Hagyatéki kérdés


Lyonee # 2018.03.22. 22:15

Nem lehet özvegyi haszonélvezete az özvegynek a házon, ha nem laktak ott együtt az elhunyttal. Ezért örökölt 1/3 részt, 1 gyermekrészt. Valami nem stimmel, olvasd át a közjegyzői végzést.

nonolet # 2018.03.22. 21:50

"naponként változtatja a véleményét, a felénk támasztott követeléseit, amit szinte már nem tudunk teljesíteni,"

Tisztázni, hogy: egyáltalán akar-e bizniszt?!
Vagy csak szórakozik veletek.

Ha akar, akkor "írjatok alá" belátható időn belül
egy mindkét fél számára ésszerű szerződést.
Ehhez nektek is engedni kell még, úgy tűnik.

HA nem akar, vagy az az ár nektek végképp nem oké
akkor meg hagyjátok békén egy ideig, hagy puhuljon!

Mert, ha mégis akar pénzt csak taktikázik,
akkor látva a lenyugvásotokat úgy is
keresni fog egy jobb ajánlattal... hamarosan.

nonolet # 2018.03.22. 21:41

Joga van hozzá!

Ő a haszonÉLVEZŐ! azaz a nagyúr.

Ti meg csak tulajdonosok vagytok...
...jogotok gyakorlatilag semmihez nincs.

Az van amit ő akar, ennyi.

- -

A haszonélvezet ára is csak rajta múlik.
Vagy megadjátok, vagy nem.

- -

Talán, ha másként viszonyulnátok hozzá, sikeresebb lenne tárgyalás is.

Tudomásul kell/kéne vennetek, hogy ő főnök!
De nem az ellenség...

...és nem hibáztatható azért,
mert a maximumot akarja kihozni a helyzetéből!

Ahogy ti is!!! azt akarjátok magatoknak.

De csak akkor nyerhettek mindketten, ha MEGEGYEZTEK.
Egymás nélkül egyikőtök se nyer semmit...

Szóval: tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni és megalkudni.

gsolis # 2018.03.22. 20:59

nonolet, köszönöm a választ! Csakis, mint lehetőség merült fel bennünk, mert kifogytunk minden ötletből. Valahogy meg szeretnénk szorongatni a teljhatalommal rendelkező özvegyet, aki a legalapvetőbb kompromisszumra nem hajlandó annak ellenére, hogy mi mindenre ezidáig gondolkodás nélkül igent mondtunk - pedig pl. arcpirítóan magas összeget kért a haszonélvezi jog lemondásáról -, hogy ne legyen ellenségeskedés közöttünk, de mint írtam, naponként változtatja a véleményét, a felénk támasztott követeléseit, amit szinte már nem tudunk teljesíteni, mert az ilyen olyan összegek naponta változnak nála és nem negatív irányban. A házat megnézni sem tudjuk, mert apám halála után kicsréltette az összes zárat. Úgy játszik velünk, mint macska az egérrel.

nonolet # 2018.03.22. 19:59

A haszon élvezet az egy külön alku tárgya.

- -

Haszonélvezettel terhelten épeszű ember nem vesz tulajdont pláne nem csak résztulajdont.

Csakis akkor, ha valami ráérős befektető, aki kivárja a haszonélvezet megszűnését.
Vagy úgy hiszi (tudja) képes lesz megváltani azt.

