Hagyatéki tartozás


ObudaFan # 2017.01.18. 20:44

Lehetségesnek lehetséges. Hogy jogos-e, azt ennyi adatból lehetetlen megítélni.

pupac81 # 2017.01.18. 14:43

Szeretnék segítséget kérni. Édesapám után örököltünk testvéremmel OTP lakossági hitelt. Édesapám 2015.07.01én hunyt el, a hagyatéki tárgyalás 2016.04.02 volt. A banktól senki nem volt jelen a hagyatéki tárgyaláson. A jogerős végzésben 353.000.- tartozás áll a bank viszont már 633.000.-ot szeretne kapni tőlünk. Ez lehetséges? Jogos a követelés? Köszönöm

ObudaFan # 2010.06.09. 13:39

fogtunder

Ha közjegyzői okiratban elismerné a tartozását az adós, az lenne végrehajtható. Jogvitás esetben viszont a bíróság dönt.

Rubovszky

Köszönöm, bár nem pontosan értem, miért felesleges. Akkor ha ilyen követelés van (az elhunyt tartozását a végzés elkészükte után kérik számon az örökösön), szó nélkül fizetnie kell az örökösnek, és ha ad absurdum az örökség elfogy, akkor a köv. hitelezői kérésnél igazoni kell, hogy valóban az egész örökség tartozásra ment el, és a hitelező ezt el fogja fogadni?

Ha elfogadja, ha nem, ha nem tudja bizonyítani, hogy az örökös rosszhiszemű volt, az örökössel szemben nem léphet fel.

Közben teljesen véletlenül volt alkalmam beszélni egy ügyvéddel (igaz, ő gazdasági jogász) aki azt mondta, hogy „az örökség tárgya az, ami a hagyatékátadó végzésben van“, ezért szerinte nem is jogos a követelés, ha nem kerül bele a végzésbe. Ennek van értelme (csak mert ellentmond az Önök válaszainak)?

Ez tévedés.

Rubovszky # 2010.06.09. 12:59

T. ObudaFan, kbs!

Köszönöm, bár nem pontosan értem, miért felesleges. Akkor ha ilyen követelés van (az elhunyt tartozását a végzés elkészükte után kérik számon az örökösön), szó nélkül fizetnie kell az örökösnek, és ha ad absurdum az örökség elfogy, akkor a köv. hitelezői kérésnél igazoni kell, hogy valóban az egész örökség tartozásra ment el, és a hitelező ezt el fogja fogadni?

Közben teljesen véletlenül volt alkalmam beszélni egy ügyvéddel (igaz, ő gazdasági jogász) aki azt mondta, hogy "az örökség tárgya az, ami a hagyatékátadó végzésben van", ezért szerinte nem is jogos a követelés, ha nem kerül bele a végzésbe. Ennek van értelme (csak mert ellentmond az Önök válaszainak)?

Tudom, kcisit olyan, mintha nehéz lenne a felfogásom, de szeretnék pontos választ kapni, mert nem vagyok oylan helyzetben, hogy ügyvédet fogadjak bármilyen célból. A fenti két kérdésre hálás lennék, ha válaszolnának. Köszönöm!

fogtunder # 2010.06.08. 22:10

Tisztelt Ügyvéd-Budapest!

Köszönöm válaszát.

Miért nem lesz végrehajtható az Ön véleménye szerint a hagyatékátadó végzés? Mai fejlemény, hogy a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság elutasította a fellebbezésem és mindenben helyben hagyta a közjegyző végzését - fellebbezésnek helye nincs...
A jogerős közjegyzői végzés tudtommal végrehajtható, vagy ez esetemben nem áll fönn (s ha így van, akkor miért nem)?

Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.06.07. 20:17

fogtunder

A hagyatéki eljárásban a közjegyző nem állapítja meg a hagyatéki tartozás fennállását, ha az örökös azt nem ismeri el, az ilyen viták csak perben tisztázhatóak. Ugyanakkor a hagyatékátadó végzés maga nem lesz végrehajtható, így véleményem szerint az örökösnek pert kell indítania ellened, ha szeretne valamit. ebben a perben élhetsz beszámítási kifogással a temetési költségekre tekintettel. A közjegyző ellen a kamarához benyújthatsz panaszt, de legfeljebb abban hibázott, hogy illik egy e-mailre válaszolni.

ObudaFan # 2010.06.07. 20:13

Rubovszky

Hagyatéki tartozás miatt felesleges póthagyatékit indítani.

fogtunder # 2010.06.07. 18:59

Niobee!

