Öröklés külföldről


zed017 # 2016.05.30. 10:44

Tisztelt Jogi Fórum!

Tavaly decemberben került a nevemre egy brüsszeli apartman, amit végrendelet útján örököltem Belgiumban.

Értéke a hagyatéki leltáron történt bevallásom szerint 95.000 euro volt. Az örökösödési illeték nagyon magasan lett megállapítva, mivel nem voltam rokona az elhunytnak. 45.000 eurót kellett fizetnem ezen összeg után. Ezt sikerült befizetnem és a nevemen van már a lakás, jelenleg az értékesítése folyik egy közjegyző által.

Kérdésem az lenne:

Milyen és mennyi adóra számíthatok, ha a lakást 133.000 euróért adom most el?

Nekem csak Belgiumnak kell azt megfizetnem?

Mire kell ügyelnem a lakáseladásnál, hogyan kaphatnék esetlegesen kedvezményt?

Végig Magyarországon éltem, azt hozzáteszem, ha ez számít valamit az adóknál.

Nem tudom sajnos ezeket a kérdéseket a közjegyzőtől kérdezni, nagyon nehézkes a kommunikáció mert nem beszélem a franciát.

Válaszát előre is köszönöm! Zed

Solar60 # 2014.11.28. 17:13

Tisztelt DR Attika
Segítséget tanácsot szeretnék öntől kérni Belgiumban élt Magyarországi kórházban 2011 elhunyt nagybátyánk utáni örökségi ügyünkbe.2012 szeptember és Novemberben itthon Magyarországon volt a hagyatéki tárgyalás amelyen papíron mi örökösök megkaptuk hagyatékot.Nagyobb hagyaték amit papírilag 2012 Novemberi hagyatéki tárgyaláson megkaptunk Belgiumi Brüsszeli Fortis banknál lévő számlák.De mivel megelőlegezni eljárást nincs pénzünk nemzetközi jogászra,csak hagyatékunk tényleges hozzájutása után lehetne ezért még 2012 év végén írtam itteni Belgiumi külképviseletnek akik Magyarországi külügyminisztériumot javasolták ők pedig belgiumi magyarországi konzulátust kérték fel segíteni.De sajnos a konzulátus emailjei szerint 2013 év eleje óta a kinti belgiumi magyar konzulátus hiába kér ajánlott örökösödési számláinkról felvilágosítást,ír leveleket Fortis banknak. A bank egyszer sem reagált konzuli levelekre sem ügyünkben. Magyar főkonzulátus levele szerint az örökségi ügyünket tárgyaló és hagyatékátadó közjegyzőnőnek kellene. Na de ez a közjegyzőnő 2012 hagyatéki tárgyaláskor többször mondta hogy mondjunk le örökségünkről, és ki is jelentette akkor hogy ő ügyünkben külföldi bank felé nem jár el. Úgy néz ki a 22 es csapdája jött létre örökségünkben van is meg nincs is örökségünk pedig Fortis banknál 9 db számláról örökségünkről lenne szó.Kérem tanácsát és segítségét köszönöm

Nadja888 # 2014.08.04. 16:43

Tisztelt Uram/Hölgyem!

A nagyapám 2001-ben halt meg Bécsben. Nem tudjuk, hogy az ő egyenesági leszármazottja, a fia, édesapám örökölt-e bármit is, hiszen azt is csak rá négy évre tudtuk meg, hogy egyáltalán meghalt a nagyapám.

Nem tudunk hagyatéki tárgyalásról, és a halála körülményeiről is csak annyit, hogy feltehetően idősek otthonában halt meg, pedig úgy tudom, hogy az öröklési eljárást az elhunyt lakóhelye szerinti helyi bíróság minden esetben hivatalból elindítja.

Az akkori felesége (aki nem az én nagyanyám, mert tőle már jóval előtte elvált) rá két évre, 2003-ban halt meg. Állítólag ő volt az egyedüli örökös, de csak állítólag, mert mi soha, semmilyen hivatalos értesítést vagy végzést nem láttunk. A feleségnek él Magyarországon egy unokaöccse, és állítólag ő örökölt mindent, de ezt sem tudjuk biztosan.

Úgy olvastam, ha az örökhagyó után házastárs és gyermekek is maradnak, akkor a hagyaték harmadát a házastárs kapja, a maradékot egyenlő arányban a gyermekek, aki jelen esetben az édesapám.

Kérdésem: Hogyan kezdjek hozzá a kereséshez, mely hatóságnál érdeklődhetnék, hogy jár-e valami az édesapámnak?

(Annyit tudok, hogy az ilyen jellegű ügyek a helyi bíróság hatáskörébe tartoznak, ahol az elhunyt élt, viszont még halotti anyakönyvi kivonat sincs a kezemben.)

