másik szülő háztartásában él. Pont az a szülő, aki a kiskorút mindenáron "el akarja venni" Az anya kitiltotta a nagykorú gyermekét, hogy a kiskorú ne legyen a közelében. Viszont osztott felügyeleti jog miatt az adott időpontban az apa joga a felügyelet. A drogos nagykorú ott él. Az anya a rendőrséghez fordult, akik sajnálták, de nem az ő reszortjuk. Tehát, ha engedi a gyereket akkor drogos környezetbe kerül, ha nem engedi, akkor egy "bosszúálló fúria"

Sajnos, így is kezelik. Pedig csupán túl korrekt akar lenni.

Gabicsek #   2012.03.13. 09:55

Ez így megfogalmazva túl általános.
Ehhez a bűncselekményhez olyan szülői (vagy gondozói, stb.) magatartás kell, ami a gyerek testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti. E magatartásoknak általában többször kell megismétlődnie, mivel ennek általában egy folyamatnak kell lennie. Az eljárás során azt próbálják tisztázni, hogy egyes alkalmakkor a szülő pontosan mit, éd hogy csinált - vagy nem csinált -, amely magatartásával a gyereket veszélyeztette.

valoapa #   2012.03.13. 09:44

Sziasztok!

Megáll-e kiskorú veszélyeztetése, ha több szakember szerint is egy kiskorút a környezetében történő dolgok miatt érzelmi károsodások érik, de a gondozó szülő nem hagyja, hogy (pszichológus) szakember segítsen a gyereknek.

  • laikus fórumlátogató

C a s a b l a n c a # e-mail 2012.03.13. 09:12

Mennyire idős az a testvér? 18 elmúlt? Menjen világgá...