Hagyatéki kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.10. 12:30

(Mondjuk, ügyvéddel is elég kétséges. Az egyezség az egyezség.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.10. 12:29

A közjegyző nem dönti el az öröklési vitákat és a hagyatéki hitelezői igényeket sem bírálja el.

(A perre föltétlenül bízz meg egy ügyvédet. Ezzel a gyenge fogalmazási készséggel nem boldogulsz.)

arazsman # 2018.03.10. 12:11

Konkrétabban is feltehetem a kérdést:
Fiú, aki már megkapta az örökrészét: Közjegyző kérdésére válaszolva kijelenti, hogy élni kíván a kötelesrészi igényével.
Leány, aki a halál beálltával lett végrendeleti örökös : hiába hajtogatja, hogy te már megkaptad az örökségedet!- egyórás vita után beadja a derekát, beleegyezik, mert nem ismerte sem az öröklési jogszabályokat, sem az ingyenes adományozás körülményeit, no meg félt is bátyja későbbi zaklatásaitól. Közjegyző jóváhagyja az egyezséget. Elindul a végrehajtási eljárás.

Időközben – a jogerős hagyatékátadó végzést követő 1 éven belül -Leány beszerzi a Fundamenta igazolást, mely szerint a Fundamenta átutalja a majdani örökségnek megfelelő összeget a Fiú OTP-nél vezetett bankszámlájára ( édesanyja vagyonának 1/4-ed részét, ezzel gyakorlatilag Leány fiatalabb nővére „kivásárolja” a fiú majdani örökrészét édesanyjától.) Leány bemegy az OTP-hez, de OTP nem jogosult igazolni a pénz megérkezését. Így nem tény a tény! Közjegyző elutasítja a hagyatéki tárgyalás megismétlési kérelmet: az egyezség akarathiba, nem tény. „ A köteles rész nem törvényes örökség, hanem a hagyatékkal és az örökösökkel szembeni kötelmi igény.” Nincs sem az öröklés rendjében, sem az öröklés jogcímében változás. Pert kell indítani.
Kérdésem : valóban ez az egyetlen megoldás?

SaireyVMK # 2018.03.10. 12:08

Párdon. A behajtásnál amit írtam "egyenlő arányt", azt talán pontosabb úgy megfogalmazni,hogy az öröklésnél szerzett százalék arányában.

Illetve öröklésnél kimaradt,hogy ha se lemenő, se felmenői nincsenek akkor az államé lesz az örökhagyó vagyona.

SaireyVMK # 2018.03.10. 12:05

Ha az "öröklésben érdekelt személy" nincs benne a végrendeletben.akkor nem jogosult a végrendeletben említett vagyonok öröklésében.Az ajándékozott ingatlanokéban pedig pláne nem, mert már túl van a 10éves határidőn az ajándékozás megtámadását illetően.
Amennyiben a végrendelet nem tér ki minden vagyonra, amit az örökhagyó után maradt, úgy azokért (GONDOLOM ÉN,hogy) a törvényes örökösök(feleség/férj és gyerekek, halott gyermek esetén annak gyermekei öröklik az 1 gyermekre járó részt egyenlő arányban, illetve ha egyik sincs akkor a felmenő szülők.)

Ha az "öröklésben érdekelt személy" annyit tesz,hogy az örökhagyónak bíróság előtt bizonyítható tartozása volt felé, akkor azt igen, nyilván polgári peres úton lehet behajtani/követelni az örökösöktől. (Egyenlő arányban, de legfeljebb csak az örökség erejéig)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.10. 11:31

Ja, látom, nonolet egyszer már megpróbálta. Neki se sikerült. :/

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.10. 11:31

Konkrétan? Ki, mit?

arazsman # 2018.03.10. 10:17

A fő kérdésem az, hogy az öröklésben érdekelt személy jogosult-e a hagyatéki eljárás során, illetve a hagyatéki eljárás megismétlésére nyitvaálló határidőn belül érvényesíteni a törvényekben előírt jogait, vagy csak kizárólag polgári per útján?

nonolet # 2018.03.10. 09:29

MI.... a KONKRÉT kérdés?!!!

arazsman # 2018.03.10. 07:01

A fő kérdésem az, hogy az öröklésben érdekelt személy jogosult-e a hagyatéki eljárás során, illetve a hagyatéki eljárás megismétlésére nyitvaálló határidőn belül érvényesíteni a törvényekben előírt jogait, vagy csak kizárólag polgári per útján?
Helyzetértékelés: Egy négy gyermekes özvegy édesanya -hogy gyermekei boldogulni tudjanak, 14 évvel a halála előtt odaajándékozza vagyonának felét két gyermekének azzal, hogy maradék vagyonát a másik két gyermeke örökli."Így igazságos a rendelkezésem"- írja 2007.02.15-i végrendeletében.Az öröklés megnyilta: 2016.08.07.

