Kiskorú veszélyeztetése


ObudaFan # 2009.06.09. 12:14

A rendőrséghez.

ObudaFan # 2009.06.09. 17:13

Tegyél feljelentést, akkor kénytelen lesz.

martadekany # 2009.06.10. 08:46

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen következményeket von maga után, ha a még házasságban élő szülők közül az egyik azzal zsarolja a másikat, hogy ismeretlen helyre távozik a 8 éves gyermekkel? A segítséget előre is köszönöm.

Bellerophontesz # 2009.06.10. 08:51

Először is bármilyen következménye csak akkor lehet, ha tudod bizonyítani azt, hogy ez a mondat egyszer vagy akár többször elhangzott. Ha nem tudod bizonyítani, akkor nincs következménye.

Bellerophontesz # 2009.06.10. 08:55

Másodsorban pedig akár szerintem egy ilyen reagálásra akár azt is mondhatja, hogy dühében, mérgében mondta, nem gondolta komolyan, stb. Azaz ekkor sincs következménye. Fontos lenne tudni, azt, hogy egy ilyen kijelentés valóságtartalmát mennyire lehet az ő személyét tekintve komolynak venni (értem ez alatt azt, hogy pl személy elleni, vagy bármilyen más bűncselekményt követett-e el, egyszer vagy esetleg többször követett-e el bűncselekményt, visszaeső-e stb) Ezek esetleg arra mutathatnak, hogy egy ilyen fenyegetést komolyan lehet venni tőle. Azonban véleményem szerint még ilyen esetben is nehéz lépéseket tenni ellene.

_Wasp_ # 2009.06.10. 09:09

azért én jelezném a gyámhatóságnál minden ilyen esetben, illetve tanúkat, hangfelvételeket, levelezést próbálnék a dolog bizonyítására gyűjteni, ez a gyermek elhelyezésekor jól jöhet még.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

martadekany # 2009.06.10. 09:28

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat. Azt szeretném még kérdezni, hogy ha tényleg megtörténne a gyermek elvitele, az milyen jogi következményekkel járna? Előre is nagyon köszönöm.

Bellerophontesz # 2009.06.10. 10:02

Véleményem szerint személyi szabadság megsértése miatt vonható felelősségre, melynek büntetési tétele öt évig terjedő szabadságvesztés, mivel jelen esetben a bűncselekmény minősített esete ( 18. életévét be nem töltött személy sérelmére követik el) forog fenn.

_Wasp_ # 2009.06.10. 10:10

biztos hogy nem! (ki a sértett? A kiskorú? Akkor ha akarata ellenére elviszed orvoshoz, megvalósul a bűncselekmény??)

Büntetőjogi következmény szerintem max a kiskorú veszélyeztetése környékén lehetne.

inkább polgári jogi (családjogi) jogkövetkezmények fenyegetnek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Bellerophontesz # 2009.06.10. 10:20

Először én is családi állás megváltoztatására gondoltam, vagy kiskorú elhelyezésének megváltoztatására, de az a törvény szövege miatt nem áll fenn. Azonban a Dr Berkes György- Dr Szabó Győző: "Büntető Elvi Határozatok 1973- 1996 I. kötet (HVG) találtam a kiskorú veszélyeztetésénél egy jogesetet, mely alapján ezt írtam. 286. old teteje: "Személyi szabadság megsértése helyett a kiskorú veszélyeztetésének megállapítása. Az elsőfokú b.-ság a vádlottat a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének a bűntette miatt ítélte el. A megállapított tényállás szerint a vádlott elment B-néhez és megkérte, engedje el vele a 3 éves gyereket sétálni. Megállapodtak fél óra múlva visszaviszi. Vádlott nem törődött a gyerekkel, hiányos öltözetet adott rá, s a kocsmába ment italozni. A cselekmény jogi minősítése téves. A vádlott nem azzal sértette a 3 éves kiskorú érdekeit, hogy a megszokott környezetéből kiragadva vidékre magával vitte, hanem azáltal, hogy mint kiskorú felügyeletét ellátó személy, az ebből adódó kötelezettségét súlyosan megszegte....stb."
Tudom, nem lehet kötelező erőnek venni egy bírósági határozatot, de a fentiek miatt gondoltam személyi szabadság megsértésére, mivel erre hivatkozott a bíróság is a fenti bár kicsit ettől eltérő esetben.

