Hagyatéki költség illetve temetési költség


zsozso1978 # 2021.01.29. 08:16

Üdv!

Eljutottam anyámhoz, megnéztem a levelet, szvsz sima egyenválaszlevél.

Hivatkoznak arra a rendeletre, miszerint az állam öröklése esetén az MNV jár el, valamint a Ptk -ból arra, hogy az örökös az örökség erejéig felel a tartozásért és először a temetés költségeit kell megtéríteni.
A levelüket azzal zárják, hogy bekérik a számlákat, hogy amint értékesítik az örökséget és esetlegesen lesz bevételük, akkor majd fizessenek számlára vagy postán, ahogy szeretné anyám.

Aláírás, dátum viszontlátásra.

drbjozsef # 2021.01.06. 09:46

Ha netán tényleg ezt írják, akkor lehet meg kellene mutatni IRL is egy igazi ügyvédnek. Én nem tudom elképzelni. Hátha valami hivatkozás is van benne törvényhelyre.

Szerintem az állam ugyanolyan örökös mint bárki más (legalábbis ilyen szempontból persze). Hagyatéki terheket - pláne a temettetés költségét - ki kell fizetnie, és nem akkor, amikor már eladja a hagyatéki vagyont. Nem tartom kizártnak, hogy esetleg van erre valami passzus, de nem hinném.

Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy jó persze, kifizetem majd a hagyatéki hitelezőt, majd ha kedvem lesz és el tudtam adni az ekcájgot az ecserin. Ne már. Fizesse ki (természetesen a temetkezési törvény szerint legfeljebb a helyben szokásos temetési költség mértékét, de azt minimum!), aztán azt kezd az ingatlannal amit akar. Tőlem meg is tarthatja az állam magának.

zsozso1978 # 2021.01.06. 09:36

„hogy kifizetik, ha eladják az ingatlant”

Ezt válaszolta az MNV? Hivatalos, pecsétes levélben?

Telefonban tutira ezt mondták neki, utána kapott egy hivatalos levelet, majd rákérdezek mi van benne pontosan.

drbjozsef # 2021.01.06. 06:06

hogy kifizetik, ha eladják az ingatlant

Ezt válaszolta az MNV? Hivatalos, pecsétes levélben?

zsozso1978 # 2021.01.05. 21:22

drbjozsef

Köszönöm a választ.

Nem fogalmaztam pontosan az előbb.
Addig már eljutott anyám, hogy kifizetik, ha eladják az ingatlant, a kérdésem arra irányult volna, hogyan lehetne meggyorsítani az ingatlan értékesítését, mert az mnv pont nem fog kiírni semmilyen árverést magától szvsz.

drbjozsef # 2021.01.05. 17:43

csalados,

Nem, öröklési szempontból nincs keresnivalód.

Az általad nyújtott gondozás, tartás igazolható értékét követelheted, de ha nem volt szerződés, akkor itt sincs túl sok esélyed. Legfeljebb akkor, ha örökségi juttatás ígéretéért gondoztad, de ez szintén nehezen bizonyítható. Önként segíteni a rokonnak nem tilos, és önmagában nem "jár" érte ellenérték.

csalados (törölt felhasználó) # 2021.01.05. 17:31

Tisztelt Ügyvédek!
A kérdésem az lenne: Az unokatestvéremet a rokonok közül egyedül én gondoztam. Ez pár hónapig tartott, most hirtelen nem várt módon elhunyt. Így nem készült papír még arról, hogy rám hagyna valamit. Egyedül engem fogadott el a rokonok közül, ezt mindenki tudja. Viszont van közelebbi rokona, aki most örökli a vagyont. Holott mindenki mondja, hogy soha nem törődtek az unokatestvéremékkel, ne hagyjam magam. De nekem így van jogalapom bármit is kővetelni?

drbjozsef # 2021.01.05. 16:09

zsozso1978,

Mégis, csak úgy vaktában, tippelj egyet. Szerinted, mégis hova kellene fordulni, ha az MNV-re várnátok?

