gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


drbjozsef # 2023.05.17. 18:21

BFeketeB,

Most az a kérdés, hogy egy hónapnyit megspórolnál?
Háááááát....

Szerintem ne tedd. Ha júniusban szóbelizik, akkor még tanulói jogviszonya van, a tárgyhónapra jár neki a tartásdíj. Mármint, a gondviselőjének.
Hogy a gyereknek mit utalsz, az a saját döntésed - a kötelezőn felül.

drbjozsef # 2023.05.17. 18:18

Anika0310,

A bírósági ítélet végrehajtását kell kérned. Szerintem annál a bíróságnál, amelyik az ítéletet hozta. Menj be ügyfélfogadási időben, és az irodán segíteni fognak.
Ha nem önhibádon kívüli okból kéred, akkor csak fél évre visszamenőleg kérheted!

BFeketeB # 2023.05.17. 15:31

Jó napot kívánok! Tanácsra volna szükségem. A lányom 20 éves lesz augusztusban. Tavaly érettségizett, de 1 évig még továbbtanult egy szakiskolai képzés keretében ugyanabban az iskolában, így 4 év helyett 5 évig tanult ott. Május végén van a vizsgája. Június 2-án szóbelizik és még aznap megkapja a bizonyítványát is. 110.000 forintot fizetek most havonta, és ebben az évben még csak kétszer láttam élőben. Az édesanyja még nem jelzett semmit, pedig gondolom kéne vagy kellett volna neki, hogy nem kell már fizetnem.A lányom az összes hétvégéjét a vőlegényénél tölti, tehát már igazándiból nincs is otthon mindig. A kérdésem a következő, hogy ha június 2-án kapja meg a papírt akkor kellene-e még júniusban tartásdíjat utalnom, illetve, ha nem utalok, akkor mi bajom lehet? (Amúgy a lányom megkeresett, hogy autót akar venni, ezért június 1-jén a tartásdíjjal megegyező összeget utalok neki, mert megígértem, hogy segítek. Viszont így anyának már nem nagyon szeretnék, ha nem muszáj......Köszönöm válaszukat.

Anika0310 # 2023.05.11. 07:05

Jó Napot Kívánok!Az lenne a kérdésem,hogy ha a volt férjem 5 hónapja nem fizeti a bíróság által megítélt rokontartást és asszonytartást van e valami jogi lehetőségem ,hogy megkapjam az elmaradást?Közös házasságunkból született kislányunk aki súlyosan fogyatékos halmozottan sérült (28 éves)gyermek),pelenkás süket nem beszél.A volt férjem nem dolgozik alkoholista,az élettársa megtiltotta, hogy tartsa a kapcsolatot a kislányával és a tartásdíj megfizetését sem engedélyezi.Sajnos rossz helyzetbe kerülünk,kivették a közgyógyból a pelenkát és a gyógyszert is.Tisztelettel kérem,hogy ha van rá mód segítsen.Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef # 2023.04.07. 18:01

Kanasz Ferencne,

Lásd : Ptk. 4:219.§ - 4:222.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Az egyetem befejezéséig fizetnie kell, ha a gyerek nem tartja el magát. Ha Bsc után Msc-re is megy, akkor annak a végéig.

Ugyanakkor a 4:220.§(4)-re felhívom a figyelmet. Ha a gyerek nem tartja a kapcsolatot megfelelő indok nélkül, akkor nem kell fizetnie. Jó, ha erre az anyja és a gyerek figyelmét is felhívja. Vagy éppen ne, ha nem akar fizetni. Próbálja felvenni a kapcsolatot, ha többedszer sem sikerül, kérheti a bíróságon a tartásdíj megszüntetését ezzel az indokkal. Csak alaposan dokumentálja a próbálkozásait is, és a kapott válaszokat is.

