Kiskorú veszélyeztetése


ObudaFan # 2011.01.02. 11:51

Kifejezetten az előzetes végrehajthatóság elutasítása ellen is célszerű lett volna fellebbezni, azt soron kívül elbírálja a másodfok.

GYYG # 2011.01.01. 15:53

Köszönöm a választ. Azt gondolnám, ha az elhelyezést megváltoztatják, akkor az maga után vonva a láthatás megváltoztatásának szükségességét, az megoldható lenne úgy, hogy az addigi láthatás szabályozást hatályon kívül helyezik. Elvégre a gyereknek is járna a láthatás.. és az apa fellebezése az elhelyezés ellen miért sújthatja a gyermeket a láthatás terén? Ezért bár értem amit ír csak valahogy mégis minden tiltakozik bennem az indoklás ellen...

A törvény betűjét szó szerint véve, a nem fellebezett résznek jogerősnek kellene lennie, és ez kiemelten a kapcsolattartásra benne szó szerint benne van a 147/1997 korm. rendeletben (1 és 15. §). Sehol nincs olyan törvény leírva, hogy az elhelyezés megfellebezése magával vonná a láthatás jogerőre emelkedésének megakadályozását. Csak ki így értelmezi ki úgy...és persze az anya nem adja ki a gyereket, mert ő naná hogy úgy...a megyei bíróság döntésére meg hiába várunk hónapok óta.. ők ráérnek.

Sajnos a "bíró" leirta (mikor kértük hogy előzetesen végrehajthatónak nyilvánítsa a láthatást), hogy nem áll szándékában ezt biztosítani. A párom 2 év alatt egyszer sem hallgatták meg, úgy hoztak ítéletet. Többek között ezért az idézőjel. Minden tárgyaláson ott volt....nem lett volna akadálya a meghallgatásának...

ObudaFan # 2010.12.31. 09:45

Az egyik: ha megfellebbeztük az elhelyezést, az kihat-e a láthatásra, mivel a törvényben az áll, hogy a meg nem fellebbezett részek jogerőre emelkednek. (A Pp 228§ szerint nem, pedig erre hivatkozva nem adja ki a gyereket)

Szerintem az elhelyezés fellebbezése miatt a kapcsolattartás sem emelkedhet jogerőre, hiszen ha a másodfok változtat az elhelyezésen, akkor a kapcsolattartás is változni fog. Viszont szerintem előzetesen végrehajthatónak kellett volna nyilvánítani az elsőfokú ítéletet. Nem tudom, hogy ez nem történt-e meg.

A másik kérdés: Van e arra valami törvény, vagy paragrafus, hogy a gyerek veszélyeztetése áll fenn, ha a beteg (nem lázas) gyerekkel az apa részére az anya nem adja oda gyógyszereket és a TAJ kártyát. A vényköteles gyógyszereket csak ismerős révén tudtuk megkapni a gyógyszertárban, pedig apuka 40ezer Ft körüli tartásdíjat fizet, és minden egyéb jövedelme után még 20 %-ot.

A körülményektől függően ez lehet kiskorú veszélyeztetése.

