Válás utáni közös ingatlan és annak eladása


drbjozsef # 2020.01.11. 14:03

Pelorin,

Ha arra gondolsz, hogy azzal kapnál-e hitelt, akkor az egyrészt nem jogi kérdés, másrészt honnan tudhatnánk? De nem valószínű. A bankot nem kényszerítheted bírósággal sem hogy hitelt adjon neked. Kérdezd meg őket, ha elfogadják, elfogadják.

Nem hinném hogy elfogadnák, leírtam mi a bank szempontja. Azon ez nem változtat szerintem. Én a házastársat bevonnám.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.11. 13:54

Mi a kérdésed? Mire vonatkozik az "és ha"?

Pelorin # 2020.01.11. 13:40

...és ha ügyvéd előtt/által készítünk egy szerződést a vagyonközösség megszüntetéséről, az érintett ingatlan tekintetében?

drbjozsef # 2020.01.10. 18:42

Pelorin,

Ennek kevés köze van a vagyonközösséghez, de még a közös tulajdonhoz sem sok.

Ha a bank feltétele az, hogy házastárs esetén csak az ő bevonásával ad hitelt, akkor vagy elfogadod és kapsz hitelt, vagy nem fogadod el, és akkor nem kapsz hitelt. Legalábbis itt, próbálj meg keresni másik bankot esetleg.

Minden más ettől független. Sajnos abban a banknak igaza van, hogy biztosítéknak ezt kéri, bár pont hogy a házasság fennállása alatt a törvényi vélelem hogy a vagyon is közös, a tartozás is közös, de éppen az ilyen váláskor félreértések elkerülése végett kell neki, hogy papíron is adós legyen ő is.

Szerintem a válás kimondásáig ezt nem tudod elintézni.

Annyit tehettek, hogy köttök egy előszerződést az adásvételre, ha minden részletben megegyeztetek, és amint megvan a válási papír, mehet a hitel és a végleges szerződés.

Addig meg, ha nem akartok együtt lakni, marad az albérlet, legfeljebb felesbe belefizetsz neki.

Pelorin # 2020.01.10. 16:40

Közös megegyezéssel válunk.
Keresetlevél beadva a bíróságra.

Megegyeztünk, hogy a feleségem részét megvásárolom a közös tulajdonú ingatlanunkból. Ehhez jelzáloghitelt szeretnék felvenni még a bírósági ítélet előtt, hogy mindenki haladjon a maga dolgával.

Beszéltem a banki ügyintézővel, aki kérdezte, hogy házasok vagyunk-e. Mondtam, hogy jelenleg még igen.
Azt mondta, hogy vagyonközösség esetén, amíg házasok vagyunk, a házastársat be kell vonni adóstársnak.

Nem akarok adóstársat.

Pont a közös ingatlan sorsát akarjuk normálisan rendezni, de a bank csak nekem nem ad hitelt, mert közös az ingatlan...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.10. 14:12

Szerintem kevered a közös tulajdont a vagyonközösséggel.
Mi a konkrét problémád?

Pelorin # 2020.01.10. 13:52

Tisztelt Jogász Hölgyek, Urak!

Kérdésem:

A házasság felbomlásával a vagyonközösség is megszűnik?

Megvásárolnám a feleségem tulajdonrészét, de addig ő nem tud elköltözni, együtt kell lakjunk.

Vita nincs köztünk, de amíg a vagyonközösség fennáll, én egyedül nem kapok lakáshitelt.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.21. 20:39

Jaj már. Őszintén mondom, az jut eszembe, amit a Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese írt a magyarberki sarkantyúlelettel kapcsolatban.

viktoraxelsen # 2019.12.21. 20:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Közös tulajdonunk,családi házunk van,amiben jelenleg még együtt lakunk.Gyermekem 11 éves , feleségemnél helyezték el.

Váláson jogerősen december 9.-én megtörtént.

Szeretném közös tulajdonomban Karácsonyra,és nyilván egyéb más alkalmakra meghívni családomat,és új barátnőmet!
Ő azt mondja,amig nem fizetem ki a házból,addig ehhez nem járul hozzá!

Hivhatom e családomat ,barátnőmet közös tulajdonunkba, ugy hogy egyxmás szféráját nem zavarjuk?
Neki is külön szobája van,nekem is.Közös helységeket,együtt használjuk.
Erről bírósági végzés van.
Tehet e feljelentést,ha ott talál minket?
Valamint szeretném,én is nyilatkoztatni, hogy az Ő családja sem jelenhet meg közös otthonunkban!!

