Gyerekről való lemondás


Pimpőke # 2010.07.10. 07:37

Amíg a kiskorú szülői felügyelet alatt áll, addig gyámság alá nem kerülhet.
De a szülői felügyeletet gyakorló szülőnek joga van ebben az esetben pl. a nevelőapát gyámul kijelölni arra az esetre, ha az anya nem tudná ellátni a szülői felügyeletet (pl, meghal, tartósan akadályoztatva van,stb.).

Csjt. 71. § (2) A szülői felügyelet a kiskorú gyermek gondozásának, nevelésének, vagyona kezelésének, valamint törvényes képviseletének jogát és kötelességét, továbbá a gyámnevezésnek és a gyámságból való kizárásnak jogát foglalja magában.

95. § (1) A gyámság viselése elsősorban azt illeti, akit a szülői felügyeletet gyakorló szülő közokiratban vagy végrendeletben gyámul megnevezett (nevezett gyám). Ha a szülői felügyeletre egyaránt jogosult szülők más-más gyámot neveztek meg, a körülmények figyelembevételével a gyámhatóság határoz afelől, hogy a gyámságot melyik viselje.
(2) A nevezett gyámot csak akkor szabad mellőzni, ha a törvény értelmében gyámságot nem viselhet, vagy a gyámság átvételében gátolva van, végül ha kirendelése a kiskorú érdekét veszélyeztetné.

96. § (1) Nevezett gyám nemlétében a gyámhatóság elsősorban a gyámság ellátására alkalmas rokont, illetőleg a kiskorúval más családi kapcsolatban álló személyt rendel ki gyámul. Ha ilyen hozzátartozó nincs, a gyámhatóság más alkalmas személyt rendel ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.09. 13:36

Ha a gyereknek szüleje él (és nem vonták meg a szülői felügyeleti jogát), senki nem lehet a gyámja. Örökbefogadásról lehetne szó, de ahhoz is kell az apa hozzájárulása.

erzsebetkocsis # 2010.07.09. 12:07

kérdésem a kövtkező lenne.

a gyermek sose látta az apját, a bíróság se találta meg, ismeretlen helyen tartózkodik. egy folyószámla van a nevén, onnen van levonatva a gyerektartás. ha a nevelőapa a gyám akarna lenni, mi a teendő? a gyerek a vér szerinti apa nevén van, még a születése előtt tett apaságit, mostmár majd 10 éve.
gyámhivatal elintézi vagy bíróságra kell menni?

végrehajtó1 # 2010.07.04. 18:09

Britney

Nem.

Tessék tudomásul venni a gyerek nem egy tárgy amiről mindenféle szerződést lehet kötni.

koszy75 # 2010.07.04. 17:05

Szia,

szerintem ezt ki se próbáld. Nekünk is ilyen volt, és most járhatunk a bíróságra, mert anya meggondolta magát, 9 év után! És már harmadik éve tart az eljárás, és vizsgálják jó helyen van e a gyermek. Kérdem én kilenc évig neveltem, és jó voltam, most mert egy nő,aki otthagyta a 7 hónapos gyerekét, azt mondja,hogy én alkalmatlan vagyok, attól az lettem???

Britney # 2010.07.04. 16:36

És ha csak ketten tanúkkal írunk 1 megállapodást az érvénytelennek számít???

végrehajtó1 # 2010.07.04. 16:03

Gyámhivatalban kell intézni.

Britney # 2010.07.04. 15:54

Hello!

Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e gyermekről valaó lemondónyilatkozat minta vagy sablon. A helyzet röviden, szakítottunk a barátommal 2hónapja, és a napokban kiderült hogy terhes vagyok megbeszéltük (békésen), hogy én nem akarom azt, hogy a közelében legyen és a jelenlegi barátnőjét meg főleg nem. Ezért kéne valami hivatalos szerződésféle, hogy ő lemond róla. (ezt közösen találtuk ki ) Így ha netán egyszer elmérgesedne a helyzet egyik fél se tudjon keresztbe tenni a másiknak... de ez csak óvintézkedés gyanánt. Ügyvédhez pedig ezért nem szeretnék elmenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.29. 07:40

Le nem mondhat, megegyezhettek benne, hogy a gyerekeket nálad helyezitek el. Mondjuk, ezt újszülettekről lévén szó, egy kicsit nehezen megoldhatónak érzem - de ez nem jogi kérdés.

monalisa1 # 2010.03.27. 20:22

Sajnálatos el kell fogadnod hogy anyuka nem veled akarja leélni az életét - bármely okból is de joga van ekként dönteni.

Egy kisgyermeket a bíróság csak nagyon indokolt esetben vesz el az anyától és helyezi el az apánál - nagyon kirívó oknak kell lennie ehhez.

