Hagyatéki kérdés


babikaa # 2018.05.20. 19:52

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék a következő ügyben:
Nagymamám halála után gyermekei örökölték az ingatlanát. 4 testvér, azonban közülük az én Édesanyám már korábban elhunyt mint a Mama.
Én mint abszolút jogot nem értő és tapasztalatlan csak most, évek elteltével tudtam meg, hogy én és a testvérem is örökölhetünk esetleg a Mama által, attól még hogy Édesanyánk már nem él. (eddig ezt egyátalán nem tudtam)
Azonban a hagyatéki tárgyalás már rég lezajlott és a a 3 testvér tulajdonában áll az ingatlan, amiből 2 ott is él.
Az lenne a kérdésem hogy ha nem volt végrendelet, lehetséges hogy engem és a tesómat is kihagytak a hagytéki tárgyalásból? Nem kellett volna értesítsenek minket is levélben? Lezárulhat úgy egy hagyatéki tárgyalás hogy nincs ott minden örökös?
Évek eltetltével lehet ezügyben bármit is tenni? Vagy ennek is van esetleg elévülési ideje?

Köszönöm szépen a választ! Szép estét kívánok!

Nyunyoka # 2018.05.16. 12:07

drbjózsef!

Köszönöm szépen

drbjozsef # 2018.05.16. 11:29

Nyunyoka,

Ptk. 7:63. §
(1) Ha leszármazó és házastárs nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
(3) Ha a kiesett szülőnek leszármazója nincs vagy nem örökölhet, egyedül a másik szülő vagy annak leszármazói örökölnek.

Édesanyád elhunyt testvéreinek leszármazói ugyanúgy lépnek a szüleik helyére, ahogy édesanyád lépett a szülője helyébe, akinek - mint a nagybátyja testvére - örökölnie kellett volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.16. 10:10

Is.

Nyunyoka # 2018.05.16. 07:58

Üdvözlöm,
segítséget szeretnék kérni.
A történet a következő:
Édesanyámnak elhunyt a nagybátyja. Az elhunytnak nincs élő leszármazottja, a fia és a felesége évekkel ezelőtt meghaltak. Anyukámnak van egy élő öccse és volt még három testvére, akik szintén nem élnek már.
Úgy tudom, hogy csak az élő rokonok örökölhetnek, viszont anyukám egyik elhunyt testvérének az unokája fenyegetőzik.
Az a kérdésem, hogy ebben az esetben csak az anyukám és az öccse az örökös vagy az anyu elhunyt testvéreinek a gyerekei, unokái is?

Köszönöm előre a választ.

drbjozsef # 2018.04.24. 07:18

A hagyatéki eljárásban a túlélő házastárs banki papírral igazolta, hogy átíratta a nevére a bankszámlát, így az nem került bele a hagyatékba

Nem átíratta, hanem minden bizonnyal haláleseti rendelkezés volt rajta, vagy egyáltalán nem is volt az elhunyt nevén már a halálakor. Ezesetben jogosan nem került bele a hagyatékba.

Nem sok mindent tehetsz. A problémád nem jogi természetű, hanem családi, az ellen meg nemigen van orvosság. Édesapád életében azt csinál a dolgaival, vagyonával, amit akar. Az, hogy befolyásolható, nem jogi kategória. Beszélni kell az öreggel, de mást nem nagyon van.

ObudaFan # 2018.04.24. 04:45

Bankszámla: kérdés, hogy mi volt pontosan a felek megállapodása, kinek a pénze volt azon a számlán (az egyik fél különvagyona-e, vagy közös vagyon). Mindenesetre ha jár neked belőle valami, akkor pert indíthatsz.
Nem is tudod gondnokság alá helyeztetni azt, aki beszámítható.
Alapvetően a saját tulajdoni hányadával édesapád úgy rendelkezik, ahogy akar, akár a másik testvérre is hagyhatja. Ennek a korlátja a kötelesrészed. A kötelesrészt tartási / öröklési szerződéssel megpróbálhatják megkerülni, és kérdés, hogy ilyen körülmények között majd annak idején a szerződés színleltségére hivatkozva eredményesen tudnál-e perelni.

