szívességi lakáshasználat visszavonása


JOLY-JOKER # 2020.10.21. 05:30

Mert azért a tulajdonosi jogoknak mégis csak érvényt kell szerezni!

Nehéz albérlők, vagy szívességi lakáshasználók kiköltözésének kikényszerítésére és a tulajdonosi jogok gyakorlásának helyes és törvényes módjára megfelelő "üzleti" tanácsot tudok adni -üzleti tanácsadás. Minden eset más így annak körülményeitől függ a választott eljárás.

Az eredmény garantált és biztos, mivel az alkotmányból levezetett, a tulajdonhoz és annak hasznai szedéséhez fűződő alapjog helyes joggyakorlásról van szó ezért alacsonyabb szintű jogszabályok nem gátolják az üzleti tanács helyes és ajánlott végrehajtását.
A legbiztosabb ha még a kiadás vagy a szívességi lakáshasználó befogadása előtt kéritek ki az "üzleti tanácsomat"

Továbbiak az email címemre írt levélre adott válaszomból megtudhatók. hardrock_kukac_chello.hu

ahor # 2020.04.22. 13:55

Sziasztok!

Van egy telke a szüleimnek, rajta egy házzal, amiben áram van, fával fűthető, egy nagyon egyszerű élethez minden feltétel megteremthető. Vizet hordani kell oda, és kinti wc van, de amúgy egy stabil, blokkokból épült ház, amit apám maga húzott fel a kezeivel, becsülöm is, hogy mert nagyot álmodni, de nekünk a családjának a telekből csak a gürcölés jutott, nincsenek jó emlékeim róla. De tiszteletben tartom az értéket, amit létre hozott.

A telek 900 négyszögöl körül van. A szüleim már nem bírják rendben tartani sem a telket, sem a ház körül a füvet, bejárót, és a házon sem történt sok éve semmifélre felújítás, karbantartás, az állaga romlik.

Van egy személy, aki szívességi lakás-és földhasználatért cserébe rendben tartaná az egészet. Ez egy nagyon korrekt ajánlat, nekünk nagyon megérné, mert ha még nem szeretnénk eladni az ingatlant (föld + házikó), de szeretnénk hogy rendben legyen addig is tartva és ne a parlagfű meg az akácos lepje el, akkor ez mindkét fél számára előnyös megoldás lehet. A használónak el kell hagynia az élettársa otthonát, mert kapcsolatuk megszakadt, neki ingatlana nincsen.

Tudom, tudom... mindennek van veszélye, meg ott a birtokvédelem joga stb, a vége akár pereskedés is lehet, de mivel alapvetően nincs szükségünk a telekre, de mint érték, nem akarjuk elkótyavetyélni, és a személy pedig nem tudja megvenni, de az ott élhetesért cserébe segítségére számíthatnánk, így a megoldás, mindkét fél számára előnyös lenne.

A szüleim fél-fél részben tulajdonosok. És itt a bökkenő. Jó Apám hallani sem akar róla. Nem akarok belemenni a részletekbe, de a lényeg annyi, hogy mentálisan teljesen leépülőben van és nem hoz reális döntéseket, sem önmagára, sem ránk nézve. Nem élünk egy háztartásban, de Édesanyám lassan retteg tőle. A személyisége torzul, kezd demens lenni és még sorolhatnám. Nincs az az érv, amivel meggyőzhetnénk a döntés ésszerűségéről, arról, hogy a telket és a házat csakis pénzért fogja bárki is rendben tartani, Ő már nem bírja, hiába erőlködik, anyám sem, és mi sem 100 km-ről. Maradna tehát ez a jó megoldás, de ő hallani sem akar róla. :( Ezzel viszont megpecsételi (?) a helyzetet, és igenis innentől jönnek a tízezresek, amiket ki kell adni egy olyant ingatlanra, amiből semmi hasznod nem lesz ezek után. (Megjegyzem, korábban kaptunk rá egy ajánlatot, ami 300 ezer forint volt!!!!! nevetséges. Le sem írom mit gondolok. Aki meg akarta venni és a vételi ajánlatot tette, felvásárolja a környék telkeit, de pofátlan áron akar hozzájutni. A telek min. ára 1 millió forint, ez már reális lenne.)

A kérdésem tehát. Az Édesapám döntése ellehetetleníti az egész ügyletet? Tehát Édesanyám nem teheti meg azt, hogy ennek ellenére az Őt illető úgymond fél részt igenis lepapírozza ügyvéddel és szívességi használatba adja? Ilyen nem lehetséges? Kell a másik fél rész tulajdonosának beleegyezése?