GYYG # 2010.12.31. 08:37

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.(Bocsánat az iamétlésért, de a másik rovatban nem kaptam választ) A párom gyermekelhelyezési ügye évek óta húzódik, az anyuka a 3 éves gyermeket csak nagy ritkán adja ki láthatásra az apukának. Volt olyan eset, hogy 13 hónapig nem látta a gyereket az anyuka miatt,(volt jogerős ítélet) hiába írt bíróságnak, gyámhivatalnak, családsegítőnek, semmi nem történt, az anyát még csak fel sem szólították. Most hogy volt újabb tárgyalás, most az anya kénytelen odaadni a gyereket, igaz csak a láthatások felére, mert szerinte a másik hétre eső egy napos láthatás nem érvényes. A rendőrök is kimennek, felszólítják, de gyerek még sincs átadva. (Gyámhatóság sem segít, sőt inkább akadályozza, mit nekik a gyerek mindenek felett álló érdeke???) Amikor a párom megy a gyermekért, a nő élettársa jön ki a kapuba és szó szerint azt mondja a páromnak: „Nincs láthatás, takarodj“. A másik, hétvégi kapcsolattartásra odaadja a gyereket, aki eddig több alkalommal is nyugodtan vidáman töltötte a páromnál a hévégét, az alvással sem volt semmi baj. Most, hogy az anyuka is megkapta azt a papírt, amelyben elutasítják azt a kérelmét, hogy a gyerek kéthetente csak 4 órát lehessen összesen az apjával, most elkezdte a gyerek megfélemlítését. A gyerek a legutóbbi láthatáskor állandóan azt kérdezte,mikor megy haza, ezt korábban sosem kérdezte,elkezdte szopni az ujját, azt mondta apánál minden félelmetes, és neki nem szabad elaludnia, álmában sírt, jajveszékelt, az apuka ringatta egész éjjel a karjaiban. Ezekre tanú van, ill. hang-és videofelvétel. Milyen anya az ilyen, aki ezt teszi a gyermekével?
Két kérdésem lenne:
Az egyik: ha megfellebbeztük az elhelyezést, az kihat-e a láthatásra, mivel a törvényben az áll, hogy a meg nem fellebbezett részek jogerőre emelkednek. (A Pp 228§ szerint nem, pedig erre hivatkozva nem adja ki a gyereket)
A másik kérdés: Van e arra valami törvény, vagy paragrafus, hogy a gyerek veszélyeztetése áll fenn, ha a beteg (nem lázas) gyerekkel az apa részére az anya nem adja oda gyógyszereket és a TAJ kártyát. A vényköteles gyógyszereket csak ismerős révén tudtuk megkapni a gyógyszertárban, pedig apuka 40ezer Ft körüli tartásdíjat fizet, és minden egyéb jövedelme után még 20 %-ot. Az anyuka évekkel ezelőtt az apa külföldi útja alatt úgy vitte el a gyereket, hogy teljesen kifosztotta a házat és elvitt 3.5M Ft-ot (az előző élettársával is ezt tette). Köszönöm a segítséget!

Eszti08 # 2010.12.25. 12:33

Az, hogy egy bíró és pszichológus egy helyesírási hibából birminemű következtetést von le=röhej.

Eszti08 # 2010.12.25. 12:18

Basthet 82!

Nem tudom, olvasod-e még a fórumot.
VEDD ÉSZRE HOGY DIREKT PROVOKÁL. !!!!!!!
(és neked ez ellen ki kell térned) Ő egy nagyon-nagyon fondorlatos ember, aki így gyüjti ellened a bizonyítékokat a perre . (Te pedig szépen belesétálsz a csapdájába, ő manipulál.)

Ha még nem késő ne hagyd ezt. (VEDD észre, hogy magad ellen akar kijátszani ez a "jó ember" aki rögtön szaladt és feljelentett egy harapás miatt.
Tudtommal semmi sem tiltja, hogy nevelési célal verést alkalmazzon egy szülő. (ezalatt a szó alatt egy fenékre ütést is lehet érteni )
Gondolkozz!! ( a láthatásra tanúval menj)

A bíróság majd dönt.

macilaci78 # 2010.12.22. 08:13

Kedves Boroka39!
Javaslom egy ügyvéd megkeresését aki addig is bíróval kötelezheti tartásdíj fizetésére amíg a válás le nem zajlik! Esetleg önkormányzatnál rendszeres gyermeknevelési támogatást igényelhetsz a népjóléti osztályon szerintem még ez lehet a járható út hogy egy kis plusz összeghez juss a gyerekneveléséhez.

macilaci78

macilaci78 # 2010.11.25. 21:03

:-)))))

Grád András # 2010.11.25. 21:00

Zárszóként. A másik fél intelligencia-szintjének egy "l"-lel történő lekicsinylése mint cseppben a tengert, mutatja a problémát, és azt is, hogy miért nem érdemes ilyen módszereket alkalmazni.

Amúgy mifelénk ezt úgy szokták mondani, hogy "Szép ma a reggel, kár hogy este van!"


