Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


végrendelet

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.19. 07:25

Nem feltétlenül kell leltárszerűen felsorolni a hagyaték tárgyait. Lehet úgy is végrendelkezni, hogy csak az örököst, örökösöket nevezed meg, és - ha nem egyenlően akarod - az arányokat.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2018.10.19. 07:19

kbudacs,

az, hogy arról végrendelkezel, ami a Tied, abba beletartozik a házassági közös vagyon fele is. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert ha nem különvagyon (vagy annak árán vásárolt) valamilyen vagyonelem, DE csak az egyik fél nevén van (bankszámla, ingatlan 1/1-ben egyik fél nevén, stb), az elvileg közös vagyon, és a fele a Tied. De automatikusan nem öröklődik, elvileg az örökösöknek kell hivatkoznia rá. Szóval ezeket is jobb előre tisztába tenni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oligaliga # e-mail 2018.10.18. 16:48

kbudacs

Arról végrendelkezel, ami a tiéd, ehhez nem kell a férjed közreműködése. Szerintem közjegyző előtt tedd, így kevesebb lesz a vita halálod után.

kbudacs # e-mail 2018.10.18. 16:38

Házasságban élek és végrendelkezni szeretnék,de a férjem nem akar végrendelkezni.
Egyedül készíthetek-e végrendeletet a két fiam javára?
Miről végrendelkezhetem?

  • nevemen lévő ingatlanokról-ingatlanrészekről?-
  • társaságban lévő üzletrészemről?
  • nevemen lévő bankszámlán lévő összegről?
  • nevemen lévő trezor tartalmáról?

Előre is köszönöm a jogi tanácsot!!!
J.L.

mirnus # e-mail 2018.10.17. 13:25

Köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.17. 12:20

A hagyatéki leltárt készítő jegyzőnek; a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőnek; a törvényes örökösnek, a bíróságnak...

www.kbs-ugyved.hu

mirnus # e-mail 2018.10.17. 11:51

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésre szeretnék választ kapni: szüleim egy rokona évekkel ezelőtt végrendelkezett, és a végrendeletet rájuk bízta, hogy őrizzék meg. Halála esetén mi alapján, kinek és mikor kell jelezniük, hogy náluk van a végrendelet?
Ügyvéd előtt történt egyébként a végrendelkezés, de csak 2006-ig tudtam visszakeresni, hogy létezik az országos nyilvántartás, nem tudom, korábban maradt-e példány az ügyvédnél.
Előre is köszönöm a választ!

alfateam # e-mail 2018.09.21. 16:57

Ez igaz, de a tulajdonosok változása igen, és az is infó.

ObudaFan # e-mail 2018.09.21. 16:32

Az, hogy született-e végrendelet, nem fog látszani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

alfateam # e-mail 2018.09.21. 15:54

Kérhetsz tulajdoni lapot a földhivatalba azon is látszik minden bejegyzés a tulajdonjoggal kapcsolatba.

Rexor # e-mail 2018.09.21. 15:03

Utóbbi esetben a nagymamát kell valószinűleg megkérdezni.

ObudaFan # e-mail 2018.09.21. 11:06

Ani0601

Bárhol lehet. Ha közjegyzői letétben lenne, vagy az Ügyvédi Kamara irattárában, arról már elvileg értesült volna a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző, de persze te is érdeklődhetsz. Ha volt az örökhagyónak ügyvédje, akkor tőle is megkérdezheted, hogy tud-e végrendeletről.
Ha az örökhagyó csak írt egy végrendeletet,aztán az otthonában tartotta, akkor meg vagy meglesz az a végrendelet, vagy sem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ani0601 # e-mail 2018.09.20. 19:42

A nagypapám még 2004-ben meghalt. Én 15 voltam akkor.
Apám egy semmirekellő, így a nagymama elmondása szerint kitagadták az örökségből és az ő részét én fogom majd örökölni. Meg a nagynénémék.
Tehát akkor lennie kell végrendeltnek.
A papa hagyatékijára nem kaptunk meghívót.
A nagymama még él, de már a nevén nincs semmi. Mindent a nagynénéméknek adott. Az eladott ház árát is építkezésre.
Felépítettek egy házat neki (a sajátjuk mellé), ami az unokahúgom és az unokaöcsém nevére lett írva, nem pedig a nagymamáéra. Ennek okát így fogalmazták meg: "Ne legyen gond az öröklésnél".
Én nem kaptam semmit.
Már nem is beszélek a család azon részével. Én a papa kedvence voltam.
Merre induljak, hogy kideríthessem az igazságot. Volt egyáltalán végrendelet? Ha volt, akkor hol őrzik? Valamelyik irattárban? Betekintést kaphatok?
Nem tudom elhinni, hogy a papa kisemmizett volna...

