Gyermektartás


ObudaFan # 2017.02.21. 15:27

Hát, amennyit tudsz, utalj, mert a gyermekedet el is kell tartani, meg nyilván később a nagyobb hátralék kifizetése amúgy is problémás lehet, de nem ettől fog függeni, hogy mekkora lesz a tartásdíj.

Alena # 2017.02.21. 12:38

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ.

Közös felügyelet van a gyerekek felett, mivel egyik fél sem fordult a "válás" után (hivatalosan nem voltak házasok) bírósághoz sem, gyámügyhöz sem.
Nincs hivatalosan megszabva gyerektartási díj.
Még papírra lefektetett közös megegyezés sincs.

Kis túlzással, de a gyerekek akkor és úgy jöttek-mentek, ahogy akartak, - s persze ahogy anyuka engedte/küldte őket.

Tehát nincs bíróság előtt kötött gyerektartási díj lefektetve.

A kérdésünk az, hogy apuka jóhiszeműségét bizonyíthatja úgy, ha még csak keveset is, de küld a gyerekeknek, ahogy csak tud?
Ha anyuka bírósághoz fordul, apuka javára lehet írni, hogy ahogy és amennyit tud, akkor küld?

Köszönöm!

ObudaFan # 2017.02.21. 05:44

utolsó esély

Te nem tudsz utánanézni, hogy van-e munkahelye. A pert szerintem meg kellene próbálni.

ObudaFan # 2017.02.21. 05:43

Alena

Ha anyuka bírósághoz fordul, a bíróság végre fogja hajtani a bíróság előtt kötött egyezségben szereplő gyermektartásdíjat. Ennek elkerülése érdekében célszerű lenne megindítani a pert a tartásdíj mérséklése iránt.

Alena # 2017.02.20. 21:29

Tisztelt Jogászok!

Segítséget szeretnénk kérni itt is.

Közös felügyelet alatt álló két kiskorú gyermekről van szó, akik anyukánál laknak lakcím ügyileg, de amióta anyuka kidobta apukát, azóta apukánál és új feleségénél legalább annyi időt töltöttek a gyerekek, ha nem többet...
Iskolába-óvodába hordták őket, programokra, anyuka kénye-kedve szerint rángatta apukát, az új feleséget és a gyerekeket is, de apukáé állták a sarat a gyerekek kedvéért.
Bizonyíthatóan (számlák, fotók, stb.) kb. másfél év alatt a gyerekekre apukáék kb. 1,4 milliót költöttek.
Apukáék jól álltak anyagilag, örültek, hogy a gyerekeknek megadhatnak mindent.
Anyukának ment a családi és minden pénz, de apuka ezzel sosem foglalkozott, hiába, hogy sokkal többet költött a gyerekekre.

Egyébként közös felügyelet van.

Sajnos az elmúlt pár hónapban apuka nagyon rossz anyagi helyzetbe került, (külföldi munkákkal bebukott, átvágták, saját költségen kiutazás, vissza, stb.) teljes anyagi csőd, jelenleg már az albérletet sem tudják fizetni.
Sajnos mióta így áll anyagilag, (pár hónapja) a gyerekekre csak karácsonykor tudott költeni, kb. (kb.30ezret) azóta semmit és előtte sem kb. 2 hónapig.

Hiába írta le apuka, hogy értse meg az anyuka, hogy most teljesen padlón vannak és ahogy tud, fizetni fog (bár közös a felügyelet), fenyegetőzik.
Érthető persze, hogy a gyerekek pénzbe kerülnek és ha tudnának boldogan fizetnének apukáék, mert nagyon szeretik a gyerekeket, de sajnos sokszor még a napi betevő is kétséges... ennyire a rossz a helyzet, ráadásul apuka felesége is várandós.

Anyuka újra férjhez ment, az új férj dolgozik, valószínűleg nem kereshet rosszul (mert anyuka pakolgatja ki, miket kap).
A gyerekek a mai napig 80%-ban azokból a ruhákból és cipőkből "élnek" amiket mi bevásároltunk nekik.

Nyilván senkinek sem könnyű ez a helyzet.
Apuka ilyen esetben milyen szankciók elé nézhet, ha anyuka bírósághoz fordul? (valószínűleg a csokot fel akarják majd venni, ott is jön a közös gyerek).

Ha Apuka tudna küldeni 2000,-Ft-ot akkor küldje el? Az bizonyítja a szándékát, hogy akar, csak nem tud adni a gyermekeinek?