Kanasz Ferencne # 2023.04.07. 14:01

Üdvözlöm!
A fiam elvált 2 lánya van az idősebbik 2022.dec.5.én volt 19 éves.
a fiatalabb 16 éves.Az idősebb most érettségizik szakközép iskolában és egyetemre szeretne menni.
Apjukkal nem tartják a kapcsolatot (az anya az apa ellen neveli őket)
Kérdésem az lenne,hogy az idősebb lány után meddig kell gyerektartást fizetni!
Köszönöm válaszát

Szomorú örökös # 2023.01.09. 04:27

Niki1118

a volt páromnak meddig kötelessége a gyerektartást fizetni?

Mivel az érettségi és a szakma megszerzése középfokú tanulmánynak minősül:

A Polgári Törvénykönyv szerint a gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig vagy ha középfokú tanulmányokat folytat, úgy legfeljebb 20. életévéig jár.

Tehát a fentiek alapján kb. még két évig fog a párod fizetni. Ha tovább tanul felsőfokú intézményben is nappali tagozaton, akkor indokolt esetben úgy tudom, hogy 25 éves koráig is fizethet a párod gyerektartást.

KovacsGergo # 2023.01.09. 03:32

Mivel a magasabb szintű képesítés megszerzése a cél, jár a gyerektartásdíj bizonyos feltételekkel. Nappali képzés és a tanulmányok folyamatosság esetén.

Niki1118 # 2023.01.08. 22:57

Üdvözlöm!
Lányom februárban tölti a 18. életévét. Ebben az évben szerzi meg az első szakmáját, de a szakma megszerzése után érettségizni szeretne , majd egy újabb szakmát elvégezni ami érettségihez kötött. Így a volt páromnak meddig kötelessége a gyerektartást fizetni?
Köszönöm!

drbjozsef # 2022.12.29. 09:38

Irhatsz a portugál bíróságnak
Nos, hát az legalábbis nem tilos.

Letti23 # 2022.12.29. 08:01

Majordomus!
Köszönöm válaszát!
Részletekben fogom kérni a törlesztést, nem mondok le arról, ami a gyermekemnek jár.

Majordomus # 2022.12.28. 20:55

Nagyon nem kell irgalmas szamaritánusnak lenned. 14 évig felé sem nézett a gyereknek.
A másik dolog pedig az,hogy a gyerek pénzéről nem helyes lemondanod.
.
Irhatsz a portugál bíróságnak hogy hozzájárulsz a pénz részletekben történő megfizetéséhez.
.
Ekkor tud dolgozni és pénzt küldeni,sőt a gyereket is láthatja.
.

Letti23 # 2022.12.28. 20:32

Tisztelt Jogi Fórum!
Tanácsot szeretnék kérni.
Gyermekem édesapja külföldi (portugál) állampolgár, a gyermekünk nálam van elhelyezve. Ő most 14 éves. Nagyon sokáig nem tudtam az apukájáról semmit sem, így gyermektartásdíjat sem fizetett. 3 évnyi várakozás után úgy döntöttem, hogy gyermektartásdíj elmulasztása miatt a Bíróságon pert indítok ellene. Mivel külföldön nem volt bejelentett munkája, így az ottani Bíróság sem járt eredménnyel több éven keresztül. Időközben gyermekem édesapja megkeresett az utóbbi években és ha nem is havi rendszerességgel, de évente 1x-2x, néha 3x is küldött egy kisebb összeget. Ezt jeleztem is a Hatóságok (Igazságügyi Minisztérium) felé. Azóta lett bejelentett munkája is, ezért most megkereste őt a Portugál hatóság és nagyon sok pénz megfizetésére kötelezte. Ha nem fizeti ki, akkor akár börtönbüntetés is várhat rá. Semmiképpen nem szeretném ilyen helyzetbe hozni, ezért kérdésem a következő lenne:
Mivel az utóbbi pár évben évente pár alkalommal küldött pénzt a lehetőségeihez mérten a gyermekünknek, ezért kérhetem a tartásdíj megszüntetését, vagy lemondhatok erről mindenféle jogi következmény nélkül? Gondolok arra, ha lemondok róla, a perköltség engem illet? Vagy amit meghatározott a portugál Bíróság, az ellen tenni már nem tudok? Ha még is, akkor mit kell tennem, merre induljak el?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

drbjozsef # 2022.04.24. 12:13

Ibolya pirka,

A rokkantsági járadék mentes csak a letiltás alól, a rokkant nyugdíj nem.

