Gyermektartásdíj behajtása


ObudaFan # 2017.02.14. 14:52

A kötelezettől lehet behajtani.

Monika1978 # 2017.02.14. 14:44

Tisztelt Fórumozók!

Segitseget szeretnék egy ügyben.
Ha az allam előlegezi meg a gyermektartás díjjat mert apuka nem fizeti.
Azt hallottam hogy ha megelolegezi a hivatal a gyermektartasdijjat az behajtható a gyermeken is illetve az anyukán is később.
Ki mit tud erről?
Valaszokat köszönöm

ObudaFan # 2016.06.01. 04:47

Tartás elmulasztása miatt feljelentést tennék a helyedben a rendőrségen. Emellett a bíróságon érdemes a végrehajtást elindítani, mert ha igazolja a végrehajtó, hogy sikertelen volt a végrehajtás, lesz esélyed, hogy a gyámhatóság előlegezzen végrehajtást.

Zsuzsi87 # 2016.05.31. 08:36

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Volt párom 6 hónapja elmaradt a gyermektartásdíjjal, feketén dolgozik egy lapkiadónál, papíron -és számlákon- nincs fizetése, munkahelye sem, de valós jövedelme természetesen van. Azt mondja, hiába fordulok bírósághoz nem tudnak mit végrehajtani rajta, mert a számlájára 0.- érkezik, és figyel rá, hogy a nevén se legyen vagyontárgy. Sajnos ismereteim szerint tényleg nem tudnának mit végrehajtani rajta. Havi 25 ezer forintról van szó, két gyermek után kellene ezt fizetni.

A válaszokat előre is köszönöm!

Sz. Zsuzsanna

Csolnok # 2016.05.31. 05:55

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.30. 15:23
Grave7 # 2016.05.30. 15:05

@Csolnok: Nem jól tudod, mindkettőt (hármat) meg lehet támadni (fellebbezni, kifogásolni), azonban ennek egyik esetben sincs halasztó hatálya = nem lehet időt húzni.

A közvetlen bírósági felhívás (1994. évi LIII. törvény -Vht.- 28. §) csak a per alatt kérhető, mert azt a tartásdíj fizetésére kötelező (azt megállapító) határozatába foglalja bele a bíróság - utólag már nem lehet, ha jogerős határozat van.

A közvetlen bírósági letiltás (Vht. 24-27. §) amit előbbi helyett kérhetsz, ha konkrétan tudod a munkáltató nevét, címét és csak letiltásból kéred a követelés behajtását (közvetlen felhívásnál szintén kell a munkáltató neve, címe).

A végrehajtói letiltás (Vht. 58-79. §) akkor szükséges, ha nem tudod a munkáltató nevét, címét - a végrehajtó felkutatja.
(Ekkor végrehajtás elrendelését kéred, ami alapesetben teljes vagyonra megy, de közölheted, hogy te jelenleg csak XY vagyonra -pl. munkabérre- kéred a végrehajtást.)

Bíróságon tudnak pontos információt adni, hogy milyen nyomtatványt kell kitöltened ahhoz, hogy fentiek közül valamelyiket kérd; a kitöltésben is segítenek.

Csolnok # 2016.05.30. 12:44

Tisztelt Fórumozók!
A következő segítséget szeretném kérni. Egy éve mondták ki a válást . A két gyerek után 15-15 ezer Ft a tartás díj és van 90 ezer Ft elmaradt tartás díj. A válási okiratban az áll, hogy 2015 aug 1-től fizeti a férj ezeket az összegeket.Január óta azonban csak egyszer fizetett. Szeretném behajtatni a tartásdíjat, úgy , hogy az elmaradott és a jövőbeni díjat is a munkabéréből egyből utalják nekünk..
Erre kétféle módot találtam az egyik a végre hajtás kérés a másika bírói közvetlen felhívás a végrehajtásra . Nekem megítélésem szerint a bírói közvetlen felhívás lenne jó mert azt nem lehet megfellebbezni és azzal időt húzni míg a másikat igen. Jó értem én ezt ??
A másik csak bemegyek a bíróságra beadom a kitöltött nyomtatványt megjelőlve hogy birói közvetlen felhívást szeretnék? vagy mi az elintézési mód?

Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2012.09.20. 13:34

Talán egy büntetőfeljelentés tartás elmulasztása miatt segíthet, de ez így elég kilátástalannak tűnik.

ObudaFan # 2012.09.14. 14:49

Megszüntetési pert indítani.

sajtisajt # 2012.09.14. 13:16

Üdvözletem!