Létezik-e Ausztriában ingyenes jogi tanácsadás az ilyen esetekre?

Segítségét előre is köszönöm!

moldova # 2010.09.17. 12:43

Tisztelt dr.Attika!
Franciaországban élő rokonom 2 éve meghalt. Végrendeletet készitett javamra, de a hagyatékról a mai napig nem kaptam értesítést.Kérdése, milyen lépéseket tehetek?
Válastát előre is köszönöm

Janicol # 2010.06.02. 18:05

Osztrák férjem meghalt, 24 évig voltunk házasok, Magyarországon éltünk. Végrendeletében kizárólagos örököesnek jellölt meg, amit az Osztrák közjegyző is elfogadott, férjem gyermekei sem támadtak meg. A bankszámláján maradt kevéske pénzösszeget törvény szerint megkaptam, levonva belőle a köteles részeket.
Azt gondolom, hogy a bankszámlájáról, utalások mentek a családtagoknak, amelyet szeretnék személyesen ellenőrizni. Erre vonatkozóan megkaptam a közjegyzői felhatalmazást. A kérdésem az lenne, hogy a csládtagoknak utalt összegek,(tudomásom szerint ajándéknak számítanak)valamilyen százalékban megosztásra kerülhetnek, hiszen én (mint kizárólagos örökös) nem adtam ajándékozási hozzájárulást senkinek. A bankszámla kutatásáig az osztrák közjegyzőnél felfüggesztettem az eljárást. Mit lehet tenni, mire lehet számítani, ebben az esetben?

monalisa1 # 2010.06.02. 11:58
monalisa1 # 2010.06.02. 11:55

http://www.apeh.hu/…ek.2010.html

"Mona"
laikus hozzászóló

moger # 2010.06.02. 08:36

Köszönöm mindkettöjuk valaszat.

De ami meg mindig nem egeszen tiszta, hogy ha nincs a sporolt penzre illetek, akkor mi az altalonos illeteknek az a magasabb %-a, ami a lakasnal magasabb. Esetleg ertekes festmenyek, butorok, targyak. VAgyis ami nem penz, ertekpapir, reszvenyek.

Ha jol ertelmeztem, mert en csak egy lakast örökrlök, amire akkor valoszinu 8 % lesz ami engem erint.

Es akkor a bankokban elhelyezett lekötesek, OTP-nel bankszamlan levö penz illetekmentes?

Köszönöm. Elnezes hogy erthetetlen vagyok, de nem volt meg ilyenben reszem

Dr.Attika # 2010.05.31. 11:38

Tisztelt "moger"
Ön szerencsésebb helyzetben van a Franciaországból öröklőkhöz képest mert létezik Svéd-magyar hagyatéki egyezmény. Ez pedig előírja, hogy csak egy helyen, jelen esetben Magyarországon kell örökösödési illetéket fizetni.

1937. évi XXVI. törvény
az örökösödési illetékek tekintetében a kettős adóztatás elhárítása céljából Budapesten, az 1936. évi november hó 20. napján kelt magyar-svéd egyezmény becikkelyezéséről.

A hagyaték tárgyait, így a pénzt is önnek kell felkutatnia. Erre a közjegyző nem köteles. Jöjjön haza és az elhunyt lakó helye szerinti önkormányzatnál meg kell indítani az eljárást. Természetesen erre itthoni ügyvédet is megbízhat.

ObudaFan # 2010.05.31. 10:30

Az illeték általános mértéke: 18 millió forintig 21% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 30% 35 millió forint feletti rész után 40%.

Az illeték lakóingatlanra: 18 millió forintig 8% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 12% 35 millió forint feletti rész után 21%.

Mentes az öröklési illeték alól a takarékbetét öröklése. Takarékbetét: a Ptk. 533. §-a alapján kötött szerződés szerint a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénzösszeg és kamata, ideértve a magánszemély bankszámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszközeit és azok kamatát, kivéve az adózás rendjéről szóló törvény alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát.

A hagyateki targyalason a közjegyzö milyen adatokat kap meg a bankoktol a bent levö penzekröl, az elhalalozasi nap datumarol keri az összegeket, vagy amikor az ugy folyamatban van.
Tehat ha mondjuk most kivennek penzeket valahonnan, akkor az lathato lenne, vagy az nem latszik hogy volt

Látható. A probléma nem ez szokott lenni, hanem hogy a közjegyző megtalálja-e a számlát. Kis vidéki takarékpénztárban vezetett számlát pl. aligha.

moger # 2010.05.31. 09:02

Tisztelt Dr Attika!

Elözö hozzaszolasarol kerdeznek, ami pont a forditottja ami erint engem.