Köszönöm!

utolsó esély # 2017.02.20. 20:50

Tisztelt szakértők!

Érdeklődni szeretnék, jelenleg 15-15 ezer Ft tartásdíjra kötelezett apuka két gyermek után. Valamint meg kellene fizetnie a gyermekekkel kapcsolatos számlával igazolt költségek 50 % (gyógyszer,iskolai étkeztetés, iskolával kapcsolatos költségek, sportolással kapcsolatos költségek). Ezzel szemben a havi 15-15 ezer Ft felett összesen havi 5000 Ft-ot fizet. Ezt ő saját magától, mert az elején próbálkoztam, hogy küldtem a számlákat, de olyan indokokkal, mint hogy adjak a gyógyszerszámla mellé receptet, mert ő nem hiszi el, hogy a gyerekek ették azt a gyógyszert stb nem volt hajlandó kifizetni a költség felét. Továbbá elég sok olyan költség van amiről nem kapok számlát, mint az iskolai kirándulás, sportolás stb. valamint mivel ez a megoldás nem jó mivel sem havonta sem félévente nem szeretnék a bíróságra menni a számlákkal, hogy ennyit nem fizetett ki, azután érdeklődnék van-e esélyem gyermektartásdíj emelését kérni. Viszont apuka tudomásom szerint hivatalosan 2014 óta nem dolgozik. Ekkor született ez az ítélet is. Előtte külföldön dolgozott, egy szállítmányozási cégnél. Most itthon van és az anyukája nevén és ügyvezetésével alapított egy céget ami szintén szállítmányozással foglalkozik. Nem tudom biztosan, de úgy gondolom hogy az ő nevén semmi sincs, minden az anyukája nevén van. Viszont az életvitele szerint nem munkanélküli (pl: tavaly nyáron egy hónapot töltött külföldön, mert búvárkodik) ilyen feltételek mellett érdemes-e pert indítanom tartásdíj emelésre vagy ameddig nincs a nevén semmi nem érdemes? Valahol utána tudok-e nézni, hogy hivatalosan van-e munkahelye? Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.20. 18:33

Szerintem végre is hajtható.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.20. 18:31

Hah hónapra visszamenőleg megáll a követelés.

audis dolgozo # 2017.02.20. 18:23

Tisztelt szakértők!
Kérdésem az lenne, hogy 2012-ben a gyermek anyja beperelt és bíróság által meg lett határozva minimum 20 ezer ft vagy 20% gyermektartás díj. Nem letiltással. Visszamenőleg pedig 80 ezer ft ami 5 ezer ft-al növelte a tartás díját amíg le nem telt. De én továbbra is ennyit utaltam. Most visszamenőleg követel 2013 decemberétől különbözetet mert szerinte a fizetésem 20%-a több mint 25 ezer ft. Rosszhiszeműségre hivatkozva! Megteheti? Mi a menete? Nyilván már tudja, hogy több mert ügyvéd által lekérdezte a fizetésemet 3 évre visszamenőleg.Egyből mehet végrehajtásra a dolog vagy be kell, hogy pereljen és majd a bíróság eldönti? (Én el is feljtettem, hogy 20%-ot utaljak mert 2013 előtt a fizetésem jóval kevesebb volt, örültem h megtudtam éllni)
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
KM

Vlilla # 2016.05.27. 11:16

Az a kérdésem lenne hogy én kapok állam általi gyermektartásdijat..a volt párom ma küldött 10000ft ot gyermektartás jogcimen.Az lenne a kérdésem felvehetem e azt a pénz jogosan.Már birósági uton meg van neki itélve havi 15 ezer ft de azt nem fizette ezért kapok állam általi..És utoljára február végén küldött ugyanennyit és akkor azt mondták a gyámhatóságon azt akkor nem kell visszafizetnem csak ha havonta küldene pénz ő meg 3 havonta küldözget.Ezt a pénz most nem mertem felvenni a postástól mert nem tudom ilyenkor mi a teendő gyámhatóságon meg csak jövö7 en tudok érdeklődni

bubika79 # 2014.11.20. 07:38

Köszönöm szépen a gyors választ!
A végrehajtás már megvolt, kérelmetem a gyámhivataltól a gyerektartás kiegészítését, ami azt jelenti, hogy a megitélt összeg feléig kiegészitené az állam, ez plussz hétezer forintot jelentene. Az ex pont ezt akarja meghiúsítani ez a bosszantó, mert behajtani úgy sem tudják majd rajta és nem is ő fizeti (sok egyéb tartozása van még ezért sem vesz semmit a saját nevére), de akkor nyomozásba kezdek melyik is az az ingatlan. Köszönöm!