Az én tippem : MNV.

http://www.mnvzrt.hu/…ezoi_igenyek

Írjatok nekik egy szép levelet, hogy a 8/2018. (XII. 21.) NVTNM rendelet alapján ebben és ebben az ügyben (hagyatéki végzés száma), mint hagyatéki hitelezők kéritek a tartozás megfizetését XY bankszámlára, csatolva a hagyatéki végzés és az édesanyád nevére szóló számlák másolatait, köszönettel keltmintfent.

zsozso1978 # 2021.01.05. 15:21

Tisztelt Ügyvédek!

Anyukám szaladt bele egy ugyanolyan problémába, mint amibe Arykadar néhány hozzászólással lejjebb.

Az lenne a kérdésem, hogy kihez kellene fordulnia, mert ha az MNV-re vár, akkor soha nem jut a pénzéhez?

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.13. 06:42

Úgy nem. De csak ha minden úgy van.

Wikkyl # 2020.11.13. 06:36

Tisztelt Ügyvédek!

Édesanyámmal már évek óta nem tartottuk a kapcsolatot, a temetéséről sem tudtam. Most kaptam egy hagyatéki leltárt, amiben fel van tüntetve, hogy a testvérem követeli tőlem hagyatéki teherként a temetési költségek felét. Én az örökséget visszautasítom, valamint a hagyatéki tárgyaláson sem kívánok megjelenni. Amennyiben az örökölt vágyon így a testvéremre száll és ez meghaladja a temetési költségeket, akkor is behajthatja rajtam az igényét?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.18. 09:03

Kérés nélkül: :) Még kérésre sem biztos.

Arykadar # 2020.10.17. 20:32

Tisztelt Ügyvédek!

Ha a Magyar Állam örökölt egy ingatlant és az örökhagyó temetését egy rokon fizette (a végzésben a számlával igazolt összeg szerepel), akkor van-e rokonnak teendője, vagy a Magyar Állam (MNV) e nélkül is intézkedni fog a temetési költség megtérítéséről? Előre is köszönöm a választ!


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

tmsnmeth80 # 2020.06.10. 16:36

Köszönöm Szépen A Segítséget!

drbjozsef # 2020.06.08. 16:56

Nincs rá szükség, hogy rendelkezzen róla, a törvény szerint az örökös köteles rá amúgy is (ha a sorban előtte lévők nincsenek, 20.§(1)).

Ily módon, ha a testvér nem örökös, nem kell kifizetnie a temetést.

A közüzemi számlák meg a mama tartása, a lakás felújítása, meg ilyenek nem tartoznak a hagyatéki tárgylásra. Írásban követelhető, FMH, per, már le volt írva.

De még egyszer : ha én lennék a testvér, a mama tartását megköszönném, de ha igényük lett volna a segítségemre, szólni kellett volna, a közüzemi számlákat kiröhögném, hiszen a mamának volt nyugdíja, ráadásul a csekk a befizetés tényét igazolja, nem azt, hogy KI fizette ki. A résztulajdoni lakásba pedig a törvény szerint megintcsak közösen kell fizetni, de a résztulajdonos, csak a szükséges, halaszthatatlan javításokat végezheti önhatalmúlag, tőlem meg nem kérdezték meg a többit, szóval köszi a felújítást, legközelebb előre gondolkodj. Ráadásul nem is használtam a tulajdonomat, szóval akkor járjon nekem is használati díj sok évre visszamenőleg. (Nem fog, amúgy, de a költségek sem mind).