A gyermek tartását a saját tartásod rovására is fizetned kell.

Beleszámolják a hiteledet? Mibe? A tartásdíj összegének meghatározásakor nem nagyon. Az leginkább a gyermek szükségleteitől függ.

Ibolya pirka # 2022.04.24. 11:36

Fizetnem kell egy gyerektartást rokkant nyugdijas vagyok. Rokant nyugdijból vonható gyerektartás , és van hitelem..Beleszámolják ?

Norbika83 # 2020.12.30. 17:40

köszönöm megtisztelő válaszuk

gerbera317 # 2020.12.30. 10:50

Viszont a családi pótléknak semmi keresnivalója az asszonynál.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.30. 09:46

A kapcsolattartáshoz nemigen van köze, az egy másik kérdés. A tartásdíjról lemondást viszont eleve nem is lett volna szabad jóváhagynia a bíróságnak.

Norbika83 # 2020.12.30. 04:37

jo napot egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Ha a gyermek felügyeleti joga nálam van de lemondtam a gyerektartásról viszont a feleségem se a láthatást nem tartja be nem jön a gyerekért illetve még a családit is felveszi 2 éve
Ebben az esetben kérvényezhetem e a gyerektartást??
a lemondás a birósági elhelyezési papiron szerepel
Előre is köszönöm a választ

drbjozsef # 2020.12.07. 08:02

Bettu,

Apád vagy önként fizet, vagy a bírósági "kényszer" (ítélet) miatt. Te tudod melyik?

Ha önként, akkor értelemszerűen nincs hozzá közöd, annak adja a pénzét akinek akarja.

Ha az ítélet miatt, akkor elsősorban a jogosultnak kellene bejelentenie a tartási kötelezettség megszűnését, de ha nem teszi, akkor nem neked, hanem apádnak kell ezt bejelentenie. Szólj neki. Ha nem akarja elintézni, lásd 1. pont.

Ptk. 4:211.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

rigoz # 2020.12.07. 06:58

@Bettu: Ha nagykorú (Ön), akkor igen, meghatalmazással bejelentheti, hogy megszűnt a tartási kötelezettség. Egyébként Anyuka ezzel sokat kockáztat ám.. Még büntetőeljárást is akár... Viszont, ha a testvérek kiskorúak, akkor az a faramuci helyzet, hogy az anyukától kell származzon a meghatalmazás. Bár mivel megszűnt a kötelezettség, gondolom, hogy nem így lehet.. Meg a testvérek is bejelenthetik.

Bettu # 2020.12.07. 06:54

Üdvözletem!
Tesóim már 6éve nem tanulnak, apám még küldi a gyerektartást. Anya nem akarja lemondani, én mint gyerek kérvényezhetem, hogy leállítsa a fizetést? Ha igen, hogyan?

drbjozsef # 2020.12.02. 09:13

vikkin,

Nem vagyok ügyvéd, de szerintem :

bíróság által határozatban kimondott gyerektartartásit ki állíthat le, pontosabban a 2 fél csak a bíróságon keresztül állíthatja le?

Csak bíróságon. Hogy kinek kell vagy lehet (!) ezt kezdeményezni a Ptk. 4:209.§-4:212.§ szabályozza.

Kérdés, hogy a 4:411.§(1) szerint "köteles" szót mennyire kiterjesztően kell értelmezni. Ha a szülők közös egyetértése alapján a tartás még szükséges a nagykorú gyereknek is, akkor szerintem nem "kötelező" megszűntetniük a tartást. Ha fizeti, hát fizeti a kötelezett, előrébb összességében nincs ezzel a végrehajtásban, sőt, hosszabbodik a behajtás, az neki (hosszú távon) biztosan rosszabb.

Ugyanakkor ha valahogy kiderül, hogy ezt a tartásdíjat visszakapja, az egyértelműen rosszhiszemű, végrehajtási fedezet elvonására irányuló ügylet, ez által büntetendő. Kérdés, mennyi az esélye, hogy kiderül. Nem sok.

banki tartozás miatt a bank majd utólag megpróbálhatja anyámon behajtani azt a pénzt, amit valójában apámnál landolt a letiltás miatt?