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Basthet82 # 2010.11.25. 20:38

T. Fórum!

Sajnálom, hogy egy közösségi fórumra való anoním, illetve nick név alatt történt bejegyzések alapján becsületsértési perbe kívánnak rángatni, így nem írok ide többet. Ez mutatja a másik fél inteligencia szintjét is.
Nem vagyok hajlandó arra a mocskos szintre lesüllyedni, amit macilaci78 képvisel.
Mindenkinek további kellemes fórumozást!

2fiúanyukája # 2010.11.25. 18:06

Tiszteletem!
Tündér4!
Mint írtam a jelen estben minkét fél olvasása után is az a véleményem,hogy elég törés a gyermekeknek a szülők elválása nem kellene még terhelni Őket az egymástól való elszakadással is.Nem tudhatjuk mekkora a szeretet,kötödés-akár jelen esetben-is a két gyermek között.
Gyerektartásban igazad van a megszokott gyakorlat,ha még is elválasztják a testvéreket nem fizet egyik fél sem a másiknak,hisz teljesen felesleges.
"Kedves sió!"
Megkérnélek,hogy a bevett gyakorlatot folytassuk.Ne írkálj rólam semmit,nem tudsz semmit sem rólam,sem a gyermekeimről.Ha menne akkor a volt feleséged párját fenyegessed,hisz az a Te szinted és eljárási szokásod!:)
Ami szintén nem engem minősít:)

macilaci78 # 2010.11.25. 15:44

..ezt követően a láthatásokra egy hónapig nem jelentkezett. A harmadik láthatásról erőszakkal akarta volna elvinni a fiamat és ehhez rendőrt is hívott akik nem tehettek semmit.Ekkor a nejem bepörgött és megharapott mire a rendőrök közölték vele hogy jobb ha távozik mert bilincsbe verik testi sértésért és a vele lévő nagyobbik gyermeket meg állami intézménybe viszik.Ekkor inkább elment de mivel nagyon megharapott ezért feljelentettem.
Szerintem érthető ha nem bízom a véletlenre ha a fiamról van szó és megóvom a további atrocitásoktól addig ameddig a bírói ítéletig.
Sajnálom hogy ez megtörtént és nem láttam a nejem agresszivitását de a szerelem ilyen. Mióta a fiam nálam van azt se kérdezte,hogy szüksége van e valamire a fiunknak. Hát talán ilyen egy anyuka?????

Tisztelettel egy apuka!

macilaci78 # 2010.11.25. 15:31

Tisztelt Fórum!

Sajnálatos dolognak tartom , hogy egy ember (Basthet82) aki a tárgyaláson kérte a nyilvánosság kizárását most itt teregeti a szennyest nyilvánosan.
A fiaink féltestvérek ugyanis a nejem előző házasságából született a nagyobbik akit a gyermek másfél éves korától közösen neveltünk és engem apaként szeretett és tisztelt. A nagyobbik gyermek elmondása alapján döntöttem úgy hogy a saját fiamat magamhoz veszem,ugyanis a nejem kulccsal zárta rá a gyerekekre a szoba ajtót és több alkalommal bántalmazta őket. A fiam magától mondta el hisz nem lett volna okom erről faggatni mert nem volt tudomásom ilyen dologról előtte.
A magamhoz vétel napján a nagyobbikat nem volt hajlandó átvenni amikor a láthatásról visszavittem. Ekkor a rendőrségre mentem hogy mit tegyek mikor a nejem is odaért és feljelentett gyermekrablásért. A kihallgatóból kijött majd rendőrök szeme láttára lefújt valamivel utólag tudtam meg hogy paprikaspray volt. Sajnos ekkor jelen volt a nagyobbik gyermek és a rendőrség indított ellene eljárást "Gyermek veszélyeztetés és garázdaság megalapozott gyanújával"!

Tündér4 # 2010.11.25. 13:27

Én is láttam olyan apukát, akit az anyuka láthatás végén rendszeresen összerugdosott, egy alkalommal pedig véresre harapott, ütlegelt, hogy szép kis monoklijai lettek, pedig ott is volt erő- és magasságbeli fölény apuka javára. Csak hát az indulat... És persze jó párszor még fel is jelentette apukát alaptalanul.