drbjozsef # e-mail 2018.03.16. 21:07

T.G.V.,

Amit öröklés jogcímén szerez valaki, az eleve különvagyonnak számít. Ha elválna, az teljes egészében a lányodé maradna, sőt, ha leadják az ingatlant, vagy vagyontárgyat vesznek a megtakarításból akkor az is az övé marad (különvagyon értékéből vett vagyontárgy is különvagyon marad.).

Ezért tehát felesleges végrendelkezni. Az pont arra van, ha a törvényes öröklési rendet akarod megváltoztatni.

De, ahogy KBS írta, azt semmilyen módon nem tudod befolyásolni, hogy mit kezd vele a lányod. Ha elajándékozza, elszórja, feléli, akkor annyi, nem tudsz tenni ellene.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Matteo # e-mail 2018.03.16. 19:29

Tisztelt szakemberek!

Olyan ügyvèdet keresek, aki rutinos vègrendelet megtàmadàsban, netàn nyert is màr pert “tisztessègtelen befolyàs” cimszoval.
Vagy: talalkozott mar ervenyesnek tuno vegrendelettel, amirol kiderult hogy a tanuk nem az orokhagyo es a vegrendeletet ellenjegyzo elott irtak ala a papirt.
Tovabbi kerdes hogy a fentiek mellett az ugy attekintese utan van e olyan ugyved aki kizarolag sikerdijjert dolgozna?
Koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.16. 12:24

Cseresznye. (Legalábbis végrendelettel.)

De ha másképp nézem, akkor ehhez felesleges végrendelkezni. Anélkül is így van. Csakhát. Saját magától senkit nem tudsz megvédeni.

www.kbs-ugyved.hu

T.G.V. # e-mail 2018.03.16. 11:57

http://members.chello.hu/tarczay
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék végrendeletet írni.Az öröklés rendjét nem akarom megváltoztatni, mindkét gyermekem nagyon rendes emberke, egymással és velem is nagyon jól megvannak. Ami aggaszt a lányom távoli jövője. A férje jól keres, ő otthon van - már 13 éve a 4 gyerekkel. A férj kissé önző és rideg természetű, sok elfoglaltságot elvállal, és egyre kevesebbet segít otthon. Attól félek, hogy a lányom majd nyugdíjasan rá lesz szorulva arra, hogy - ha férje természete bármilyen módon rosszabb is lesz (amire esély lehet, ismerve a szüleit) nem tud kilépni a kapcsolatból, mert nem tud megélni a nyugdíjából, a sok gyerekneveléssel eltöltött idő miatt. Holott 2 diplomája van és 3 nyelven beszél.
Ezért - majd a gyerekeimmel egyetértésben - oly módon szeretnék végrendelkezni, hogy a tőlem örökölt vagyon (ami nem hatalmas, de egy értékes és tehermentes ingatlan + némi megtakarítás), a lányom személyes vagyona legyen, az ingatlan eladása esetén az ő nevére kerüljön egy számlára és ő dönthessen bármikor is annak felhasználásáról.
Milyen módon tudom ezt megtenni?
Természetesen azt szeretném, hogy a lányomnak boldog házassága legyen ahogy mondják.. mindhalálig, csak azt is látom magam körül, hogy mennyi nő szenved olyan kapcsolatban, honnan nem tud kilépni, mert nem tud egyedül megélni.
válaszát megköszönve, üdvözlettel:
T.G.V.

drbjozsef # e-mail 2017.12.17. 22:25

Nem értem, Te ezek szerint jogász vagy?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

korrekt54 # e-mail 2017.12.17. 10:17

Kovács Béla Sándor ! /ügyvéd/
Soha nem fogom megérteni azt, hogy egyes ügyvédnek tituláltak, hogyan merészelnek kritizálni, megbélyegezni olyan embereket, akik valós, empátiával rendelkezőkhöz fordulnak, nekik tesznek fel az oldalon kérdéseket !
Kérem Kedves Kovács Béla Sándor KBS az én kérdéseimre ne írjon kommentet. Választ úgysem tud adni, de legalább ne sértegessen ! Van épp elég gondom Ön nélkül is, ezért fordultam ehhez az oldalhoz.
Nem véletlen, hogy ingatlanvásárlási ügyemben, nem Önhöz fordultam, hanem itt az oldalon segítséget nyújtó emberi ügyvédhez !