A helyzet az, hogy ha ezt nem oldjuk meg, ez csak a következőket fogja hozni. A telek állapota tovább romlik, szántatni kellene, kiszedni a kiszáradt fákat, a kútban ott áll a szivattyú, szétrohad, a ház megy tönkre, a pockok kitúrják a homokot a blokkok közül, az ablak megvetemedik, és kifeszül, a pince ajtaját már nem lehet kinyitni. Az egész az enyészeté lesz, mert nekem nincs erőm többet beáldozni az életemből és ott nyírni 40 fokban kéthetente a füvet, a semmiért...

Értem, hogy apámnak volt egy álma, de közel a 70-hez sem látja be, hogy ez már nem fog menni...Garasoskodik dolgokon, de azt nem látja be, hogy ezt csakis pénzért fogja megcsinálni valaki!?!? Ezt a kemény fizikai munkát.

Ott tartok, hogy vagy lesz megoldás, vagy megrohad ott az egész. Én nem mentem meg más meddő álmait, feláldozva a saját életem szabad óráit, amit a cseperedő gyerekemmel tölthetnék és a még élő idős szeretteimmel. Akkor legyen az enyészeté...

Szóval a kérdés még egyszer:
A kérdésem tehát. Az Édesapám döntése ellehetetleníti az egész ügyletet? Tehát Édesanyám nem teheti meg azt, hogy ennek ellenére az Őt illető úgymond fél részt igenis lepapírozza ügyvéddel és szívességi használatba adja? Ilyen nem lehetséges? Kell a másik fél rész tulajdonosának beleegyezése?

Köszönöm előre is a válaszaitokat!

drbjozsef # 2019.11.19. 06:17

badamreg,

Ha a szüleid biztosítják neked ezt a jogot, akkor szerinted?

Behívhatod őket a bíróságra tanúskodni, de szerintem elég kell legyen egy nyilatkozat tőlük, esetleg két tanúval.

badamreg # 2019.11.18. 21:17

Tisztelt Tagok,

Ha jól értem, ha a szüleimmel élek, az is szívességi lakáshasználat jogcím.

Ezt hogy lehet igazolni? Válóperem során hiánypótlást kértek, hogy igazoljam, milyen jogcímen tartózkodok a jelenlegi lakcímemen.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.25. 05:48

Nem. Perelhetsz.

Lisike # 2019.04.24. 20:13

Üdv Mindenkinek!
Olyan problémám van, hogy van egy saját lakásom, amiben jelenleg nem lakom, de egy ismerősömnek megengedtem, hogy ott lakjon. Fizeti a rezsit, minden rendben van vele, viszont beengedett maga mellé egy párt, 2 gyerekkel. Én ezt nem engedélyeztem, és most szeretném őket kitenni, de ők nem akarnak menni, mert állítólag nincs pénzük elmenni, és nincs is hova. Drasztikus megoldás, de lehetséges hogy a zárat le cserélve rakom ki őket? A cuccaikat pedig kiadom nekik...
Köszönöm a segítséget!

nonolet # 2018.05.10. 08:26

Amrun

"Inárcson vettek volna neki pár millióért egy kis vályogházat,"

Kérd el szépen ezt a pármilliót...
Aztán abból oldd meg az elhelyezés kérdését.

Nomeg amivel még tartozik a nővér abból is.
Mert gondolom a pármillió még nem fedezi az anyának okozott kárt.

Nyugdíja is van nyilván.

Szóval az anya kérje a kárát a lányától.
HA nem kéri, akkor meg oldja meg maga a saját gondját.

Mert nem normális dolog
az egyik gyereket futni hagyni
a másikon meg élősködni-követelezőni...

Burn Out # 2018.05.10. 04:42

ez nem igazán jogi kérdés. le kell vele ülni és meg kell vele beszélni a helyzetet. mondjuk ilyen korban már biztos nehezebb.

Amrun # 2018.05.09. 22:34

Tisztelt Szakértő!