Nem, ő az adóstól hajtja/hajtatja be, amiből éppen lehet. Az édesanyádtól legfeljebb akkor, ha kiderül ez a trükközés. Akkor igen, felelhet ezért az összegért.

ha anyám esetleg lemond a díjról és később visszamegyünk egyetemre akkor a díj fizetésre újraindítható-e?

Ha a Ptk. szerinti feltételek fennállnak - tekintettel a 4:219.§-4:222.§ szakaszokra -, akkor igen.

jogos-e a gyerektartási arra a gyerekre, aki pályakezdő és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tud elhelyezkedni?

Lehet jogos, ha önhibján kívül (!), önerőből eltartani nem tudja magát. Rokontartás. De ez nagykorú, nem tanuló gyermek esetén is igen ritka. El lehet helyezkedni, hogy megéljen, legfeljebb nem a szakmájában.

az apánk által felhalmozott tartozásokat mi örököljük-e?

Ha lemondtok az öröklésről (=szerződéssel, az örökhagyó életében) vagy visszautasítjátok az örökséget (az örökhagyó halála után), akkor nem örököltök semmit, és igen, végső esetben az állam örököl.
Ugyanakkor, ha elfogadjátok az örökséget, akkor az örökhagyó tartozásaiért főszabály szerint csak az örökség erejéig feleltek, a saját vagyonotokkal NEM. Vagyis több tarozást nem örökölhettek, mint az öröklött vagyon, legfeljebb visznek mindent a hitelezők (a többit bukják).

vikkin # 2020.12.01. 15:37

Tisztelt ügyvéd úr!

Apám és anyám házasága alatt 3 gyerek szültetett, az óta elváltak, mind 3-an anyámmal éltünk, bírósági úton letiltással meg lett határozva a gyermektartásidíj. Az óta eltelt majdnem 2 évtized, mind 3 elmúltunk 18 évesek (25, 23 és 21 évesek vagyunk), jelenleg egyikőnk se tanul, de ketten egyetemen tovább tanulnánk, ketten aktívan dolgoznak. Apánkkal felületes pár hetente beszélünk kapcsolat van, de azon kívül más nincs. A gyerektartásit apám továbbra is fizeti mindhármunkra, de az elmúlt időben apám banki tartozást is felhalmozott, a bank elviszi apám pénzét viszont a letiltás miatt először a gyerektartásit vonják le és csak aztán a tartozást ezért apám nem akarja megszüntetni a gyerektartási fizetését, anyámmal egyeséget kötött, hogy a gyerektartásit kézpénzben visszaadja apámnak, de közben vannak ellenérzései.

Első kérdés: bíróság által határozatban kimondott gyerektartartásit ki állíthat le, pontosabban a 2 fél csak a bíróságon keresztül állíthatja le?

Második kérdés: a banki tartozás miatt a bank majd utólag megpróbálhatja anyámon behajtani azt a pénzt, amit valójában apámnál landolt a letiltás miatt?

Harmadik kérdés: ha anyám esetleg lemond a díjról és később visszamegyünk egyetemre akkor a díj fizetésre újraindítható-e?

Negyedik kérdés: jogos-e a gyerektartási arra a gyerekre, aki pályakezdő és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tud elhelyezkedni?

Ötödik kérdés: az apánk által felhalmozott tartozásokat mi örököljük-e?

Az utolsó kérdésre próbáltunk rákeresni, mi azt találtuk, ha lemondunk mind hárman az örökségről (beleértve a vagyont és a tartozást is) akkor a tartozás örökös hiányában az államra száll.

Előre is nagyon köszönjük a válaszát.

rigoz # 2020.08.10. 12:04

De előtte tanácsos lenne kideríteni, hogy tanul-e, oktatási intézmény a külön élő szülő megkeresésére e körben köteles válaszolni. Persze, ha tetszik tudni hol tanul(t) a gyermek...