hagyatéki tárgyalás


monalisa1 # 2013.09.14. 09:34

Az utcában nemrég meghalt egy idős bácsi, a hozzátartozók polgári temetést rendeztek: a bucsúztató ingyen volt. Való igaz nem az önkormányzat biztosította hanem a temetkezést lebonyolító kft., a számlán nem volt külön tétel mint "beszédmondó" - bár ettől még beleköltségelhették...

editmami # 2013.09.14. 09:33

Tényleg nem volt ingyenes a polgári búcsúztatás.

Szakértőt viszont nem szeretnénk megbízni a számla nélküli költségek becslésére. inkább legyen vele boldog a nővérünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.14. 08:13

Azt honnan veszed, hogy a polgári temetés szónoka ingyen van, pláne, hogy az önkormányzat küldi?

monalisa1 # 2013.09.13. 21:43

editmami

Én a "bucsúztatói díj" kifejezés helyett a "bucsúztatási költségek" kifejezést használnám.

A "bucsúztatói díj" mint olyan általában polgári temetéskor használatos., az önkormányzat költségmentesen bíztosít egy bucsúztatót = beszédmondót.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.09.13. 18:34

Közjegyzőnél.

editmami # 2013.09.13. 17:38

Nagyon köszönöm a választ.

Sajnos 35 eFt-ról nincs számlánk. Az önkormányzati ügyintéző javasolta, hogy telefonok, vidéki autózások,levelezések, pap helyett a búcsúztatói díj címén ez az összeg elfogadható.

Közjegyzőnél, vagy bírósági végrehajtónál kell ezt a fizetési meghagyást elindítani?

További jó tanácsadást!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.13. 07:26

Először szólítsuk fel 8 napon belüli fizetésre?
Célszerű.

Elegendő-e a közjegyző által írt jegyzőkönyv,
Nem. Az csak a ti igényeteket rögzíti. Vita esetén bizonyítanotok kell az összeget. (Az önkormányzatnak ehhez köze nincs.)

editmami # 2013.09.12. 23:25

Üdv mindenkinek!

Örökhagyó temetésének költség-megosztásáról kérdeznék.

4-en voltunk testvérek, bátyánk márciusban elhunyt, elvált és gyermeke nem volt.
A hagyatékátadó közjegyző végzésben írta le az örökség nagyságát, de csak jegyzőkönyvben rögzítette a temetési költség összegét. A végzés jogerős, de a külön jegyzőkönyvet még nem kaptuk meg.
A végzés szerint három testvér egyenlő arányban örököltük a bankbetétet, ami összességében 1,5 millió Ft.
Ugyanakkor mi ketten testvérek temettettük el a bátyánkat.

A hagyatékátadó tárgyalás után a nővérünk kijelentette, hogy "ez a kettőnk temetése volt, semmi köze hozzá", vagyis nem hajlandó a temetési költségek 1/3-át megtéríteni, annak ellenére, hogy az örökséget elfogadta, és hétfőn megy a bankba felvenni.

Leginkább a csúnya viselkedése miatt szeretnénk tőle behajtatni a temetési összeg rá eső részét.
Korábban az anyánk temetési költségébe sem szállt be.

Először szólítsuk fel 8 napon belüli fizetésre?

Elegendő-e a közjegyző által írt jegyzőkönyv, mivel nincs mindenről számlánk? Az önkormányzat is elismerte a teljes összeget, ami egyáltalán nem kirívó, 210 ezer volt.

ObudaFan # 2013.09.11. 10:15

evicci

Ha elfogadja a párod az öröklést, akkor legfeljebb az örökrésze értékéig valóban egyetemlegesen felel a többi örökössel. Tehát annál többet, mint az örökrésze, nem lehet rajta behajtani, az viszont lehetséges, hogy ezen a korláton belül nem csak a felét, hanem annál többet, akár az egész tartozást kell kifizetnie, és a többletet ő hajthatja be a testvérén, ha tudja.
Ha visszautasítja az öröklést, akkor nem lesz tartozása, de nem is örököl semmit.
Ha elfogadja az öröklést, akkor a közös tulajdon megszüntethető lesz, akár perben is, ha a testvérrel nem lehet megegyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.10. 21:59

Csakhogy volt jogalapjuk.

evicci # 2013.09.10. 21:13

Üdv!

Segítséget, illetve információt kérnék.
A párom és testvére az édesapjuk halála miatt várják a hagyatéki tárgyalást. Apósom nevén volt egy földrész, egy fél ház és jó nagy jelzáloghitel (házra terhelve) és hitelkártya tartozás. A másik fél ház évek óta a "gyermekek nevén" van az édesanyjuk haszonélvezeti jogával.
Kérdésem az lenne, hogy kerülhetnénk el, hogy minden adósság ránk háruljon, eddig mi fizettük a temetést, a hitel havi törlesztőit, mert a másik "örökös" nincs fényes anyagi helyzetbe, viszont a házba laknak 4-5 éve (a tragédiáig apósommal), azóta csak a párjával és gyermekeivel, de még közüzemi tartozást is halmoztak fel.
A hagyatéki tárgyaláson hogy kerülhetnénk el, hogy ezek a közüzemi tartozások és a teljes hitel tartozás ránk terhelődjön? Olyan információt kaptunk a hitelintézettől, hogy közösen öröklik az adósságot, de ha ő nem fizeti a "részét" akkor a páromon is behajthatják. Ez igaz? Az ingatlan értékesítése után rendezni lehetne a hitelt és akkor örökölne egy kicsit a párom (ezért nem szeretné visszautasítani az öröklést-ha jól mondom), és nem szeretné utcára tenni a testvérét és családját. Így viszont úgy érzem kihasználnak minket és mi fogunk ebbe anyagilag tönkremenni. Mit javasol?

