Gyerekről való lemondás


Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.24. 08:19

Nincs ilyen jogintézmény.

Mi a konkrét problémád, és mit szeretnétek?

filda # 2024.03.23. 20:10

Tisztelt Olvasó!
Kérdésem, hogy anyaként hogyan lehet lemondani 16 év felett de még 18 alatti fiamról. Apja elhunyt, családon belüli senki sem vállalja. Szerintem neki is jobb lenne ha eltávolodnánk egymástól. Köszönöm

drbjozsef # 2023.09.18. 11:01

Annn85,

Tedd azt minél előbb, mert a gyerektartást visszamenőlegesen 6 hónapig érvényesítheted (3 évig, ha alapos ok miatt késlekedtél). Ptk. 4:208.§

Annn85 # 2023.09.18. 10:25

drbjozsef

Köszönöm! Bírósági határozat van. Végrehajtást fogok indítani.

drbjozsef # 2023.09.18. 08:12

Annn85,

Ha megegyezni nem tudtok, akkor gyermektartás megállapítása iránt pert kell indítanod.
Ha jogerős végzésed lesz, és továbbra sem fizet, végrehajtást is indíthatsz, illetve kérheted az állami megelőlegezést is.

Annn85 # 2023.09.18. 05:23

drbjozsef

Igen, születési anyakönyvi kivonatban az Ő neve szerepel. 13 és 11 évesek a gyerekek.

drbjozsef # 2023.09.18. 04:49

Annn85,

Nem, nem teheti meg.
Ő a születési anyakönyvi kivonat szerinti apa?

Annn85 # 2023.09.18. 04:03

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy az apuka csak úgy lemondhat 2 vér szerinti gyerekéről? Hogy ne kelljen gyerektartást fizetnie. Megteheti-e ezt?

Curious90 # 2023.08.15. 08:40

Családi ház, nem volt tulajdonom és a házasság ötödik évfordulója előtt pár hónappal váltunk el. Viszont voltak nagyobb értékű beruházások a házasság alatt, ha ez számít.

Majordomus # 2023.08.14. 19:28

Azért azt tisztázzuk: a lakásban ahol éltetek van tulajdonod?

drbjozsef # 2023.08.14. 14:24

Curious90,

Arra szeretnék első sorban tanácsot kérni, hogy milyen lehetőségeim vannak ezt jogilag is nyomatékosítani?
Semmilyen. Hogy gondlod? Az anyával való kapcsolatnak semmi köze ahhoz, hogy apa vagy, szülő, felelősséggel.
Nyilván plána a gyermektartást nem szüntetheted meg. Kérheted bíróságon az összeg mérséklését, ha erre alapos indokod van. Nagyon alapos.

lletve ha mindenképp kell fizetnem, mi a menete annak, hogy a fele gyerektartást egy külön erre a célra létrehozott számlára utalják, amihez KIZÁRÓLAG a gyermek férne hozzá, amint betöltötte a 18. évét?
Nincs ilyen. Amíg kiskorú, addig a gondviselője gondoskodik róla, aki ezek szerint most az anya, neki kell fizetned a gyermektartást.
Elszámolnia főszabály szerint nem kell. Ha valamilyen szabálytalanságot gyanítasz, mondjuk, hogy a gyerektartásból veszi magának az anya az intravénás drogját, akkor azt persze jelezheted a gyámhivatalnál. Egyebekben, amíg a gyermek gondozása, nevelése megfelel az elvártaknak, nincs közöd hozzá miből mennyit költ rá az anyja.

Curious90 # 2023.08.14. 13:36

Üdvözletem!

Kényes témát illetően, mint elvált, különélő "apa" szeretnék tanácsot kérni.
Az előzményeket át is ugranám, elváltunk, elmérgesedett a helyzet az anya és köztem.
Úgy látom jónak, ha kimaradok a gyerekem életéből, mivel a mi konfliktusunknak csak ő inná a levét. Arra szeretnék első sorban tanácsot kérni, hogy milyen lehetőségeim vannak ezt jogilag is nyomatékosítani? Gondolok itt arra, hogy lemondhatok e róla, akár az állam javára vagy bármi módon?