Majdnem jól érted: anyám akar Tőlem 150.000 Ft-ot (illetve a KÖZjegyző végzése mondja azt, hogy ez Neki jár).

Egy majdnem 90 éves nénivel nem oly egyszerűek a dolgotk, mint gondolod. A nyugdíját KP-ben katpta, erről a számláról csak a közüzemi díjak ketyegtek, időnként fel lett töltve KP befizetéssel...

A "találáskor" a szomszédok is a lakásban voltak (tulajdonképpen kerestünk papírokat és pénzt), s semmi kedvem nem volt később egy olyan vitához (perhez), ahol Én azt mondom nem volt semmi, a szomszéd meg anyám javára tanúskodik.

Nem JEGYZŐről beszélek, hanem KÖZJEGYZŐről - nem ugyanaz.
A hagyatéki eljárás "magától", jog szerint indult, sőt, először Csak engem kerestek meg (mivel a halotti papírokon Én szerepeltem CSAK), s Én közöltem, hogy él anyám is, aki megelőz az öröklésben. Ez általam tudott tény, ha eltitkolom, pokol tüzén égek...
Igen, nem vagyunk jóban.

Azért volt a végzés tárgyalás nélkül, mert az ingó vagyon kevesebb mint 300.000 Ft...

Ha a halált követő napon leveszem az összes pénzt, attól az még nem az enyém (jog szerint). Ha végülis beletörik a bicskám és tényleg fizetnem kell(ene), akkor abban az esetben is vissza kéne adnom - tehát nem segített volna sokat.

A számláról a nagymamámat már törölték (a halotti anyakönyvi kivonat alapján), de nem engedik MEGSZÜNTETNI, csak hagyatéki végzéssel.

Minden ötletnek örülök, bár a "mi lett volna, ha" már nem segít, meg hát visszaforgatni sem tudom az idő kerekét.
Egy adott helyzetben vagyok, úgy érzem, Nekem van igazam, s ezt próbálom bizonyítani...

Ma jött egy újabb közjegyzői végzés, most a postán vár Rám, majd beszámolok az abban foglaltakról is.

Az eredeti kérdéseimre továbbra is várok válaszokat, köszönöm.

Niobee # 2010.06.07. 08:59

Fogtündér!

Jól értelmezem hogy 150ezer forinton harcoltok anyáddal 1 éve???
Első körben 2 helyen hibáztál.
Miért volt közös a bankszámla a mamáddal? Ezzel csináltad meg magadnak a hercehurcát. A mamádnak saját kizárólagos bankszámla kellet volna és a bankártyája a te "zsebedben" pinkóddal! :) Megbeszélted volna vele, a nyugdijjat te mindig kiveszed neki.
Igy még a halálát követő aktuális utolsó nyugdujjat is levehetted volna hagyatéki nélkül.(ezt most csendben irom)
A pénzt úgy találtad a lakásában??
Erre mondanék egy jó közmondást "halgatni arany!"
Ahogy elnézem, már többe kerül a leves mint a hús...

A bank nem döntheti el kinek fizet! Annak adja ki a pénzt akinek a neve szerepel az öröklési bizonyitványon! A számládról meg le tudod iratni a mamádat, a halotti anyakönyvi kivonattal.
A hagyatéki jegyzőt a polgármesteri hivatalban tudod megpanaszolni azt hiszem.
Én mindennkép beszélnék a jegyzővel SZEMÉLYESEN az ügyről, nem várnék semmire! Pláne nem vártam volna 8 hónapot!
Hivatalból miért inditottak hagyatéki eljárást?
Azt irtad az összes öröksége végülis a közös bankszámlán a pénz (meg amit találtál)
Én inkább valószinübnek tartom hogy anyukád inditott hagyatékit...
Feltételezem nem vagytok jóban, mert ellenkező esetben hagyatéki sem kellet volna (ha tényleg nem volt semmi a nevén a mamádnak)
Az öszes pénzt levetted volna a közös számláról a halálát követő napon, az otthonit magadhoz veszed és csendben maradsz. Ha megvan a halotti anyakönyvi kivonat bemész a bankba és megszünteted a közös számlát. Ennyi lett volna az egész, hercehurca nélkül...