Várom válaszát: karcsiveress@gmail.com

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.16. 21:45

Nem jó ez a kérdés. A házassági közös vagyon megosztásakor nem lehet egyes vagyontárgyakat kiragadni, az egészet egységes egészként kell kezelni.Ezért bár a hivatkozott ingatlanok valószínűleg különvagyont alkotnak, azt nemigen lehet megmondani az ismertetett adatok alapján, hogy kinek mi jár, kinek milyen igénye lehet.

Különben is: a választól függ, hogy ajándékozol-e vagy nem?

Immaculata # 2019.12.16. 19:32

A lakásból részesedés nem jár, a tartást a felmerülés pillanatában vizsgálják.

Veres Attila # 2019.12.16. 13:14

Tisztelt ügyvéd Úr! Egy jogi dologról szeretnék érdeklődni. Kazincbarcikán van két ingatlanom (panel lakás). Az egyik lakást 2003 évben vásároltam melyen egyedüli tulajdonosként vagyok a földhivatalban bejegyezve. A másik lakást nagyszülöktől örököltem 2008 nyarán melyen szintén én vagyok az egyedüli tulajdonos, viszont ezen az örökölt lakáson a szüleim haszonélvezők. A lakcímkártyámon az utóbbi lakás amin a szüleimnek haszonélvezeti joguk van és benne is laknak én oda vagyok bejelentve állandó lakcímen. A másik lakásnál pedig csak ideiglenesen vagyok bejelentkezve. Van egy feleségem és neki egy 20 éves fia. Ők viszont ebbe a lakásba állandóra vannak bejelentkezve már vagy 10 éve. A feleségemmel 2020. januárjában leszünk együtt 7 éve, de 2015. február 21-én házasságot is kötöttünk. Mind a ketten 5 zsák ruhát hoztak magukkal és adósságot amit havonta az OTP felé törlesztek részletfizetéssel. Közös gyerekünk nincs a feleségemmel, mert nekem nem lehet. Bár voltunk lombik programon is amit a szüleim finanszíroztak. Egyszer sem sikerült. Mivel nekem nincs saját utódom, aki örökölhetne úgy döntöttem, amelyik lakásban mindhárman lakunk, én a feleségem és a fia ahol csak én vagyok tulajdonos, azt a lakást el szeretném ajándékozni két rokon gyerekre. Az egyik még kiskorú, a másik már elmúlt 18 éves. Ők lennének továbbiakban tulajdonosok én pedig haszonélvező szeretnék maradni. A kérdésem az lenne, hogy ha a két rokon gyerek tulajdonos lesz én pedig haszonélvező leszek, ha esetleg a feleségemmel elválnánk, külön mennénk jár-e neki ebből a lakásból valami részesedés? Ki kell-e fizetnem a lakásból? Jár-e neki valami járadék? Annak ellenére, hogy Ő nem hozott magával semmit csak ruhákat és adósságot. A válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Veres Attila.

Kira66 # 2019.12.10. 08:31

Szép napot!

2018 szeptemberében kimondták a válást, vagyonmegosztás nem történt, én elköltöztem a közös ingatlanból. Tájékozatlanságom miatt beleegyeztem, hogy a volt férjem kizárólagos használatot élvezzen a közös ingatlanunkat tekintve, Ő ennek fejében vállalta az állagmegőrzést. Időközben a volt férjem is elköltözött a közös tulajdonú ingatlanunkból, melynek állaga jelentősen romlott az utóbbi egy évben, tehát nem teljesítette a vállalást, így az ingatlanunk értéke is folyamatosan csökken.
1 kérdésem: Erre hivatkozva (állag romlás) visszamondhatom a kizárólagos használatot a részére?
2. kérdés: Visszamenőleg igényt tarthatok a lakáshasználati jog ellenértékére?
2019 júliusában ügyvédet bíztam meg a vagyonmegosztási per elindítására, képviseletem ellátására.
Ebben kértem a közös tulajdonban lévő ingatlan megosztását. 2019. november végén írt az ügyvédem, hogy a bíróság hiánypótlásra visszaküldte a vagyonmegosztási keresetet, arra hivatkozva, hogy mellékletként nem lett feltüntetve az ingóságokról a pontos megosztási lista a férjem által is aláírva (ez érdekes kérés a bíróság részéről, amely a nevemet sem helyesen tüntette fel a kereseti hiánypótlásra való felszólításban), továbbá egy nyilatkozat, hogy nincs közös hitelünk (ez ingatlan esetében a tulajdonlapon megmutatkozik). Ezt nem értem...
Én csak az ingatlant szeretném már végre valahára, ha megosztanák, mert folyamatosan romlik az állapota, közös ingóságok pedig a válás kimondásának pillanatában (2018. szeptember) már nem voltak, mert addig mindenben megegyeztünk. Férjemmel kommunikálni sajnos nem lehet, én a gyerekeim és az ügyvédem sem tud vele kapcsolatba lépni.
3. kérdés: Tehát arról kell nyilatkoznom, hogy a válás pillanatában már nem volt közös ingósági vagyonom a férjemmel?
4. kérdés: Egy ügyvédnek nem kellene pontosan tudnia, hogy egy ilyen vagyonmegosztási keresetnek milyen tartalmi elemeknek kell, hogy megfeleljen?!
Mert úgy érzem, hogy eléggé futószalagszerűen kezeli az ügyvédem az ügyemet...
Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.12.05. 16:56

Adott esetben mi a járható út ahhoz, hogy a feleség ne legyen kisemmizve.

