Hagyatéki kérdés


drbjozsef # 2017.11.26. 21:48

Patrik,

ha az a kérdés, akkor az, hogy a hagyatéki után jelentkezik csak a Citi, az teljesen jogszerű, ha csak utólagosan értesült az adós elhunytáról. Ha a tartozás valós, akkor az örökösöknek az örökség erejéig utólag is helyt kell állniuk, vagyis veszteség nem érhet elvileg.

Vadsuhanc # 2017.11.26. 18:21

Patrik012012

Amennyiben édesapád ellen végrehajtást rendeltek el hivatalosan az lenne a dolgod, hogy bejelentsed a végrehajtónak az adós - édesapád - halálát. A végrehajtó a jogutód megállapítása érdekében a bíróságnak előterjeszti az iratokat és és a bíróság megállapítja ki az édesapád jogutódja a tartozás vonatkozásában.

A jogutód - általában az örökös - a tartozásért az általa örökölt vagyonnal felel. Tehát nem korlátlanul. Csak amit örökölt ebből levonva amit már kifizetett más tartozásra és ha maradt belőle valami annyival.

Igazából..... nem jó tanács, de egyenlőre én leszarnám.

Patrik012012 # 2017.11.26. 17:56

Tisztelt ügyvéd urak, hölgyek. Azt alábbi ügyben kérnék segítséget. 2016.június 13-án meghalt édesapám, 2016. december 1-én megtörtént a a hagyatéki tárgyalás amelynek tárgya volt 1 autó, 1 lakás, 1 családi ház, Cetelem Bank felé tartózás (biztosítással), és az OTP Bank Nyrt illetve OTP Faktoring Zrt. felé tartózás melyeket elismertünk és vállaltuk annak megfizetését majd 2017. novemeber 15-én kaptunk egy végrehajtói végzést melyben a Citibank kezdeményezett végrehajtást az édesapám tartózása ügyében viszont a hagyatékátadó végzésben nem szerepelt illetve nem is jelezte igényét semmiféle tartózásra a Citibank. Ilyen esetben mi a teendő illetve mit követelhet a bank utólag az örökösöktől? Előre is köszönöm a válaszokat!

Csillaaa # 2017.11.26. 12:15

Kedves nonolet!
Köszönöm a segítséget!

nonolet # 2017.11.25. 23:34

Csillaaa

Ugyanaz a teendő, mint eggyel alább...
Leltár, döntés.

- -

"volt a házuk, mely 5 évvel ezelőtt adásvétel útján 50%-ban"

Ez a rész sima, ügy.
Ebbe nem lehet belekötni.

"2 évvel ezelőtt ajándékozással 100%-ban a második felesége lányának birtokába került."

Ez a rész viszont, mivel 10 éven belüli ajándékozás, így még része lehet a kötelesrész igénynek a lánnyal szemben.
HA nem a feleség külön vagyoni része volt a ház...

"Autójuk szintén a felesége nevén volt,"

Kiderítendő, hogy házassági közös vagyon-e?!
Ha igen, akkor van keresni való...

"közös bankszámlát vezettek. "
Kiderítendő, hogy volt-e rá haláleseti rendelkezés?
(és ki javára?!)
HA nem volt, akkor ez is része lehet a közös vagyonnak.
És akkor van keresni való...

- -

A közjegyző annyit mondott, nekem és bátyámnak nem jár semmi.

Mint látható ez csak egy tételenkénti vizsgálódás után dönthető el.

nonolet # 2017.11.25. 23:23

Paulovits

Mivel az együttélést házasság követte,
így
a 24 év alatt szerzett vagyon közös.
Mégpedig fele-fele alapon.

Kivéve azt a vagyon részt,

  • ami MÁR az együttélés előtt is megvolt
  • amit valamelyik fél örökölt ági örökléssel
  • amit kimondottan csak valamelyik fél kapott ajándékba
  • ami személyes tárgy

Ezek a az adott fél külön vagyonába tartoznak.

Minden más fele-fele alapon közös,
mégpedig
függetlenül a jövedelmi, szerzési arányoktól.

Szóval leltért kell készíteni és besorolni a vagyon elemeket 4 csoportba.

