szívességi lakáshasználat visszavonása


huntah # 2014.09.27. 18:33

Ügyes... Hú, de nem szeretnék a bérbeadó helyében lenni!

huntah # 2014.09.27. 12:51

Egy fedél alatt élnek. Már miért ne lennének birtokon belül?

ObudaFan # 2014.09.27. 12:26

andrea722

Ti hiába mentek a jegyzőhöz, mert nem vagytok birtokon belül. A bíróságon kell polgári pert indítanotok.

huntah # 2014.09.27. 11:47

Hát, ha már az országgyűlés szóba került, valaha mégiscsak jóváhagyták a törvényt, ami nem ad a tulajdonosnak egyszerű kilábalási módot ebből az igencsak visszás helyzetből... én értem a háborgást, mert nem jogászként, hanem józan paraszti ésszel gondolkodok, ahogy szerintem a kérdező is.

Andrea, írd be a gugliba hogy "birtokvédelem" és találsz egy hosszabb írást erről (ingatlanjog.hu), választ kapsz az itt meg nem válaszolt kérdéseidre, és egyben felvetődik néhány új kérdés is, sajnos...
Én úgy látom, hogy jelen helyzetben a jog titeket nem véd jobban, mint a sógort, sőt, pontosan az arányos fellépést hangsúlyozza. (Ha nyitva hagyja a fagyasztót, akkor tehetsz lakatot - a fagyasztóra, de nem a bejárati ajtóra.) Ebből viszont megoldás nemigen lesz, csak még jobban elmérgesedett helyzet.

Egy felvetés: a birtokvédelem kérése és a kizárás közötti megoldás kezdő lépése lehetne egy írásos megállapodás arról, hogy mikor költözik ki, azaz mond le önként a birtokolt ingatlan használatáról. Hátha hajlandó rá. Egy esetleges későbbi perben jól jöhet, a birtoklás jogalapját (annak hiányát) bizonyítandó.
Azaz, én megállapodnék a kiköltözés határidejében (mondjuk egy hónap), és ha az lejárt, akkor zárcsere, akár kiköltözött magától, akár nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.27. 09:02

Most mit háborogsz? Én engedtem meg neki, hogy ott lakjon, esetleg az országgyűlés?

andrea722 # 2014.09.27. 07:37

Magyarul: nem fizet semmit, tönkretesz mindent, zaklat és ezt nekünk el kell tűrnünk?És el is kell tartani? Van munkahelye, tudna albérletet fizetni ha nem a kocsmába vinné a pénzt.A megállapodás az volt, hogy havi 10 ezerrel hozzájárul a rezsihez. Hát ez sem sikerül neki.A kutyájának fél éve nem adott enni.Az általa használt szobában olyan tisztaság van, hogy az ÁNTSZ karanténba helyezné simán és fél évig fertőtlenítené.
És ha én megyek a jegyzőhöz birtokvédelmet kérni?
Vagy esetleg egy távoltartási végzés? Van két gyerek és nem hiszem, hogy nekik erre a kényszer együttélésre szükségük van.Perelni, feljelenteni nem fog, ahhoz hülye, már bocs.Meg ha feljelent, neki bíróságon tanukat is kellene állítani és senki nem áll vele szóba a faluban,nem áll mellé senki.Így is csodálkozik mindeni, hogy még itt van.Semmi jogalapja nincs itt lakni, mivel többször fel lett szólítva a távozásra-a szivességi lakáshasználat lejárt.
Szóval: kicserélem a zárat és annyi?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.26. 18:38

Igen.

huntah # 2014.09.26. 18:13

A birtokvédelmet reálisan meg is kaphatja? (Nyilván elsírná, hogy jön a tél, nincs hova mennie.) Na de a tulajdonost mi segíti, hogy visszakapja, ami eleve az övé és egyébként is a birtokában van? Pereljen?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.26. 14:51

Nem kell perelnie, elég, ha birtokvédelmet kér a jegyzőtől. Illetékmentes.

huntah # 2014.09.26. 13:36

Laikus vélemény, de a való életből: A sürgős megoldás a zárcsere, felszerelni riasztót, megrendelni betörésfigyelő szolgáltatást. És bízni benne, hogy a sógor nem találja meg a jogi útvesztőben, hogy miért is lenne joga bármihez az ingatlanban, ha egyáltalán lenne.
Ingyenélő nem perel, nincs rá pénze.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.26. 11:50

Hogyan tudjuk kitenni sürgősen
Úgy érted, gyorsan? Sehogy.

andrea722 # 2014.09.26. 10:00

Segítséget szeretnék kérni:
Párom sajnálatból-jó szándékból megengedte a sógoromnak, hogy a tulajdonát képező (örökölte)lakásban lakjon, amíg nem talál valami megoldást. A lakást teljesen lepusztította,villany is ki lett kötve, kifizetetlen tartozások a szolgáltatók felé...Tavasszal úgy döntöttünk, hogy beköltözünk a házba.Teljes felújítást kellett végezni- nem csak egy egyszerű festésre gondolok, hanem olyan szinten, hogy az ablaküvegek helyén kartonpapír, illetve deszka volt,csőtörés miatt szétázott fürdő, stb. Újra lakhatóvá tettük az ingatlant és beköltöztünk. Kifizettük a tartozásokat. A sógor, akinek sem tulajdon, sem haszonélvezeti joga nincs(örökségből ki lett zárva) a mai napig itt lakik, többszöri felszólítás ellenére sem távozik, még a rezsihez sem járul hozzá, magyarul ingyenélő.(Ha szólunk neki, hogy mikor megy el végre,letelt a határidő, akkor mindig valami kárt csinál bosszúból- pl. szétver egy villanykapcsolót, kárt tesz a dolgainkban, kinyitja a fagyasztó ajtaját amíg nem vagyunk itthon, amitől a benne levő cuccok felengednek, a kedvenc bosszúja meg a WC és fürdőszoba-de ezt inkább nem részletezném...).Zárat kellett rakni a szobánkra és ott tárolunk mindent, amit féltünk, mert nincs biztonságban tőle semmi.Teljesen ellehetetleníti az életünket.
Hogyan tudjuk kitenni sürgősen, mert egyszerűen figyelembe sem veszi a felszólításokat és a határidő bőven letelt-félreértés ne essék: most már sokszor 30 nap határidőt kapott, hogy találjon magának másik helyet.
A zárcsere jogszerű megoldás,mert eddig nem mertük megtenni?
Sürgős megoldást tud valaki?
Köszönöm.