A vagyonmegosztás. Megegyezés híján perben.

Érdemes a hivatalos váláson gondolkodni, és jogilag ítéletet hozni ill. egy ilyen esetben mire számíthat és mi illetheti meg az elhagyott feleséget?

A leírásod alapján sok minden, és naná, hogy érdemes, sose fogsz egy kanyit sem látni anélkül se az ingatlanból, se más közös vagyonból.

Ha Te leszel a gyerek gondviselője, és más lakhatási lehetőséged nincs, akkor akár a másik fél különtulajdonú ingatlanának használatára is jogot szerezhetsz. De itt még erről sincs szó, ha közösen szereztétek.

Ez mindenképpen az az eset, amiben csak jó családjogi ügyvéddel érdemes eljárni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.12.05. 14:47

A varázsszó: ügyvéd.

bbgin # 2019.12.05. 14:40

Tisztelt Ügyvéd úr!
Adott egy 30 éves házasság mely egy éve vége szakadt.
Hivatalos válás még nem történt meg csak a külön élés.
A férj elköltözött és az új párjával él.
A lakást 21 éve közösen vásárolták és a férj nevén van, ami egyben a saját vállalkozásának a székhelye.
A feleség a férj kérésére kezdetektől fogva háztartásbeliként tevékenykedett és a vállalkozás alkalmazottjaként volt nyilvántartva.
Jelen pillanatban egy éve a feleség és a kisebbik lányuk lakják a lakást, de bizonytalanok az ottlétükben, mert még nem született semmilyen megállapodás a továbbiakról, ugyan is a férj nem hajlandó kommunikálni. A lakás vállalkozási kölcsönnel van terhelve, amit elméletben fizet a férj.
Kérdés! Adott esetben mi a járható út ahhoz, hogy a feleség ne legyen kisemmizve. Érdemes a hivatalos váláson gondolkodni, és jogilag ítéletet hozni ill. egy ilyen esetben mire számíthat és mi illetheti meg az elhagyott feleséget?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Egyedül87 # 2019.08.08. 11:30

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Férjemmel 8 év házasság után sajnos elválunk. Van egy 5 eves és egy 1 hónapos kisfiúnk. 2 tárgyaláson vagyunk túl. A perfelvétel tárgyaláson határozatba lett foglalva 35.000ft gyerektartás 1 gyermekre (akkor meg nem született meg a második) kizárólagos felügyeletet kaptam és osztott lakáshasználat van. Ebbe a férjem is belement most viszont azt szertne ha kifizetne a reszem es a gyerekekkel elmennék a házból. Sajnos anyukámhoz nem tudok menni mert a testveremek ott élnek es nem férnenk el. 11 évig meg hiteles a ház ahol en vagyok az adós társ férjem adós. Papíron 50-50% a ház. Férjem apukájával epítettek bár a tetőt a sógoromek. Ebbe kapaszkodik h neki van joga a házban maradni. Én mondtam neki h inkább adjuk el mert így mindkettőnknek több pénze marad de ő nem akarja. Kötelezhet rá a bíroság hogy elfogadjam a kifizetéset es ki kell költöznünk?kb. 3 milliót kapnék amiböl másik házat nem tudok venni es a 2 gyermekkel nem tudok hova menni. Mit tehetnék? Hitelt nem tudok felvenni mert már van egy amit meg 3 evig kell fizetnem meg nem is mernék felveni gyerekek mellett. Várom mihamarabb válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.25. 21:55

akkor nem kellene neki a használatért engem kárpótolnia?
Ha ügyes, te fogsz neki fizetni a lakáshasználati jog ráeső részéért.