Kiss Éva # 2018.04.24. 03:22

Édesanyám halála után 2 testvér az örökös 50 %-ban haszonélevezettel terhelten, és a túlélő házastárs 50 %-ban. A hagyatéki eljárásban a túlélő házastárs banki papírral igazolta, hogy átíratta a nevére a bankszámlát, így az nem került bele a hagyatékba, cca 6 M Ft. A hagyatéki jegyző a másik testvér ismerőse, igy lejtett a pálya. Jogos ez az eljárás? Az ingatlan felét megörökölte 2 testvér, akik nincsenek jóban. Az egyik testvér, csalással rávette a túlélő házastársat, hogy a nagykorú fiát beköltöztesse a szülői házba, és az öreg tartsa el a gyereket. Így akarja átjátszani magának a teljes örökséget. Természetesen a másik testvérnek ez nem tetszik, ezért nehezményezem apánknak. Apánk 90 felé kissé zavarodott, de még nem beszámíthatatlan. Csak könnyen befolyásolható. Most a másik testvér befolyásolja a testvér ellen. Én már nem mehetek fel a szülői házba, mert ott a "gyerek". Aki hajnali 3-kor téved haza, akkor vacsoráztat, ágyaztat magának. Úgy látom kihasználja az öreget. A lényeg az, hogy azt látom, hogy a másik testvér kijátszva apánk befolyásolhatóságát kicsalja belőle nemcsak a bankszámla pénzt, hanem a lakás birtoklását is. Tipikusan az az eset, amikor egy család rátelepszik egy idős emberre, kihasználva annak jóindulatát és befolyásolhatóságát, elveszi a vagyonát. Mit lehet ilyenkor tenni, ha nem akarom gondnokság alá helyeztetni az apánkat, mert ő azt sértésnek veszi, mert ő nem bolond. Meggyőzték, hogy csak segít a lányának, és a hajléktalan unokájának. Unoka nem hajléktalan, anyjának nagy háza van, csak ott nem tűrik meg, mert rendetlen és éjszaka járkál haza, bár csak iskolába jár és bulizni. Anyjának albérletbe kiadott lakása is van, csak anyja nem engedi oda lakni, mert akkor elesik az albérlet pénztől. Inkább eltartatja az öreggel, és kicsalja belőle a házát, pénzét. Mit lehet tenni?

hvgabi # 2018.04.19. 13:03

Köszönöm a választ! És elnézést kérek, hogy véletlenül a hagyatéki fórumra írtam!

ObudaFan # 2018.04.19. 11:29

A bíróságon kérhetsz végrehajtást.

hvgabi # 2018.04.19. 11:22

Szép napot kívánok ismét.
Kérdezni szeretnék, kérdésem nem kapcsolódik az eddigiekhez.
Februárban egy nagyáruházban ellopták a tárcámat, benne nagyobb összegű készpénzzel és az összes iratommal. Szerencsére a biztonsági kamera vette az esetet és másfél nap múlva már ismét a kezemben tartottam majdnem mindent. A hiányzó 10000 ft-ra a bírósági tárgyaláson igényt fejeztem ki, azt meg is ítélték, ám az elkövető nem fizette meg a 15 napos határidőn belül.se utána.. Kihez kell fordulnom?

drbjozsef # 2018.04.17. 11:11

Ezt írtad :

édesanya halála után a bankszámla kizárólag a férj nevére került

Akkor ez most nem igaz? Az, hogy "került" azt jelenti, hogy nem volt az övé (teljesen) előtte.

