gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


Vivi81 # 2018.09.08. 06:21

Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni tőletek! Két lányomat válás után én neveltem. Férjem fizette a gyerektartást. Nagy lányommal nagyon megromlott a viszonyunk,semmiben nem fogadta el,amit én kértem tőle,nagy veszekedések lettek szinte naponta, érettségi után elköltözött a barátjához.Betöltötte már a 18at,és még nappalin tanul. Rossz viszonyunk ellenére,meg annak ellenére,hogy velem szinte alig tart kapcsolatot, felajánlottam neki,hogy továbbra is támogatom,de elutasítja,nem kell neki a pénzem! Az apja az ő részét a gyerek tartásról neki utálja,sőt amit utoljára kaptam a kezébe adtam,a családi pótlékot is saját maga kéri,lemondtam róla. Most 5hónap után apa sérelmezi,hogy mért kell mindkét gyereknek fizetnie,mert a kisebbik 16éves lány után az utána járót még utalja nekem,ha én a nagylánynak nem fizetek. A velem élő gyermekre nem akar fizetni,hogy akkor igazságos lesz, mert én nevelem őt,ő meg majd támogatja a nagylányt,mert vele nagyon jó a kapcsolata. Megteheti ezt? Az hogy nagylányom kér e tőlem tartást,összefügg azzal,hogy ő a kiskorú után fizet? Meg még új kapcsolatomból egy kisfiút is nevelünk,ez számít ez ügyben? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.28. 10:46

Inkább csak a csökkentésre.

detti80 # 2018.08.28. 06:57

Tisztelt Szakértő!

Gyermektartásdíj kérdésben kérném a segítségét!

12 éve vált el a férjem, 1 gyermek született abból a házasságból. Állami cégnél volt alkalmazásban, így a váláskor megállapított 20% gyermektartásdíjat rendszeresen megfizette. A velem kötött házasságból 2 gyermekünk született ezután, így lejjebb vetettük a gyermektartásdíj összegét 16 %-ra. A férjem közben "nyugdíjba ment" korhatár előtti ellátást kap, amiből szintén rendszeresen vonják a gyermektartás díjat. Az előző házasságból született gyermeke a középiskolában 2-szer ismételt évet (tanulmányi eredmény miatt), most pedig elmondása alapján felvették 2 éves felsőoktatási intézménybe. Az anyjának ő az egyedüli gyermeke, de már fél éve nem lakik vele (eddig a barátja szüleinél lakott "a gyermek", jelenleg 21 éves). Szeptembertől albérletet keres és 6 órás munkát vállal a felsőoktatási tanulmányok mellett, így van-e esélyünk arra, hogy a gyermektartás díjat megszüntessük vagy ki kell várnunk még a 2 éves tanulmányait befejezi? Egyébként nem vagyunk biztosak abban, hogy amit levonnak gyerektartást, azt az anya át is adja a gyermeknek!

Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

SzakiPapa # 2018.08.28. 06:36

Tisztelt Szakértők!

Igyekszem röviden felvázolni a helyzetet: öt gyermekem van, két kiskorú, párommal közös akivel 16 éve együtt élünk. Eleinte az ő lakásában, 2008-tól közös házunkban, amire elég nagy összegű törlesztést kell fizetnünk közösen (173e).

2004-ben született ítélet előző házasságom felbontásáról, bíróság előtt kötött "egyezség" alapján. Eszerint kizárólagos tulajdonú lakásomban lakhatnak a három akkor még kiskorú gyermekem, és volt feleségem is. A lakhatás biztosítása melett pedig levonással megkapták még fizetésem 37.5%-át is.
Most a 3 gyermek közül mind nagykorú, a legkisebb is idén leérettségizett, a legnagyobb tekintetében pedig a múlt héten kaptam végzést, hogy megszűnt a tartási kötelezettség, mivel "befejezte tanulmányait"
(A "Tanulmányok" a két idősebbnél eddig is folyamatos évkihagyásokat és iskolaváltásokat jelentettek. Az pedig, hogy édesanyám temetésére 2012-ben csak a két kisebbik jött el, édesapáméra pedig idén már egyikük sem, és emellet töb mint egy éve a középső kivételével egyáltalán nem tartják a kapcsolatot sem, úgy gondolom megalapozzák az érdemtelenség fogalmát is akár.)

