Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


végrendelet

drbjozsef # e-mail 2018.03.16. 21:07

T.G.V.,

Amit öröklés jogcímén szerez valaki, az eleve különvagyonnak számít. Ha elválna, az teljes egészében a lányodé maradna, sőt, ha leadják az ingatlant, vagy vagyontárgyat vesznek a megtakarításból akkor az is az övé marad (különvagyon értékéből vett vagyontárgy is különvagyon marad.).

Ezért tehát felesleges végrendelkezni. Az pont arra van, ha a törvényes öröklési rendet akarod megváltoztatni.

De, ahogy KBS írta, azt semmilyen módon nem tudod befolyásolni, hogy mit kezd vele a lányod. Ha elajándékozza, elszórja, feléli, akkor annyi, nem tudsz tenni ellene.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Matteo # e-mail 2018.03.16. 19:29

Tisztelt szakemberek!

Olyan ügyvèdet keresek, aki rutinos vègrendelet megtàmadàsban, netàn nyert is màr pert “tisztessègtelen befolyàs” cimszoval.
Vagy: talalkozott mar ervenyesnek tuno vegrendelettel, amirol kiderult hogy a tanuk nem az orokhagyo es a vegrendeletet ellenjegyzo elott irtak ala a papirt.
Tovabbi kerdes hogy a fentiek mellett az ugy attekintese utan van e olyan ugyved aki kizarolag sikerdijjert dolgozna?
Koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.16. 12:24

Cseresznye. (Legalábbis végrendelettel.)

De ha másképp nézem, akkor ehhez felesleges végrendelkezni. Anélkül is így van. Csakhát. Saját magától senkit nem tudsz megvédeni.

www.kbs-ugyved.hu

T.G.V. # e-mail 2018.03.16. 11:57

http://members.chello.hu/tarczay
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék végrendeletet írni.Az öröklés rendjét nem akarom megváltoztatni, mindkét gyermekem nagyon rendes emberke, egymással és velem is nagyon jól megvannak. Ami aggaszt a lányom távoli jövője. A férje jól keres, ő otthon van - már 13 éve a 4 gyerekkel. A férj kissé önző és rideg természetű, sok elfoglaltságot elvállal, és egyre kevesebbet segít otthon. Attól félek, hogy a lányom majd nyugdíjasan rá lesz szorulva arra, hogy - ha férje természete bármilyen módon rosszabb is lesz (amire esély lehet, ismerve a szüleit) nem tud kilépni a kapcsolatból, mert nem tud megélni a nyugdíjából, a sok gyerekneveléssel eltöltött idő miatt. Holott 2 diplomája van és 3 nyelven beszél.
Ezért - majd a gyerekeimmel egyetértésben - oly módon szeretnék végrendelkezni, hogy a tőlem örökölt vagyon (ami nem hatalmas, de egy értékes és tehermentes ingatlan + némi megtakarítás), a lányom személyes vagyona legyen, az ingatlan eladása esetén az ő nevére kerüljön egy számlára és ő dönthessen bármikor is annak felhasználásáról.
Milyen módon tudom ezt megtenni?
Természetesen azt szeretném, hogy a lányomnak boldog házassága legyen ahogy mondják.. mindhalálig, csak azt is látom magam körül, hogy mennyi nő szenved olyan kapcsolatban, honnan nem tud kilépni, mert nem tud egyedül megélni.
válaszát megköszönve, üdvözlettel:
T.G.V.

drbjozsef # e-mail 2017.12.17. 22:25

Nem értem, Te ezek szerint jogász vagy?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

korrekt54 # e-mail 2017.12.17. 10:17

Kovács Béla Sándor ! /ügyvéd/
Soha nem fogom megérteni azt, hogy egyes ügyvédnek tituláltak, hogyan merészelnek kritizálni, megbélyegezni olyan embereket, akik valós, empátiával rendelkezőkhöz fordulnak, nekik tesznek fel az oldalon kérdéseket !
Kérem Kedves Kovács Béla Sándor KBS az én kérdéseimre ne írjon kommentet. Választ úgysem tud adni, de legalább ne sértegessen ! Van épp elég gondom Ön nélkül is, ezért fordultam ehhez az oldalhoz.
Nem véletlen, hogy ingatlanvásárlási ügyemben, nem Önhöz fordultam, hanem itt az oldalon segítséget nyújtó emberi ügyvédhez !

ObudaFan # e-mail 2017.12.11. 13:23

Végrendeletet szeretnék készíteni a fiam javára.
Mi módon lehetséges, milyen papírok szükségesek hozzá?