83 éves édesanyámat kezesként elárverezték és kirakták otthonából, nővérem és a sógorom nem fizetett lakáshitele miatt. Én befogadtam, semmilyen anyagi érdek nem fűz a dologhoz.Befogadtam, mert nővérem ezt nem ajánlotta fel, és a masik lehetőség anyukámnak nem lett volna teljesen megfelelő, mivel, Inárcson vettek volna neki pár millióért egy kis vályogházat, ami kívül esik a megfelelő eü ellátáson.Anyukám budapesti, minden orvosa itt van.Cukorbeteg, szívműtött, rendszeresen ellenőrzik.
Együtt élésünk során viszont kiderült, hogy édesanyám egyébként is -nehéz termeszete- miatt az életem teljesen ellehetetlenült.Sajnos idegileg teljesen kikészít, állandó éjszakás ápolóként nem tudok pihenni sem. Mivel ha nem fogadom be az utcára került volna, és a nővérem örül, hogy ennyivel megúszta, és segítségére nem számíthatok, bár ígérget, nem érdeke..Szeretnem megkerdezni, hogy a kora miatt a realitásérzéket lassan elvesztő, de beszámítható anyukámnak milyen optimális megoldás lehetséges. Abszolút szívességi lakáshasználó, otthonba nem akar menni.A 40nm kis lakásomban van 1 külön, szép szobája, ami keves neki.
Köszönöm válaszát.

drbjozsef # 2018.04.17. 05:06

Harmadrészt azért is birtokvédelmet kap ha nehezíteni akarod az életét, értsd : közművek elzárása, meg ilyenek.
A bútorokat, ami a tulajdonod, azt elszállíthatod.

Egyébként nem értem, hogy szívességi lakáshasználatnál miért kell hónapokig pöcsölni. Egy bérleti jogviszonynál lehet vitatkozni, hogy jogszerű-e a felmondás, és akkor elvitatkozgatni bíróságon. De szívességi lakáshasználatnál fel se merülhet, eddig volt, most nincs, viszont látásra. Egyoldalúan visszavonható, nincs rajta mit vitatni.

ObudaFan # 2018.04.16. 14:17

Ha nem távozik önként, marad a per. Ha ugyanis te teszed ki onnan, egyrészt fog kapni birtokvédelmet, másrészt magánlaksértés miatt feljelentést tehet ellened.

wadewales # 2018.04.16. 12:39

Tisztelt Fórumozok!

Édesanyám a válása után szívességi lakáshasználat jogcímen bejelentette apámat az 1/1 tulajdonú lakásába. A halála után megörököltem a lakást (1/1 tulajdonban, más haszonélvező nincs). Apám nem hajlandó kiköltözni a lakásból, tanúkkal bizonyíthatóan életvitelszerűen él ott. Én úgy gondolnám, hogy mivel egy már halott személlyel kötött anno megállapodást, így a jogcíme megszűnt. Ettől függetlenül, ha én mint tulajdonos hivatalos levélben is felszólítom az ingatlan kiköltözésére, ő pedig nem hajlandó ennek eleget tenni, akkor marad a már sokszor vázolt hivatalos kilakoltatási procedúra? Ha próbálnám ellehetetleníteni az ott létét (pl. barátaimnak is megengedem a lakáshasználatot, vagy költöztetőkkel elvitetem az összes ingóságot, amit szintén én örököltem) élhet a birtokvédelemmel? Mi van,ha azt hazudja, hogy az ő holmijait vittem el? Igazából sem ő, sem én nem tudjuk ezt bizonyítani... Simán feljelenthet akár magánlaksértésért?
Köszönöm a válaszokat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.01. 07:03

szivességi lakáshasználünak szémítok-e?
Akkor már éppen nem. Jog címnélküli, rosszhiszemű birtokosnak számítasz.

Leende # 2017.04.01. 07:01

kérdés, ha anyósom haszonélvező abban a házban, ahol én és a férjem(ő tulajdonos) és gyerekeink lakunk, akkor férjemmel való válásunk miatt ha felszólít lakás elhagyásra szivességi lakáshasználünak szémítok-e? ha nem megyek el perben bérleti díjat követelhet-e tőlem?
nekem és a gyerekeknek van-e lakhatási jogunk? kérhetek-e megoszott lakhatási jogot bíróságtól? krhetek-e vmilyenkifietést a tulajtól(férjem)? mik a jogi ehetőségek ilyen esetben? válasz előre is köszönöm.

joe40 # 2017.02.27. 22:57

Köszönöm szépen, most már többen is megerősítettétek a választ. Joe,

ObudaFan # 2017.02.27. 05:33

Viszont a felszólítást követő időre használati díjat is lehet tőle követelni, ismét csak perben.

