Hagyatéki kérdés


ObudaFan # 2018.12.18. 22:32

A Köteles részi jogosultság azt jelenti, hogy az Apánk által neki ajándékozott 50% felére én is jogosult vagyok?

A kötelesrész újabban már csak 1/3.

Az alapkérdésre pedig: nem igazán az a kérdés, hogy milyen okból fizettél, hanem hogy milyen jogcímen. És persze hogy ebből mi bizonyítható.

Trezeta # 2018.12.18. 21:07

ObudaFan

Tisztelt Válaszadó,
Előszőr is köszönöm a gyors választ. Szeretnék egy kicsit pontosítani az előző írásomban.
A lakás szövetkezeti lakás volt, amit a 90-es évek elején viszonylag jó áron meg lehetett vásárolni. Így vettük meg, Apám akkor már nem ét velünk, Édesanyámmal laktam és hogy segítsem, ezért fizettem ki én a lakás árát, vagyis a részleteket. Érdemes pert kezdeményezni a bátyámmal szemben, mivel a lakáshoz elméletben semmi köze nem volt? Tudom, hogy hivatalosan ő is örökös. A Köteles részi jogosultság azt jelenti, hogy az Apánk által neki ajándékozott 50% felére én is jogosult vagyok?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2018.12.11. 08:43

Medvegy

Akár sikkasztásért feljelentést is lehet tenni.

ObudaFan # 2018.12.11. 08:42

Trezeta

Ez így valóban nem egyszerű, nem utolsósorban azért, mert igen lényeges kérdéseket nem fejtesz ki. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen okból, milyen jogcímen fizettél ki egy lakást édesapádnak, mi volt a mögöttes megállapodás.

Adott esetben lehetett ez egy ajándék, ebben az esetben pedig felmerül az ajándék visszakövetelésének a lehetősége meghiúsult várakozásra tekintettel, aminek szűk körben a megajándékozott örökösétől is helye van (erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban )

Aztán lehetséges, hogy valamilyen visszterhes ügylet jött létre köztetek, ami az ügylet tartalmához képest akkor most a testvéred és közted áll fenn.

Mindenesetre ha édesapád a bátyádnak ajándékozta az ingatlant, akkor kötelesrészi igényed van, erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Annak, hogy ki van bejelentkezve a lakásba és ki nincs, semmi jelentősége. A közüzemi számlákat a leendő tényleges használó nevére érdemes írni, annak a megfontolásával, hogy ő kötelezhető is lesz a teljes fogyasztásért való helytállásra.

Trezeta # 2018.12.11. 07:57

Üdvözlök Mindenkit!
A következő, kicsit bonyolult ügyben szeretnék segítséget kérni. Édesanyám a nyáron meghalt, szüleim több, mint 20 éve elváltak. Van egy bátyám, aki már 40 éve elköltözött a szülői lakásból, Édesanyám egyedül élt, 15 éve én is elköltöztem, de még oda vagyok állandó lakhellyel bejelentve. Édesanyámat rajtam kívül senki nem látogatta, én gondoztam, vásároltam neki és vittem orvoshoz. Halála után derült ki, hogy a lakás nem egyedül az ő nevén volt, mivel Apám az Ő 50 %-át 5 éve elajándékozta a bátyámnak. A lakás árát én fizettem ki, mikor meg lehetett vásárolni, de nem az én nevemre lett megvéve. A kérdéseim a következők lennének:

  1. Jogos –e, hogy apán úgy dönt, hogy az ő részét a lakásból a bátyámnak ajándékozta, se édesanyám, se én nem tudtunk erről. Nem kellett volna ezt megosztani köztünk? Ezt így megtehette?
  2. Most egy olyan ember lesz 75%-ban a tulajdonos, aki sem a lakásért nem fizetett, se nem lakott ott 40 éve, se nem foglalkozott az Édesanyjával. Van lehetőségem az Ő részét is megszerezni? Mivel én rendszeresen jártam oda, továbbra is otthonomnak tartom ezt a lakást.
  3. A Cégem ebben a lakásban van székhelyként? A közüzemi számlákat még nem írtuk a cég nevére. Van értelme ezt átíratni, vagy jobb, ha még Édesanyám nevén marad?
  4. A bátyámmal nincs jó viszonyunk, mire lehet számítani, ha nem tudunk megegyezni?
  5. Úgy sejtem, hogy gyorsan bejelentkezett a lakásba. Ennek van bármi jelentősége a jövőben?
  6. Érdemes a gyerekemet is ide bejelenteni, hogy ne lehessen „kitenni” minket innen?

Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.11. 05:56

Persze, hogy van beleszólásod. Hiszen részben te vagy a tulajdonosuk.