ObudaFan # 2014.11.19. 21:38

Vagonosodási vizsgálat, mint olyan, nem lesz a polgári perben, de természetesen azt bizonyíthatod, hogy milyen vagyona, jövedelme van. A bíróság még gyermektartás iránti perben is elsősorban indítványra fog bizonyítást elvégezni, tehát ha konkrét ingatlanvagyonról van tudomásod, akkor azt jelentsd be és tedd meg a megfelelő indítványokat.
Amit meg megítéltek és nem fizet, arra kérj a bíróságon végrehajtást és a rendőrségen tegyél feljelentést.

bubika79 # 2014.11.19. 08:26

Tisztelt Szakértők!

Problémám a következő: 2012 szeptemberében született egy ítélet, miszerint a gyermekem apja fizessen meg havonta 25 ezer ft. gyermektartást. Nagyon hosszú procedúra eredménye volt ez, mert az ex sajnos lehazudja a csillagos eget, neki van ügyvédje, sajnos én nem tudom megfizetni.
Előzményei: neki van az előző házasságából három gyereke, kettőt magához vett, mikor külön váltunk, akik időközben nagykoruak lettek, de tanuló jogviszonyban vannak még. Tudomásom szerint a nagyobbik dolgozik (nem tudom, hogy bejelentett munkahelyen e), a kisebbik nyáron dolgozott ill. sokáig iskola mellett, most nem tudom. Mindegyik gyereknek ill. az élettársnak is külön autója van. Több ingatlant vásárol az ex, de ő csak haszonélvező. Bejelentett munkahelye nincsen. Gyanítom, de nem tudom biztosa, hogy a gyerekek nevére veszi az ingatlant, vagy talán az élettárs nevére. Nekem a megítélt összeg ellenére csak hétezer forintot fizet, behajtani a fentiek miatt nem tudom a hiányzó összeget.
Most, idén novemberben fog megszületni az ötödik gyereke. Ez alapján beperelt, a gyerektartás csökkentése miatt. Ráadásul, hat hónapra visszamenőleg amit nem értek, mert a gyereke még csak most fog megszületni.
Bizonyítási eljárásban kérhetem-e a gyerekek vagyonosodási vizsgálatát? Ill. az élettársét? A haszonélvezeti jogoknak miért nem néz utána a bíróság? Első körben őrá kértem vizsgálatot, akkor több autó volt a nevén, de a haszonélvezeti jogok nem kerültek feltárásra. Milyen bizonyítási eljárást lehet kérni még?
Gondolok itt az iskola látogatási igazolásokra (tudomásom szerint gondok voltak a sok hiányzással), kérhetek gáz számlát, vagy villanyszámlát? Nem tudom mihez lehet nyúlni még, mert az ex hatvan ezer forintos jövedelmet ismer be, de tudom, hogy ennek a többszörösét keresi feketén (sosem volt bejelentett munkahelye).
Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Soko # 2014.11.18. 19:20

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!

Szeretném a véleményüket kérni:
Mentesítést jelent-e saját gyermek után fizetendő gyerektartásdíj kötelezettség alól, illetve csökkenti-e ezen összeget a másik gyermekre gondnokként költött összeg (egyik gyerek apánál, másik anyánál került elhelyezésre).

Apa: gondnoka felnőttkorú értelmi sérült gyermekének, aki "jövedelemmel rendelkezik" (rokkant-járadék, fogyatékos segély) és bentlakásos otthonban él.

Anya: másik gyermeket neveli, aki 19 éves (gimnáziumban idén érettségi)

A bentlakásos intézmény, az állami intézmények gyakorlata szerint: "az eltartott jövedelmének 80%-át számítja fel térítési díjként", melyet szükség szerint az állam "egészít ki" az életvitelhez szükséges ruha, cipő, élelmezés, tápszer, pelenka, egyéb költségek finanszírozásában.

Illetve szakképzettségnek minősül-e az érettségi?

Szakértő segítségüket előre is köszönöm!

dr.VV # 2014.11.17. 12:24

Az élettárs köteles-e háztartásában eltartani a vele együtt élő élettársának olyan tartásra szoruló kiskorú gyermekét , akit élettársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba?

Help!