ObudaFan # 2017.02.27. 05:33

A szívességi lakáshasználónak eladás nélkül is kötelessége a tulajdonos felhívására kiköltözni.
Csakhogy van úgy, hogy valaki a kötelezettségét nem teljesíti. Ilyenkor mg se ti, se a vevő nem dobhatja csak úgy ki, mert egyrészt birtokvédelmet kap, másrészt magánlaksértés miatt a kidobó ellen majd büntetőeljárás indulhat. Tehát ha nem megy ki, pert kell indítani, ami idő és költség.

joe40 # 2017.02.26. 21:50

Kedves DrbJózsef, KBS! Nem jól gondolom, hogy a szívességi lakóhasználó az a mostani tulaj szívességi lakóhasználója, nem pedig az ingatlané? Tehát ha el van adva a lakás, a szívességi lakóhasználónak kutya kötelessége kimenni.? Joe

drbjozsef # 2017.02.22. 08:05

Egyszerűbben szólva : ha a lakást nem "per-, teher-, és igénymentesen" adjátok el, hanem benne van, hogy egy szívességi lakáshasználó is van, és annak kiköltöztetése az új tulajdonos feladata, akkor a Te részedről megszűnik a probléma. Csak hát ez a kilakoltatási költség és kockázat valószínűleg meg fog jelenni a vételárban.

Vagy vállaljátok, hogy üresen adjátok birtokba a lakást a vevőnek, de akkor nektek kell elintézni a kilakoltatást.

drbjozsef # 2017.02.22. 07:32

Szerintem a mostani tulajnak, és egy új tulajnak pontosan ugyanolyan jogai vannak.

Ha értetted, mit írt KBS, akkor látnád, hogy ez nem megoldás. Azt írta, ki kell költöznie. Ha a régi tulajdonos szólítja fel, akkor is, ha egy új tulajdonos, akkor is.

De mi van, ha nem költözik ki? Ha jogi úton akarod rendezni, akkor ugyanazt kell az új tulajdnak is végigjárnia, mint a réginek.

Persze, ha az új tulajnak elmondod a helyzetet, tisztában van azzal, hogy esetleg egy makacskodó lakó is van - ez esetleg tükröződik a vételárban is -, és ezt az új vevő tudomásul veszi, hogy ezt neki kell rendeznie, akkor nektek nincs több dolgotok a kilakoltatással. Ha az új tulaj bevállalósabb, és nem csak a jogi utat akarja járni, az meg az ő dolga.

joe40 # 2017.02.21. 22:14

Tisztelt válaszadók! Köszönöm szépen a tömör, határozott válaszokat (igen, igen, Nem). Önök szerint megoldás lehet e az, hogy eladjuk a lakást amihez apósomnak semmi köze (persze most szívességi lakóhasználóként benne lakik), a két tulaj elfelezi a pénzt, és anyósomat mondjuk magunkhoz költöztetjük? Innentől apósomnak kötelessége elhagyni a lakást, mert ugye új lesz a tulajdonos, nekem meg nem kötelességem beengednem az én házamba. Ezt jól gondolom?Én úgy vélem, hogy csak így tudunk megszabadulni az élősködőtől.....

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.15. 19:45

Igen; igen; nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.15. 19:45

Igen; igen; nem.

Dr.Attika # 2017.02.15. 19:43

Tisztelt Joe!
A hiteles, érdemleges választ kék szélű tányéron kéri?

joe40 # 2017.02.15. 19:36

Sziasztok! Üdvözlök mindenkit! Van egy lakás ami a feleségem és nővére tulajdonában van. Anyósom lakja, aki haszonélvező. Anyósom elvált, de az ex férjét visszahívta a lakásba, aki semmihez nem járul hozzá. Azt kell még tudni, hogy apósomnak semmiféle köze nincs a lakáshoz. Anyósom úgy kapta a lakást sok-sok éve nagynénjétől, azóta a két lány nevére került + anyós haszonélvező. Úgy ítélem meg, hogy apósom egyszerűen szívességi lakáshasználó. Mivel apósom nem járul hozzá semmihez, anyósom és a lányok szeretnék kitenni a lakásból. Megtehetik ezt egy egyszerű felszólítással? Kötelessége elhagyni a lakást? Ha esetleg nem távozna, akkor kidobhatjuk? Ha lehet érdemleges, hiteles hozzászólást várnék. Tisztelettel: Joe