ObudaFan # 2014.02.24. 11:52

Fel kellene.

ObudaFan # 2014.02.24. 10:56

Akkor pert kell indítani. Lehet ideiglenes intézkedést is kérni.

ObudaFan # 2014.02.24. 10:39

Ha ezt ingyen teszi, akkor tulajdonképpen igen. Vagy csak egyszerűen felhagyott a használattal.
De ennek mi jelentősége van?

ObudaFan # 2011.02.18. 12:36

Ugye jól tudom, hogy saját tulajdonú ingatlanból az élettársamat kitehetem anélkül, hogy ő lakáshasználati díjra lenne jogosult még akkor is, ha van közös kiskorú gyermek?

Igen.

Én február végével gondoltam azzal, hogy az ingóságait nem baj, ha csak később tudja elvinni.

Szerintem az rendben van.

Ha az írásbeli felszólításnak nincs foganatja mi a teendő? Foghatom, és beállíthatom a riasztót, hogy ne tudjon bejönni, vagy erre nem vagyok jogosult, nem kerülhetem meg a lakáskiürítési pert?

Szerintem ezt is meg lehet tenni.

Lakáskiürítési perrel együtt mehet a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, gyermektartásdíj? Vagy az csak külön perben?

Ha mégis perre van szükség, mehet egyben.

nazsimazsi # 2011.02.18. 08:51

Hát igen, ami az erkölcsi oldalt illeti: Tudjátok milyen érzés, hogy én megosztottam mindenem vele, minden rendben volt, megszülettek a gyerekek, aztán felvett egy ilyen nagyon irónikus arogáns stílust, egész nap kötözködik, trágárul beszél, szídja a "putrinkat" hogy kicsi, nem jó stb-stb. Ő kényszerít bele, hogy lépjek. Nem hagyhatom, hogy két gyerek ezt nézze még évekig!!! És engedtessék meg, hogy sajnálatból ne én távozzák már a házból a gyerekekkel!! És mint mondtam, van hová mennie, tehát nem az utcára teszem ki. Úgyhogy inkább a jogi oldala érdekelne. A feltett kérdéseimre még mindig várnék választ, esetleg ha van valakinek tapasztalata. Köszönöm előre is.

Cassy # 2011.02.18. 08:06

Immaculata, nem fejtetted ki az álláspontodat!

Ami az erkölcsi oldalt illeti: vannak helyzetek, mikor ez a legjobb választás. Ez is egy olyan helyzet - jónéhány okból kifolyólag.

monalisa1 # 2011.02.17. 18:17

Zoltanuss, elnézést, elolvastam, szóval a feleséged özvegyi haszonélvezeti jogot örökölni majd.

monalisa1 # 2011.02.17. 18:13

Aztán amikor majd meghalsz a lakás örököse azon lesz, hogy a szívességi lakáshasználót mielőbb ajtón kívül tudja.

Én is házasságpárti vagyok.

Zoltanuss # 2011.02.17. 16:07

Az erkölcsi oldalát nézve nem tudom megállni, hogy el ne mondjam, hogy bármelyik fél, ha belemegy egy olyan élettársi kapcsolatba, ahol csak szívességi használó, nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Ilyen függő helyzetben nem is lehet rendes életet élni, ténylegesen berendezkedni és jövőt alapozni.

Írja Imma....
Ezért kell házasságot kötni !!
Más : az én házastársam, aki itt él 34 éve, nincs tulajdonosi pozícióban.
Tehát elvileg szivességi lakáshasználó !!

Cassy # 2011.02.17. 15:51

Nálunk: én vagyok a nő, van közös gyermek; a lakás az enyém, a párom a "beköltözött". köszi!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.17. 14:45

Tisztázzuk már ki a nő és ki a férfi, mert mindkét esetben más-más az álláspontom.:)

monalisa1 # 2011.02.17. 13:37

Mazsiék esetében a leírás szerint ő az ingatlan tulajdonosa.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.17. 12:00

:) Nem akartalak megijeszteni.

Az olyan kapcsolatokban, ahol nincs gyermek, ott természetesen a szívességi használatot bármikor meg lehet szakítani.
Az erkölcsi oldalát nézve nem tudom megállni, hogy el ne mondjam, hogy bármelyik fél, ha belemegy egy olyan élettársi kapcsolatba, ahol csak szívességi használó, nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. Ilyen függő helyzetben nem is lehet rendes életet élni, ténylegesen berendezkedni és jövőt alapozni.

Mazsiék esetében közös gyermek van. Ha a felek a gyermekelhelyezésben nem tudnak megegyezni, bárhogyan dönthet a bíróság. Akár úgy is, hogy az anyát a gyermekkel az eddig megszokott környezetében tartja és védelmet ad a tulajdonossal szemben.