Hagyatéki kérdés


walkingman # 2018.04.05. 08:31

Köszönöm!

drbjozsef # 2018.04.05. 06:30

RolCsilla,

Nem. Az örökösök egyetemleges örökösök, mindannyiatoktól követelhetik a teljes tartozást. Meg kellett volna beszélni, és fizetni kellett volna.
Próbálkozhattok az autóhitel jogosultjánál, hátha meg tudjátok velük beszélni, hogy kifizettek mindent, és akkor valami adminisztrációs hibára hivatkozással töröltessenek mindenkit a KHR nyilvántartásból. De a bejelentő nélkül nem tudtok mit tenni.

drbjozsef # 2018.04.05. 06:27

walkingman,

Rendszeresen tornázz reggelente, egyél egészséges ételeket, és kerüld a stresszt. Én erre szoktam figyelni.

Az özvegyi jogot nem törlik árverésnél sem, lakottan szerzed az ingatlant. Mi a kérdésed?

walkingman # 2018.04.05. 05:34

Tisztelt hozzértők!

Adott egy ingatlan, amin özvegyi jog van bejegyezve.
A NAV elárverezi adótartozás miatt, én szeretném megvenni.
Mire kell figyeljek?

előre is köszönöm a válaszokat!!!

RolCsilla # 2018.04.04. 19:51

Jó napot!
Örökösödéssel kapcsolatban kérdeznék. Férjem édesapja tavaly áprilisban hunyt el. Volt a nevén egy autó amelyen hitel van még. Az örökösök:özvegy,4 gyermek,2 unoka. Az autó az özvegynél marad a hagyatéki eljárás lezárásáig. Eddig senki nem tart rá igényt. Az autóhitel törlesztése abba maradt. Így tartozás halmozódott fel. Az özvegy használja is az autót. Most kaptunk értesítést hogy minden örökös BAR listára kerül az autó miatt. Tudunk ez ellen tenni valamit? Köszönettel

Papiros # 2018.03.26. 16:10

Kedves Válaszadók!

Az elhunyt kizárólag zálogkötelezett volt.

Köszönöm mindenkinek a válaszát! Nagyon sokat segítettek!

nonolet # 2018.03.26. 15:16

Papiros

Az kérdés, hogy az elhalt vajon volt-e

  • adóstárs
  • készfizető kezes
  • kezes

is abban a hitelben.

Vagy CSAK zálogba adta az ingatlanát.

drbjozsef # 2018.03.26. 14:16

Ha az elhunyt más nem, legalább zálogkötelezett volt a szerződésben. Máshogy nem kerülhetett volna rá a jelzálog az ingatlanára. A hitelszerződésben lehet, hogy nem szerepel, de kell lennie egy különálló zálogkötelezetti szerződésnek is, ilyenkor a bankok ilyet íratnak alá közjegyző előtt az adott terhelendő ingatlan tulajdonosával.

Ezt pedig az örökösei megöröklik, egyszerűen szólva a jogutódjai lesznek a szerződésben. Mondjuk a bank nem kötelezhet szerintem semminek az aláírására, valószínűleg be akarja biztosítani magát egy közjegyzői szerződéssel, hogy gond esetén gyorsabb legyen az ügymenet, de igazából nincs rá szüksége : a jelzálogjoga él, a leszármazók örökölték a kötelezettséget is, ha valamiért felmondanák a hitelt, előbb-utóbb ki tudja elégíteni magát az ingatlanból. Ha aláírtok, akkor a bíróság kikerülésével, ha nem, akkor kicsit hosszabb idő alatt, de a végkimenetel nem kérdéses.

Ha csak zálogkötelezett volt az elhunyt, akkor nem, adósai nem lettek automatikusan a hitelnek. Ha adós vagy készfizető kezes lenne a hitelben, akkor igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.26. 14:15

A bank téved. Azzal, hogy elfogadták a jelzáloggal terhelt ingatlant, nem lettek adósok. Ha azonban az az örökhagyó egyenes adós volt, akkor most már ők is azok. Ehhez szerződést sem kell módosítani.

Papiros # 2018.03.26. 13:47

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném segítségüket kérni:

Adott egy örökölt ingatlan, jelzáloggal terhelten.
Az ingatlannak öröklés során 3 tulajdonosa lett, 3 leszármazó személyében. A jelzálogot az öröklés előtt az örökhagyó egyik leszármazottja hitelbiztosítékaként jegyezte be az egyik pénzintézet.
Mai értesítés szerint a pénzintézet a másik két örököst is kölcsönkötelem gyanánt be szeretné vonni a hitelszerződésbe. A pénzintézet véleménye szerint azzal, hogy elfogadták a jelzáloggal terhelt ingatlant örökségként, a hitelnek is automatikusan adósai lettek.
Kérdésem az lenne, hogy mennyiben köteles az az örökös vállalni ezt a kölcsönkötelmet, aki nem volt soha részese a hitelszerződésnek semmilyen módon?

nonolet # 2018.03.24. 17:10

Most látom, már volt közjegyző...

" A szamla nem volt a kozjegyzonek bemutatva "

Akkor az a számla NEM volt a hagyaték része.

Volt rajta háláleseti rendelkezés valaki javára.
Aki így megkapta a pénzt és az nem lett az örökség része!

(mert anyu még életében így rendelkezett, valamikor)

nonolet # 2018.03.24. 17:07

A számlákról TUD/TUDNIFOG a közjegyző.
A halálozás napi egyenlegről is tudni fog.