gsolis # 2018.03.22. 19:12

Kedves Fórumozók!
Korábban ezt írtam - “édesapám januárban elhunyt és végrendelet híján a törvényekben előírtak szerint zajlott minden. A hagyatéki tárgyalas is megtörtént, ahol megállapították, hogy a testvérem és én, valamint édesapám legutolsó felesége, fejenként 1/3-1/3-1/3-ad arányban lettünk tulajdonosai édesapám házának. Az ingatlan tulajdoni lapján pluszban az utolsó felesége nevére holtig tartó haszonélvezeti jog van bejegyezve. Mi, a tetstvéremmel felajánlottuk a feleségének, hogy az ő 1/3-ad részét megvásároljuk tőle. Gondolkodási időt kért, majd pár napja értesített bennünket, hogy eladja az ő 1/3-ad részét és a holtig tartó haszonélvezeti jogát is. Mi azt gondoltuk, hogy a haszonélvezeti jog “konvertálódott” át egy gyermekrésznyi (1/3-ad) tulajdonná, így a haszonélvezeti jog már nem illeti meg őt. Lehetséges az, hogy az 1/3-ad részén kívűl még a haszonélvezeti jogát is meg kell váltanunk? A felesége egyébként nem volt bejelentve a házba, nem is élt ott. Kérem, ha tudja Önök közül valaki a választ erre a kérdésre, akkor ossza meg velem! Előre is nagyon köszönöm! -, amire itt is és ügyvédtől is kaptam választ. Most az lenne a kérdésem, hogy mi eladhatjuk a testvéremmel 1/3-1/3-ad részünket az ingatlanból, ha találunk rá vevőt? Nyilván az elővásárlási jog a volt feleséget illeti meg, de ha ő nem akar vagy nem tud vele élni, akkor van rá lehetőségünk? Ugyanis egyre mérgesedik az amúgy sem túl rózsás helyzet, mert a volt feleségnek semmi sem jó, pillanatonként meggondolja mindenben magát, ami lehetetlenné teszi azt, hogy normális keretek között születhessen megoldás. Előre is köszönök minden segítséget!
Gabriella

nonolet # 2018.03.19. 16:42

hacka

Meg kell, hogy alkudjatok egymással... annyi lesz az ár.

Persze emlegesd, hogy
a csak FÉL tulajdonára
azért nem nagyon lesz ám más vevője
rajtad kívül.

- -

Adózás a szerzés éve+5 évig van.
(évente csökkenő %-ban)

https://nav.gov.hu/…rok/ing_kalk

drbjozsef # 2018.03.19. 11:50

irreális piaci áron

Bár értem mit akarsz mondani, tényleg őrület ami van, de jogi-gazdasági szempontból ez fából vaskarika : vagy irreális egy ár, vagy piaci. A piaci árnál jobb fokmérő nincs a világon. Pont annyit ér valami, amennyit adnak érte a szabad piacon.

drbjozsef # 2018.03.19. 11:49

Természetesen bármilyen áron eladhatja, a hagyatéki érték tizedéért is, és tízszereséért is. Az övé, azt csinál vele amit akar. Az hogy Te mit szeretnél, csak a megállapodáshoz számít.
Határidő nincs, de ha 5 éven belül adja el, és drágábban, mint a hagyatéki érték volt, akkor adóznia kell a különbözet után.

hacka # 2018.03.19. 11:37

T.Segítők.
A testvéremmel örököltem egy lakást az édesanyánk után fele-fele arányban.Szeretném megvenni a ráeső részt,amit Ő jobb áron akar eladni mint ami a hagyatékiban szerepel,én viszont szeretném megvenni a részét egy normális áron.Érdekelne,hogy eladhatja-e rögtön a most futó irreális piaci áron nekem,vagy van valami megkötés, esetleg várakozási idő?
Várnám szíves válaszukat.
Köszönettel Hacka

SaireyVMK # 2018.03.19. 10:51

De. Ha nem vagy örökös, akkor nem hajthat be rajtad semmit. (Legalábbis ami az örökléssel vagy az elhunyt temetésével kapcsolatos)

drbjozsef # 2018.03.17. 18:22

Ha Te es a testvered vagytok a torvenyes orokosok, akkor nektek kell fizetni a temetést, teljesen mindegy, hogy milyen foku rokon. Sőt, rokonnak se kell lennie.

SaireyVMK # 2018.03.17. 13:46

Ráadásul kapásból háromban. Mindet "öröklés és családjog" kategóriában.

SaireyVMK # 2018.03.17. 13:45

Mire jó az,ha két egyazon főtémájú helyre is bemásolják ugyanazt, ugyanazon a topicon belül? Semmi értelme. A másik topicban már válaszoltak.

drbjozsef # 2018.03.16. 20:00

velence,
Főszabály szerint igen, így.

velence # 2018.03.16. 16:57

Tisztelt KBS!
Ez a válasz nekem szólna..? "A te válaszod viszont félre fogja vezetni. Mert örökölni valóban csak egy gyerekrészt örököl az özvegy, de a közös vagyok fele öröklés nélkül is az övé." - tehát x összegű megtakarításnál 50 % özvegyé, 50% -nak pedig még 1/3-a?
Vagy nem nekem szólt az üzenet.... köszönöm!