_Wasp_ # 2009.06.10. 10:27

de hát az idézett ítéletben a másodfok meg is állapította, hogy nem személyi szabadság megsértése történt! :)))

nem?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Bellerophontesz # 2009.06.10. 10:28

A fenti jogeset megtalálható az általam megjelölt helyen, illetve a hivatkozása: BH 1985/3 - 92.

Könnyen lehet nem jó, amit írtam, de mivel az idézett jogeset leírásából egyértelműen kitűnik, hogy az elsőfokú bíróság a vádlottat amiatt ítélte el "személyi szabadság megsértése" miatt el, mivel "a megszokott környezetéből kiragadva vidékre magával vitte" ezért írtam azt, amit leírtam. Valamint sértettként konkrétan a kiskorút jelölte meg " a vádlott nem azzal sértette meg a 3 éves kiskorú érdekeit"...

Könnyen előfordulhat, hogy a gyakorlat hiánya tévútra visz, elnézést előre is érte.

Bellerophontesz # 2009.06.10. 10:29

DE igen, természetesen megállapította, de nem amiatt mert kiragadta a gyermeket a megszokott közegből, hanem amiatt, mert hiányos öltözetben engedte ki és kocsmázni ment ahelyett, hogy a gyermekre vigyázott volna.

Bellerophontesz # 2009.06.10. 10:40

Viszont igaz, mert ha jogosan állapította volna meg az elsőfokú b.ság "a megszokott környezetből való kiragadásra" a személyi szabadság megsértését, akkor nem csupán csak kiskorú veszélyeztetését állapítottak volna meg amiatt, mivel cselekményével a "kiskorú testi fejlődését súlyosan veszélyeztette", hanem akkor halmazatot állapítottak volna meg ugyebár másodfokon. :( a személyi szabadság megsértése és a kiskorú veszélyeztetése miatt.

martadekany # 2009.06.10. 12:35

Nagyon szépen köszönöm az információt, sokat segített.

Bellerophontesz # 2009.06.11. 05:38

Minden feljelentésnek, ( így a névtelenül tett feljelentésnek) is utána kell járnia a hatóságnak abban az esetben, ha az abban megfogalmazott tények, adatok alapján valószínűsíteni lehet hogy bűncselekmény történt.

Dusza # 2009.06.12. 11:59

A kiskorú veszélyeztetése csak fizikai veszélyeztetés/bántalmazás lehet?Pl. lelki bántalmazást hogyan lehet bebizonyítani?(érzelmi zsarolás,fenyegetés,stb.)

kisokos # 2009.06.12. 12:21

Kiskorú veszélyeztetése jellemzően, ha

  • a gyermeket fizikailag vagy szexuálisan bántalmazzák,
  • rendszeresen és fejlődésére káros mértékben érzelmileg zsarolják,
  • a gyermeket olyan helyzetben hagyják, amely potenciálisan veszélyt jelenthet rá (pl. elégtelen vagy nem megfelelő felügyelet),
  • a gyermeket olyan dolgoknak teszik ki, amelyek az általános vélekedés szerint kifejezetten károsak az adott életkorban (pl. dohányzás, alkohol, drog stb.)

Ide sorolják a tdíj nemfizetését is.

lelki bántalmazást hogyan lehet bebizonyítani
Leginkább pszichológia szakvéleménnyel és tanúkkal.

csergo # 2009.06.17. 21:54

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a szülőket rá lehet-e kényszeríteni a válásra, ha bizonyított, hogy azok viselkedése, életvitele veszélyezteti kiskorú gyermekük lelki fejlődését ill. lelki nyugalmát???

Röviden a dolog így néz ki:
Apuci anyuci csalta egymást évekig 4 éve folamatosan megy ez az állapot. Van 3 gyerek (ebből 2 nagykorú).
Válni nem akarnak, adósság kettéválása miatt.
Az anya elmebeteg dolgokat művel éjjelente ahányszor férje az új nőjével tölti az éjszakákat. Öngyilkossággal való fenyegetések, hisztik... Mindezt a gyerek hallgatja éjjelente, hogy vajon az anyja mikor nyírja ki magát, az apa nem törödik ezzel. A rendőrség sajnos ezekkel az ügyekkel nem foglalkozik.
A gyerekek meddig tűrjék ezt, nekik az lenne a legjobb ha a szülők végleg elválnának, (így jogos az éjszakai eltűnések, a hiszti is talán megszűnik az anyánál).