Tartásdíj: véleményem szerint, ha per van folyamatban, a gyh. nem illetékes, másrészről mindkét szülőnél van egy-egy gyerek, így nagyjából egyformán járna mindkettőnek, a végeredmény: mindenki tartja a nála lakó gyereket.

Az miért olyan természetes, hogy anyukánál maradna mindkét gyerek? Basthet82 is úgy tűnik természetesnek tartja. Ha fordítunk egyet a dolgon, mondhatnánk azt is, hogy Basthet82 meg magánál tartja nagyobb gyereket.

Próbáljatok kommunikálni és lehiggadni!!!

T.

sió # 2010.11.25. 12:48

Basthet82

Javaslom hallgass 2fiúanyukájára ha sikeres elidegenítő szülő akarsz lenni, ha fogékony vagy rá sokat tanulhatsz tőle!

Remélem azonban neked, vele ellentétben a gyereked a legfontosabb.

sió # 2010.11.25. 12:44

Basthet82

Meglehetősen általánosan írsz.
Amit írtam neked az a gyakorlat, sajnos nap-mint nap látok ilyet.
Van, akit szisztematikusan ver a felesége hosszú évekig, mégsem történik semmi sem.
A férfibe bele van kódolva, hogy tűrjön, és bele van kódolva, hogy ne fájjon.
A férfiak az a része amelyik tűr, többnyire a gyereket nézi amikor nem tesz semmit sem az erőszak ellen.
Nem vitatom, hogy van olyan férfi aki veri a feleségét, éppen ezért írtam neked hogy nem szeretném a te példádra ráhúzni azt amit írtam.

Nyilván a te verziód az egyik fél verziója, és igazi tanácsot akkor lehetne adni ha a másik fél is szót kapna.
Viszont azt is hidd el, hogy a gyermek-elhelyezési perekben, több nő játssza/ semmizi ki a férjét mint amennyi férfi a feleségét.
Nem egy esetben tapasztaltam hogy a nő volt aki a láthatás végén egyedül megjelenő volt férjét, megütötte, vagy a legnemesebb szervén megrúgta, aztán amikor a férj a fájdalomtól feleszmélve számon kért akkor még hárman támadtak rá.
Ezután a feleség tett feljelentés a férje ellen, akitől a gyámhatóság azonnal eltiltotta gyereket.

Úgyhogy sajnos mindkét oldalra van élő példa!

2fiúanyukája # 2010.11.25. 08:54

Tiszteletem!
Basthet82!
Nézz utána mindennek,ha kell kérj ügyvédi tanácsot!
Ne hallgass sió-ra,aki itt vezeti le a saját életének a kudarcát minden elvált anyán.
A testvérek elválasztásást még gyeremek elhelyezési perekben is nagyon indokolt esetben teszik meg!!Mivel megviseli Őket a szűlők elválása,ezért minél kisebb lelki sérülést okozva hoznak határozatot a testvérek elválasztása esetén.
Ne írj alá semmit sem addig,amíg egy ügyvéddel ezt meg nem nézeted.
Minden megyében létezik "a Nép Ügyvédje" elnevezésű elérhetőségek,amelyek ingyenesek a rászorultak számára.
Sok sikert!
Sajnálom,hogy nem ünnepelhettétek meg a gyermek születésnapját.

Basthet82 # 2010.11.25. 08:40

Kedves Sió!

Igazad van abban amit leírtál, mert én is hallottam már ilyen esetről, de ezt nem lehet az enyémmel összevetni.

Sajnos nem divat inteligensen válni ma. Az emberek kifordulnak magukból, és gyűlölködnek.
Nem kívánok pálcát törni e fölött az ember fölött, majd megteszi a gyermeke, ha felnőtt. Ideig óráig mindenkit lehet befolyásolni, de mindig kiderül az igazság.

Sajnos vannak olyan férfiak, akiknek nincs mersze a tetteit felvállalni, vagy elég vér a pucájukban hogy egy velük egy súlycsoportban levő embernek nekimenni, de egy nőt megütnek többször ököllel, és utánna azt mondják, csak lekevertem neki egy fopont.

Büszke lehet rájuk a kedves mama, " ez az én kisfiam, ugye milyen jó gyerek...."

