hagyatéki tárgyalás


ObudaFan # 2013.08.30. 05:54

Ki nem találja a hagyatéki jegyzőkönyvet? Meddig jutottál a keresésben?

Szittyanomád # 2013.08.29. 15:23

Tisztelt Fórum.
Apám akivel 43 éve semmi kapcsolatunk nem volt,15 éve meghalt.Értesitést nem kaptunk,nem tudtuk.A hagyatéki jegyzőkönyvet iktatták,nem találják.Valaki eltemette,hogy volt-e hagyatéka,nem volt nem tudni.Tudok valamit tenni?

btunde # 2013.07.22. 14:03

KBS
Mint írtam, nem kaptak idézést, hanem bejelentkeztek a tárgyalásra.
Ez a holnapi hagyatéki tárgyalás előtt 2 nappal (tegnap) derült ki, és még egyszer köszönöm a hasznos tanácsot, ügyvédet fogunk fogadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.22. 13:21

Attól még létezhet. Más oka ugyanis nem nagyon lehet a közjegyzőnek arra, hogy megidézze az örökhagyó testvérét, amikor gyermeke is van.
Bár bejelenthették azt a követelést hagyatéki teherként is. Ezt igazából neked kellene tudnod, elvégre te beszéltél velük.

(Ha ennyire nem érted, mi és miért folyik körülötted, akkor nem ártana megbízni egy ügyvédet.)

btunde # 2013.07.22. 12:46

Nagyon köszönöm a válaszokat.

ObudaFan
Nincs tudomásunk végrendeletről.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.22. 12:46

Ja, egyébként...

monalisa1 # 2013.07.22. 12:32

btünde

Az édesapátok után ti örököltetek ketten a testvéreddel - anyukátok özvegyi haszonélvezeti jogával.

Végrendelet valószínűleg nem készült., kitagadni bárkit is az örökségből csak végrendeletileg lehet - de csak nagyon szigorú törvényi feltételekkel, amire nemigen adhattatok okot.

Arra lett volna mód, ha a mamájára akart hagyni valamit azt belefoglalja a végrendeletbe - de akkor is javatokra a kötelesrész.

Mondjuk az ingóságokat széthordták már...

A rokonságnak nincs tiltva, hogy követeljen bármit is, de jogosságát bizonyítani kell tudni.

Egyébként pedig amit ObudaFan válaszolt.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.07.22. 11:12

Elég zavaros a kérdés, de ha arra irányul, hogy a végrendeleti örökös részt vehet-e a hagyatéki tárgyaláson, akkor a válasz igen.

btunde # 2013.07.21. 12:44

Szeretnék segítséget kérni hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan.
Apánk - akivel a kapcsolatunk az elmúlt egy évben nem volt felhőtlen az italozása miatt - hirtelen meghalt. Én 21 éves vagyok, a bátyám 23, még mindketten tanulunk, önálló jövedelmünk nincs. Anyu segítségével elintéztük a temetést, kifizettük az - ismereteink szerint - függőben lévő tartozásokat, illetve törlesztettük a hátrahagyott lakáshitelét, egészen egy hónappal ezelőttig. A hagyatéki tárgyalás még nem volt meg, de nagyanyámmal történt találkozáskor kiderült, hogy véleménye szerint minden őt illet, minket pedig apám ki akart tagadni. Persze ezeket addig nem mondta, amíg a temetést intéztük, a számlákat ki nem fizettük.
A hagyatéki tárgyalás időpontja már megvan, mint kiderült, arra bejelentkeztek és 7,5 millió forintot követelnek tőlünk, úgy, hogy közben már az ingatlan teljes berendezését elvitték az utolsó könyvvel, képpel együtt. Tényleg részt vehetnek a tárgyaláson vagy kérhetem, hogy ne lehessenek jelen? A baj az, hogy a település, ahol a tárgyalás lesz elég kicsi, mindenki ismer mindenkit és félünk az elfogultságtól.

ObudaFan # 2013.07.16. 14:38

Végső soron a Magyar Államra.
Az örököst terheli.

calypso # 2013.07.16. 11:00

Illetve a lenti kérdésemet kiegészítve, kit fog terhelni a hagyatéki eljárás költsége?
Előre is köszönöm

calypso # 2013.07.13. 17:35

Tisztelt Jogi Fórum!

Édesapám elhunyt, és összesen két tulajdona volt, egy bankszámla (társtulajdonos), illetve egy hitelszerződés, amelyen még van tartozás, azonban haláleseti biztosítás van rá. (Mivel ingatlantulajdonát eltartási szerződéssel átruházta gyermekére, így úgy tudom, az elhunyt haszonélvezete nem tárgya az öröklésnek) Családi viszályok miatt, előfordulhat, hogy minden örökös visszautasítaná az öröklést. Amennyiben minden potenciális örökös örökséget visszautasító nyilatkozatot tenne, kire vagy mire szállna át az öröklés? Illetve hogy ilyen eset előfordulhat-e? Mik ennek a következményei?

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.07.13. 11:56

A lakásra 9%, a hagyaték többi részére 18%.