ObudaFan # e-mail 2017.12.11. 13:23

Végrendeletet szeretnék készíteni a fiam javára.
Mi módon lehetséges, milyen papírok szükségesek hozzá?

A formai szabályokat kell betartani, abból azért van néhány.
A fontosabbak:
Írásbeli magánvégrendeletet olyan nyelven lehet érvényesen tenni, amelyet a végrendelkező ért, és amelyen sajátkezűleg írt végrendelet esetén írni, más által írt végrendelet esetén olvasni tud.
Az írásbeli magánvégrendeletet a végrendelkező akár maga írhatja, akár mással írathatja.
A gépírás akkor sem számít saját írásnak, ha magától a végrendelkezőtől származik.
Gyorsírással vagy a közönséges írástól eltérő egyéb jel- vagy számjegyírással készült magánvégrendelet érvénytelen.

Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének ideje az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt

  1. sajátkezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja;
  2. más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minőségük feltüntetésével - aláírják; vagy
  3. a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.

A több különálló lapból álló sajátkezűleg írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el.

A több különálló lapból álló más által írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét tanú aláírta.

Írásbeli magánvégrendelet tanúja nem lehet olyan személy, aki

  1. a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes;
  2. kiskorú, cselekvőképtelen nagykorú vagy cselekvőképességében részlegesen úgy korlátozott, hogy az kizárja tanúkénti közreműködését;
  3. írástudatlan.

Az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje, vagy tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.

Az írásbeli magánvégrendelet tanúja, a végrendelkezésnél közreműködő személy vagy ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve, ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta.
A tanú vagy a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelet megalkotásában az érintett tanún kívül még két tanú vett részt.
Közreműködőnek minősül a végrendelet megfogalmazója, szerkesztője, leírója és minden olyan személy, akinek tevékenysége a végrendelet tartalmának érdemi befolyásolására nyújt lehetőséget.
Jogi személynek rendelt juttatás esetén nem lehet tanú a jogi személy tagja, vezető tisztségviselője, képviselője, felügyelőbizottsági tagja és munkavállalója. Ilyen személy közreműködése a végrendelet megalkotásában a jogi személynek rendelt juttatást érvénytelenné teszi.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2017.12.11. 13:12

Ha én a fél ingatlanom tulajdonjogára életjáradéki szerződést kötök a férjemmel, az ingatlan másik felének a tulajdonosával, akkor kizártam a köteles részre jogosultat ?

Mennyire lesz az hihető, hogy te életjáradékra szorulsz és ezt a férjed tudja neked nyújtani, és mindez lényegesen meghaladja azt a mértéket, amennyire a férjed a házastársi jogviszonynál fogva amúgy is köteles? Semennyire.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.11. 11:43

Ugyan már korrekt. Még senki sem mondta, hogy nem neked való ez a jogászkodás?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.11. 11:42

Tulajdonképpen egy üres papír, amire írni lehet. De igazából még csak üresnek sem kell lennie. (Sőt, papírnak se.)

www.kbs-ugyved.hu

Julcsi 1 #   2017.12.11. 11:18

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Tisztelt válasz adó!

Van 1 lakás, végrehajtás van rajta.
Végrendeletet szeretnék készíteni a fiam javára.
Mi módon lehetséges, milyen papírok szükségesek hozzá?

Köszönettel: Julcsi 1

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy lakás, amin végrehajtás van.
Végrendeletet szeretnék csináltatni a fiam nevére.
Mi módon lehetséges és milyen pap?

korrekt54 # e-mail 2017.12.11. 10:47

Visszaolvasgatva az eddigi kérdéseket, válaszokat, támadt egy ötletem !
Azt írta az egyik ügyvéd úr, hogy az életjáradéki szerződés, az kizárja a kötelesrészt !

Ha én a fél ingatlanom tulajdonjogára életjáradéki szerződést kötök a férjemmel, az ingatlan másik felének a tulajdonosával, akkor kizártam a köteles részre jogosultat ?