Inkább azt szorgalmazd hogy maradjon meg a barátság köztetek, így bizonyára heti egy-két alkalommal "akadályozás nélkül" látogathatod majd az ikreket - eseti 2-3 órára. (Később majd hosszabb időre is, valamint akkor már az elvitel is lehetséges lesz.)

A gyermeknek szüksége van az apjára és ez fordítva is igaz.

Ami a t.díj dolgát illeti, a fizetésed/jövedelmed 15-25 százaléka gyermekenként, nagy általánosságban 2x20%.

"Lisa"
laikus hozzászóló

byblos # 2010.03.27. 13:08

Hello,Segítséget keresek..Julisban születnek meg ikreink,de az anyuka úgy döntött,hogy nem szeretné velem nevelni a babákat,inkább éli tovább az életét. Szeretném egyedül nevelni a kicsiket,de nem tudom,hogy mondhat le a gyerekekről hivatalosan,mit is kell tennem ?Üdv byblos

monalisa1 # 2010.02.21. 22:21

Olvasatom szerint az a 16 éves nagylány már nem egy alkalommal elszökött otthonról... Valamint feltételezni lehet hogy rossz társaságban időzik stb. Valóban aggodalomra ad okot a helyzet!

Arról SEMMIT sem tudunk hogy otthon a családban milyen a helyzet, valamint az egyes családtagok egymáshoz való viszonya.

Mert nem ritka, hogy valaki azért menekül mert olyan problémák veszik otthon körül melyet ő egymaga gyenge és/vagy kevés megváltoztatni. Így inkább időről időre lelép "a" kűzdőtérről...

Az hogy az egyik-másik távolléte alatt önmaga méginkább lejjebb süllyed - nem biztos hogy észreveszi, sőt, lehet hogy aktuálisan jól érzi magát.

NAGY a szülői ház felelőssége, mert legtöbbünk abból merítkezik amit otthon látott, amit otthon kapott - vagyis az útravaló az ÉLET-hez.

juddyka # 2010.02.21. 21:56

Tisztelt Grád András!jog államban élünk,így hát jogom van saját véleményhez és mert nem eggyezik az önével még nem biztos hogy nem megalapozott a véleményem.Ha ön úgy érzi a hangvételem nem megfelelö kérem bocsása meg nekem,de én nem hábórúzom senkivel,mert önnek nem tetszik amit írok még akinek tényleg szánom így a segítségkérönek még szürhet le információt amit úgy érez hasznavehetö.A jogról nem vitázom egy jogsszal,föleg nem elvi kérdésben a gyakorlatiassgában már vannak hibák nem hiába vannak mindig fö,,fö hivatalok.Szerintem volt rá példa hogy a jog tévedett.Tisztelem becsülöm a diplomás embereket de ismerjük el van mit kijavítani.Egyébbként egy elveszett kislányról kanyarodtunk el idáig ami nem hiszem hogy idetartozna.A hozzászólásom hogy igen is családon belül ha nem megy minden ,,jó ,,lehetöséget meg kell próblni,kizárva a drasztikus államigondozásba adsának lehetöségét ,,mert ez csakis a legrosszabb.

Grád András # 2010.02.21. 20:44

Kedves Riana!

A gyermekről akként, ahogyan Ön gondolja, nem lehet "lemondani". Az örökbeadásához elvben hozzájárulhatna, de úgy vélem, Ön nem ezt szeretné. Ekként a problémájára ilyen megoldás nem létezik.

Kedves Juddyka!

Az, hogy valamilyen problémára nincs jogi megoldás, az nem a jog, még kevésbé a jogászok hibája. Úgy látom, előszeretettel mocskol másokat (az S.O.S. topikban lehülyézte Monalisatá szemétdíj ügyben, miközben nem ő, hanem történetesen Ön tévedett, itt éppen primitívezi), de sajnos ezúttal is téved. Tévedés ugyanis azt képzelni, hogy minden problémát a jog eszközeivel lehet/kell megoldani. Nagyon-nagyon gyakori, hogy egy problémára nincs jogi megoldás, azon egyszerű okból, hogy az nem jogi, hanem pszichológiai, szociológiai stb. probléma. A baj pontosan az lenne, ha a jog omnipotensnek képzelve magát, minden társadalmi problémát maga akarna megoldani. Azt a társadalmat, ahol ezt megpróbálják, szokták diktatúrának, fasizmusnak stb. nevezni. Örüljön neki, hogy nem ilyenben élünk! És javaslok némi visszafogottságot a véleményalkotás terén...


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Riana # 2010.02.21. 20:30

Kedves Hozzászólók!