Basthet82 # 2010.11.25. 08:33

T. Fórum!

Egy kis kiegészítés macilaci78 hozzászólásához:

A könnyű testisértés megállja a helyét, de nézzük a körülményeket:

  • alperes önhatalmúlag magához veszi a gyermeket egy láthatás alkalmával és elválasztaj a testvérétől, aki azóta sem láthatta az öccsét.
  • majd nem figyel a gyermekre akinek egy kutya az arcát szétharapja
  • mikor az anyja el akarja vinni a kicsit plasztikai sebészhez, akkor korlátozza szabad mozgásában és nem engedi el sem a gyermeket sem az anyját.

Úgy gondolom hogy egy 160 kg ember ha egy 60 kilósat a falhoz nyom úgy hogy szinte levegőt sem kap akkor az hogy megharaptam a vállát, csak hogy szabaduljak az nem tetlegesség, hanem önvédelem.

A legszomorúbb az hogy nincs annyi inteligencia, hogy a saját gyermekét nézze, csak a mocskolódás megy és a gyalázkodás.

Feljelentések sora született, hogy bántalmazom a gyermekeimet, amit bizonyítani sem tud, mert mind a gyámhivatal, mind a gyermekpszihológus azon az állásponton van hogy szó sincs gyermek bántalmazásról.
Mocskolódás hogy milyen rosszéletű, és rossz anya vagyok, de érdekes, hogy a gyermek életének nagy részében (2,5 év) aki most 3 éves jó voltam anyának.
Hát mi változott?
És nem mellesleg tegnap előtt volt a gyermekem 3 éves és nem láthattam sem én sem a bátyja, mert alperes így döntött!!!!

No comment!

Boroka39 # 2010.11.25. 05:45

Tisztelt Cím!

Férjem 2010.januárjában saját akaratból elhagyta lakásunkat és gyermekét is. Én márciusban adtam be a válópert de még nem "sikerült" elválni ugyanis nagyon ügyes az ügyvédje tehát még mindig házasok vagyunk. Közben én betegség miatt elveszítettem az állásom így mióta elköltözött havi 74.000.-Ft ból látom el szívbeteg gyermekünket illetve próbálom fenntartani a lakást stb...Azt szeretném kérdezni, gogy ilyen esetben hová tudok segítségér dordulni? Ugyanis szerintem veszélyezteti gyermeke testi és lelki fejlődését ráadásul nagyon csúnya ilyet mondanom de azt hiszem a gyermek eltartása nem csak az év dolgom és nem hiszem, hogy várnom kell addig amig nem tudok tőle elválni. Valahogy úgy érzem, hogy nekem és a gyermeknek kötelességeink, neki pedig csak jogai vannak?
Előre is köszönöm szíves válaszukat!
Üdvözlettel: Boroka 39

ObudaFan # 2010.11.23. 14:41

Ha a tulajdoni lapon nem szerepel az öccse, és bérleti szerződést sem kötött az édesanyjával, akkor kitehető onnan.

Böbe87 # 2010.11.23. 12:24

És azt hol tudom megnézni, hogy milyen jogcímen lehet ott tartózkodni? Mert az édesanyám az egyedüli tulajdonosa a háznak! Mi ott születtünk, az az állandó lakcímünk (az anyukánk által!)!

ObudaFan # 2010.11.23. 11:03

Attól, hogy oda van bejelentve, még nem kell beengedni, ha egyéb jogcíme az ott tartózkodásra nincs.

Böbe87 # 2010.11.23. 10:58

Köszönöm, de a PH-ban azt mondták, hogy mivel az az állandó lakcíme, ezért igen! Ha rendőrt hív, még anyunak lehet belőle probléma! Csak akkor nem köteles beengedni, ha önszántából elmegy, és elviszi minden cuccát! Sajnos ezt nem teheti meg! :(
Azt mondták, hogy polgári peres eljárást kell indítani ellene, de az eltarthat 3 évig is! Az pont elég ahhoz, hogy a húgom végérvényesen tönkremenjen lelkileg! Ennyire szar lenne ez a magyar jog?

ObudaFan # 2010.11.23. 10:54

Ha édesanyjáé a ház, az öccsét nem köteles oda beengedni.