ingóság és bankszámlán lévő pénz öröklése


sultane # 2017.06.22. 07:06

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a hasznos tanácsot, és a megerősítést!

ObudaFan # 2017.06.21. 15:48

Ha ő úgy érzi, hogy amit ki akartok el mi, az nem lom, akkor természetesen kifogasolhatja az eljarasotokat. Igazolható módon hívjatok fel őt, hogy egy megfelelő határidő én szállítson el mindent, ami kell nek máskülönben kidobjatok.
A temetési koltsegbe be kell szállnia, ha nem teszi, fizetési meghagyás, illetve per útján hajtható be.

sultane # 2017.06.21. 06:24

Kedves Fórumozók!

Férjem édesanyja néhány héttel ezelőtt hunyt el.
A férjem tulajdonában lévő tanyánkon lakott, külön, saját bejáratú lakrészben.
Ez azért fontos, mert nem voltunk egy háztartásban, csak egy ingatlanon éltünk, ő élte a saját életét.
Amikor elhunyt, átnéztük az ingatlanunkat, ahová addig nem nagyon tehettük a lábunkat, és megállapítottuk, h. ott azonnali pakolás, takarítás, fertőtlenítés szükséges (sajnos a mama nem volt sosem egy pedáns teremtés, bár minden képzeletünket alulmúlta a látvány :( ...)
Bezsákoltuk a felhalmozott szemetét, rongyokat stb... és elkülönítettük egy melléképületbe a bútoraival együtt.
Férjem testvére közölte, hogy nekünk ehhez nincs jogunk stb... (bár azt is közölte, hogy ő nem hajlandó kijönni segíteni rendet tenni, takarítani a mi házunkban...)
A saját ingatlanunkban valóban nem takaríthatunk ki a szeméttől, hogy rendbe tegyük és megóvjuk az épület állagát egy esetleges egér/patkány inváziótól?
Illetve szeretnénk mielőbb megszabadulni a több tíz zsáknyi lomtól. Elszállíttathatjuk azt már most is, vagy kötelező megvárnunk a hagyatékit, hogy minden örökös hivatalosan lemondjon a lomról szemétről és a bútorokról?

Illetve azt is szeretném megkérdezni, hogy az említett testvér nem hajlandó a temetéssel járó költségek ráeső részét fizetni, de az öröklendő ingatlanra természetesen igényt fog tartani. Megteheti azt, hogy nem osztozik a költségeken az örökségét pedig igényli? Úgy tudom, hogy a költségeket az örökösök az örökölt vagyon arányában kell, hogy megosszák...

Köszönöm a tanácsokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.18. 08:02

mit csináljak ha
Fizesd ki! Vagy ne fizesd ki!

Agnes321 # 2017.06.18. 07:21

Mindegy is mert nem ér annyit az egész hogy ezen idegeskedjek, korábban kulcsot is rendőri felszólításra adott volna csak, de végül azt se kértem el mert rámfogná hogy eltüntettem onnan valamit.

Most az érdekelne hogy akkor mit csináljak ha a közjegyző előtt kéri hogy fizessem ki a temetési költségek rámeső részét, holott édesanyám már régen adott neki oda pénzt hogy ő intézze majd el, erről többen tudtak a családban de mivel erről sincs papír simán letagadhatja.

köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.17. 18:01

Azt mondja azt még utolsó napjaiban neki ajándékozta édesanyám, és hogy ő ezt tanukkal tudja igazolni.
No, hát igazolja!

Agnes321 # 2017.06.17. 15:47

Kedves forumozók!

Olyan kérdésem lenne hogy mit lehet tenni ha a testvérem az örökölt ingatlanból a hagyatéki leltár előtt elvitt minden értékesebb berendezést, teljesen kiürítette a házat csak a régi bútorok maradtak.
Azt mondja azt még utolsó napjaiban neki ajándékozta édesanyám, és hogy ő ezt tanukkal tudja igazolni.