Batar # 2019.07.25. 18:21

Tisztelt Jogi Fórum!
Válás előtt állok, s egy problémába ütköztem, amiről több ügyvédtől is más-más információt hallottam.
2019.02 hóban megszűnt a feleségemmel az életközösség. Én elköltöztem közös otthonunkból. Ez az otthon 50%-ban az én tulajdonom, 50%-ban édesanyámé, melyet még az életközösségünk fennállása előtt vásároltunk. Pár hónapig, amíg megegyeztünk a feleségemmel a vagyoni dolgokról, addig nem foglalkoztam vele, hogy ott lakik, gondoltam hadd rendeződjön minden.
Nem volt közös ingatlan, közös autó, semmilyen nagyobb értékű vagyontárgy, így csak a kiadásaink finanszírozása alapján számolva megegyeztünk egy összegben, amit fizetnem kell neki. Ügyvéd előtt írtunk erről egy megállapodást, s a megállapodásban szereplő összeget teljesítettem is azonnal. Ezt követően beadtuk a bíróságra a váláshoz szükséges papírokat, hozzá csatolva a vagyonmegállapodásunkat. Közös gyermek nincs, emiatt az első tárgyaláson ki ismondják vélhetően a válást.
Viszont ezt követően kértem, hogy költözzön el a lakásból, amihez neki semmi köze, hisz az életközösség előtt vásárolt tulajdonom ill. édesanyámé. Erre ő közölte, hogy amíg nem mondják ki a válást hivatalosan, addig ő nem költözik ki és nem is rakhatom ki, hiszen neki azt mondták, hogy joga van ott lakni.
Ez mennyire igaz, hiszen nem is az ő tulajdona, semmi köze nincs hozzá? Mivel ítélkezési szünet van már és még egy darabig ez lesz, addig nem fog történni semmi és nem fog elköltözni, ha minden így marad.
Tényleg joga van ott tartózkodni? Nem "tehetem ki" a lakásból? Ha tényleg nem küldhetem el, akkor nem kellene neki a használatért engem kárpótolnia?
Semmilyen bérleti díjat nem fizet, semmilyen rezsit nem fizet, mindent én állok.
Mit lehet ilyenkor tenni, hogy ne tegyek olyat, hogy a rövidebbet húzzam?
Köszönettel
Batar

drbjozsef # 2019.05.08. 05:44

Mami60,

Húsz éve külön éltek, nyolc éve elváltatok.
Ez alatt az idő alatt azért el lehetett volna rendezni ezt-azt.

A legjobb megoldás a megegyezés.

Ha az nincs, akkor a per.

Ha jól értem, folyamatban van a vagyonmegosztás. Megegyezés híján, bíróság előtt ez nem lesz gyors. Ez ilyen sajnos.

Ettől jobb megoldás nincsen. Amíg nincs vagyonmegosztás vagy megegyezés, senki nem fogja megvenni az ingatlant.

Ha máshogy nem megy, átmenetileg költözz egy kicsi albérletbe, és add ki a nagy házat kétszer annyiért. Persze, ebbe az exed is beleszólna, és kockázata is van, ha nem fizetnek, szóval nem egyszerű.

Mami60 # 2019.05.08. 00:43

drbjozsef Tisztelt Ügyvéd úr!
"Milyen adósság gyűlik? Mi köze annak a vagyonmegosztáshoz?" Már 19 éve megy a huza-vona: már a gyerekekkel is elköltöztem volna egy olcsóbb lakásba és kisebbbe, gyerektartást sem akarta fizetni ( Vh-val "megegyezett"), itt magas kötelező rezsi van, ott meg annyit fizet, amennyit használni akar, ráadásul ez 6 ember lakhelye volt, már csak egyedül használom egy részét. Ha eladni nem tudom, akkor fizessem a ktg-eket fölöslegesen, de már nincs miből, ha nem fizetem, gyűlik a ktg, a kamat, vh.., amit még inkább nem tudok elővenni. Beleragadtam..
Hálás lennék a válaszért. köszönöm

drbjozsef # 2019.05.05. 14:44

A hangsúly a "szerinted"-en van. Az exed szerint meg majd nem úgy volt. Innentől...

ius latratus # 2019.05.05. 06:05

Szerintem meg ebből mindez nem következik, legalábbis nem úgy, ahogyan azt te gondolod. A hangsúly - csatlakoznék drbjozsef álláspontjához - a bizonyításon lesz.

Kevin-1 # 2019.05.05. 05:03

drbjozsef

Igen, ugyanis a ház vételi szerződésben benne van, hogy a akkor vesszük birtokba a ha lakást eladjuk. Ebből szerintem következik hogy a lakás árát beletoltam a ház árába, plusz hitelt is vettem fel rá, amit kizárólag én fizettem, hiszen akkori páromnak évekig munkahelye sem volt.....

drbjozsef # 2019.05.04. 20:23

Kevin-1,

A különvagyon értéken vett vagyontárgy is különvagyon. A kérdés itt a bizonyításon lesz. Tudod bizonyítani 14 év után, hogy az eladott lakásod árát kizárólag erre az ingatlanra költötted?