jageungom # 2018.02.07. 13:21

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

drbjozsef # 2018.02.07. 11:42

jageungom,

Ha az unokahúgok önként nem teszik a hagyatéki leltárba az elhunyt készpénzét, akkor neked kell rá hivatkozni, ha nem ismerik el, akkor neked kell perelned, és ha Te perelsz (illetve édesanyád), akkor neked kell bizonyítanod kétséget kizárólag, hogy az örökhagyó halálakor az a pénz megvolt, és hogy az a pénz az örökhagyóé volt. Ez az, ami gyakorlatilag lehetetlen.

nonolet # 2018.02.07. 11:41

jageungom

A fellelhető!!! vagyona lesz a végrendeleti örökség.

A készpénz aligha lesz "megtalálva".
(mert annyira nem hülyék a rokonok se vélhetően, hogy a készpénzt leltározzák)

Az örökös meg mégis hogyan bizonyíthatná,
hogy a halál pillanatában még megvolt ...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.07. 09:47

Tart a nullához; nem; vagy; l. az előzőeket.

jageungom # 2018.02.07. 09:06

Tisztelt Forumozók!

A történetünk röviden:
Édesanyám 22 évig élt (nem bejegyzett) élettársi kapcsolatban egy úrral, aki az utóbbi években demenciával küszködött, de beszámítható volt. Állapotát kihasználva az unokahúgai (legközelebbi vérszerinti rokonai) egy évvel ezelőtt meggyőzték, hogy hagyja el anyámat és költözzön hozzájuk. Ügyvéd előtt szüntették meg az élettársi közösségüket, a közös ingatlanban lévő tulajdonrészét anyámnak ajándékozta, cserében a megtakarításukat (elég magas összegű) magával vitte, ennek mértéke a szerződésben is szerepel. 15 évvel ezelőtt készült egy végrendelete, amelyben édesanyám szerepelt, mint kizárólagos örökös. Az úr tavaly ősszel elhunyt, a rokonaival nem kötött eltartási/gondozási szerződést és új végrendelet sem készült, viszont a pénzét otthon tartotta, nem bankszámlán. Hamarosan sor kerül a hagyatéki tárgyalásra és az lenne a kérdésem, hogy anyám milyen eséllyel juthat hozzá az örökségéhez (elsősorban a pénzhez)?
Kell-e az elhunyt rokonainak bizonyítani, hogy az örökhagyó elköltötte a pénzét? Vagy tehetnek-e úgy, mintha a pénz nem is létezett volna? Van lehetőség arra, hogy akár polgári peres úton hozzájusson az örökségéhez vagy arra már keresztet vethet?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.02. 13:44

Már a testvér se jogosult köteles részre.

Lilian963 # 2018.02.02. 13:34

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben kérnék felvilágosítást: Ez év elején elhunyt a nagymamám unokatestvére, aki 2016-ban egy ideig náluk lakott. Tudomásunk szerint valamikor 2017-ben viszont eltartási/öröklési szerződést kötött egy harmadik személlyel (nem vérrokonnal). A kérdésem egyrészt a hagyaték köteles részére vonatkozna, jelen esetben - az öröklési szerződés az örökhagyó halála előtt max. egy évvel készült, és a tartalmát mi nem ismerjük - jár-e köteles rész, illetve unokatestvérként igényt tarthat-e rá a nagymamám, aki legjobb tudásunk szerint az elhunyt egyetlen élő rokona (a házastársa és gyermeke már nem él, gyermeke nem alapított családot).
Illetve amennyiben jogosult a nagymamám a köteles részre milyen lépéseket érdemes tenni? Élő rokonként behívják a hagyatéki tárgyalásra, vagy neki kéne jelentkezni a közjegyzőnél?

A válaszokat előre is köszönöm!

nonolet # 2018.01.21. 21:29

Patrik012012

"a ház amúgy is az övéké csak édesapám nevén volt."

Azaz őket illetné erkölcsileg, de jogilag már a tiéd.

"Most másfél év után végre sikerült megegyezni nagyszüleinkkel hogy kifizetik az hagyatéki végzésbe szereplő 5.3 millió ft-ot amire értékelték a házat"

Vagyis
a nagyik hajlandók neked 5,3 milliót fizetni
azért, hogy az övék legyen jogilag is, az ami
egyébként erkölcsileg őket illet meg most is.