Egyik fél külön vagyona.
Másik fél külön vagyona.
Házassági közös vagyon.
10 éven belül valakinek elajándékozott vagyon

Aztán ezen csoportokból az első háromról el kell dönteni, hogy

  • ki(k) örökli(k) a végrendelet és/vagy a törvény alapján

illetve, hogy mind a négyet figyelembe véve

  • van-e lehetősége kötelesrész igényre valaki(k)nek
Csillaaa # 2017.11.25. 18:45

Tisztelt ügyvéd urak, hölgyek. Azt alábbi ügyben kérnék segítséget. Édesapám hagyatéki tárgyalásán kiderült, nem volt semmi a nevén. Második felesége nevén volt a házuk, mely 5 évvel ezelőtt adásvétel útján 50%-ban, 2évvel ezelőtt ajándékozással 100%-ban a második felesége lányának birtokába került.Kizárva így a törvényes gyermekeket az öröklésből. Autójuk szintén a felesége nevén volt, közös bankszámlát vezettek. A közjegyző annyit mondott, nekem és bátyámnak nem jár semmi. Ez valóban így van? Esetleg igényt tarthatunk bármire pl. köteles rész jogcímén? Köszönöm!

drbjozsef # 2017.11.20. 08:20

Paulovits,

a konkrét részletek (dátumok, jövedelmek, vagyontárgyak, szerzési jogcímek, körülmények, háztartásban végzett munka, satöbbi, satöbbi) nélkül csak nagyon általános tanács adható. Például az, hogy a közösbe tett javak nem vesznek el, de hogy kit illetnek és milyen arányban, az nagyon nagy mértékben a fentiektől függ.

Ha értékes ingatlan/autó/bankszámla, szóval jelentősebb vagyon a(z elméleti) hagyaték, akkor érdemes ügyvédhez fordulni, valószínűleg meg fogja érni a kiadás rá.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.20. 06:30

Úgy tűnik, használod a "közös vagyon" kifejezést, de nem nagyon tudod, mit jelent. Sürgősen keresned kellene egy ügyvédet.

Paulovits # 2017.11.20. 00:22

Kérdésem a következő: körülbelül 20 év élettársi viszony és az ezt követő 4 év házasság utáni elhalálozást követően az egyenesági leszármazott részére van e lehetőség az elmúlt 24 év során a közös háztartásba beforgatott anyagi javakból valamennyit viszontlátni? Az elhunyt tulajdonjoggal nem rendelkezett az adott ingatlanban, viszont a nyugdíja jóval magasabb (2-2,5x) volt mint a dolgozó élettárs majd férj fizetése. Gondolok itt a közösen használt lakóingatlan felújítására, karbantartására költött összegek, az együttélés során szerzett gépjármű, stb. Vagy az ezen idő alatt a közösbe tett javak elvesznek? Segítségét előre is köszönöm.

Csucsu12 # 2017.11.18. 18:49

Tisztelt Kovács Úr!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.18. 18:42

Ott valami nem stimmel. A közjegyző ne a kulcsot adja át, hiszen nem az a hagyaték, hanem az, ami a kulccsal nyitható széfben van.

Csucsu12 # 2017.11.18. 14:43

Üdv. mosza! Köszönöm a választ! Igen, tudom, a törvényes örökösök akkor is örökölnek, ha nem törődtek az elhunyttal. Érintettségem: hosszú évekig én törődtem vele, és egy közeli barátja szerint a bankban őrzött takarékbetétkönyv mellett van magánvégrendelet, amiben rám hagyta a vagyonát. A közjegyző átadná a hagyatékot a törvényes örökösnek, de ha átadja a betételhelyező fiók kulcsát, azt a törvényes örökös nyitja ki,aki nyilván nem érdekelt abban, hogy átadja a végrendeletet. Nyugodtan összetépheti. (A hagyatéki tárgyaláson hagyatéki hitelezőként vagyok jelen, mivel én viseltem a temetési költségeket. De ezzel nincs gond, azt kifizetik.)