Medvegy # 2018.12.11. 02:07

Üdvözlök mindenkit.
Tanácsot szeretnék kérni hozzáértő, illetve hasonló helyzetben lévő fórumozóktól.
Történet röviden:Szüleim és nagyszüleim egy házban éltek, amely nagyszüleim tulajdonát képezte. Nagyapám halála után, egyedüli közös gyermek ként édesapám lett a törvényes örökös. Mivel én is egyedüli gyermek vagyok, így halála után, jómagam lettem szintén a törvényes örökös.Mivel a ingatlan kérdést letiztáztuk, már azt hittem minden le van tudva, de csak ezután jött a java. A két férfi özvegye még továbra is a fent említett ingatlanban él, mint hazonélvező, csak mivel már nincs férfi a háznál, így előszeretettel értékesítik a számukra már értéktelen, szerintük kizárólagosan az ő tulajdonukat képző, kissebb-nagyobb értékű tárgyakat. Értek ezalat "ócskavas" ami persze egy nőnek az, de egy esztergályosnak/lakatosnak nem, létra, terménydaráló, stb, amiknek értéke nem milliós tétel.
Kérdésem az lenne, hogy van-e beleszólási jogom? Ha igen, milyen formában akadályozhatóm meg őket, hogy minden "kacatot" elherdáljanak? Erre van-e jogi eszköz?
Bocsánat, hogy hosszúra sikerült.
Várom a hozzászólásaikat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.10. 16:50

OFF
Nem bíznád ezt kettőnkre?
ON

alfateam # 2018.12.10. 16:31

( a te lájkodra semmi szüksége, de tanulnod Tőle bőven volna mit,)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.10. 15:46

(Kár, hogy itt nem lehet lájkolni. :) )

ObudaFan # 2018.12.10. 13:15

Ehhez mondjuk látni kellene az öröklési szerződést is és a hagyatéki tárgyalásokon felvett jegyzőkönyveket is.
Nem írtál semmi olyat, ami alapján a megtámadásnak helye lenne, egy öröklési szerződésben nem kell megemlíteni, hogy kik lennének a törvényes örökösök.
Ezen túl az öröklési szerződés még a kötelesrészi igényt is kizárja (erről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban )

Ugyanakkor természetesen egy öröklési szerződés lehet érvénytelen akár formai okból, akár más okból is, de ennek megítéléséhez a kérdésedben nincs támpont.

Ugyanígy kérdés, hogy ha esetleg támadható is volt valami, a megtámadás jogáról a képviseletedben lemondott-e az ügyvéd.

Kata851230 # 2018.12.10. 10:49

Üdvözlöm! Segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni. Az én történetem sajnos visszamegy az időben 32 évet. Így kezdem az elején.
Édesapám meghalt 1986. június 9-én. Rá 15 napra az apai nagyapám és nagyanyám öröklési szerződést kötött a nagynénémmel, olyan kitétellel, hogy a nagyszüleim halála esetén nagybátyám kap 100.000 Ft-ot, amely az akkori ingatlanuk 1/4 része. Ezzel idáig nincs is gond. A probléma ott kezdődik, hogy az én elhunyt édesapámat, illetőleg utána engem meg sem említenek a szerződésben. Sem kizárást illetően, sem öröklést illetően. Nagyapám halálát követően 1987 januárjában volt egy hagyatéki tárgyalás. melyen nem az édesanyám vett részt, hanem egy ügyvéd képviselte. 30 éven keresztül volt édesanyám abban a hitben, hogy nagybátyám mellett én is örököltem, mert az ügyvéd azt mondta neki. Most, hogy nagymamám is elhunyt, a hozzám megérkezett papírokból és a közjegyző megkeresése alapján engem kizártak az örökségből. Illetve a nagyapám halálakor az ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy édesanyám nem tart igényt semmire (ez most tisztázódott, hogy ez alapján az én nevemben nyilatkozott).
Mikor beszéltem a közjegyzővel, annyit mondott, hogy mint törvényes örökösnek 2 lehetőségem van. Vagy úgy nyilatkozom, hogy elfogadom az öröklési szerződést, és akkor nem öröklök. Vagy pedig nem fogadom el, és pereskedek a nagyanyai tulajdon egy ceglédi ház, amelynek az 1/4-e volt a nagymamám nevén. Ennek a felére tarthatok igényt.
A kérdésem az lenne, hogy van e esélyem arra, hogy a végrendelet megtámadása után ne csak pereskedjek, hanem ténylegesen örököljek is? Nem szeretnék feleslegesen sem időt, sem pénzt beleölni olyanba, amiből nem jöhetek ki jól.
Segítségüket előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.11.30. 17:24

Ha a tárgy létezése és hagyatékba tartozása nem vita a felek között, akkor nem látom be, mi értelme volna a szemlének (hiszen az elhunyt lakásába ahogy könnyen ki is kerül bármi a hagyatéki tárgyalás előtt, úgy be is kerülhetne, ha valakik ezzel akarnának valami okból kavarni).

drbjozsef # 2018.11.30. 17:22

Nem tudom, tőlünk annak idején megkérdezték, van-e valami ingóság, amit nevesíteni szeretnénk (nem tudom, pontosan hogy hangzott a kérdés), kerüljön-e még valami be a leltárba. Illetve azt is, van-e 300.000.- Ft értéket meghaladó ingóság, mert az bekerülne.
Egyébként került is így be, három festmény, amelyek nem voltak nagy értékek, néhány tízezer forint, de mivel volt hagyatéki vita, ezért nem akartuk hogy "eltűnjön", szó nélkül belevette a közjegyző a végzésbe.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 15:39

Ezt így kapásból nem tudom. A jogérzékem azonban azt súgja, hogy nem vesznek fel semmit csak úgy bemondásra, a leltárt összeállító személy vagy közhiteles nyilvántartásból dolgozik, vagy a személyesen lefolytatott szemle alapján.

drbjozsef # 2018.11.30. 14:47

Természetesen.