Valaki válaszoljon!
Köszi!

dr.VV # 2014.11.17. 07:10

Kérdésem: Élettárs más apától született gyermekét a jelenlegi élettárs köteles-e eltartani, és gyermektartásdíj leszállítása iránti perben az élettárs más apától született gyermekekeit figyelembe veszi-e a bíróság a döntésnél?

ObudaFan # 2014.08.08. 17:24

Csak bíróság előtt egyezzetek meg. És a saját érdekedben szakemberrel szövegeztesd meg az egyezség szövegét.

Winziger # 2014.08.08. 16:23

5 évvel ezelőtt a bíróság a keresetének a 15%-át ítélte meg, azaz 15.000 gt-ot! De az elejétől kezdve 20.000 ft-ot kapott! Most hogy Ausztriába költöztünk, máris több kell neki vagyis 20%-ot írt...ami mellê ő ugy gondolta hogy az 60.000 ft! Magyarországon a bíróságon mit tudnak ezzel kezdeni, ha be menne?!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.08. 16:07

Megegyezni bármiben meglehet, közös szülői felügyeletben is.

n.n. # 2014.08.08. 15:50

Köszönöm az eddigi válaszokat! Tehát arra esetleg van mód és precedens, hogy megegyezéssel, senki nincs kötelezve tartásra, hanem közösen megveszünk, kifizetünk mindent a gyermeknek és mindenki viseli a nála felmerülő költségeket?
Amúgy közös megegyezéssel váltunk el és a láthatás sem a szokásos volt, előtte is majdnem így ment, pár nap eltéréssel. Csak idővel már a gyerektartáson felül fizessem ki a kirándulást, a szülinapi bulikat, ruha is kell, ráadásul itt külön ruhatárat kell fenntartani, mert váltáskor semmit nem hoz magával, csak amiben van és sorolhatnám.

Nekem már az is sokat jelentene, ha a családi pótlék megosztása lehetséges volna. Pedagógusként nem vet fel a pénz, sokszor a család ad kölcsön, hogy mindenre elég legyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.08. 14:46

11 éves.
Akkor az ő szándéka, kívánsága még keveset számít.

Éppen indíthatsz pert a szülői felügyelet gyakorlása vagy a gyerektartás leszállítása iránt, de semmi olyat nem mondtál, ami ezekhez komoly esélyt adna. Nyilván nem érhetsz el a mostaninál sűrűbb, hosszabb kapcsolattartást , de könnyen megeshet, hogy a per miatt az anya berág, és szigorúan tartja magát az ítélethez. (Közös gyermekfelügyeletet ítélettel nem rendelnek el.)

ObudaFan # 2014.08.08. 14:43

n.n.

Az a probléma, hogy hiába az 50-50% a tényleges helyzet, hiszen papíron meg nem ez a helyzet. Vagy megállapodtok bíróság előtt ebben az 50-50-ben és abban, hogy nem kell fizetni a tartásdíjat senkinek senki felé, vagy nem lesz más megoldás erre, mint az elhelyezés megváltoztatása iránti per.

ObudaFan # 2014.08.08. 14:40

Winziger

Így elsőre, 1100 eurós nettó jövedelemnél a 60.000 Ft gyermektartásdíj nem irreális. De látni kellene a korábbi ítéletet is például.

n.n. # 2014.08.08. 11:51

11 éves. Úgy tudom hamarosan eleve beleszólása is lehet - legalább meghallgatott vélemény szintjén - a hollétébe, de nem szeretném, ha kevesebbet lenne az anyjával, mert így most aránylag ideálisnak néz ki lelkileg számára a dolog és szüksége van mind a kettőnkre. Egyszerűen nem bírom anyagilag, illetve frusztrál, hogy évek óta fejnek, kihasználják, hogy a békés utat választom. Egyszer jártunk szakértőnél, utána leüvöltötte az anyja a gyereket, mert nem azt mondta, amit kért tőle. A szakértő pedig 10 oldalon írt le általánosságokat, amiben nem foglalt állást egyikünk mellett sem végül, de maga a vizsgálat is teljesen szabálytalan volt: Nem volt kint megfigyelő, eltűnt a hangfelvétel, pedig a jegyzőkönyv több pontban nem stimmelt, gyereket 3 órát várakoztatták, az előtérben családok közösen töltötték azokat a teszteket, amit egyedül kellene, stb. Ilyennek nem tenném ki magunkat még egyszer. Eddig is kifizettem mindent, de úgy érzem a másik oldal is vállalhatna valamit.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.08. 11:35

Mennyi idős az a gyerek?