Tehát a kérdésem az lenne, milyen következő lépéseket javasolnak és milyen sorrendben?
Hogyan kellene a tartásdíj mértékét és indokoltságát újratárgyalni, ami figyelembe venné az ötödik legkisebb gyermekemet is, valamint azt, hogy a lakhatás biztosításával továbbra is jelentős mértékben kiveszem a részem a három nagykorú gyermekem, valamint volt feleségem tartásából is?? (Azt a lakást min 150e körül biztosan ki lehetne adni)
Nem akarok elzárkózni egyik arra érdemes gyermekem tartásától támogatásától sem, sőt a lakás esetleges eldása utáni bevételből már többször is felajánlottam nekik 40-50%-ot is.
De valahogy szeretném végre megnyugtató módon lezárni azt, amit a 2004-ben meglehetősen ultimátum-szerűen meghozott egyezség-ítélettel nem sikerült eddig.

Köszönettel várom tanácsaikat

ObudaFan # 2018.08.16. 18:06

AZ erdemtelenseg eselyes. Szabalyszeru kereseti kerelmet kell benyujtani a formanyomtatvany helyes kitoltesevel.

yassie # 2018.08.16. 16:03

Tisztelt Szakértő!
3 gyermek után vonják tőlem a gyermektartást. A legidősebb 19 éves most végezte el a középiskolát, de egyébként már öt éve nem tartja velem semmilyen formában a kapcsolatot. Az anyukája szintén nem közöl semmilyen információt a gyermekekkel kapcsolatban. Elvileg a nagylányomat felvetté valamilyen intézménybe, de a testvérétől úgy tudom mégsem megy illetve halaszt egy évet. Beadhatom-e a bírósághoz a kérelmemet, hogy őrá vonatkozólag szüntessék meg a tartási kötelezettségemet? Milyen indokkal? Érdemtelenség, vagy hogy elvileg dolgozni fog? Helyileg az ő lakóhelyükön illetékes bírósághoz kell? formailag mit kell tartalmaznia a kérelemnek? Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2018.08.01. 12:05

Ha van olyan mértékű jövedelme, ami fedezi a megélhetését, akkor igen, hiszen nem szorul tartásra. Azért biztosabb, ha megvárod a nagykorúságot.

Gambor # 2018.08.01. 09:31

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem 18 lesz, külföldön él édesanyjával és szakiskolában tanul. Olyan szakiskolában ahol a képzés minimális időtartamú, túlnyomórészt dolgoznak, amelyért cserébe havonta többszázeurós jövedelmet kap.
Az anya nyilván nem fog beadni megszüntetés iránti keresetet.
Kérdezném, hogy van-e értelme beadnom megszüntetés iránti keresetet, amíg a gyermek a képzésben részt vesz.

ObudaFan # 2018.07.10. 11:23

Ezt leírod és érdemtelenségre is hivatkozol.

Judit41 # 2018.07.09. 17:57

Tisztelt szakértő!
Gyerektartás megszünésével kapcsolatban érdeklődnék ember tudom a lakcímüket, nincs róla semmilyen papírom, hogy végzett ezt máshonnan tudom.Nem is tudom kideríteni, nem mondják meg. Az volt a lényeg, hogy a gyerektartást fizessem. Van már 2 szakmája.Hogyan tudom így beadni a bíróságon a megszűntetési kérelmet?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.05. 18:31

akkor minek még bíróságra menni.?
Te mondtad, hogy már ott van, mert a kötelezett pert indított. Innen kezdve az lehet a cél, hogy minél olcsóbban megúszd a pert. Ami szerintem nem fog menni ügyvéd nélkül. De te tudod.

vivi500 # 2018.06.05. 13:53

Vagy lehet hogy ez túlbonyolult kérdés erre fórumra?

vivi500 # 2018.06.05. 13:44

Most mi ezzel a gond? Lemondtam, akkor minek még bíróságra menni.? Csak érdeklődök.persze ha muszáj elmegyek. Azt ne kelljen elmesélnem, hogy az apa a 18 év alatt hogy fizetett és mennyire volt együttműködő és érdeklődő a gyereke iránt.Persze tudom hogy ez nem tartozik ide.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.05. 13:26

Na, ez az a pont, ahol szerintem már fel kellene keresned egy ügyvédet. Sürgősen.

vivi500 # 2018.06.05. 13:19

Tisztelt Szakértő!

