Hagyatéki kérdés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 18:04

Ezzel vitatkoznek.
Nincs vitánk. Én is erre céloztam. Azért mondtam, hogy nem szerencsés az "újra éled".

bimbus # 2016.05.06. 17:51

KBS! ObudaFan!
Ha pontatlanul fogalmazok (újra éled), nézd el nekem, nem vagyok jogász.
A hagyatéki leltárban szerepelt a póthagyatékban szereplő dolog, csak a közjegyző kifelejtette a végzésből. Ez most derült ki, több mint 5 év után. A kötelesrészi jogosult tudott róla. Az alaphagyatéki eljárásban lemondott a köteles részről.

ObudaFan # 2016.05.06. 16:48

Ezzel vitatkoznek. A kotelesresz az orokles megnyiltatol, vagyis az orokhagyo haláláról esedékes, így a pothagyatekban átadott rész vonatkozasaban isbonnantol, tehát nem a pothagyatektol indul az elevules. Viszont ha a kotelesreszi jogosult korábban nem tudott a pothagyatekban átadott dolgokról, akkor az már elkepzelheto, hogy az elévülés nyugvasanak szabályai alkalmazhatóak.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 15:28

Szerintem csak a póthagyatéki eljárásban átadott nettó hagyaték utáni köteles részre. (És nem mondanám, hogy "újra éled", dogmatikailag aligha helyes ez a kifejezés.

bimbus # 2016.05.06. 11:13

Jól tudom, hogy a köteles rész utáni igény az örökhagyó halála után 5 évvel elévül? Ha igen, az 5 éven túli póthagyatéki eljárás során a kötelesrészi igény újra éled?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.06. 05:32

A korábban készült fényképek, videók nem igazolják minden kétséget kizáróan, hogy a rajtuk látható tárgyak az örökhagyó halálakor még megvoltak.
Az sms elvileg jó lehet, de nem biztos, hogy jól olvasod - hiszen elfogult vagy, és aki elfogult, az hajlamos úgy értelmezni szövegeket, ahogyan az neki kedvező -; magam kételkedem benne, hogy sms-ben tételesen felsorolta volna, hogy mi az, ami nála van, de nem adja ki.

Mindamellett perelhetsz. A keresetlevelet az alperes lakóhelye szerint illetékes bíróságon kell benyújtani; meg kell jelölni a követelt ingóságok értékét, az illeték ezen érték 6%-a, de legalább 15 000,- Ft. (Ha úgy nyilatkozol, hogy a követelt dolgoknak nincs forgalmi értéke - és ezt a bíróság elfogadja -, akkor 21K lesz az illeték.) A pervesztes felet kötelezik a pernyertes költségeinek a megtérítésére is. Részleges pernyertesség-pervesztesség esetén a költségek a felek között arányosan megoszlanak.

Colettfairy # 2016.05.06. 04:51

igen,fényképeim vannak,videó,amit édesapám telefonjában vannak,illetve sms-em a hölgytől hogy ezeket nem adja ide.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 19:14

Tudod bizonyítani, hogy ezek a dolgok egyáltalán vannak, és azt is hogy a túlélő élettársnál vannak?

Colettfairy # 2016.05.05. 18:54

Tisztelt Tanácsadó,

történetem a következő: Édesapám elhunyt...volt egy barátnője,akinél ott lakott,(3 év) de hozzám volt bejelentve is, a levelek is a mi cimünkre jöttek,de ezek átkerültek a barátnőhöz,mivel édesapám több időt töltött már ott. A Hölgyeménynél vannak Édesapám össze hivatalos papírjai ( válási,gyermekelhelyezési,stb),levelei,családi fotóalbumok,stb. hárman vagyunk törvényes gyermekek, akik szeretnék ezeket a dolgokat-mint édesapánk személyes holmijai, a mi birtokunkban tudni. A hölgyemény kijelentette, hogy semmit nem ad nekünk oda. Jelenleg ami okos eljárásnak tűnik, hogy felszólítjuk először egy ajánlott levélben hogy 8 napon belül adja át ezeket a dolgokat. Ezek a dolgok nem tartoznak hagyaték alá,ezért hagyatéki tárgyalás sem lesz, édesapámnak nem volt semmi vagyona. Kérdésem: mi a teendő akkor ha ezeket a dolgokat továbbra sem hajlandó kiadni nekünk. Érdemes-e peres eljárást folytatni ellene? Ezekkel a tárgyi dolgokkal ő Nem megy semmire, de nekünk erkölcsileg sokat jelentenének. Ő csak azért nem adja ki nekünk,mert tudja ez nekünk fájdalom...
Válaszokat előre is köszönöm : Nikoletta

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.03. 13:34

Ha van jogerős ítélet, akkor nem gond a végrehajtónak, hogy letiltasson a magyar nyugdíjból. Hát nem mindegy, hogy hova nem utalják a letiltott részt?

(Mellesleg a kanadai vagyonra is lehet végrehajtást vezettetni, bár kétségtelen, hogy az körülményesebb.)

simonz # 2016.05.03. 09:20

Tisztelt Tanácsadó!

40 éve Kanadában élő nyugdíjas kanadai-magyar kettős állampolgár, aki Magyarországról is kap 35 000 Ft nyugdíjat, végrendeletileg, majd 2 évvel az örökhagyó halála előtt ajándékozással is „megszerezte” az örökhagyó budapesti ingatlanát, amit annak halála után azonnal eladott.