SaireyVMK # 2018.03.16. 15:21

Ágica

Nem a régi feleség lesz a haszonélvező,hanem a halál időpontjában az,aki házastársa vagy bejegyzett élettársa volt az elhunytnak éppen. És ő is csak a közösen lakott ingatlan felett szerez haszonélvezetet.

ami most van házunk azt anyukám régi házából vettük
Akkor felteszem van esélyetek egy esetleges hagyatéki bevonás ellen,ami az adott ingatlant illeti. Kérdés,hogy anyukád régi háza a házasság előtti szerzés-e. De ezzel ráértek akkor foglalkozni,ha majd be akarják vonni a kötelesrészbe.

KBS
Jogos.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.16. 14:30

A te válaszod viszont félre fogja vezetni. Mert örökölni valóban csak egy gyerekrészt örököl az özvegy, de a közös vagyok fele öröklés nélkül is az övé.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.16. 14:28

Velencének szólt. Kettővel visszaolvas, ott volt a válasz.

Ágica78 # 2018.03.16. 14:08

Sairey VMK

Hát ez nekem elégé zavarosnak tűnik,ami most van házunk azt anyukám régi házából vettük,az is zavaros egy kicsit ,hogy a régi feleség hogy lenne haszonélvező amikor elváltak kb 1975 ben! Meg hogy lenne valami köze is a mostani tulajdonunkhoz?
Ha jól értelmezem...

SaireyVMK # 2018.03.16. 12:00

velence

1.Jól olvasta.Csak 1 gyermek rész illeti meg.
2. a két vér szerinti gyermek és a házastárs örököl(az 3 gyermekrész)

7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

7:59. § [A házastárs megváltási igénye]
(1) A házastárs – a jövőre nézve – bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.
(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat – természetben vagy pénzben – egy gyermekrész illeti meg.

KBS. Ha nekem szól a kérdésed, akkor igen. Sokáig tartott mire megírtam és időközben te is válaszoltál már(amit csak azután vettem észre,hogy elküldtem a hozzászólást).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.16. 11:20

Write only üzemmód?

velence # 2018.03.16. 11:10

Üdvözletem!
Tanácsukat kérném : 3 testvér van - egy anyai ágról, egy apai ágról egy közös gyerek. Édesanya halála után szeretném megtudni, hogy mi az ingóságok esetében (megtakarítások) az öröklési sorrend ill.rész? Jól olvastam, hogy apa nem a megtakarítás felét örökli,(hiába közösen tettek félre) hanem annyit, amennyit a gyerekek? (jelen esetben ez 3 részt jelent vagy 4-et..? - a nem tőle származó gyereket is bele kell számolni, vagyis négy egyenlő részre kell osztani az ingóságokat, vagy csak 3 fele - ő + a tőle származó gyerekek? )Válaszukat köszönöm.

SaireyVMK # 2018.03.16. 10:25

Ágica78
Attól még,hogy elvált még a gyereke. A kérdés az,hogy vér szerinti, vagy közösen örökbe fogadott/eltartott-e.
Ha vér szerinti akkor mindenképpen örökölnie kellene. Az ,hogy mit az megint más kérdés.
Az ingatlanrészből is örökölhet, amennyiben az házasság alatt szerzett közös vagyonnak felel meg. Úgy az (alapból) 50% rész a férj tulajdonának számít,attól függetlenül is,hogy nem volt a nevén. Persze amennyiben ez a házastárssal közösen lakott ingatlan is egyben,akkor az utolsó feleséget haszonélvezet illeti meg az adott ingatlanon.(Azt hiszem valahogy így van ez,de majd úgyis szólnak a nálam okosabbak,ha mégsem)

Nonolet
Köszönöm szépen! Én is így gondoltam.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.16. 10:24

A törvényes örökösök első soron a leszármazók és az özvegy. (Az egy másik kérdés, hogy valóban csak az tartozik a hagyatékba, ami nyilvántartás szerint az örökhagyóé, vagy van nyilvántartáson kívüli tulajdona is. Az utóbbira vonatkozó öröklési igény vita esetén csak perben érvényesíthető.)