Van akadálya, felvetetni bármilyen vagyontárgyat, ha az örökös kéri?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 13:13

Lehet egy könyv, vagy bármi ingóság.

Szerintem olyannak kell lennie, ami benne van a hagyatéki leltárban.

drbjozsef # 2018.11.30. 10:47

Fauv,

az osztályos egyezségnek három feltétele van. Ennek keretében az örökösök tetszőlegesen oszthatják el egymás között az örökséget :

  • csak az örökösök lehetnek benne (neked például nem juttathatnak semmit)
  • csak a hagyaték tárgyi lehetnek benn (például a feleséged meglévő lakása nem lehet benne cserealap másik, most örökölt ingatlanra)
  • mindenkinek részesülnie kell a hagyatékból.

Ha ezek mind stimmelnek, akkor az egy ún. osztályos egyezség, ami mint olyan a hagyatéki eljárás keretein belül illetékmentes. A visszautasítás egy teljesen más dolog. Nézd meg a Ptk.-ban.

Beszéljék meg az örökösök, hogy a feleséged örököl mindent, kivéve pár dolgot. Nincs nevesítve, hogy az mi lehet. Lehet egy könyv, vagy bármi ingóság. Nincs értékhatár, elvben bármi apróság jó. Ha ez a feltétel nem teljesülne, akkor vennék ajándékozásnak a jogügyletet, és illetéket kellene fizetni (egyébként ingatlan 9, minden más 18%). Akár bejelnthetnek a hagyatékba készpénzt is, és azt akkor a nővére örökli. Vagy bankszámláról, ha van.

Fontos, hogy a közjegyzőnek is osztályos egyezségként adja át így a hagyatékot, erre figyeljetek, különben megintcsak ajándékozásnak vennék.

Fauv # 2018.11.30. 10:39

Elnézést, de itt ellentmondást érzek.

Ezt találtam : Szintén érdemes észben tartani, hogy osztályos egyezségnél minden örökösnek részesülnie kell a hagyatékból. Ha például az örökhagyó két gyermeke úgy egyezik meg, hogy a hagyatéki vagyont képező ingatlant teljes egészében egyikük kapja meg, a másik pedig semmit nem örököl, akkor ez azt jelenti, hogy a semmit sem öröklő gyermek az ingatlanból ráeső 1/2 tulajdoni illetőséget testvérének ajándékozta (ingyenesen átengedte).

Viszont előbbiekben arról írtak, hogy ilyen lehetőség nincs, csal visszautasítás. Most akkor lehet átengedni, vagy nem?

Köszi előre is.

drbjozsef # 2018.11.30. 08:36

KBS,

Miért? A két örökös testvér akar osztozkodni.

Osztályos egyezséggel ez megy ingyen is.

Fauv # 2018.11.30. 08:15

Értem köszönöm !

Nem olcsó. Ez mit foglalna magába? Teljesen tájékozatlan vagyok, picit konkrétabban írja már meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.30. 07:56

Ajándékozás. Nem olcsó.

Fauv # 2018.11.30. 07:41

Tiszteletem !

Picit vissza olvasva láttam, hogy 2 testvér öröklése esetén az egyik nem mondhat le az örökségről a nővére számára, csak vissza utasíthatja, de akkor ugye a sógornőm gyerekei lennének az örökösök.

Érdeklődni szeretnék, mivel most dec 12-én lesz a hagyatéki tárgyalás, hogy milyen lehetőség lenne arra, hogy a most meghalt anyósom után járó örökséget a feleségem javára lehessen írni, mert a sógórnőm átadná neki, ő nem tart igényt rá?

Milyen lehetőségünk van?

Köszönöm előre is a választ.

Gyulacika # 2018.11.29. 17:47

Üdvözlet.

Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy Nagy néném spanyol országban lévő ingatlanjaiból mint unoka öcs az ottani törvények szerint van-e jogosultságom abban az esetben, ha közjegyzőnél irt végrendeletében másra hagyta a vagyonát?

Próbáltam inter netten megnézni, de részemről mint lajikus
nem érthetőek.

Részemről annyi is elég lenne, ha megtudhatnám, hogy hol és hogyan tudhatom meg ezt a tényt.

A választ köszönöm előre is.


Üdvözlet.

Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.

drbjozsef # 2018.11.26. 13:02

A szomszédos területek tulajdonosait kell megnézni a földhivatalban, és őket megkérdezni. Ha egyikük se, és nem is tudják, akkor vegyétek birtokba, és készítsetek finom bort :).