Ehhez még hozzá tartozik mindig is ellenségesen viselkedett velem ezért nem is beszéltünk évek óta.
Ma elmentünk a házhoz akkor is épp pakolászott. Ekkor mondta hogy azon lesz hogy egy forintot se lássak az örökségből, a házat se fogja eladni, és most önkényesen az ingóságokat is elvitte magának.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.23. 08:34

Ami akkor 33,3333%?
Nem - pontosan 1/3. A hagyaték tárgyaiból. De a házassági közös vagyonnak csak a fele tartozik a hagyatékba, természetesen.

Katalin1990 # 2017.02.23. 08:06

Igen, ezt tudom, lemaradt. A lakason ertem is. Nem adhato el anya akarata nelkul.
A garazsbol is egy gyerekresz? Ami akkor 33,3333%?

A bankbetetnek is 33,3333% át a tesomnak ki kell fizetnie anyukamnak? ( meg nekem? - amit en nem kerek el..)

A gyakorlatban mi lesz..?
Koszonom

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.23. 07:44

1 Rosszul tudod: haszonélvezet.
A további hagyatékból egy gyerekrész.

Katalin1990 # 2017.02.23. 07:38

Kedves Ugyvedek!

Gyors segitsegre lenne szuksegem.
Edesapam meghalt. Kerdesem lenne, mit hogyan oroklunk, s mivel mit lehet megtenni? Kinek milyen joga van? Orokosok: hazastars, es 2 gyerek.

  1. Lakas: anya-apa 50%-50% tulajdonhányad. Ha jol tudom, anyanak marad a sajat resze, + apa reszebol egy gyerekresz....??
  2. Garázs: Ugy gondolom, mint a lakás...
  3. Auto: Anya nyilatkozhat e a kozjegyzo elott a hagyatéki targyalason, hogy kozos szerzemeny az auto? S ez esetben hogy alakul a tulajdoni hányad anya es a 2 gyermek kozott?
  4. Bankszámla, es lekotott ertekpapir. Apa es anya egyutt gyujtottek ossze az ertekpapirban elhelyezett osszeget. A számla anya neven van. Ezt az osszeget is elosztják? Ha igen, hogyan? Lehet e tenni vmit, hogy a teljes osszeg anyanal maradhasson?
  5. Mi a teendo akkor, ha az autot a tesom el akarja vinni, ( orokosoket kifizetve)de apa ezt nem akarta. Azt mondta, hozzajuk nem kerulhet az általa osszesporolt autoja(sajnos oka van ra amiert ezt kérte). Errol papir nincs, sajnos nem gondoltuk, hogy ebbol probléma lehet. Viszont eladni idegennek a tesom nem engedi, s azt sem engedi, hogy az enyem legyen, s en fizessem ki az orokostarsakat. Ilyenkor mit lehet tenni?
  6. Az ingosagokkal mit lehet tenni? Apa azokat szinten nem akarta nekik adni/eladni. Eladhatoak e a testver beleegyezese nelkul? Ha tegyuk fel van 500 000 ft erteku ingosag, amit ha eladunk, akkor anya havi 42000 ft os jovelemet tudja kiegesziteni, akkor az egyik testver megvetozhatja az eladast? Tehat ha anya meg en az eladas mellett dontunk, akkor sem adhatjuk el, ha a tesom nem egyezik bele? Ugyanez a garazsra is igaz? Tehát nem szamit a tobbsegi tulajdon?

Elofordulhat e, hogy tehetetlenek vagyunk, s szembe kell mennunk edesapam akarataval, hogy ne "roadjon szát" az auto a haz elott?

Válaszukat koszonom

11Kérdezősködő11 # 2015.02.17. 09:15

Üdvözletem mindenkinek!

Jó hírt osztok meg Önökkel. Ma kaptam egy levelet.
Az itt kapott segítségnek és megerősítésnek köszönhetően az OTP követeléskezelője eltekint a szomszédommal szembeni követelés érvényesítésétől; minden vele kapcsolatos követélési eljárást megszüntet. Ez arra enged következtetni, hogy a leveleim hatására megváltoztatták az álláspontjukat, remélem visszafele nem fogják :)
Köszönöm a segítséget, üdvözlettel.

