örökösödési szerződés utáni jogok


gábor10 # 2018.05.26. 13:26

Értem! Köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.05.26. 13:23

gábor10

Ha nem ismeri el esetleg érvényesnek, akkor mi következik?

Akkor per következik, amelyben nem sok esélye van bizonyítani, hogy érvénytelen a szerződés. Szabályosan köttetett, te teljesítetted a szerződésben vállaltakat, tehát nyugi! Anno én is megijedtem, mikor a közjegyző megkérdezte a testvéremet ugyanerről, de épp itt magyarázták el nekem a jogtudorok, amit most leírtam neked.

gábor10 # 2018.05.26. 13:21

értem!
és ha nem ismeri el ?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.26. 13:16

Nem figyelsz. Nem azt fogják kérdezni tőle, hogy érvényes-e a szerződés. Hanem azt, hogy ő elismeri-e érvényesnek.

gábor10 # 2018.05.26. 13:03

Kedves ObudaFun!
Ezt az egészet csak azért nem értem, mert mint szerződés, így kizárólag azok változtathatják, szüntethetik,kifogásolhatják meg stb. akik ebben a szerződésben mint szerződő felek szerepelnek.
Hogy a törvényes örökös elismeri-e érvényesnek!?!?
Érvényes, mert nyilván ügyvéd által készítetett, formailag, tartalmilag teljesen megfelel az jogszabályi előirásoknak.
Amikor nagypapám elhunyt, nem volt semmiféle kinyilatkoztatás(ez 2006ban történt)és minden ment a maga útján, fennakadás nélkül.
Tulajdonképpen a szeződés végbement, mert a két nagyszülő elhunyt, a szerződésben foglaltak teljes mértékben teljesítve lettek.
Ha nem ismeri el esetleg érvényesnek, akkor mi következik?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2018.05.22. 17:37

A hagyatéki eljárásban releváns ez a gyermek, ugyanis mint törvényes örököst nyilatkoztatni kell, hogy elismeri-e érvényesnek az öröklési szerződést , vagy sem.

gábor10 # 2018.05.22. 17:27

Tisztelt Szakértő és Fórumozók...
Azzal a problémával, ill. kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy, volt egy örökösödési szerződésem a nagyszüleimmel...(gondozás ellenértékeként a lakásuk)Már elhunytak,nagypapa 7 éve,a nagymamám februárban.Most várom a hagyatéki tárgyalást, amit a közjegyző szeretne elhúzni saját elmondasa szerint, akár 5-6 hónapra is, mert a nagymamám egyik gyermeke Németországban él és mivel a neki küldött levelekre nem válaszol, emiatt nem tudja megtartani a tárgyalást.
A kérdésem az lenne, hogy mennyire releváns a hagyatéki tárgyalás vonatkozásában ez a Gyermek, mivel közöttünk Szerződés volt én azt gondolom köze nincs semmihez. (Egyébként 12 évig gondoztam a Mamát)
Ezen kivül történt egy olyan dolog is, hogy a Mama másik lánya előkerült 5 év után a semmiből és az idős édesanyját befolyásolva, elvitte egy Közjegyzőhöz és kötöttek egy Új örökösödési szerződést,(a tudtomon kivül) persze arról nem szólva a közjegyzőnek, hogy van egy érvényben lévő szerződés is! A mama lánya 1 nappal a szerződést követően újabb 5 évre tünt el.A legszebb az egészben az, hogy a közjegyző a földhivatalban gond nélkül betudta jegyeztetni, mivel annak idején, amikor a nagypapa elhunyt és a része a nevemre került, a földhivatal "elfelejtette" visszatenni a nagymama részére az elidegenitési tilalmat.Erről a hibáról egyébként kaptam is egy levelet a F.hivatalból, amelyben elismerik a hibájukat, bár a másik elidegenitési tilalmat nem törölték ki.
Előre is köszönöm a segítséget és a válaszokat...
Üdv, N.G.

ObudaFan # 2012.03.23. 21:01

Leginkább ahhoz lesz joga, hogy a közös tulajdon megszüntetését kérje.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 13:03

Ugye, nem kérdezed komolyan?

vabano # 2012.03.23. 11:59

Kedves Jogászok!
Egy örökösödéssel kapcsolatban kérnék tanácsot.
A nagyszüleim házának tulajdonosa fele részben a nagymamám és fele részben nagyapám volt. Sajnos nagyapám 2011-ben meghalt és az ő része öröklődött a gyermekei között 50-50 %-ban, és a haszonélvezet maradt a mama nevén.
A nagymamám az ő részére, a fele házra, örökösödési szerződést kötött édesanyámmal. Ők mindketten ebben a házban élnek jelenleg.
A kérdésem az lenne, hogy a másik gyereknek (akié a ház ¼- e jelenleg és már nem is örököl többet) mihez van joga, ha a mama meghal. Van joga eladni, vagy bérbe adni, vagy édesanyámat kirakni? A nagymamám nagyon aggódik ez miatt.
Előre is köszönöm a segítséget.