Ha tud valaki ez ügyben akkor várom a válaszokat, sos!
Létezik egyáltalán olyan hogy válásra való kényszerítés?

monalisa1 # 2009.06.17. 22:51

Megértelek, egyben rendkívül szomorú amit leírtál. Azonban szerintem a probléma alapvetően nem jogi hanem erkölcsi, életvezetési.

A két nagykorú már mehet rokonhoz, ismerőshöz, ill. albérletbe, és a gyámhatóság jóváhagyásával a kiskorú testvérüket is kimenekíthetik otthonról.

Abba, hogy két felnőtt hogyan öli (...) egymást abba a hatóság nem szól bele - amíg vér nem folyik...

Legjobb lenne ha anyukátok is el tudna/akarna jönni otthonról, vagyis mindnégyen együtt.

Ami a dolog jogi oldala: válás és a közös lakástulajdon megosztása - ha másként nem hát egy külön per során. (Vagyis eladják a lakást és a pénz elfelezik vagy végső soron a bíróság elrendelheti az árverezést, de ebből még senki sem jött ki jól.)

Külön írom: anyukátokat sűrgősen el kellene vinni pszichiáterhez - érdekében, mert az idegei már nagyon "oda" vannak.

Hidd el ebből a helyzetből csak a válás a kivezető út, de elválni sem lehet egyik napról a másikra.

Addig is úgy lehet rövidre zárni a dolgot, hogy vagy ti vagy az apukátok kiköltözik a lakásból.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.06.17. 22:55

Ha a kiskorúnak esetleg nincs sehová se mennie, kérheti a gyámhatóságot, hogy átmenetileg (= nagykorúságáig) vegyék állami gondozásba - még mindig jobb mint otthon (...) vagy valahol kóborolva/elvészve az utcán.

Rokonok nincsenek ahová tudnál mennie? A sulit meg folytatod ott - átjelentkezéssel.

monalisa1 # 2009.06.17. 22:57

Javítva: ... a közös lakástulajdon megszüntetése.

Zsazska # 2010.07.04. 18:14

Üdvözlök minden segítőkész fórumozót!

Elnézést, előre is, lehet, hogy hosszú lesz.