A formai szabályokat kell betartani, abból azért van néhány.
A fontosabbak:
Írásbeli magánvégrendeletet olyan nyelven lehet érvényesen tenni, amelyet a végrendelkező ért, és amelyen sajátkezűleg írt végrendelet esetén írni, más által írt végrendelet esetén olvasni tud.
Az írásbeli magánvégrendeletet a végrendelkező akár maga írhatja, akár mással írathatja.
A gépírás akkor sem számít saját írásnak, ha magától a végrendelkezőtől származik.
Gyorsírással vagy a közönséges írástól eltérő egyéb jel- vagy számjegyírással készült magánvégrendelet érvénytelen.

Az írásbeli magánvégrendelet alaki szempontból érvényes, ha készítésének ideje az okiratból kitűnik, továbbá ha a végrendelkező azt

 1. sajátkezűleg írt végrendelet esetén elejétől végéig maga írja és aláírja;
 2. más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minőségük feltüntetésével - aláírják; vagy
 3. a sajátkezűleg írt vagy más által írt végrendeletet aláírja, és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.

A több különálló lapból álló sajátkezűleg írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el.

A több különálló lapból álló más által írt írásbeli magánvégrendelet akkor érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látták el, továbbá ha minden lapját a végrendelkező és mindkét tanú aláírta.

Írásbeli magánvégrendelet tanúja nem lehet olyan személy, aki

 1. a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes;
 2. kiskorú, cselekvőképtelen nagykorú vagy cselekvőképességében részlegesen úgy korlátozott, hogy az kizárja tanúkénti közreműködését;
 3. írástudatlan.

Az írásbeli magánvégrendelet érvényességének nem feltétele, hogy a tanú a végrendelet tartalmát ismerje, vagy tudjon arról, hogy végrendelet tételénél működött közre.

Az írásbeli magánvégrendelet tanúja, a végrendelkezésnél közreműködő személy vagy ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve, ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta.
A tanú vagy a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelet megalkotásában az érintett tanún kívül még két tanú vett részt.
Közreműködőnek minősül a végrendelet megfogalmazója, szerkesztője, leírója és minden olyan személy, akinek tevékenysége a végrendelet tartalmának érdemi befolyásolására nyújt lehetőséget.
Jogi személynek rendelt juttatás esetén nem lehet tanú a jogi személy tagja, vezető tisztségviselője, képviselője, felügyelőbizottsági tagja és munkavállalója. Ilyen személy közreműködése a végrendelet megalkotásában a jogi személynek rendelt juttatást érvénytelenné teszi.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2017.12.11. 13:12

Ha én a fél ingatlanom tulajdonjogára életjáradéki szerződést kötök a férjemmel, az ingatlan másik felének a tulajdonosával, akkor kizártam a köteles részre jogosultat ?

Mennyire lesz az hihető, hogy te életjáradékra szorulsz és ezt a férjed tudja neked nyújtani, és mindez lényegesen meghaladja azt a mértéket, amennyire a férjed a házastársi jogviszonynál fogva amúgy is köteles? Semennyire.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.11. 11:43

Ugyan már korrekt. Még senki sem mondta, hogy nem neked való ez a jogászkodás?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.12.11. 11:42

Tulajdonképpen egy üres papír, amire írni lehet. De igazából még csak üresnek sem kell lennie. (Sőt, papírnak se.)

www.kbs-ugyved.hu

Julcsi 1 #   2017.12.11. 11:18

Tisztelt Ügyvéd ÚR!
Tisztelt válasz adó!

Van 1 lakás, végrehajtás van rajta.
Végrendeletet szeretnék készíteni a fiam javára.
Mi módon lehetséges, milyen papírok szükségesek hozzá?

Köszönettel: Julcsi 1

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy lakás, amin végrehajtás van.
Végrendeletet szeretnék csináltatni a fiam nevére.
Mi módon lehetséges és milyen pap?

korrekt54 # e-mail 2017.12.11. 10:47

Visszaolvasgatva az eddigi kérdéseket, válaszokat, támadt egy ötletem !
Azt írta az egyik ügyvéd úr, hogy az életjáradéki szerződés, az kizárja a kötelesrészt !

Ha én a fél ingatlanom tulajdonjogára életjáradéki szerződést kötök a férjemmel, az ingatlan másik felének a tulajdonosával, akkor kizártam a köteles részre jogosultat ?

korrekt54 # e-mail 2017.12.11. 10:37

Köszönöm a válaszokat !
Soha nem fogom elfogadni, bár az indoklást megértettem, hogy miért kell nekem addig "köteles" részt adni a gyermekemnek, amíg az akivel együtt szereztem az úgynevezett vagyonomat, él. Én a túlélő társam jövőjét szeretném biztosítani, nem pedig a gyermekem zsebét tömni.

ObudaFan # e-mail 2017.12.10. 19:05

Öröklési szerződés esetében a tulajdonjog nem azonnal, csak az örökhagyó halálával száll át, szemben a tartási és eletjaradeki szerzodessel.