A segítségeteket kérem a következőben. Az is jó lenne, ha tudnám, hova fordulhatok a hatóságok közül. Gyanítom, hogy a gyámhatósághoz, csak már annyi kört futottam, hogy kicsit belefáradtam.
A történet röviden annyi, hogy gyermekem apja le akar mondani a gyerekünkről, mert nem akar gyerektartást fizetni. a gyerek most 3.5 éves, és 3 éve egyedül nevelem, abból másfél éve egy vasat nem fizet, hiába követelem (többször feljelentettem már, egy most is folyamatban van)
én már ebben is benne lennék, csak hagyjon minket békén, a gyerekhez kb 1 évben 2-szer jön, akkor is inkább miattam.
nem akarom, hogy a gyerek ragaszkodjon hozzá, és rajtam követelje szegény az apját. így is úgy érzem elég türelmes voltam, ezzel a közel 3 éve tartó huzavonával.
Tisztán látszik, hogy a gyerek nem érdekli, a tartást nem akarja fizetni (hatályos bírósági végzés van, és 3 rendőrségi feljelentés, nemfizetés miatt) de nem érdekli, mert sose volt bejelentett munkája és vagyona sincs, tehát nincs hol bevasalni. azzal meg nem érek semmit, ha leültetik.

Ha tudna valaki segíteni, hogy másszak ki ebből, és hova forduljak, és abban is, hogy a nevéről is lekerüljön a gyerek, és az "örökségről" is lemondatnám a gyerkőcöt, mivel az is több millió forintos tartozás...

előre is köszönöm,
Ria

juddyka # 2010.02.18. 19:25

Monalisa1-nek üzenem,sajnos néha a prímitívség magas iskoláját is tanítani kéne.Ha valaki ír egy segítség kérést és abban egy eltünt 16-éves voltaképp még gyerekröl beszélünk,nem bíztos hogy azt a választ kellenne írnia egy nyilvános fórumon hogy majd elökerül gyerekkel a hasában.Mert nekem meg az a válaszom önnek ,,hogy mindenki magából indul ki,,Tisztelettel.

juddyka # 2010.02.18. 19:19

Kedves Dzsunyi!Amint olvasod a válaszokat nem sok bíztatást kapsz.Általában sosem tudjuk mit is szeretnénk mint írtad az édesánya már nem igen tudja a kiútat,hiszen mindent megpróbált,volt engedékeny és volt annyira elkeseredett hogy már az intézetbe adással foglalkozott.Én külföldön élek és ott még komolyabb a helyzet,sajnos ez nem családi hanem társadalmi problémák .A mai fiatalság nem akar a szülök megkeseredett,életét példaképpé venni.Mint írtad az édesapa alkoholista az édesanya újra férjhez ment.Ki tudja hogy akkor mit érzett ez a kislány lehet hogy sokkal mélyebbek a gyökerek,de mint írtam itt kint vannak szociális munkások akik komonikálnak az utca gyerekekkel és nem minden áron haza akarják vinni öket hanem az életkörülményeit nézik és tartják a kapcsolatot velük és a szülök között.Van aki aztán hazatér vissza a szülökhöz van aki tovább az utcát választja.De joguk van önekik dönteni,reméljük hogy nem lesz baja a nagy világban.De az is lehet hogy attól függetlenül mert anyagilag mindent megkapot lelkileg nem és lehet hogy most hasonszörü fiatalok társaságában megértik a gondját.Nem kell rögtön rosszra gondolni.Bár aggodni kell,de tudni kell ez már csak a végkifejlet a gond sokkal elöbb kezdödöt.Biztos vagyok ha valami gond lesz hazatér,de akkor várják szeretettel ne pedig intézetbe dugják.Abban a kislányban is ezerfajta jó dolog rejtözhet,csak meg kell azt is látni.Tisztelettel juddyka

monalisa1 # 2010.02.18. 11:25

Majd előkerül gyerekkel a hasában...