Castellum # 2013.07.13. 00:21

Jó viszony az most sincs,inkább csak semleges,de vasárnap tájékoztatom a kialakult helyzetről,elvileg ő is azt akarja,hogy halála után mienk legyen,szerintem azért ő is arra jut,hogy ez így nem volt a legmegfelelőbb,ilyenekről a közjegyző nem tájékoztatott minket.
Akkor végrendelet,vagy halál esetére szóló ajándékozás esetén a 18 %-os illetékmértékkel kell számolni,vagy a 9 %-ossal ?
Köszönöm.

lajcsó # 2013.07.12. 20:38

"Akkor ez már mindenképp veszett fejsze,és nem érdemes vele foglalkozni ?"
Én ezt nem állítanám, de érdemes átgondolni!
Amennyiben nevelőapátok végrendelkezik akkor még (vissza) kaphattok 1/4 részt. (Több mint semmi.)
Ha viszont pereskedtek, (és buktok) akkor valószínűleg úgy megromlik köztetek a jó viszony, hogy végrendeletről már szó sem lehet. Meg ehhez társulna egy nem kevés perköltség.
Azt, hogy pernyertesek lesztek, azt innen megjósolni lehetetlen. (A jó viszony így is megromlik.)

Castellum # 2013.07.12. 18:11

Akkor ez már mindenképp veszett fejsze,és nem érdemes vele foglalkozni ?
Köszönöm,és az előző válaszokat is mindenkinek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.12. 15:52

Ezt kérdezte.

Castellum # 2013.07.12. 14:31

Nyilatkozatokat nem találtam,olyasmi van hogy

  • A törvényes örökösök a házassági vagyonközösségi igényt elismerik,és 1/2 tulajdoni hányad házastársi vagyonközösség címén az örökhagyó túlélő házastársat illeti meg.

Az időnek van bármilyen szerepe esetleg,vagy miután fellebezésről lemondtunk,így tulajdonképpen nincs ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.12. 14:21

Nem ezt kérdezte a kolléga.

Castellum # 2013.07.12. 14:19

Sajnos minden olyan,amivel önként hurokba dugtuk a nyakunkat,rögtön a legelején szerepel,hogy " tájékoztatja az örökösöket a törvényes öröklés rendjéről,a házassági vagyonközösség szabályairól,az özvegyi jog megváltásának,valamint a hagyaték visszautasításának,a Hetv . 94. (3)bekezdése szerint Állam javára felajánlásának,az egyezség,illetve osztályos egyezség kötésének lehetőségeiről,és azok illetékvonzatairól,valamint a Hetv.65 (1)bekezdésében foglaltakról.Az érdekeltek a tájékoztatást megértették." :(
És természetesen alá is írtuk,és még a fellebezési jogunkról is lemondtunk :(

ObudaFan # 2013.07.12. 13:56

Castellum

Tudni kellene, pontosan milyen nyilatkozatok kerültek jegyzőkönyvbe.

Castellum # 2013.07.12. 13:50

Az ingatlant kizárólag az örökségből vásárolták,a berendezéstárgyakat is,az egyik hitellel terhelt autót is abból fizették ki,és még a régi lakás felújítására is jutott belőle.
Különböző adózási dolgok miatt mi valószínűleg csak az átutalás tényét tudnánk bizonyítani,ha a pénzintézet ilyet kiadhat hasonló esetben.

Castellum # 2013.07.12. 13:46

Most július 9.-én volt a tárgyalás,és sajnos jogerőre is emelkedett,a tárgyaláson nem említettük,hogy az ingatlan 3 éve ebből a készpénzből lett véve,mert nem kérdezte meg a közjegyző,hogy a felsorolt tárgyak mikor és miből lett vásárolva :(
Mi úgy voltunk vele,hogyha nevelőapánk irat egy végrendeletet majd,akkor megkapjuk a másik felét úgyis,de amit már most utólag megtudtunk,hogy ebben az esetben jelentős adózási terhet jelent majd,arról a közjegyző egy szót sem szólt,tehát téves tájékoztatást nem adott,csak nem mondott el minden lényegeset.
Pillanatnyilag most már abban sem vagyunk biztosak,hogyha tényleg azt akarja a nevelőapánk,hogy halála után hozzánk kerüljön,akkor miért jelentette be egyáltalán az igényét,hiszen az özvegyi jog alapján úgyis használhatná,az ellen semmi kifogásunk nincsen.

lajcsó # 2013.07.12. 13:35

"édesanyánk apai részről külföldről örökölt pár éve,amiből vették az egyik lakóingatlant,és így úgy érezzük,hogy arra esetleg nem lenne vonatkoztatható a vagyonközösségi igény." Jó helyen kapizsgálsz. A örökség különvagyonnak számít. A különvagyon helyébe lépett dolog (örökségből vásárolt lakás) is különvagyonnak számít. Az már egy külön kérdés lehet, hogy a lakást édesanyád teljes örökségéből vásárolták, vagy kellett valamennyit még hozzátenni?
"Ennek esetleg van jogi lehetősége,vagy a 31 év házasság miatt ez is jár,ezért felesleges bírósághoz fordulni ?"
Ingatlan esetében nincs jelentősége a 31 év házasságnak.

ObudaFan # 2013.07.12. 13:16

Természetesen az örökség az különvagyon, a házastársi együttélés időtartamától függetlenül.
De hogy lehet-e még igényt érvényesíteni, az attól függ, pontosan milyen nyilatkozatot tettetek a hagyatéki eljárásban.

Jogi kérdésben való tévedés címén a szerződési nyilatkozatot akkor lehet megtámadni, ha a tévedés lényeges volt, és munkakörében eljáró jogi szakértő a feleknek együttesen adott a jogszabályok tartalmára nézve nyilvánvalóan téves tájékoztatást.