A hagyatéki eljárás még nem folyt le, de a másik, Magyarországon élő leszármazó (kijátszott törvényes örökös) igényt tartana legalább a kötelesrészre.

A kanadai magyar viszont semmit sem akar adni neki, hangoztatva, hogy Magyarországon már semmi vagyona sincs, tehát ha a hagyatékátadó végzésben köteleznék is a kötelesrész kiadására, azt úgy sem tudja rajta behajtani... .

Kérdés: Van-e mód, hogy esetleg a Magyar Államtól Kanadába utalt és folyósított nyugdíjából le lehessen részletekben tiltatni a kötelesrészt?


sz

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.02. 20:35

Mindegy, hogyan szerezte a vagyontárgyat az örökhagyó.

Gerda66 # 2016.05.02. 19:36

Kedves ObudaFan, köszönöm a választ!
Még annyi kérdésen lenne hogy èdesapám örökölt egy 50% -os rèszben egy házat, abból is rèszesedik az özvegy?

ObudaFan # 2016.04.30. 11:48

Gerda66

A közösen lakott lakás felett haszonélvezeti jogot, minden más vagyoból egy gyermekrészt.

pumpkinrose # 2016.04.29. 20:26

Tisztelt Fórumozok,

Egy 5 éve elhunyt személy biztosítást kötött még a ’90-es évek végén nagyértékű ingóságokra, erről a hagyatéki eljárás során az egyedüli örökösnek nem szóltak, mégis – egy a napokban kiderült ingóság eltulajdonításkor derült ki, hogy az eltűnt értékek biztosítva voltak, előre kifizetve.
A kérdés az, hogy a biztosítónak milyen kötelezettsége van, szükséges -e tájékoztatnia az örököst, amennyiben az eredeti biztosítást kötő személy elhuny? Amennyiben nem tájékoztatja, milyen szankciótól kell tartania a biztosítónak?

Köszönöm a válaszokat!

Gerda66 # 2016.04.29. 16:09

Érdeklődni szeretnék, hogy édesapám halála után a második felesége mit örököl, a hagyatékból, ha nem volt házasság alatt szerzett közös vagyon, két évig tartó házassága volt, nem volt közös gyermek.
Előre is köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.29. 09:03

Almon: nem.

CHIP84 # 2016.04.29. 08:59

Egy hagyatéki kérdésben kérném szakértők tanácsát:

Szüleim családi házát a három gyermek örökölte 1/3-1/3 arányban. Egyik testvérem devizahitel károsult, ezért a bank jelzálogjogot jegyeztetett be az ő részére.
A házat el szeretnénk adni. Kell-e ehhez a bank hozzájárulása, és beleszólhat-e a bank, hogy mennyiért adjuk el?
Ha találunk rá vevőt, mi lesz az eladás menete, és ki hogyan kapja meg az őt megillető részt?
Köszönöm a segítséget!

Almond # 2016.04.29. 07:40

Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi ügyben mit lehet tenni.

Egy közeli barát elhunyt, akit a betegsége idején évekig segítettünk. Egyedülálló volt, örökös nincs, végrendeletet nem írt.
Nemrég volt a hagyatéki tárgyalása, amelyen a temetési költségekre benyújtottuk az igényt, mivel a folyószámláján volt annyi összeg.
A további összeget egyértelműen a Magyar Állam örökli.
Úgy tudom, hogy lehetőség van arra, hogy polgári peres eljárásban ezt a fennmaradó összeget az államtól visszaperelni.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e ennek az eljárásnak, pernek értelme, tehát így végrendelet és minden egyéb nélkül, pusztán arra hivatkozva, hogy évekig gondját viseltük, amikor a betegsége során szüksége volt rá, ezen alapon van értelme peres eljárást kezdeményezni az állammal szemben?
Nem a pénzéért gondoztuk, nem kértük, hogy írjon végrendeletet. Most csak azért érdeklődök ez ügyben, hogy ha netán lenne esély arra, hogy mégis kapjunk ebből a pénzből, akkor azt az esélyt ne szalasszuk el.
Egyáltalán nem célom a hosszú pereskedés, képes vagyok lemondani a pénzről.
Pusztán csak tájékozódni szeretnék.
Köszönöm a segítséget!

wers # 2016.04.29. 05:42

(Az utolsó nyugdíj a hagyatékba tartozik.)

A halála napjáig. De ha utána is folyósítanak még, azt vissza kell fizetni. Gyakoroltam sajnos mostanában nem egyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.29. 05:35

(Az utolsó nyugdíj a hagyatékba tartozik.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.29. 05:34

Akkor per lesz.

wers # 2016.04.29. 05:21

Van egy halotti anyakönyvi kivonat, azzal a dátummal ad a bank egy a számláról egy igazolást. Az lesz a hagyaték.

Ha megérkezik a halál után pl. még egy nyugdíj, az sem része a hagyatéknak, vissza kel fizetni.

zsoka78 # 2016.04.29. 04:10

Nem tudom, miért arra a bankszámlára fizetett. A férj a kedvezményezett, de most nem jut hozzá a pénzhez. Nem tud valami jogszabályt felmutatni, ami alapján ki kell, hogy fizesse neki a bank a biztosítást a hagyatéki végzés előtt? Ilyenkor azért elég nagy szüksége van az egyszerű embernek a pénzre.

ObudaFan # 2016.04.28. 21:11

Onnantól, hogy a bankszámlára került, az már nem biztosítási összeg, hanem egyszerű bankszámlapénz.