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
evicci

lajcsó # 2013.09.10. 19:35

"Ez minden hagyatéki hitelezőre igaz, vagy csak a bankokra?"
Valamennyi hagyatéki hitelezőre igaz. Jogalap nélküli gazdagodás címén lehet tőlük visszakövetelni a pénzt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.10. 17:44

Akár ráutal magatartással. Mert jogkérdésben való tévedésre (például arra, hogy nem tudtam, hogy csak az örökség erejéig tartozom) csak akkor lehetne hivatkozni, ha jogász munkakörében eljárva a feleknek együttesen adott jogszabály tartalmára vonatkozóan nyilvánvalóan téves tájékoztatást. Az meg nem sanszos.

ObudaFan # 2013.09.10. 16:59

Kivéve, ha sikerült ezzel ellentétes megállapodást megkötni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.10. 15:24

Ez minden hagyatéki hitelezőre igaz, vagy csak a bankokra?

lajcsó # 2013.09.10. 14:22

zsopici!
Ha úgy fizettél a bankoknak, hogy nem volt semmilyen (aktív) örökséged, akkor a bankoktól a pénz visszakövetelhető!

ObudaFan # 2013.09.10. 11:27

MarAdri

Lehetett ez színlelt szerződés és persze a semmisségre határidő nélkül lehet hivatkozni, de azért itt bizonyítási nehézségek mindenképpen lesznek, és ha valami készpénzben lett átadva, annak a visszakövetelése kötelmi igényként el is évült.
Az mindenesetre biztos, hogy kötelesrészi igény ez után nem lehet.

ObudaFan # 2013.09.10. 11:13

zsopici

Attól, hogy a hagyatékiban nincs benne, még ki kellene fizetni. De ha nem örököltetek semmit, akkor meg ezt sem kell, meg az eddigieket sem kellett volna, az örökös ugyanis csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

zsopici # 2013.09.08. 15:20

Sziasztok!

Édesanyám 2 éve hunyt el, testvéremmel ketten örököltünk utána mindenféle adósságot. Én annak idején minden bankhoz bementem bejelenteni az elhalálozást. Aztán megvolt a hagyatéki tárgyalás és a jegyzőkönyvbe szépen sorba fel volt tüntetve hogy melyik bank felé mennyivel tartozunk. Most két év után jelentkezett egy bank hogy őfeléjük is van egy 250 ezer ft-os tartozás. és örökösök lévén fizessük ki. Én is emlékszek hogy volt egy ilyen tartozás is,viszont a hagyatéki jegyzőkönyvbe ez a bank nem szerepel. Ilyen esetben is jogos a követelés? Bevallom nem bánnám ha legalább ezt az egyet megúsznánk, mert már így is annyi felé törlesztünk hogy a gatyánk is rámegy.(megjegyzés: vagyont nem örököltünk, csak adósságot. Ezt csak azon fórumozók kedvéért akik egyből azt tanácsolnánk hogy fizessük ki az örökségből)

MarAdri # 2013.09.03. 05:27

Sziasztok!
Nem vagyok benne biztos hogy ez pont ehhez a témához tartozik de segítsetek.Édesanyám első házasságából vagyok ,második házasságából 3 féltestvérem született,édesanyám nemrégen elhunyt,papíron nem hagyott semmilyen örökséget csak adósságot,ugyan is a 90'-es években vagyonmentés céljából mindent a három féltestvérem nevére írattak akik akkor még kiskorúak voltak.Érdeklődnék hogy esetleg ezt meg e tudom támadni ügyvéd által?hogy az akkori időkben egy 3-4 éves gyerek hogyan tudott felépíteni egy iker házat és hogyan tudott megvenni egy pesti lakást?Egyáltalán tud e ezzel valaki valamit kezdeni?Mert Én emlékszem hogy amit kaptunk egyszer lakást azt nekem és édesanyámnak utalták ki,és később mégis a húgom nevére írták?!Válaszaitokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.09.02. 08:16

Szittyanomád

Akkor inkább fordulj az illetékes közjegyzőhöz.

ObudaFan # 2013.09.02. 08:15

tusika1971

Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt és abban kérheted, hogy a bent lakó tulajdonostárs váltsa magához a te részedet.

Szittyanomád # 2013.08.31. 09:20

Az illetékes önkormányzat hagyatéki osztálya.

tusika1971 # 2013.08.30. 11:41

Tanácsot szeretnék kérni!Anyukám 5 hónapja halt meg most lesz a hagyatéki.Apukámé a ház fele, a másik felén osztozok a 2 növéremmel, kb. 2 millio ft értékben fejenként.Azt szeretném megkérdezni ,hogy tudnám azt elérni, hogy az örökségemet fizesse ki valaki, mert apukám az ö részét az unokaöcsémre akarja hagyni és akkor a házuk sose lesz eladva igy pénzt sose fogunk kapni:(Mit tegyek?

Szittyanomád # 2013.08.30. 08:24

Egyenlőre az illetékes önk.hagyatéki osztálya.