Második kényes kérdés a gyerektartás..
A gyerek anyjának a válás óta az a célja, hogy minél több pénzt le tudjon rólam szedni, pedig a házból csak a személyes dolgaimat és a saját autómat hoztam el anno. Indokolatlanul sokat fizetek neki, ráadásul pénzes családból való, ellenben velem aki csak magára számíthat és ebből adódóan elég sok kellemetlenséget okozott anyagilag.
Az előző kérdéshez kapcsolódóan van e valami lehetőség, hogy a lemondással megszűnjön az anya jogusultsága a gyerektartásra?

Illetve ha mindenképp kell fizetnem, mi a menete annak, hogy a fele gyerektartást egy külön erre a célra létrehozott számlára utalják, amihez KIZÁRÓLAG a gyermek férne hozzá, amint betöltötte a 18. évét? Illetve ez mellé kérni szeretném, hogy amit az anya megkap arról havi szinten elszámoljon.
Ettől függetlenül a lemondás még aktuális. Emiatt lehet köpködni, de tényleg így lenne a legjobb mindenkinek, nincs kedvem egy nárcisztikus, beteg nővel harcolni a láthatáson, meg semmin, mert ahogy írtam a gyerek inná a levét..

Ügyvédet jelenleg nem tudom még megengedni magamnak, mert úgy el lettem "intézve" úgymond, szóval előre is köszönöm az értelmes válaszokat!

Majordomus # 2022.05.01. 13:57

Azért még válaszolhatsz neki......

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.01. 07:34

Ugye, nem figyelted a rovatcímet?

Powerred # 2022.05.01. 06:13

Hello Tisztelt Forumozók.

Megpróbálok érthetően fogalmazni. Lassan 12 éve élek Külföldön az egész családommal együtt jöttünk ki. A lényeg, hogy 2019-ben elválltam. Van két gyermekem persze már nem kicsik. Mind a két gyermek velem akarat maradni, persze ilyekor ürűl az ember. De valamiért a nagyobbik az anyát vállasztota a kisebbik engem. Kisebbik elmesélte, hogy megpróbálták ellenem hangolni öket mindent megragadva és minden mocsok össze hordva nekik.. A nagyobbiknak ez sikerült. Ö nem kért belőlem. Persze az anya tagad mindent. Mellette azt is elérte, hogy szép lassan olyan távolságba vitte tőlem a gyereket, hogy még a két heti láthatást sem biztosított a számomra. Itt kb most 1200 km van. A birósági tárgyaláson tudtam meg, hogy mire készül. A gyerekek a közelembe akartak maradni, de az anyát ez nem érdekelte, és kijelenetet, hogy akkor is elköltözik ha a gyerekek nem akarnak. A másik dolog, hogy míg házasok voltunk, anyósomtól mindig kaptam hideget meleget szóval amolyan nem meg tűrt lettem. Szépen ellenem lett hangolva mindenki. még el se válltunk és együtt éltünk összeszedett magának egy új pasit 2 gyerekkel és már van egy közös is. Engem a saját gyerekeim elött tett ki az utcára és lettem hajléktalan. Ezt látták a gyerekeim is. A nagyobb gyermeket eddig 2 láttam míg én a kissebbiket amikor lehet biztosítottam, hogy elmenyen az anyához és a testvéréhez. És mikor hazza jött a kisebbik, mindig megváltozva jött vissza. Hogy elakar költözni. Itt van a csavar hogy a család azon része minden ezközt bevetett, hogy ellenem hangolja a gyereket. Akkor a bírósághoz fordultam jogi orvoslatért. Ami úgy végződött, hogy nálam maradt a kisebbik. Jelenleg is ez előtt állok, hogy mert 1,5 hétig volt oda a gyermek ( pedig mondtam gyereknek, hogy készüljön fel mindenre mert megpróbálják befolyásolni, erre azt mondta tudom milyen az anyám és tegyen bármit nem fogok tőled elköltözni apa) az anyjánál és megint ezzel kell szembe nézni. Tudd valaki mondani valami kiutat ebből vagy megoldást?

Donatella46 # 2019.03.07. 07:20

Igy már világos, köszönöm! Neki vágok.. :)

ObudaFan # 2019.03.06. 15:43

Például a védője bemegy hozzá, megnyilatkoztatja, aztán majd a személyességet meg megoldja az alapján a hivatal.