A per nyilván méregdrága, de azért legelső sorban a pervesztesnek. És bár tény, hogy sokszor nehéz a színleltseget bizonyitani, azért nyilvánvalóan kamu szerződés esetén nem feltétlenül lehetetlen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nonolet # e-mail 2017.12.09. 11:16

Ez esetben is van két hátrány...

Egy kisebb, hogy legalább 2 év kell elteljen a szerződéskötéstől a halálig.

Egy nagyobb, hogy az ingatlan TULAJDONJOGA AZONNAL átszáll.
Azaz a vagyonvesztés azonnali...

Bár, cserébe szükség szerint (el)tartás és illő temetés jár.

Plusz következmény, hogy a sokáig élő (pláne ha komoly gondozásra szorul) gyakran kerül sanyarú helyzetbe a várakozó örökös okán.

Szomorú örökös #   2017.12.09. 07:31

nonolet

A köteles részből így nem tudod kizárni. Sőt egyébként se nagyon...

Végrendelettel nyilván nem, ezt laikusként annyira nem tudom. De hogy öröklési szerződéssel minden megoldható, az egészen biztos. Az én anyukám is pont ilyen módon zárta ki mindenből a testvéremet, aki - azóta már tudom - csakis méregdrága perrel tudta volna semmissé tenni az öröklési szerződést. Sőt az örökhagyó is csakis ilyen módon tudta volna a szerződést megszüntetni. Az már más kérdés, hogy így szinte minden esetben visszterhes vagyonátruházási illeték terheli az örökséget örökléskor.

korrekt54 # e-mail 2017.12.08. 18:58

Köszönöm a segítséget! Akkor ezek szerint nincs lehetőségem, /mert a tv-ben előírtak nem állnak fent/ a kitagadásra. Ha az érdektelenség, az empátia teljes hiánya szerepelne, akkor tudnék mire hivatakozni !

ObudaFan # e-mail 2017.12.08. 15:59

Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

 1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
 2. az örökhagyó sérelmére bűncselekményt követett el;
 3. az örökhagyó egyenesági rokonának, házastársának vagy élettársának életére tört vagy sérelmükre egyéb súlyos bűncselekményt követett el;
 4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
 5. erkölcstelen életmódot folytat;
 6. - akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek - a büntetését még nem töltötte ki;
 7. a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá.

A nagykorú leszármazót az örökhagyó a vele szemben tanúsított durva hálátlanság miatt is kitagadhatja.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

nonolet # e-mail 2017.12.07. 18:37

A köteles részből így nem tudod kizárni.

Sőt egyébként se nagyon...

korrekt54 # e-mail 2017.12.07. 17:58

De akkor esetleg már lehet arra hivatkozni, hogy ő volt az, aki megtagadta a családját. Esetleg jó az elképzelésem ?

ObudaFan # e-mail 2017.12.07. 15:24

Azért ha nem tud róla, akkor ha majd megtudja, és letelt az 5 év, lehet, hogy sikerrel tud majd az iránt érvelni, hogy az elévülés nyugvása miatt van még ideje elindítani a pert.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

korrekt54 # e-mail 2017.12.07. 14:58

Tisztelt Ügyvéd úr !
Végrendelkeztem, amelyben m i n d e n ingatlan és ingó vagyonomat feleségemre hagytam. Egy gyermekem van, akit nem jelöltem meg a végrendeletemben, nem hagytam rá semmit, meg sem említettem !!
/Tettem mindezt azért, mert valahol azt olvastam, hogy érvényes végrendelet esetén, ha van leszármazó, akkor annak pert kell indítania a kötelesrészért. Mindezt 5 éven belül kell megtennie, egyébként elévül a követelés/ Abban kérnék segítséget, hogy ez így van-e ?
Valószínű, hogy meg sem fogja tudni, hogy "elmentem" erről a világról.

ObudaFan # e-mail 2017.12.05. 07:01

A pervesztes viseli majd a perköltséget. Azért a félretájékoztatást túlzásnak érzem, egy nem olyan egyszerű jogi problémával kapcsolatban ez a közjegyző álláspontja, még ha szerintem a bíróság álláspontja más is lesz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

marcsi16ker # e-mail 2017.12.04. 16:09

Köszönöm a választ. Ezzel kapcsolatban szeretném még azt megkérdezni, hogy ilyen esetben ki viseli a perköltséget (ha esetleges közjegyzői félretájékoztatásról van szó)

ObudaFan # e-mail 2017.12.04. 15:49

Ilyen érvénytelenségi ok nincs.
Egyrészt kell keltezés helye, de az van benne.
Másrészt (és lehet, hogy ez volt a közjegyző baja), a tanúknak az örökhagyóval egyidejűleg kell jelen lenni és aláírni. De ha jól értem, ez is így történt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/