Így te is megtudod majd a hagyatékin!
Várd ki hagyatékit...

Addig ne agyalj ezen!

debrecen # 2018.03.24. 15:10

Hogyan lehet megtudni azt hogy az elhalalozott utan az o neven IS milyen takarekbetetek vagy folyoszamlak voltak es mennyi volt rajta? Edesanyank meghalt es a testverem csak azt mondta a nyugdijt feleltek es az eltartasara koltottek. A masik percben meg azt mondta a temetesi koltsegeket az anyukam szamlaja fedezte. A szamla nem volt a kozjegyzonek bemutatva es anyukam fekvobeteg volt oxigenon nem tudott magarol gondoskodni evek ota. Hogyan voltak fizetve a lakaskoltsegek stb amikor a nyugdij folyoszamlara ment?

SaireyVMK # 2018.03.24. 13:36

Ha a testvér is elismeri akkor igen.

obi van # 2018.03.24. 12:53

Kedves "Sairey"! Bizonyítani szinte lehetetlen.. de gondolom, bizonyítani csak bíróságon kellene, ha közjegyző előtt szóban elhangzik a tény, akkor így is bekerül a hagyatékba? (önkormányzati hagyatékátadóban nincs benne, ez nem probléma később a közjegyzőnél?)

SaireyVMK # 2018.03.24. 12:20

Ha nem bizonyítható(átutalás stb) akkor nehezen.

Immaculata # 2018.03.24. 12:03

A hagyaték alapjába beleszámít.

obi van # 2018.03.24. 11:57

Tisztelt Fórumozók, szakértők! Tanácsukat kérném hagyatéki ügyben. Testvérem pár évvel ezelőtt lakásvásárláshoz kapott több millió forintot. Szeretném megkérdezni, hogy most, az ingó hagyatékba ezt is be lehet/kell számítani, mint osztályrabocsátási kötelezettség? Erről semmi papír annó nem született.

gsolis # 2018.03.23. 18:43

nonolet, Lyonee, köszönöm a segítséget!

nonolet # 2018.03.23. 12:55

gsolis

Az előbbiből kiolvasható a visszabaszakodás-kifárasztás módja...
Ami egyben a karbantartást is biztosítja.

Csak ehhez írogatni kell tértivevényes leveleket és perelni, ha nem használnak.

Elszántság és találékonyság kérdése a puhítás.
De a várható jövőre nézve blöffölni már előre is lehet :-)

nonolet # 2018.03.23. 12:51

gsolis

A tulajdonos jogosult a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizni.

Ez azt jelenit, hogy

  • a haszonélvezővel előre egyeztetett időpontban
  • a dolgot megtekintheti, az ingatlanba bemehet annak érdekében, hogy
  • meggyőződhessen a felől, hogy
  • a haszonélvező megfelelően használja azokat.

Ha a haszonélvező a dolgot nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, továbbá ha a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet, ha tiltakozása nem vezetett eredményre.

Amennyiben a haszonélvező nem ad megfelelő biztosítékot, a tulajdonos kérheti a bíróságtól a haszonélvezeti jog időleges felfüggesztését.

- -

A haszonélvező viseli
(a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével)
a dologgal kapcsolatos terheket.

A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek.

Ez azt jelenti, hogy ha például a haszonélvező más tulajdonát képező ingatlanban lakik, őt terhelik az ingatlan használatával felmerülő költségek, különösen a közüzemi számlák megfizetésének kötelezettsége,
valamint
a javítási, karbantartási munkálatok elvégzésének költségei is.

- -

A haszonélvező köteles a tulajdonost a dolgot fenyegető veszélyről és a beállott kárról értesíteni.

Köteles továbbá tűrni, hogy a tulajdonos a veszély elhárításához vagy a kár következményeinek megszüntetéséhez a szükséges intézkedéseket megtegye.

A rendkívüli javítási, helyreállítási munkálatok elvégzése a tulajdonos kötelezettsége.
Amennyiben viszont ezeket felszólításra nem teszi meg, a haszonélvező is elvégezheti e munkálatokat és követelheti költségeinek megtérítését a tulajdonostól.

- -

Lyonee # 2018.03.23. 11:28

Így már érthető, nem özvegyi haszonélvezet van rajta, hanem úgy kapta korábban, ezért örökölte a gyermekrészt.

gsolis # 2018.03.23. 01:10

Lyonne, valóban nem lakott a házban soha, nem is oda volt bejelentve, hanem a saját lakásába. A haszonélvezet - a tulajdoni lap szerint - 2001-ben lett bejegyezve a nevére.

gsolis # 2018.03.23. 01:03

nonolet, mi szeretnénk a megegyezést, ezért is mondtunk minden kérésére, követelésére azonnal igent. De úgy nagyon nehéz bármiben is megegyezni, hogy a másik fél naponta változtatja az álláspontját. Meggyőződésem, hogy játszik velünk. Soha nem kedvelt bennünket, így most kiélheti az évek alatt felgyülemlett fusztrációját. Igen, arra is gondoltunk, hogy egy darabig békén hagyjuk, hátha látva a mi (ál)érdektelenségünket talán változtatni fog a hozzáállásán. Csak félünk attól, hogy mivel nem lakja a házat - nem is törődik vele -, emiatt a ház elkezd amortizálódni, leépülni, amit nem szeretnénk.

Lyonee # 2018.03.22. 22:16

A haszonélvezetet korábban kapta?