A párom volt felesége kezdeményezte a bíróságnál a gyermektartásdíj letiltását a fizetésből visszamenőlegesen, mondván, hogy nem fizette a párom a tartásdíjat. Amikor megkaptuk a végrehajtótól a levelet rögtön igazoltuk, hogy de igen fizettük (és ezt valóban tudjuk is igazolni). Felszólították az exet annak bizonyítására, hogy nem fizettünk, de ő ezt nem tudja igazolni. Ezek után továbbra is vonják tőlünk a tartásdíj állítólagos elmaradt összegét jogosulatlanul. Mit lehet tenni?

ObudaFan # 2012.09.14. 09:09

Ezt a bíróságon kérdezd.

inc8 # 2012.09.13. 15:33

Üdvözlet!

Július végén adtam be a bíróságra gyermektartásdíj behajtási kérelmem.Két hétre rá jött egy levél amiben az állt hogy nyilatkozzak arról hogy fent tartom e az állam általi megelölegzést 8 napon belül nyilatkoztam is amit kellett de azóta se kaptam semmi választ.Kérdésem mennyi idő kell mire a behajtótól jön valami levél hogy rajta van az ügyön?És mennyi idő mire lesz is belőle valami állítólag az drága apa külföldön dolgozik.

Előre köszönöm a választ

ObudaFan # 2012.07.31. 16:20

A foglalóból nem kell gyermektartást fizetni. Azért nem jár véleményem szerint a kétszerese a leírt tényállás szerint , mert nem neked felróható okból hiúsult meg az adásvétel. Most kellene a végrehajtónak minél hamarabb bejelenteni a teljesítést a Vht. 41. §-ra hivatkozva.

lawiloz # 2012.07.31. 16:02

Tisztelt Obudafan!

Mindenekelőtt köszönöm megtisztelő figyelmét, és szakértő válaszait.

Azt kérdezném még, hogy ha a VH kifogásban magán- és hivatalos okiratok másolatával bizonyítottuk 41§ -ra hivatkozva a teljesítést,valamint 40§ szerint vh kérő alaptalan követelését, az nem számít teljesítés bejelentésének? Tulajdonképpen most mit kell tennünk, hogy minnél hamarabb befejeződjön az ügyünk? A Bíróság miért nem hozott végzést a hiánypótlás után? Mindenképpen nekem kell pert indítani vh eljárás befejezése iránt? Ez illetékköteles számomra? Kártérítést VHT 40§-a alapján kérjünk, vagy vh befejezése iránt indított keresetben csak?

A foglalót, akkor tényleg vissza kell fizetnünk? A vevő szerint a foglaló szabályai szerint mindenképpen a kétszerese jár vissza! Mire hivatkozzunk, hogy miért nem jár a kétszerese? Nem akarok újra vh eljárás alá esni. Kell e még 20%-t fizetnem gyermektartás címen az átvett foglalóból, főleg, hogy vissza kell adnom, pláne ha mégis a dupláját?
Köszönöm megtisztelő figyelmét!
Tisztelettel; Lawiloz

beagleboy # 2012.07.31. 13:38

Segítség!!!Help!!!Nem tudom hogy jó helyen járok e,de sajnos olyan dolog történt velem amit nem tudok egyedül megoldani.Akkor kezdem az elején.megismerkedtünk,jártunk,terhes lett.Én természetesen elvettem feleségül.Gyerek megszületett neveltük is 8 hónapos koráig együtt.Akkor kezdtek kiderülni bizonyos dolgok.pl. hogy fűvel fával csak engem nézett bokornak.Akkor én Budapesten dolgoztam,éppen indultam volna haza,előtte telefon,anyós közli mi a f..szt akarsz itt a gyerek nem is a tied!puff!!!3 hónap kórház(idegosztály)közben Ő beadta a válókeresetet.Orvosom tanácsra nem mentem el a tárgyalásra.hamarosan külföldre mentem tanulmányaimat befejezni,és innen kezdődik a csavar.2005-óta Magyarországon lakom ismét,bejelentett munkahelyem volt és van.Most 11-évre visszamenőleg behajtatja rajtam az elmaradt tartásdíjat.Én jóhiszeműen jártam el,úgy tudván hogy a gyermek nem az enyém,ezért nem fizettem.Most a fizetésem 50 %-át letiltják.A kérdésem jogos-e a visszamenőleges (11 év)behajtás.várom mielőbbi szakértő válaszuk.Tisztelettel:Nagy Gábor

ObudaFan # 2012.07.31. 09:55

A foglalót biztosan vissza kell fizetni. A kétszeresét szerintem ilyen tényállás mellett nem.
A vh kérőtől lehet kártérítést kérni, ha már tudott a teljesítésről és így kért végrehajtást, vagy a teljesítést a már folyamatban lévő eljárásban nem jelentette be.
Eleve nem vh. kifogást kellett volna indítani, hanem a Vht. 41. § szerint bejelenteni a végrehajtónak a teljesítést.

lawiloz # 2012.07.31. 09:52

Tisztelt Obudafan!