Ha lemondtam a gyermektartásdíjról, mert dolgozik a nagykorú gyermekem, de az apa közben beadta a keresetet a gytartás megszüntetése iránt akkor is lesz tárgyalás?(még nem jött idézés csak hallomásból tudom) Vagy tárgyalást nem tartanak, mert én már lemondtam és az alapján megszüntetik? Ha lenne tárgyalás és én nem megyek el, akkor mi lesz?

köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.05. 11:42

Elég, de úgy fogalmazz, hogy bejelented, hogy a különélő szülő tartási kötelezettsége megszűnt.
Hivatkozz legalább az ügyszámra, még jobb, ha a határozatszámot is megadod.

vivi500 # 2018.06.05. 05:59

Tisztelt Szakértő!

A gyermektartásdíj lemondásához elég egy levelet írnom a bírósághoz, hogy már nem kérem, mert dolgozik a gyermek? Kell még valami igazolást is benyújtani? (Én,az anyuka kapom.)

Köszönettel

osmi # 2018.03.14. 15:35

Köszönöm.

SaireyVMK # 2018.03.14. 13:20

És igen. A teljes(halálig tartó) elmaradás behajtható szerintem. (Amennyiben a rosszhiszeműséget a bíróság megállapítja) Ha nem, akkor csak az ingatlan adás-vételig történő tartozás az ,ami behajtható, hisz a végrehajtási joggal ellátott ingatlant vásárolta meg.(Legalábbis szerintem)

SaireyVMK # 2018.03.14. 13:17

Akkor feltehetőleg a bejegyzett végrehajtási jog tudatában "vette meg" a felesége,tehát van értelme folytatni a vht. (Szerintem) Mivel rokonok közti(férj-feleség) adásvételről van szó, a rosszhiszeműség sem zárható ki. Valószínűleg bíróságra fog kerülni a dolog.

Én folytatnám a vht. (Szerintem)

osmi # 2018.03.13. 21:56

Akkor még a férjé (apa)volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.13. 19:19

Hogyan jegyeztek be az özvegy tulajdonára végrehajtási jogot?

osmi # 2018.03.13. 19:02

Tisztelt Hozzáértők!
Az alábbiakban kérem a segítségeteket;

Nagykorú gyermekem apja elhalálozott, jelentős összegű gyermektartásdíj elmaradással. A végrehajtónál bejelentettem a halálát,aki kiállította az addig esedékes tartozást tartalmazó papírt.
A hagyatéki eljárásban a közjegyző nem foglalkozott a dologgal.Tartozások voltak, ingatlan nem, mert az apa a halála előtt két évvel adásvételi szerződéssel eladta a közösen lakott lakásukat a feleségének, aminek tulajdoni lapján elmaradt tartásdíj miatt végrehajtási jog van a javamra bejegyezve. A halál időpontjáig számolt tartozás ennél jóval több.
Kérdésem; esélyes-e a teljes ( apa haláláig) számított gyerektartásdíjhoz jutás vagy egyáltalán a - most már az özvegy ingatlanára jegyzett - jóval kisebb összegű - végrehajtási joggal biztosított követelésem kielégítése?
Érdemes-e a vht.folytatásának kérése?
Köszönöm.

ObudaFan # 2018.01.23. 05:53

Figyelembe fogják venni a gyermek állapotát.

zita74 # 2018.01.23. 05:01

Tönbbször olvastam már itt, hogy a bíró szubjektív döntést hoz. Ha már a törvény nem tér ki normálisan a sérültek továbbtanulási lehetőségeire, akkor egy bíró itt hagyni fogja elveszni egy sérült esélyét egy teljesebb életre? Értem ezt alatt, hogy gyerektartásnak minősüljön. Én szorítok, hogy egy ilyen fiatal tanulhasson. Engem így neveltek. A magyar törvényeket nem ? (lehet nevelni?) Vagy annyira kevés sérült tanulna? Ha meg kevés tanul,akkor nem beleférne? Neki is és a társadalomnak is az lenne az érdeke, hogy teljes élete legyen. Szorítok, Sokk!