Különélési nyilatkozat


adrica # 2017.01.13. 09:25

Segítséget szeretnék hogy pontosan mit is jelentenek ezek a mondatok Összegben kifejezve. A párom körülbelül nettó 200.000 ft-ot keres.
A letiltás mindig a nettó összegből történik, tehát abból, amit az adós kézhez kapna. Általános szabály, hogy ennek az összegnek legfeljebb 33%-át, de kivételesen 50%-át lehet letiltani. Mindezek mellett az adós részére meg kell hagyni a mindenkori öregségi minimális nyugdíj összegét. Viszont a havonta kifizetett jövedelemnek az a része, amely a mindenkori öregségi minimális nyugdíj ötszörösét meghaladja, korlátozás nélkül letiltható.

Előfordulhat, hogy valakinek több letiltása érkezik, akkor a sorrend számít. Ha a letiltások összege meghaladja a levonható összeg nagyságát, akkor időben sorbaállítják a követeléseket, és ha az egyik letelik, akkor kezdik a fennmaradót vonni.

adrica # 2017.01.13. 09:04

Üdv,
Engem a különélési szerződés érdekelne. Hogyan működik, hol kell beadni és milyen papírokat, szükséges-e ügyvéd hozzá vagy bíróság? Mit kell beleírni(vagyon megosztás, gyermek elhelyezés,láthatás,gyermektartás)? Létezik e különélés ha egy lakcímen lakunk vagy külön kell költözni?

ObudaFan # 2013.06.12. 06:01

Egy keresetlevelet kell benyújtani a bíróságra.
Nagyon változó, hogy mennyi idő. Függ attól, hogy milyen vagyontárgyak vannak, mennyi a vitás kérdés, hol indul a per.

Egyetlen # 2013.06.11. 11:30

Köszönöm az eddigi válaszokat!
A fórumban olvastam a közös vagyon megszüntetéséről birósági úton. Ezzel kapcsolatosan azt szeretném megtudni, mi ennek a menete? És mennyi időben telik?
Köszönöm!

ObudaFan # 2013.06.11. 10:21

Jogilag az zár le egy élettársi kapcsolatot, ha befejeződik az együttélés. Külön határozatot arról nem kell hozni, hogy egy élettársi kapcsolat megszűnt.
Ha a vagyoni kérdéseket szeretnéd rendezni, arra magad írtad, hogy egyik lehetséges megoldás sem megfelelő.

Egyetlen # 2013.06.10. 16:50

Üdv.

Nincs közöttünk szexuális kapcsolat több mint 1 éve, csak gazdasági kapcsolat és a gyermekeink kötnek össze. Igen 2009-2012. májusa között élettársi kapcsolatunk volt, papir nélkül. Szeretném ezt a kapcsolatot jogilag is lezárni, addig is, mig muszáj egy fedél alatt élnünk, bár a megoldás egyenlőre nem látható a "fedél" megszakitására, mivel eladni nem hajlandó (Önök is tudják, hogy jogilag eladhatom, de sok olyan dolgot is tehet, ami miatt nem tudnám) és kimenni sem, bosszúból.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.09. 15:18

De ha egyszer a kérdezőnek új kapcsolata van.
Most már. De 2009. és 11. között a volt házastárssal élt élettársi kapcsolatban. Maga mondja.

ObudaFan # 2013.06.09. 12:26

De ha egyszer a kérdezőnek új kapcsolata van.
Emellett szerintem a kérdés értelmezhetetlen így is, úgy is. Ha a kérdező választ vár, ki kellene fejtenie, mit is szeretne.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.09. 09:55

Attól nem. De attól, hogy az érzelmi, gazdasági, szexuális közösség fennmaradt köztük a házasság felbontása után is, már igencsak.

ObudaFan # 2013.06.09. 09:22

Már mit kellene lezárni? Attól, hogy egy lakásban éltek, még nem lesztek élettársak.