Egyébként : kérd meg a közjegyzőt, hátha megteszi, bár nem kell neki, hogy az édesanyád halálakori számlaegyenleget is kérdezze le a banktól (neked nem fogják megmondani).

Ugyanis ha házasok voltak, akkor egyáltalán nem számít, hogy kinek a nevén van amúgy a számla. A szerzés közös főszabály szerint, és annak kell bizonyítani, aki ettől eltérőt állít (pl. különvagyoni befizetés).

(Megjegyzem, ugyanez alapján, elvileg a lakás is lehetne közös, de ha a túlélő férj nem igényelt belőle, annak nyilván oka van, és az a párod édesanyjának különvagyona volt.)

Juditka09 # 2018.04.17. 10:35

A bankszámláról semmit nem tudunk, csak hogy volt rajta pénz és hogy egy néven volt már csak. De köszönöm a segítséget, követni fogom a leírtakat.

drbjozsef # 2018.04.17. 07:28

Judit,

keresd meg a közjegyzőt (MOKK honlapján a halál időpontja és helye alapján megadja), hívd fel, és jelentkezz be, hogy szeretnél ott lenni, mert érdekelt vagy (vagyis a párod).
Célszerűen hagyatéki hitelezőként, aztán majd ott meglátjátok, lesz-e igényetek. (Ha nem vagytok biztos benne, mondjátok, hogy igen, és kérjétek a közjegyzőt, hogy 30 napra halassza el a végzést, megegyezési kísérlet miatt. Addig kitalálhatjátok).

Ott ki fog derülni, mik vannak a hagyatékba, hogyan, és ki milyen aláírt papírt nyújt be.

Nem világos (pláne, hogy az én kérdéseimre doszt nem válaszolsz), hogy mi van a bankszámlával. Ha édesanyád halála előtt közös volt, akkor be kellett volna kerülnie a hagyatékba. Bekerült? Annak felét meg kellett volna örökölnie a párodnak. Onnantól a többihez már nincs közötök. Ha nem került, akkor póthagyatéki eljárást kellene indítanotok a párod édesanyja után. Ha érdemes, és sok pénz volt rajta.

Az ingóságok mindig ingoványos téma. Nehéz a bizonyítás, nehéz az osztozkodás. Ha Ti vagytok birtokban, nyugodtan vigyetek el mindnet, amit a sajátotoknak gondoltok. Onnantól majd az örökösöknek kell kérni vagy perelni titeket, nem pedig fordítva. Mégiscsak kényelmesebb.

Juditka09 # 2018.04.17. 07:10

Annyiban érdekes lehetne a bankszámla és a vagyontárgyak, mivel ezt az édesanyjával közösen szerezték. Bár az édesanya halála után a bankszámla kizárólag a férj nevére került, így ezt elég nehéz bizonyítani. Főleg, hogy nem tudjuk mit irattak alá vele, mikor már befolyásolható volt.

hvgabi # 2018.04.17. 06:30

Köszönöm a választ!
Ma reggel már írtam is az ügyvédjének ( a megadott email címére, és a neten található oldalán is van email elérhetőség..max kétszer kapja meg..., várom a válaszát. Megkérdeztem Tőle is, hogy van-e erre valami nyomtatvány és ha nincs, akkor írja meg, hogy hogyan szeretné.. Bevallom már nagyon bosszantanak ezek a felesleges körök..
Még egyszer köszönöm az útmutatást!

drbjozsef # 2018.04.17. 06:13

A kedves rokon, ha akarja, hogy neki legyen ajándékozva az ingatlan, legyen szíves megkérni az ügyvédjét, hogy ő küldjön neked egy szerkesztett szándéknyilatkozatot, ezért fizetik, és amúgy is ő tudja, hogy mi a fene kell neki. Aztán megnézitek, és ha megfelel aláírhatod.