Másképpen nézve kapsz tőlük 5,3 milliót ajándékba...
(mivel a ház valójában az övéké most is)

Mit mondjak, rendes nagyik! akik

vagy nagyon szeretnek és segítenek rajtad + magukon is
(a tulajdonjog megszerzésével arról, ami valójában az övék)

vagy utálnak és ennyit megér nekik a tőled való jogi szabadulás
(a tulajdonjog megszerzésével arról, ami valójában az övék)

- -

Vagy nem elég jól írtad meg a történetet és félreérthető /hiányos lett.

(netán csak én nem bírom kibogarászni a zavaros fogalmazásod miatt)

nonolet # 2018.01.21. 21:20

Patrik012012

Tehát az örökség ...

1.
Egy családi ház 5,3 millió értéken.
Amin nincs bejegyzett tartozás.
Amin nincs haszonélvezete a nagyiknak.
De ingyen laknak benne.

Így van?

2.
Egy lakás ~ 14 millió értéken.
Ami terhel az 5+9 millió adósság
Amin nincs haszonélvezete a nagyiknak.
És ti laktok benne.

Így van?

- -

Van tehát 5,3+14=19,3 milliós örökség.
Amit terhel 5+9 millió adósság, RÉSZLETEKBEN!!!

A nagyiktól kapsz még 5,3 milliót,
amiért cserébe viszik a családi házat
(gondolom ez a cél).

Az 5,3 millió elmegy az 5 milliós adósságra.

Marad egy lakás 14 milliós értéken
és
egy 9 milliós hitel, RÉSZLETEKBEN.

Így van?

HA nem így vannak a dolgok, akkor pontosíts...

- -

HA így vannak, akkor

Miért akarsz

  • egy 14 milliós lakást odadobni a banknak

csak 9 millió hitelért cserébe?!

  • egy fennálló hitel törlesztőt becserélni

egy nála minden bizonnyal drágább albérleti díjra?!!!

Miközben NEM a saját lakásodban laksz...

- -

Nem logikus, amit akarsz és pénzügyi bukta is.

Vagy valami fontosat kihagytál a történetből...

Szóval mi a valóság?
TÉNYSZERŰEN és a fenti minta alapján röviden-világosan leírva.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.21. 16:28

Én meg még úgy se.

Vadsuhanc # 2018.01.21. 16:06

Patrik012012

Van ellenetek végrehajtás? Mert másként nem értem a gondolkodásotokat.

Patrik012012 # 2018.01.21. 15:34

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne. Másfél éve meghalt édesapám és akkor helyzet nem tette lehetővé hogy lemondjuk az örökségről. Az örökség tárgya 1 családi ház (ebbe élnek nagyszüleim) és 1 lakás (ebbe élünk mi) illetve 5 millió ft adósság és 1 svájci frank alapú jelzálog hitel a lakáson (kb 9 millió ft) akkor a temetési költségek miatt nem tudtuk megtenni hogy lemondunk a lakásról és elköltözünk albérletbe, illetve a családi házról se mivel nagyszüleink ott élnek a ház amúgy is az övéké csak édesapám nevén volt. Most másfél év után végre sikerült megegyezni nagyszüleinkkel hogy kifizetik az hagyatéki végzésbe szereplő 5.3 millió ft-ot amire értékelték a házat amiből mi rendeznénk a személyi hiteleket és egyéb örökölt adósságokat és most már tudnánk menni albérletbe viszont a lakást nem szeretnénk fizetni mivel az értéke kb megegyezik az adóssággal. Létezik olyan hogy a bankkal megegyezzünk hogy mi nem tartunk igényt a lakásra elviheti és megszűnik az adósság vagy maximum a bank elárverezi és a különbözetet ugyanúgy ki kell fizetni?

kicsiszilvi77 # 2018.01.21. 09:38

Kedves Nonolet ,és Vadsuhanc,köszönöm a segítséget!

Immaculata # 2018.01.20. 19:49

Csak a gyermekek (4).

Vadsuhanc # 2018.01.20. 18:45

Tisztelt fórumozók!

Előrebocsátom, hogy a kérdés rendkívül összetett. Azt is leírom, hogy nem zugírászkodom ugyanis a probléma nem az enyém, hanem 8 éve velem élő élettársam gyermekének anyósáé.
A kérdéseim nem egyszerre tenném fel.
Tisztelettel megköszönném a válaszokat, ha méltattok rá.

Az élettársak közül a férfi édesanyja elhalálozott. A férfi az élettársát a hagyatéki eljárás lezárása sőt megkezdése előtt feleségül vette. Az élettársaknak egy közös gyermeke van ezenkívül a férfinek három előző házasságából származó gyermeke.

Ezek után a férfi- már férj- az édesanyja halála miatti hagyatéki eljárás előtt elhalálozott. Az elhalt férj édesanyja hagyatéki ügyében, így ki lesz az örökös?