Egyetlen # 2013.06.08. 16:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két középkorú pár voltunk, 2009. januárjában jogerősen elváltunk, született egy birói döntés, de igazából akkor "mentettük ami menthető alapon" miatti válás történt igy minden az én nevemre, s két közös gyermekünk elhelyezése is hozzám került (12,15 évesek jelenleg). Volt férjem 2011. májusától börtönbüntetést kapott, 2 évet. Ez idő alatt párkapcsolatom lett. A volt férjem börtönbüntetése lezárult, hazajött, s elmondtam neki a tényeket. A jelenlegi helyzet ott tart, hogy állandó viták a gyerekek jelenlétében, s ő sem, s én sem akarunk kimenni a házból, kifizetni a másikat lehetetlenség, de ennek ellenére megszab dolgokat, korlátoz sokmindenben. Az szeretném tudni, mig nincs lehetőségem változtatni, s együtt kell élnünk hogyan tudom a kettőnk kapcsolatát jogilag lezárni, hiszen már elváltunk, de azóta élettársi kapcsolatról sem született határozat kettőnk között.
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.06.04. 09:59

Szerintem erősen ajánlott, hogy ügyvéd, de még inkább közjegyző előtt szülessen meg ez az irat.

cs76 # 2013.06.01. 13:46

Tisztelt Uraim/Hölgyeim.

Érdeklődnék a különélési nyilatkozat kapcsán.
Vázolnám nagy vonalakban a tényeket.

Adott egy középkorú pár akiknek megromlott a házassága megegyeztek hogy az ingatlanukat megosztva használják illetve közösen viselik a terheit(pl:rezsi)
Viszont a hölgy hallotta hogy ameddig házasok addig ha a férje tartozást csinál az közös.
Természetesen a férje tartozását nem hajlandó felvállalni!
Azt ajánlották neki, hogy írjanak különélési szerződést és ha azt aláírják akkor a dátum utáni időszakban keletkezet férje általi tartozás nem közös.
Érdeklődnék hogy az adott különélési szerződést elég e az érintett feleknek aláírni természetesen tanúkkal avagy ügyvéd illetve közjegyző előtt kell e hitelesíteni?
A gyermekeik már felnőttek.

Válaszukat ellőre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.07.20. 10:35

Talán azért mert az előre megírt és mindkettőjük által alá is írt nyílatkozat alapján a bíróság gyorsabban tud az ügyben haladni, nem pedig külön-külön ugyanazt végig is hallgatni...

Vagyis elég lehet a bíróság kérdésére a rövid "igen"-nel válaszolni.

(Bizonyára vannak peres felek akik pár szó ill. mondat helyett adott esetben nagyon bőbeszédűek tudnak lenni...)

Elnézést a kéretlen közbeszólásért.

"Mona"
laikus hozzászóló

Jolana # 2010.07.20. 09:47

Azért nem értjük, hogy miért ajánlotta nekik a bíróság, hogy vigyenek különélési nyilatkozatot.

Hisz az ingó vagyon megosztásáról és a lakáshasználatról úgyis ott, a bíróság előtt van lehetőségük megállapodni...

ObudaFan # 2010.07.20. 09:31

Általában erre nem kér a bíróság tanút.
Ha legalább 3 éve külön éltek, akkor semmilyen vagyoni kérdésről. illetve a lakáshasználatról sem kell nyilatkozni. Ha nem, akkor pedig az ingó vagyon megosztásáról és a lakáshasználatról meg kell állapodni a bíróság előtt.

Jolana # 2010.07.20. 06:49

Köszönöm Ügyvéd Úr!
Még annyi, hogy a különélés bizonyításához kell-e pl. tanú, vagy elég a nyilatkozatuk? A közös ingatlantulajdonukra, illetve annak használatára vonatkozóan kell-e nyilatkozniuk?
Jolana

ObudaFan # 2010.07.19. 20:18

Arról kellene nyilatkozni, mióta élnek külön, illetve hogy a gyermekek elhelyezésében, tartásában, kapcsolattartásban, meg a közös ingóvagyon megosztásában sikerült megállapodni.

Jolana # 2010.07.19. 16:24

Szép, Jó Estét!

Segítséget kérnék a következők miatt: Ismerősömtől el akar válni a felesége, két kiskorú gyerekük van.
A bíróságon azt mondták, az a legegyszerűbb, ha visznek egy különélési nyilatkozatot.
Mégis mit takar az, vannak-e konkrét követelmények tartalmát, illetve formáját illetően, hogy érvényes legyen?
Jolana