Csucsu12 # 2017.11.18. 07:12

Tisztelt Ügyvéd Úr és bárki, aki hasonló cipőben járt már!
Végrendeletet keresek, ami feltételezhetően egy határhoz közeli bank betétkönyvelhelyező fiókjában van egy, a fiókban levő takarékkönyv mellett, ami az örökhagyó tulajdona volt. (Elvileg előfordulhat hogy kisebb, de értékes ékszert is tartalmazhat a fiók.) A hagyatéki eljárás során kértem, hogy a fiók kinyitásánál jelen lehessek, de ezt a kérést elutasította a közjegyző, mivel az álláspontja szerint a kulcsot csak a leendő törvényes örökösnek (rokonoknak, aki bizonyítható soha nem törődtek
az elhunyttal) adhatja át, őt pedig nem kötelezheti arra, hogy jelenlétemet biztosítsák. Megértem. Továbbá hatósági tanút sem tud küldeni a fiók kinyitásánál, mert közjegyzőnek nincs jogi lehetősége tanút küldeni, főleg nem külföldre. Megértem. A kérdésem:van-e arra lehetőségem, hogy a közjegyzőt megkérjem, írásban kérdezze-meg a bankot, tartalmaz-e bármit a fiók a takarékkönyvön kívül. És vajon köteles-e a bank megválaszolni a közjegyző kérdését. (Elgondolásom szerint igen,hisz ha pl. értékes ékszer kerülne elő, az adóköteles lenne.) A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Sherlock # 2017.11.14. 08:51

Igazságügyi írásszakértő költségeit kell kifizetned plusz a peres eljárás illetéke, erre jön még a másik fél ügyvédi költsége. Hasonló ügyben (közjegyzői előzetes bizonyításnál) nekünk bruttó 50 ezer volt az írásszakértő költsége, de nekem akkor ez irreálisan alacsonynak tűnt. De ha kevés/régi a minta, stb. akkor a szakértő sem nagyon tud dolgozni. De első körben ügyvédet keress, ne magad akard megcsinálni, gondolom sok pénz múlik rajta.

bmoni2 # 2017.11.13. 19:21

Tisztelt Fórumozók!
A nagymamám hagyatéki tárgyalása ma volt, végrendelet maradt utána, úgynevezett holográf végrendelet, amelyet elméletileg saját maga írt, keltezett és írt alá, tehát formailag kifogástalan a kozjegyzo szerint. A probléma az, hogy a vegrendelet szerint mindent az unokatestverem orokol, aki megtalalta a lezárt borítékot,mikozben mindent kipakolt a házból az összes kézzel írott dokumentummal együtt még mielőtt a hagyatéki tárgyalás lezajlott volna. Egy csekkszelvenyt találtam feltehetőleg a nagymama kezirasaval, ami nem hasonlít a vegrendelet kezirasara. Ha megtamadom a vegrendeletet, mit kell tennem, hogy bebizonyitsam, hogy hamis a vegrendelet? Ha bebizonyosodik, hogy a vegrendelet valós, milyen költségekre szamithatok?
Koszonom előre is

Lyonee # 2017.11.13. 18:35

ObudaFan
Hogy lenne az özvegynek haszonélvezete az elhunyt férj gyermeke tulajdonában álló fél ingatlanon? Ezt még korábban az édesanyjától örökölte a gyermek.

érdek_lődő # 2017.11.13. 16:04

Életvitelszerűen nem lakott benne, A fűtés korszerűsítésbe,a rezsi költségbe nem szállt be, ( Még mindíg nem tudom mitől zajos a kérdés?)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.13. 15:02

Mi köze lenne annak az özvegyi haszonélvezet "támadásához"?

érdek_lődő # 2017.11.13. 13:16

T Óbuda Fan.

Támadható e ez, miután az elhunyt feleségének a tulajdonában áll egy, egy emelettel feljebb levő lakás mely üresen állt az elmúlt 20 évben?

ObudaFan # 2017.11.13. 12:54

A lakás is különvagyon volt ráadásul Xy csak a fele részében volt tulajdonos. Akkor is az egészre terjed ki az Özvegyi haszonélvezet?

Igen.

érdek_lődő # 2017.11.13. 07:04

T Nonolet.

A lakás is különvagyon volt ráadásul Xy csak a fele részében volt tulajdonos. Akkor is az egészre terjed ki az Özvegyi haszonélvezet?

érdek_lődő # 2017.11.13. 07:01

T Kovács B.
Nem értem mit jelent a "zajos Kérdés" kifejezése.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.13. 06:42

Naaaa...

nonolet # 2017.11.12. 21:49

érdek_lődő

"De mi a hétvégi ház sorsa? (házasság kötéskor már megvolt)"

Az külön vagyon (ha jól értem) volt, tehát csak ági úton öröklődik.