Nagy az én gondom. 3 gyermekes család voltunk, 2 saját, illetve 1 gyermeket én vittem a házasságba. 9 évig voltunk házasok, apuka összejött egy akkor 16 éves kislánnyal.Éjszakánként együtt mulattak. Most válunk.( Az új barátnő azóta ott is él.)2 hónappal ezelőtt, apuka hazahozta ennek a kislánynak a barátnőjét, én már nem tűrtem tovább, és összecsomagoltam a gyerekek ruháit. Az én lányom, és a legkisebbik gyermek szó nélkül beszállt az autóba, a középső gyermeknek amikor el szerettem volna mondani, hogy elköltözünk, a velünk élő anyós félrelökött, és kiabálni kezdett, hogy:" Anya el akar vinni, és nem is hoz vissza soha többet!!!" Erre a kislány belecsimpaszkodott a nagyanyjába, és sírni kezdett. Mondtam, hogy majd megbeszéljük később, és távoztam a másik gyerekekkel. Azt azért el kell mondanom, hogy a középső kislány nagyon ragaszkodó a nagyanyjához, ugyanis amikor ő kicsi volt, akkor én nagyon beteg voltam, és a mama vette át a szerepemet. Azt is hozzá kell tennem, hogy otthon dolgoztam , és amíg elfoglalt voltam, szintén a mamával voltak. A középső kislányt teljesen kisajátította szép lassan. Úgy ment el szülői értekezletére, hogy nekem nem is szólt, hogy lesz. Ő nyugdíjas pedagógus, aki belebetegedett abba, hogy nyugdíjazták. Hiányzott neki az iskolai légkör, ezért meghagytuk neki, hogy ő vigye iskolába a gyerekeket.Egyszóval iskolai téren is teljesen átvette az irányítást. 2-3 éve próbáltam ezen a szerintem egészségtelen köteléken lazítani, akkor a mama öngyilkossággal fenyegetőzött. Mellettünk építettünk egy házat neki, és amikor készen lett, mondtuk neki, hogy költözzön át. Éjszakánként zokogva hívogatott, öngyilkossággal fenyegetőzött, besurrant a házba, és ült a gyerek ágya szélén órákig. Kérés nélkül mosott, főzött, vasalt.Hiába mondtam neki, hogy ne, mert szeretnék én gondoskodni a családról, akkor is. Nagyon csúnya vitáink voltak. Miután történ ez az elköltözéses eset, a gyerek nem hajlandó beülni az autóba, csak akkor, ha megígérem, hogy hazaviszem a mamához.A kisebbik szó nélkül itt alszik nálam, bár már rajta is érzem az "agymosást". A kisebbik most hol itt, hol az apjánál, vagyis inkább a mamánál alszik, ugyanis apuka új barátnőjével tölti inkább az időt. A gyerekek elmondása alapján a mama, nem engedi, hogy felhívjanak, pedig ingyen beszélünk. A kislányt azzal zsarolja, amikor velem van, hogy ha nem megy korán haza, akkor sírni fog. Apuka elméjével is van szerintem egy kis gond, ugyanis előfordult olyan, hogy lóval vitte iskolába a gyerekeket, mert elromlott az autója.Hárman ültek egy lovon. A hajam égnek állt, amikor megláttam. Ez már a költözésem után volt. Minden reggel én vittem iskolába őket, de ezen a reggelen ő úgy döntött, hogy lóval mennek. Mi van, ha elcsúsznak a betonon? A gyerekek mesélték, hogy gyorsasági motoron viszi őket bukósisak nélkül, főúton. Nem tudom mit tehetnék, az édesapa mindenképpen magának akarja a két gyereket. A nagymama meg méginkább. Úgy érzem, hogy apuka nem az én erkölcsi normáimnak megfelelő új párválasztásával, és meggondolatlan cselekedeteivel, a nagymama a pszichikai terrorjával kimeríti a kiskorú veszélyeztetés fogalmát?

Válaszukat előre is köszönöm!

sió # 2010.07.04. 21:28

Zsazska

Komplex dolgot írsz.
Nem vagyok jogász, csak észrevételt teszek a tapasztalati útról.
Az lehet, hogy te kiskorú veszélyeztetésének fogod fel és éled meg, amit írsz, viszont egy nagy bökkenő van.
Mégpedig a bizonyítási teher. Véleményem szerint, gyakorlatilag nem tudod bebizonyítani azt, amiről írsz.
Tehát ez ügyben akkor találsz ezen az úton elindulva igazságot, ha be is tudod bizonyítani.
Az érdekérvényesítő fél győz, ezt ne feledd!
Azt, aki öngyilkossággal fenyegetőzik, én hagynám a fenébe. Nem fogja megtenni. A legtöbbször ez játszma! És azért játszhatja, mert van, aki elhiszi!

Zsazska # 2010.07.04. 21:50

Köszönöm Sió, hogy reagáltál.

Természetesen nem szeretném alaptalanul vádolni őket. Semmi olyat nem állítok, amit ne tudnék bizonyítani, ha máshogy nem, akkor tanúkkal.

Említettem, hogy anyósom tanárnő volt. Az utolsó 4 évben már nem kapott osztályfőnöki pozíciót, mert az igazgató szerint erre már nem volt alkalmas az idegrendszere miatt. Ezt anyósom mesélte nekem. Azt viszont, hogy utána az iskolában is öngyilkossággal fenyegetőzött, azt az igazgatóhelyettesnő mondta nekem.
A gondom az, hogy tudom, hogy zsarolja őket, hiszen én is ebben éltem ezidáig, és szinte napról napra változik a gyerekek viselkedése, és nem a jobbik irányba. Agresszívek lettek, hazudoznak teljesen jelentéktelen dolgokban. A kislány úgy összeveszett anyósommal , hogy szemenrúgta, és monoklija lett.
Holnapra kaptam a gyermekpszichológushoz időpontot.
Az apa :
A fél iskola látta, hogy lóháton jöttek végig az úton.
Lehet ezt úgy is felfogni, hogy egy jó poén, de én tudom, milyen az, amikor megijed egy ló és kiugrik egy kamion elé.
Én tényleg aggódom értük.