11Kérdezősködő11 # 2015.01.19. 13:28

Üdvözletem!
Köszönöm a hozzászólásokat; a számlaszerződés gyakorlatilag a szokásosnak mondható Otp-s szerződés, amelyhez A vagy B - nem tudom melyik - hitelkeret tartozott. Ebből kerekedett ki most ez a kis összeg amit követelnek a szomszédomon.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 18:59

Így már egyetértek.

ObudaFan # 2015.01.16. 18:58

Azt akartam írni, hogy az örökhagyó közös számlájáról a számla másik tulajdonosa által elköltött összeg szerintem az örökösön nem követelhető. De átgondolva a dolgot, látni kellene a szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.16. 18:53

Hű, de dodonai vagy. Szerinted mit sem?

ObudaFan # 2015.01.16. 18:49

Szerintem sem.

11Kérdezősködő11 # 2015.01.16. 10:11

Az alábbi ügyben kérném a tanácsot, segítséget:

Az ügy: adott két testvér legyen Aladár és Béla. Béla elhalálozik és a halála után két évvel derül ki, hogy volt egy közös bankszámlaszáma (társtulajdonos) a vele együtt élő nővel, aki legyen Gizi. Ezen a számlán volt tartozás. Aladár a tudomásszerzéskor rögtön bemegy a bankba, bevisz minden papírt Béla haláláról, ott ezeket rögzítik. A bankszámlán lévő tartozás felét a bank Bélának származtatja (az 1/2 részét), erre azonban mint kiderül, szerencsére van haláleseti biztosítás kötve, így kvázi Béla részéért a bank helyt áll az örökös (Aladár) helyett. Gizi a halálesetet nem jelenti a mai napig, társtulajdonos még Béla, tovább költ a számláról, hiteleket vesz fel. A számlát egy idő után nemfizetés miatt zárolták; kb. 250 ezer forint követelés áll fent jelenleg. A bank ezt az összeget Aladáron követeli, mondván, hogy ő az örököse Bélának és helyt kell állnia helyette.
Mit lehet tenni? Szerintem a bank ezt nem követelheti csak Gizin, hiszen a halott nem tud költeni. Az öröklés a halálesetkor áll be, az akkori időpontra vonatkozó követelés ki lett elégítve még ha utólag is.
Köszönöm a választ.

11Kérdezősködő11 # 2015.01.16. 10:10

Üdvözlet a forumozóknak

kiskatalin # 2011.11.16. 16:40

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.16. 16:20

Pénz haszonélvezete gyakorlatilag úgy néz ki, hogy a kamatok az özvegyet illetik, a tőke meg le van kötve.
A felek köthetnek a törvénytől eltérő egyezséget.

kiskatalin # 2011.11.16. 16:11

Nem tudom az ingóság és a bankszámlán lévő pénznek mi a sorsa....nem tudtam, hogy megegyezik az ingatlan sorsával.
A kocsinál akkor a gyerekek lesznek a tulajdonosok, az Édesanya az üzembentartó? Ha eladják hogyan osztoznak a pénzen?
A bankszámlán lévő pénzt meg végképp nem értem. A gyerekek öröklik és a Mama használja?
Bocsánat az értetlenkedésért, de nem vagyunk járatosak ez ügyben és a gyerekek szeretnének előre informálódni. Ne a közjegyzőnél érje őket a meglepetés és emiatt vita alakuljon ki.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.16. 15:54

A gyermekek egymás közt egyenlő arányban, az özvegynek meg haszonélvezeti joga lesz. Miért különbözne az ingatlantól?

kiskatalin # 2011.11.16. 14:54

Tisztelt Fórumozók!

Barátom Édesapja a nyáron hunyt el. A jövő héten lesz a hagyatékátadás.
A barátom Édesanyja él és van a barátomnak egy testvére is.
Az ingatlannal kapcsolatos dolgokat ismerjük, de a további örökségekkel kapcsolatosan nem tudjuk mi várható és nem is találok rá választ az interneten.
A lakáson kívűl egy gépkocsi és egy bankszámla sorsáról lenne szó.
Ezeket hogyan örökli az édesanya és a testvérpár?
Előre is köszönöm a válaszokat.