En Svedorszagban lakom, es magyarorszagon örökölök most egy budapesti ingatlant, aminek erteket meg nem tudonm, es ertekpapirokat, penzt bankban.
Van valamilyen szerzödes magyarorszag es svedorszag között. Vagy kell, kene fizetnem 2 helyen, vagy nekem kell bejelenteni es csak akkor tudja meg az allam?

En az unokahug vagyok, tehat ahogy ertelmezem nem kategoria 1-be tartozom, de semmi mas rokoni leszarmazott nincs, en vagyok az egyedulli egyenesagu rokon. Gyermeke nincs, ferje mar elhunyt, edesapam is elhunyt.
Kell valamit fizetnem mgyarorszagon elöször is? Hogyan szamoljak ezt ki? Amit olvastam hogy kat.1 reszere 20 millioig ingatlanra nincs illetek. Ram mi vonatkozik? Es ha van ingosag(fizikai ertek a lakasban nincs, csak ertekpapirok, penzek) akkor azutan hogyan szamoljak amit fizetnem kell. Összerakjak az összeget a lakas ertekevel, vagy kulön kulön es mas % van? Nem talalok erre semmi valaszt sehol. Mar 25 eve nem elek otthon.
Egy masik evvel kapcsolatos fontos kerdesem lenne.
A hagyateki targyalason a közjegyzö milyen adatokat kap meg a bankoktol a bent levö penzekröl, az elhalalozasi nap datumarol keri az összegeket, vagy amikor az ugy folyamatban van.
Tehat ha mondjuk most kivennek penzeket valahonnan, akkor az lathato lenne, vagy az nem latszik hogy volt
Elöre is köszönöm

Dr.Attika # 2010.05.27. 04:52

Kedves boszka!
Pontosan azt írtam le, hogy , ha a konzulátust veszik igénybe és értékesíteni kívánják az ingatlant,akkor a konzulátus számol el a francia állammal az illetékkel, tehát önöknek nincs teendője csak a fizetés. Ezután kell kiadni a hagyaték helyébe lépő értéket a magyar örökösnek.
Ajánlom figyelmébe a francia-Magyar Konzuli egyezményt- 1967. évi 33.tvr.

Az APEH nem tudom mire hivatkozott, de tudomásom szerint nincs francia-magyar hagyatéki egyezmény, így mind két helyen kell örökösödési illetéket. ( Pl. az osztrákokkal van.) A francia-magyar kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezmény erre nem terjed ki. megnyugtató az, ha kérnek az APEH-tól előzetes adómegállapítást.

Boszka # 2010.05.27. 03:31

Kedves Dr.Attika,

azt tudjuk, hogy kell illetéket fizetni, nekünk a mikor, és a hogyan a lényeges, mint ahogyan a nyitókérdésemben leírtam. Nálunk azonban nem kell illetéket fizetni, ez biztos. (legalábbis az APEH szerint)Azért köszönöm, hogy megpróbált segíteni.

Dr.Attika # 2010.05.26. 10:28

Kedves boszka!
Az renben, hogy a helyi közjegyző jár el, de jogosultak arra, hogy a konzulátus járjon el. Ebben az esetben a konzulátus és a francia állam az értékesítés után elszámolja az örökösödési illetéket. Viszont van egy rossz hírem. A franciáknál és nálunk is kell örökösödési illetéket fizetni.

Boszka # 2010.05.26. 09:42

Kedves Dr.Attika,

egyelőre egy helyi (francia) közjegyző jár el. Az ingatlanokat értékesíteni szeretnénk, és az árukat - vagy legalábbis egy részét - magyarországi ingatlanokba fektetni. Megtartani azt hiszem, nem sok értelme lenne, hiszen nem tudnánk fenntartani.

Dr.Attika # 2010.05.26. 08:24

Ki jár el Franciaországban a hagyatéki ügyben, konzulátus vagy az önök képviselője? Értékesíteni akarják az ingatlant vagy megtartják?
A válaszok után tudok segíteni.

Boszka # 2010.05.26. 03:13

Franciaországban élő magyar állampolgárságú nagybátyám sajnos meghalt. Felesége, gyermeke nem volt, a nagyszüleink sem élnek, így az édesanyám, és a másik nagybátyám a törvényes örökösök. Ingatlanvagyon maradt utána (nagyértékű ingatlanról van szó), amelynek az illetéke rendkívül magas. A kérdésem az lenne, hogy ha az anyukám nem tudja ezt kifizetni, akkor a franciaországi ingatlanra terhelik-e rá, vagy a magyarországi házára is ráterhelhetik? Illetve, ha az örökségről lemond - ha egyáltalán lemondhat - a kiskorú gyermekem (az ő unokája) javára, akkor ráérünk-e az illetéket a kislányom nagykorúsága után befizetni?

Köszönöm a segítségüket.