Donatella46 # 2019.03.06. 14:07

Nagyon köszönöm a válaszukat.. Azonnal irtam a kerületi gyámhatoságnak és kértem a segitségüket hogyan induljak el az örökbefogadás felé, kihez forduljak?
A 2019. 03. 06. napján e-mailben érkezett kérelmére az alábbi tájékoztatást tudom adni.

Örökbefogadással kapcsolatos ügyekben Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Gyámügyi, Igazságügyi és Családi Csődvédelmi Osztálya (1111. Budapest, Budafoki út 59. II. emelet gyamugy@11kh.bfkh.gov.hu T:(1) 896-4367) rendelkezik hatáskörrel.

Kérem szíveskedjen kérdéseivel megkeresni a fenti elérhetőségek valamelyikén a XI. Kerületi Hivatalt.

Felvettem velük is a kapcsolatot, azonnal kértem informáciot mi az elsö lépés, stb..
Tisztelt Asszonyom!

Tájékoztatom, hogy beadványát írásbelinek nem minősülő elektronikus úton nyújtotta be.
Tájékoztatom, hogy az örökbefogadási eljárás az örökbeadó és örökbefogadni szándékozó személyek együttes, személyes kérelme és nyilatkozata alapján, a törvényes képviselő állandó lakóhelye szerinti kijelölt gyámhatóságon.

Egyik hivatal küld a másikhoz.. Szoval a lényeg hogy keressem fel az anyát és az apát(házi örizetbe van jelenleg)menjek be velük a .... helyre és tegyenek nyilatkozatot hogy lemondanak a gyermekröl? Jol értem?

rigoz # 2019.03.05. 18:03

Tisztelt Donatella46!

Nyújtson be erre irányuló kérelmet a gyámhatósághoz, de tényleg az örökvefigadás lenne a legcélszerűbb, hisz gyakorlatilag így is Ön az anyja neki, az nettó szivatás így önmagának és neki is, ha nem teszi.

ObudaFan # 2019.03.05. 15:46

A legcélszerűbb az örökbefogadás lenne.

Donatella46 # 2019.03.04. 11:47

Tisztelt Fórumozok!
Nevelek egy 7 éves kislányt mint gyámszülő,az anyuka leakart mondani de a gyámügy nem engedte mondván jol gondolja meg.. Én 8 honapos kora ota nevelem, hol ez hol az volt kijelölve ideiglenes gyámnak a családjába, de igazábol mindig nálam kötött ki.. Az anyuka többször lemondott rola és tobbszor meg is gondolta magát, kb 2 évente kezd uj párkapcsolatokba ahol nincs helye a gyerekének.. Nem vagyok családtag és nem is akarok hosszas örökbeadási procedurát, csak szeretném ha már nyugodt élete lehetne a gyermeknek és nem kellene félni mikor melyik szülö bukkan fel és hova fogja vinni.. Az anyat nem látta 1 éve, tartásdijat nem fizet, a családi potlékot is felvette honapokig amig be nem jelentettem hogy velem él a kislány.. Az apa 7 éve büntetését tölti, sose látta, talán nem is tud a létezéséröl.. Segitséget szeretnék kérni mi a hivatalos utja hogy végleg én maradjak a gyámja...Hova és kihez forduljak?

ObudaFan # 2018.11.09. 15:28

Azt lehet, hogy a szülői felügyeletet csak ő gyakorolja. De pl. a kapcsolattartás jogát ez nem érinti, másrészt a tartásdíj-fizetés kötelezettségét sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.08. 20:09

Milyen jogokra gondolsz?

peter_ho # 2018.11.08. 17:10

üdvözlöm
azt szeretném megtudni hogy jelen jogszabályok szerint az anya lemondhat-e minden nemü jogáról születendő gyermekéről az apa teljes körü javára?

ObudaFan # 2018.05.30. 12:41

HA már évekkel ez előtt tetted a nyilatkozatot , és már akkor is tudtad, hogy nem vagy apa, akkor legfeljebb az ügyészséget kérheted, hogy indítson per az érdekedben.