hvgabi # 2018.04.16. 19:59

Újabb kérdésem lenne az előző kérdésemhez kapcsolódóan:
A kedves rokon, akinek ajándékozni szándékozunk az ingatlanrészt kéri, hogy mi innen vidékről küldjek a bp-i ügyvédjének egy ajándékozási szándéknyilatkozatot emailban.. Van ennek valami formanyomtatványa? Ha nincs akkor mik a formai követelmények?

drbjozsef # 2018.04.16. 12:47

Judit,

az édesanyja elhunytakor nem volt semmi rendelkezés a hagyatéki végzésben az ingóságokról?
Elvileg a fele a párodé volt az elhunyt férj haszonélvezetével, a másik fele most a férj lányáé lesz. A legegyszerűbb a megegyezés lenne. Meg kell osztoznotok rajta.

Gondolom, a pénzéhez, bankbetétjéhez nektek nincs közötök, azt az örökösök viszik. Ha úgy érzitek, hogy járna nektek valami például az ápolásért, akkor hagyatéki hitelezői igényt beadhattok, de ha nem tudtok megegyezni az örökössel, akkor nektek kell pert indítanotok. Érdemes meggondolni, van-e értelme.

ObudaFan # 2018.04.16. 10:53

Alapból nem kap értesítést, csak ha esetleg hagyatéki hitelezőként bejelentkezik az eljárásba, mert más jogcímen nem lesz az eljárásban fél.

Juditka09 # 2018.04.16. 10:14

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne, hogy a párom több, mint 40 éve élt együtt a édesanyjával és annak második férjével egy címen, egy háztartásban. Édesanyja meghalt, a házat a párom örökölte. A férj mint haszonélvező maradt a házban, mi gondoztuk. A férj is meghalt. Viszont neki volt egy lánya, akivel életében kb. 2 alkalommal találkozott. Örökösödéi tárgyalásról vajon a párom kap értesítést? Vagyontárgyakkal mi lehet a helyzet? Bútorok, stb..Sajnos időközben az utolsó pár hónapban más rokonok is felbukkantak és állítólag aláíratattak valami papírokat vele, amiről nem tudunk. Bankszámla, stb..Ezek is az tárgyaláson felvetődnek biztosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.16. 10:03

Akkor vond vissza a fellebbezést.

Agnes321 # 2018.04.16. 09:43

Üdv.
Tanácsot kérnék ilyen esetben hogyan tovább
A hagyatéki tárgyalás után fellebbezni akartam, megkértem egy ügyvédet, aki írt is egy rövid levelet,amit elküldött a közjegyzőnek.
Viszont mivel anyagilag nem ugy állok a fellebezési illetéket nem fizettem be.
Ettől függetlenül azt a választ kaptam hogy a levelemet tovább küldte a Pest környéki törvényszéknek amit 2017. 11 28.-án át is vettek.
Azóta semmilyen értesítest nem kaptam az ügyemmel kapcsolatban, nem tudom hogy meddig várjak még egyáltalán foglalkoznak-e a levelemmel. Azt szeretném már ha ez az egész hagyatéki eljárás jogerős legyen és lezáródjon.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.15. 19:51

Kicsit(?) zavaros ez.

Ha az örökhagyónak se leszármazója, se házastársa nincs, és a szülei sem élnek; akkor a testvérei a törvényes örökösei. Ha valamelyik testvére kiesik az öröklésből, annak helyén a leszármazói örökölnek egymás közt egyenlő arányban.

Muci12 # 2018.04.15. 18:28

Üdvözlöm!
Édesanyámék hatan voltak testvérek.
Egyik - beteg - testvérüknek ajándékozás révén hagyta az anyja még életében a nagyobb anyai részt és még két testvér a saját kisebb apai részét. A szüleik meghaltak.
Tavaly meghalt a beteg testvér, akinek nem volt gyermeke és férje sem.

Kérdésünk: Annak a két testvérnek a gyerekei örökölnek-e az apai részből, akik a saját apai részüket anno elajándékozták.
Köszönöm.