Dzsunyi # 2010.02.18. 10:45

Köszönöm válaszotokat!
De az igazság az hogy most már 2 hete nem tudjuk hol van!! Mit csinál, kível van stb. Ruhát nem visz magával és nem is megy haza ha mi nem viszük haza mikor megtaláljuk. Az anyja nem szigoru vele, mert mikor megtudta hogy cigizik(sima nem füves) azt sem tiltotta neki, sőt vett neki cigit hogy ne az övéből vegyen el. Az apja alkoholista neki nem kell a lány mert már beszéltünk vele. Én is felajánlottam neki, hogy lakjon nálunk de ő nem akart. Az anyja megengedte volna hogy átmenetileg hozzám költözzön mert tudja hogy jó helyen lenne. Senkihez nem akar menni lakni egyik rokonhoz sem és ismerőshöz sem. Sajnos ezt most kezdte nem rég és nem mondanám hogy ez a kamaszkor és a lázadás. Mert már azt egyszer átvészelte az anyja vele.Nagyon sok minden megvan neki engedve és ez neki kevés. Sajnos most mindenki tehetetlen mert már nem tudjuk mit csináljunk vagy hol keressük. Mindig azt hangoztatja, hogy ő élni akarja a saját maga életét és nem járni iskolába, csak haverok buli stb. Mert szerinte az iskola egy rossz dolog. Mi arra tippelünk hogy valami rossz társaságba keveredett. Nem akarná az anyja intézetbe tenni ha tudnánk kezelni, de sajnos se ő se a nevelőapja és se mi a közeli ismerősök nem tudunk vele beszélni, senki a rokonságból, mert azt modja mindenki csak hülye és nem a jót akarjuk neki. Ő tudja mi a jó és azt teszi.
Mi is keressük meg a rendőrség is de semmi eredmény. A rendőrségen is azt mondják, ha meglesz megint lehet hogy lelép mert nem tudják ők se rávenni a jó dologra. Üdv: Brigi
Ha valaki azért tud valamit hogy ha előkerülne mit tudunk vele csinálni megköszönném válaszát.

monalisa1 # 2010.02.14. 17:28

Volt itt egy kérdés: hogyan "lehet" az anyánál lévő gyermekről lemondani - a kérdés köddé vált!...

monalisa1 # 2010.02.14. 17:26

Gyermekről nem lehet lemondani! Ha azt a gyereket már "megcsínálták" akkor a nagykorúságáig gondoskodni kell róla - van hogy még annál tovább is.

Legfeljebb az örögbeadásához lehet hozzájárulni, de ez teljesen más téma.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.14. 16:19

Esetleg nincs-e a rokonságban/ismeretségben valaki ahová "kikölcsönözhető" lenne a leányzó, vagyis ahol jól érezné magát - és a szökések is elmaradnának.

Mert jelen idő szerint csak az anyjával nem tud kijönni -van ez így-, de egy másik családnál "a" gyülölködésre már nem lenne oka, ergo szökni se igen értelme.

"Mona"
laikus hozzászóló

Grád András # 2010.02.14. 16:05

Kedves Dzsunyi!

Önmagában az, hogy a gyerek sokat van távol ("szökik") még nem ok az intézeti nevelésre, miként önmagában az alkohol és a drog sem. Ha minden gyereket intézetbe csuknának ilyesmikért, alig maradna gyerek a szüleinél. Elhiszem, hogy mindez terhes, de mind jogászként, mind másoddiplomás pszichológusként csak azt tudom mondani, hogy ezt a valóban nem könnyű időszakot, ami a lázadásról szól, át kell vészelni. Sokkal sikeresebbek lennének egyébként, ha ahelyett, hogy nyilván szekálják a lányt mindezekért, inkább biztatnák, menjen, próbálja ki magát! Mihelyt nem tiltanák neki mindezeket, hamarosan rájönne, hogy ez az egész annyira nem is szórakoztató. Mindaddig azonban, amíg szidják, fenyegetik, könyörögnek neki stb., addig van mi ellen lázadni, és ez ad értelmet az ő oldaláról az egész jelenségnek. Próbáljanak a maguké helyett néha kicsit az ő fejével gondolkodni! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dzsunyi # 2010.02.14. 14:43

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!!
A barátnőm lánya 16 éves és mindig elszökik otthonról. Iszik és fűvezik.
A családban nem látja ezt senkitől.
Az anyja meg a nevelőapja megad neki mindent. 3 szobás lakásban élnek és neki külön szobája van.
A nevelőapja nem bántja és nem is molesztálja, tehát nem ezért csinálja ezeket a dolgokat. Azt mondja az anyját tiszta szívéből gyülöli, de miért azt nem mondja meg.
A rendőrség nem tesz semmit amikor elszökik álltalában mindig a szülei találják meg. Ha hazaviszik azt várja mikor marad egyedül és máris lelép.
Kezelhetetlen, nem tudunk vele mit kezdeni.
Arra volnánk kíváncsiak, hogy tudnánk intézetbe adni?
Az anyja már ki van borulva miatta.
A gyámügy arra hivatkozik, hogy ennél nyomosabb ok kellene, de mi az a szülei fantáziájára bízták.
Kérlek titeket ha valaki tud segítsen köszönöm.
Sos válaszra volna szükségünk.
Most sincs otthon mert már lassan 1 hete lelépet de hol van senki sem tudja. Iskolába nem jár, pedig nagyon jó suliba járt.
Várom hozzászolásotokat és segítségeteket.

monalisa1 # 2010.02.10. 15:50