Azt írta igaza van. Kinek van igaza, potenciális vevőnek? Akkor most vissza kell fizetnem a foglaló kétszeresét? Ha igen kérhetem vhkérőtől kártérítés címén, mivel vhkérő nem jelentette be a tewljesítést, illetve eleve alptalanul vádolt tartozással. Vhkérő miatt nem fejeződik be a vh eljárás.

Más: Mi a vh-nak már bejelentettük a teljesítést 2012 03. 19-n, amit továbbított a Bíróságra. A Bíróság hiánypótlásra hívott fel, amit 2012. 04.04-n teljesítettük. A VHT és a Pp szerint már rég döntést kellett volna hoznia T Bíróságnak.

Hogy van az, hogy vkit alaptalanul megrágalmaznak, bizonyítja az alaptalanságot, mégsem történik semmi...

Tisztelettel; Lawiloz

ObudaFan # 2012.07.31. 09:44

Az első fokon eljárt bíróságon lehet végrehajtást. Kérni. Hogy aztán lesz-e miből végrehajtani, azt innen, a távolból megmondani nem lehet.

Rekacska15 # 2012.07.31. 09:13

Az lenne a kérdésem, hogy a volt férjem május hónapig rendszeresen fizette a gyerektartást, de azóta nem, mert szociális segélyre került. Ebben az esetben lehet kötelezni arra, hogy fizessen? Még ha csak pár ezer forintot is , de valamennyit utaljon a gyermekének. Mi a teendőm, hova kell fordulnom?

ObudaFan # 2012.07.30. 17:43

Igaza van. A kifogásért meg kár volt, az alaptalan lesz. Nem kifogással kell ugyanis élni, hanem a végrehajtónak bejelenteni a teljesítést, és ha a vh. kérő nem ismeri el, akkor a megszüntetés iránt pert indítani.

lawiloz # 2012.07.30. 13:37

A végrehajtó a végrehajtói kifogásban értesült arról, hogy a teljesítés megtörtént (2012.03.19-n), mivel mellékeltem a gyt díj befizetést igazoló csekkek, valamint a MKP általt vghajtást kérő részére történt utalások másolatát. Így ő 2012.03.20-n annak tudatában kereste meg a Földhivatalt ( a Földhivatal azt írta, hogy a Végrehajtó 2012 MÁRCIUS 20-n KELT megkeresése alapján intézkedett), hogy én teljesítettem fizetési kötelezettségemet.A végrehajtó a visszaérkezet tértivevény szerint 2012 március 19-n vete át végrehajtói kifogásomat, melyet személyes bentlétem alkalmával ügyintézője elismert és mondta, hogy továbbította a bíróság felé.

Sem én sem a vevő nincs tisztában mit is jelent a végrehajtási jog bejegyzése. De neki jogában áll elállni a szerződéstől, mivel per- és tehermentességet ígérem neki a lakással kapcsolatban a foglaló átadásakor. Igaza van?

Tisztelt Kovács Úr!

Mi a gyermektartás alapja? Legyen szíves felvilágosítani! Kell fizetnem a foglalóból is 20%-t?

ObudaFan # 2012.07.30. 10:39

Szerintem meg a leírtakból egyáltalán nem látható, hogy a végrehajtó hibázott volna. A végrehajtó nem köteles ellenőrizni, hogy volt-e teljesítés. Ha volt, akkor a Vht. 41. § szerint az adósnak kell bejelenteni, és ha a vh. kérő nem ismeri el, megszüntetési pert az adós indít. Amíg pedig a bíróság nem függeszti fel a végrehajtást, addig azt a végrehajtónak folytatnia kell.

Dr.Attika # 2012.07.30. 08:18

Tisztelt lawiloz!
Itt súlyos pénzek forognak kockán. Miért nem megy ügyvédhez? Miért kéne visszafizetni a foglalót? A VH jog nem elidegenítési tilalom. Az nem hiúsíthatja meg az ingatlan adásvételét. Ne fizessen vissza egy fillért se.
A végrehajtó pedig jogellenesen tette rá a vh jogot. Öt be kell perelni állig jogkörben okozott kár megtérítése miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.30. 07:55

Azt ki mondta, hogy a gyerektartás alapja a "bevétel"?