Rubovszky # 2010.06.06. 07:48

Köszönöm a választ! Ez akkor azt is jelenti, hogy nem kell póthagyatéki eljárást indítani? Nem csak az lehet a hagyaték része (tehát pl. hagyatéki tartozás), ami a hagyatékátadó végzésban van?

fogtunder # 2010.06.05. 18:52

Lassan 1 éve halt meg a Nagymamám.
Édesanyámmal nem tartotta a kapcsolatot, így Én temettettem el (ezzel hagyatéki hitelezővé váltam), a temetési költségek több mint 170.000 Ft voltak (ez CSAK a halotthűtés, szállítás, hamvasztás, ügyintézés, szórás díja, NINCS benne virág vagy búcsúztatás vagy sírkő).
Hivatalból indult hagyatéki eljárás, ahol az előadóval közöltem, hogy találtam összesen 111.000 Ft-ot. Ez és a közös folyószámlánk fele volt az összes hagyaték, együtt kb. 150.000 Ft.

Hagyatéki tárgyalás nem volt, s 8 hónap után kaptam egy hagyatékátadó végzést a közjegyzőtől, hogy anyám (az egyetlen örökös) NEM ISMERI EL (!?) a temetési költségeket, ezért Én adjam át Neki a 150.000 Ft-ot, s egyéb jogi úton érvényesítsem hagyatéki hitelezői követelésemet.
A végzést 15 napon belül megfellebbeztem, mert egyrészt nem számolt Nagymamám olyan tartozásaival, amit halála után terheltek be a folyószámlára (csak a halála napi számlaegyenleg felével számoltak), másrészt nem értettem, miként lehet NEM ELISMERNI a temetési költségeket.
Kérdéseim:

  1. A számlával igazolt temetési költségek tudtommal az első helyen állnak a hagyatéki terhek sorában. Ha az örökös fizeti meg, azonnal levonják a hagyaték értékéből. Ha már Ő nem fizette ki (megtettem helyette Én), miként lehet a temetés költségeit kiemelni a hagyatéki terhek alól, figyelmen kívül hagyni? Az "örökség"-et elköltöttem a temetésre, sőt, még ki is kellett egészítenem, milyen pénzt fizessek ki az örökösnek?
  2. Ha az örökös "NEM ISMERI EL" a temetési költségeket, akkor azok nem léteznek? Egyáltalán, hogy lehet "EL NEM ISMERNI" egy megtörtént temetést (amin mellékesen ott volt az örökös is...)?
  3. 8 hónap után született meg a közjegyző végzése tárgyalás nélkül. Számszakilag hibás is volt, sértette az érdekeimet is, így megfellebbeztem. Ennek immár 2 hónapja, s nem történt semmi. A közjegyzőt nem köti semmilyen határidő?
  4. Kértem tájékoztatást a közjegyzőtől az ügy állásáról e-mailben (ügyiratszámmal, elérhetőséggel), de "természetesen" nem válaszolt. Nem köteles válaszolni?
  5. Ha elégedtlen vagyok a közjegyző munkájával (meg plusz kiadást is okozott a hiányos munkája miatt szükséges fellebbezlés - 7.000 Ft illeték plusz tértivevény), hol panaszolhatom azt meg?

Sajnos az OTP nem engedi megszüntetni a közös bankszámlánkat, csak jogerős végzéssel, illetve az örökösnek akarják kifizetni a számlán lévő pénzt.
A számláról így csak vonják a havi számlavezetési díjakat, ezzel is növelve a költségeimet...

A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.04. 11:32

Az örökség erejéig felel.

Rubovszky # 2010.06.04. 08:54

Sziasztok!

A következő helyzetben szeretném a segítségeteket kérni:
Az elhunyt személy egy Bt beltagja volt, és halála után az öröklés annak rendje és módja szerint megtörtént, a Bt beltag nélkül maradva megszünt, bár az eljárás a cégbíróság műveleti sebessége miatt még nem indult meg. Jelenleg tehát a Bt nem működik, székhelye üresen áll, kültagja nem foglalkozik vele. Közben az örökösök egyikéhez jött egy levél, melyben a cég egyik hitelezője (Díjbeszedő zrt.) számonkéri az örökösön a cég tartozását az öröklésre hivatkozva, mivel a cégnek küldött levelekre senki sem válaszol. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben - mivel a cégnek egyébként van valamekkora vagyona, csak éppen senki sem kezeli - jogos e a számonkérés, illetve nem kéne e ehhez póthagyatéki eljárást nyitni, hiszen ez olyan tartozás, melyről az örökös(ök)nek nem volt tudomása, mert nem az ehunyt személyéhez, hanem egy jogi személyhez kötödik. Továbbá az is érdekelne, hogy ebben az esetben az örökös teljes vagyonával felel e (nem tagja a Bt-nek). A választ előre is köszönöm!