De nekem úgy tűnik, addig fogsz kérdezni, amíg valaki neked tetszőt nem válaszol. Szóval ha így gyorsabban rövidre zárható : de, nyújts be mindent a hagyatéki tárgyaláson, és még szorozd is meg kettővel. Majd meglátod, mi lesz.

tmsnmeth80 # 2020.06.08. 14:55

A Végrendeletében nem rendelkezett erről.

helyettes_017 # 2020.06.08. 14:53

tmsnmeth80,

Az eltemettetéséről nem rendelkezett Nagymamád a végrendeletében?

tmsnmeth80 # 2020.06.08. 14:14

A temetési költséget behajtsa Édesapám a hagyatéki tárgyaláson vagy azt is a többi számlával együtt Végrehajtó segítségével?

gerbera317 # 2020.06.08. 13:50

Atyád detto, mint te. Még jobb is, hiszen minél magasabb a követelés, annál kevésbé vonakodik majd a végrehajtó kitűzni az árverést. Persze, csak ésszel, mert atyád a kitartó gondoskodásának kvázi elvette már a jutalmát, úgyhogy további követelést csak az értékaránytalanságra hivatkozva lehet bejelenteni.

tmsnmeth80 # 2020.06.08. 13:21

Az elmúlt 10 évben kizárólag Édesapám fizette a Nagymamám összes közüzemi számláit (befizetett csekkeket őrizzük). Ezt belehet hajtani édesapám testvérén a hagyatéki tárgyaláson a hagyatéki hitelezői igény bejelentésével? Úgy hallottam, hogy ha a szülő nem tudja eltartani magát, akkor a 2 gyerekének a kötelessége eltartani. Ez esetben csak Édesapám teljesítette a kötelességét.

drbjozsef # 2020.06.08. 13:03

Nos igen, itt a kérdés majd a "vélt" és "valós" kategóriák elkülönítése lesz.

drbjozsef # 2020.06.08. 13:02

Ezt a költséget hagyatéki tárgyaláson hagyatéki hitelezői igény bejelentésével behajthatom-e?

Nem. Mi köze van a hagyatéki terhekhez?

Szépen követelheted tőle külön, ha nem fizet, fizetési meghagyással, végső esetben perrel.

Azért én nem lennék olyan biztos a helyedben, hogy azokat a számlákat csak úgy bevasalod rajta.

Tanulmányozd a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó fejezetét alaposan.

gerbera317 # 2020.06.08. 13:02

Egyik sem. Felszólítod a nagybácsit a vélt vagy valós költségek rá eső részének megfizetésére, utána ugyanez fizetési meghagyással, majd végrehajtóval. Aztán árverésen megveszed az ő részét.
Ha ő valóban az a keresztbe tevős fajta, minden egyes felszólítással keményebb lesz, neked pedig annyival is könnyebb lesz a dolgod.

tmsnmeth80 # 2020.06.08. 12:42

Kedves Szakértők!

Sajnos elhunyt a Nagymamám (Édesapám Édesanyja). A hagyatéka egy családi ház 3/6 része. Mamámnak 2 fia van (az egyik az Édesapám), viszont hagyott egy Végrendeletet amelyben minden ingó és ingatlan vagyonát Édesanyámra hagyja. Édesapám testvére soha nem gondoskodott Nagymamámról. Az egész temetést Édesapám fizette. Az elmúlt 10 évben Édesapám fizette Nagymamám összes közüzemi számláit (befizetett csekkeket őrizzük).

Az ingatlanban végig Nagymamám lakott egyedül. Jelenleg üres az ingatlan. Én tulajdonos vagyok benne 2/6 részben, továbbá tulajdonos Édesapám testvére 1/6 részben.

Mivel Édesapám testvére egész életében keresztbe tett nekem és a családomnak ezért úgy döntöttem, hogy mindent szeretnék rajta bevasalni amit csak lehet.

Az ingatlanon az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat el kell végezni, erről szóban tájékoztattam Édesapám testvérét, több munkát már el is végeztettem, számlával tudom igazolni. Ezt a költséget hagyatéki tárgyaláson hagyatéki hitelezői igény bejelentésével behajthatom-e?

Ha lesz még felújítás kinek a nevére célszerű kérni a számlát. Sajátomra, Édesanyáméra vagy Édesapáméra?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.08. 10:10

Már bocsánat, de ez fingreszelés. Ugye, senki gondolja, komolyan, hogy azon múlik bármi is, hogy a térítésre kötelezettnek az eredeti számlákat vagy a másolatokat adják át?